Trombózis vagy izomgörcs? Ismerje meg a különbséget!

A mélyvénákban kialakuló vérrög súlyos egészségügyi veszélyt jelent, rendkívül fontos tehát a tünetek korai felismerése – hangsúlyozza Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ trombózis-specialistája, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a trombózis tünetei könnyen összetéveszthetők egy banális izomlázzal vagy izomgörccsel.

Online Bejelentkezés

Prof. Dr. Blaskó György

Mammut II. 5. emelet - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

Trombózisra utaló tünetek – ezekre figyeljen!

-A lábfájdalom gyakori probléma, amelynek az izomsérüléstől a gyulladáson át a krónikus betegségekig számtalan oka lehet. A mélyvénás trombózis, ami jellemzően a láb mély vénáiban alakul ki, szintén első jele lehet az érintett végtagban tapasztalható fájdalom. Ez sokszor enyhe, az izomlázhoz vagy izomhúzódáshoz hasonló érzést okoz, de akár intenzívebb fájdalomként is jelentkezhet – mondja Prof. Dr. Blaskó György, aki szerint a tünetek könnyen összetéveszthetők más problémákkal, így az érintettek hajlamosak lehetnek egy közelmúltbeli sérülésnek, túlzott igénybevételnek, visszeres fájdalomnak vagy más egyéb banális tényezőnek tulajdonítani azokat. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a vérrögök okozta tartós és fokozódó fájdalommal szemben az izomláz vagy izomfájdalom általában átmeneti, és jellemzően rövid időn belül magától is megszűnik (pl. hidratálással, a végtag pihentetésével). A mélyvénás trombózist azonban más, súlyosabb állapotra utaló tünetek is kísérhetik.

Mivel a vérrög elzárja a véráramlás útját, ezért az érintett végtagon kékes-lilás elszíneződésre lehetünk figyelmesek. Ha korábban nem történt sérülés, nem tudunk visszaemlékezni semmiféle külső behatásra, akkor vegyük komolyan a tüneteket! Különösen akkor, ha az érintett területen a bőr márványozott, fénylő, meleg tapintatú és érzékeny vagy lüktető érzést tapasztalunk az érintett lábban. A lüktető fájdalom általában felálláskor vagy járáskor jelentkezik, és a vádli vagy a comb egy bizonyos területére összpontosul. A betegek gyakran izomgörcsszerű érzésként jellemzik.

Trombózis esetén a láb duzzanata szintén egy jellegzetes alarmírozó tünet, ilyenkor ugyanis a vérrögök elzárják a véráramlás útját, ami pangást, ödémát okoz. Itt kell megjegyezni, hogy sokan tapasztalhatnak rendszeresen lábdagadást nyáron, különösen a nap vége felé. Ha azonban a lábdagadás hirtelen alakul ki, vagy a szokásosnál intenzívebbnek bizonyul, és egész nap elhúzódik, akkor forduljunk orvoshoz! Ne késlekedjünk akkor sem, ha szemmel láthatóan nagy lesz a különbség a két végtag között! Ezek a jelek arra utalnak, hogy amit egyszerű izomgörcsnek hiszünk, az súlyosabb állapot lehet, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Ha mindkét lábon egyszerre jelentkezik, akkor kardiológushoz kell fordulni!

Bizonytalan tünetek – mi a teendő?

Annak eldöntése, hogy szükséges-e orvoshoz fordulni izomlázszerű tünetek vagy lábfájdalom esetén, nem könnyű feladat. Néhány támpont azonban segítségünkre lehet.

 • Ha a fájdalmat szűnni nem akaró kellemetlen érzés, látható duzzanat és bőrpír kíséri, vagy az illető melegségérzetet tapasztal a fájdalom helyén, az vérrögképződést jelezhet.
 • Ha az izomgörcsök tartósan kiújulnak, vagy otthoni kezelésre sem javulnak, akkor a tünetek szintén olyan mögöttes állapotra utalhatnak, amelyek orvosi vizsgálatot igényelnek. Lehet, hogy kálcium-, vagy magnéziumhiány, de ezt pontosan kell tudni.
 • Trombózisgyanú merül fel az ún. Homans jel pozitivitása esetén is. Ezt otthoni körülmények között is tesztelheti az érintett: ha kinyújtott láb lábfejét maga felé húzza, a vádliban megjelenő fájdalom jelzi a trombózisgyanút. A lábikra vagy a belső talpizomzat nyomásérzékenysége is segíthet az öndiagnózisban.

-Amennyiben hosszú ideig tartó mozdulatlanság (repülés, hosszú autóút vagy műtétet, balesetet követő ágynyugalom) után tapasztal lábfájdalmat valaki, szintén indokolt a szakember felkeresése, hogy kizárhassa a vérrögképződés lehetőségét és ekkor a duplex doppler vizsgálat eredménye perdöntő lehet – tanácsolja Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ trombózisspecialistája.

Téma szakértője

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

 • Specialitások: Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. Mammut II. 5. emelet
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Üdvözlöm! Két hete bokarándulásom lett. 1 hétig fekvőgipszet kaptam illetve vérhigító injekciót 10 darabot. 1 hétig rugalmas pólyát viseltem illetve Asactal 100mg tablettát szedek a trombózis veszély elkerülése miatt. Az orvosom azt mondta, hogy fél évig szednem kell a tablettát. Kérdésem az, hogy muszáj fél évig szedni a vérhigítót? Ülő munkát végzek és nagyon visszeres a lábam. Nagyon köszönöm a válaszát!
  Kedves Tünde !
  Kérem keresse fel a Trombózis Központot, mert az aspirin nem vérhigitó! sürgősen!
  Üdvözlettel : Dr. Blaskó György
  Ferenczy Tünde

  Prof. Dr. Blaskó György

  belgyógyász

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Körültekintő és alapos

  Körültekintő és alapos eljárás.  Amivel elégedett voltam:
  • Pontosság
  • Segítség
  • Más szakterületű orvos ajánlása
  Prof. Dr. Blaskó György
  Prof. Dr. Blaskó György
  belgyógyász

  Kapcsolódó videók

  Utolsó módosítás: 2024.06.21 07:47