Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Doktor Úr! 77 éves vagyok Egy éve tüdő embóliám volt azóta napi 5 mg Walfarint szedek Meddig szükséges még szednem. Reumatoid artritis miatt heti 10 mg metrotrexant és diabétesz miatt eucreast szedek. Üdvözlettel és köszönöm szépen a válaszát.
Tisztelt Czuczi Károly!

Sajnos erre a kérdésre csak a leleteivel konzultáció keretén belül kivizsgálással egybekötve tudnánk pontos választ adni.

Fontos kérdések van- e egyáltalán hajlama a trombózisra, felszívódott-e egy év alatt a az előző trombus.

Keresse fel szakorvosát.

Üdvözlettel,

Prof. Blaskó György
Czuczi Károly

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Jó napot. Én warfarin orion 5mg tabletát szedek . Már 13 éve szedek véralvadásgátlokat . Trombozis és tüdöembolia miatt. Hát most ugy néz ki hogy terhes vagyok most vettem észre kb 5 hetes lehetek . A kérdés hogy ez miatt bármi baja lehet a babának ?
Tisztelt Klein Andrea!

Gratulálunk!

Nagyon fontos, hogy minél előbb keresse fel szakorvosát ezzel a kérdéssel, át kellene térni LMWH-ra, de konkrét választ csak szakorvosa tud adni.

Üdvözlettel,

Dr. Szélessy Zsuzsanna
Kedves Doktor úr!

41 éves daganatos beteg vagyok, örökölt alvadási defektussal (Protein C hiány, F II 20210 heterozygota mutáció). Világ életemben sokat sportoltam, mozogtam és eddig sosem volt trombózissal dolgom, véralvadásgátlóra sem volt szükségem. 2017-ben műtöttek először tüdődaganattal, majd 2020-ban kiújult és 2020 decembere óta szedek kemoterápiás gyógyszert (szájon át szedhető).

2021.04.21-n mentem be a sürgősségire vádlimban tapasztalható erős szúró fájdalommal. Előtte hetekig Venoruton kenőccsel kenegettem egy keményebb visszeret, mert azt hittem az okozza és hol jobb volt hol rosszabb. Márciusban volt egy snowboard balesetem amikor a bordáimra estem, ebből kifolyólag 1 hónapig nem nagyon sportoltam.

A sürgősségin izomvénás trombózist állapítottak meg a bal vádlimban. Ezt követően 10 napig napi 2x Clexane 8000NE vérhigító injekció, napi 3x2 Detralex tabletta, aztán újabb 10 napig 1x8000 Clexane és 2x1 Detralex, majd 14 napig 1x4000 Clexane. Lioton géllel napi 3x kentem a vádlim és hordtam a kompressziós harisnyát, kivéve alvásnál. A kúra befejeztével elkezdtem napi szintem úszni és 2-3 hét után a fájdalom teljesen elmúlt. Hosszútávon 100mg Aspirin Protect szedését javasolta doktornő, de a kemo gyógyszer mellé nem akartam még egy gyógyszert ami a gyomromat beleimet terheli és inkább a kompressziós harisnya, sok folyadék, mozgás, vérhigító hatású ételek (fokhagyma, gyömbér, tea) kúrájába kezdtem.

A nyári úszások végével aztán szeptemberben elővettem a biciklit és tekertem egy nem megerőltető, pihenőkkel tarkított 3 órás kört. 1-2 órával ezután az ismerős szúró érzést éreztem a vádlimban. Szept 8-n doppler vizsgálattal találtak egy vérrögöt a bal vádlimon a felszíni visszérben. „ A VSM beömlése szabad. A VSP beömlésétől kb 10cm—re található felszínes varix nem teljesen compromitálható, lumenében dorsalisan 11mm hosszú, 1,9mm vastagságú, echodús thrombus figyelhető meg. Az a. iliaca externa, a femoralisok, a poplitea ill a tibialis anterior és posterior lumene megtartott, falvastagságuk az életkornak megfelelő, szűkület vagy tágulat rajtuk nem mutatható ki, az áramlási értékek a normál tartományban vannak.”

Az orvos szerint ez az előző trombózisomból visszamaradt rög lehet, bár nem lehet kizárni egy újabb rög keletkezését sem. Mivel a sürgősségin nem írták le pontosan a trombózis helyét illetve feltehetőleg tévesen írták VSP helyett hogy „A VTP echodús trombussal kitöltött, nem komprimálható”.

Az orvos azt javasolta szúrjam magam ismét Clexane-al és beszéljem meg a továbbiakat a háziorvosommal. A háziorvos 10 napi 1x8000NE, majd újabb 10 nap 1x 4000 NE kúrát javasolt, ezután pedig egy kontroll Ultrahangot hogy a vérrög felszívódott-e.

Elegendő ez ön szerint?

Köszönettel:
Tibor
Kedves Tibor!

Végezze el a kúrát amit kiírtak Önnek és utána a doppler ultrahang ad kielégítő választ, de érdemes elmenni egy hematológiai szakrendelésre beszéljék át a protein C hiányt illetve az örökölt genetikai eltérést, elképzelhető, hogy kellene valamilyen állandó véralvadásgátló, hogy ilyen esetek ne következzenek be a közeljövőben.

Mindezt csak konzultáció keretén belül és a leletei áttekintésével lehet pontosan megmondani.

Üdvözlettel,

Prof. Blaskó György
Tibor

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Eliquis es cardiloc egyuttes szedese javasolt?
Kedves Judit!

Az ilyen jellegű kérdésben mindig hagyatkozzon szakorvosa utasítására, ő ismeri az anamnézisét, ő tud pontos választ adni Önnek a terápiával illetve az adagolással kapcsolatban.

Üdvözlettel,

Dr. Kósa Éva
Schwartz judit

Dr. Kósa Éva

belgyógyász
Kedves doktornő,

Ma megkaptam a 24. heti labor eredményeimet és vérképem a következőket mutatja:

Vérkép (mennyiségi) Valid
WBC : 10,0 G/l 4,0 - 10,0
RBC : 3,8 T/l * 4,0 - 5,2
HGB : 115 g/l * 120 - 155
Hematokrit : 0,330 l/l * 0,350 - 0,450
MCV : 86 fl 80 - 101
MCH : 30 pg 26 - 35
MCHC : 348 g/l 310 - 370
Thrombocyta : 231 G/l 150 - 400

Naponta szedek vasat és folsavat, C-D-vitamint, Magnéziumot.

Mi ebben az esetben a teendő?

Válaszát előre is köszönöm.

Sorbán-Paragh Anita
Kedves Anita!

Kérem a leletet nőgyógyászának vagy háziorvosának mutassa meg, sajnos így online felületen nincs lehetőség rá.

Üdvözlettel,

Dr. Szélessy Zsuzsanna.
Jó napot kívánok tisztelt doktor úr /nő!
Szeretném megkérdezni, hogy császármetszés után kötelező a 20 clexane, vagy elegendő 10db is? Válaszát előre köszönöm!
Kedves Dománné!

Szakorvosa biztosan körültekintően írta ki Önnek az adagot, kérem ne változtasson rajta.

Üdvözlettel,

Dr. Szélessy Zsuzsanna
Jó napot!
Kb egy hete kezdődött hogy a jobb lábszáramba, néha egy pillanatra azt érzem mintha elöntené a forróság. Olyankor ha megfogom abszolút nem meleg a lábam, nem dagad, nincs elszíneződve. Utalhat ez trombózisra, vagy lehet idegi alapon, esetleg gerinc eredetű probléma?
Kedves Dóra!

Sajnos egyiket sem lehet kizárni de lehet akár vénagyulladás is.

Vénás duplex ultrahang választ tudna adni erre a kérdésre.

Üdvözlettel,

Dr. Kósa Éva
Dóra

Dr. Kósa Éva

belgyógyász
Mit jelent az INR mérésnél a gyakorlatban használt 2 - 3 -g jo megnevezés
amikor a mérési eredmény 0,89 - 1,08 esetén jelez jot a labor-eredmény.
Melyik eredmény a jo, és milyen összefüggés van a két adat között ?
Melyik a jo, és miért használnak 2 érték-táblát ?
Kedves Kilián!



Egészséges embereknél: Annak, aki nem szed véralvadásgátlót, nem májbeteg, és az egészséges kontrollcsoporthoz tartozik, az INR-értéke 1.



Véralvadásgátló szedése vagy májbetegség fennállása esetén: Ha kumarin típusú véralvadásgátló készítményt kap a beteg, az alvadásig eltelt idő (PI), és ennek a kontrollcsoportra vonatkoztatott aránya növekedni fog. Ez azt jelenti, hogy véralvadásgátló szedése mellett az INR-érték is nő. Mivel megnyúlik a véralvadáshoz szükséges idő, megakadályozható a vérrögképződés. Hasonlóképpen nő az INR-érték májbetegség esetén is, hiszen ekkor nem termelődik elegendő olyan faktor, amely a vér alvadását segíti, vagyis nő a vér alvadásáig eltelő idő (így az INR-érték is).



Gyógyszer szedésénél az a cél, hogy ne alakuljon ki vérrög az arra hajlamos szervezetben. A jól beállított gyógyszer mellett az INR-érték 1-nél magasabb. Szigorú protokollok rögzítik, hogy milyen INR-érték kívánatos a kumarin típusú véralvadásgátló gyógyszerek szedése mellett. Mindig egyénileg kell értékelni az eredményeket (pl. a társbetegségek és az életkor is befolyásolják az eredményt), de alapvetően az alapbetegségnek (pl. lezajlott mélyvénás trombózis, tüdőembólia, pitvarfibrilláció) megfelelően a javasolt INR-értéknek 2 és 3 között kell lennie. Bizonyos típusú szívbillentyű (műbillentyű) esetén ez az érték inkább 2,5-3,5 között számít elfogadhatónak.

Jelőlni is szokták, hogy ez a terápiás INR 2-3 között.



Üdvözlettel,

Dr. Kósa Éva.



Kilián

Dr. Kósa Éva

belgyógyász
Trombózis ellen válba kaptam azinekciot.Azota anyira fáj hogy nem tudok aludni.vizes ruhat rarakoksem jó.mit tegyek
Tisztelt Török Edit!



Valószínű rosszul lett beadva és keletkezett egy csomó, fel fog szívódni de pár napnak el kell telnie.

Ha még szükséges az injekció próbálják hasba adni ott kevésbé fájdalmas, de honlapunkon van egy cikk is a helyes beadásról ha az segítség Önnek.

https://www.tromboziskozpont.hu/heparin-lmwh-injekcio



Üdvözlettel,

Dr. Kósa Éva
Edit Török

Dr. Kósa Éva

belgyógyász
Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

Három spontán vetélésen vagyok túl. Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi véralvadási panel eredmények szerint okozhatta-e véralvadási zavar a vetéléseket:

APTI: 33,6 sec (ref:25,9-36,6)
APC rezisztencia: 133,70 sec (ref:120-1000)
Thrombin idő: 14,9 sec (ref: 14,0-19,0)
Lupus antikoagulans szűrés la1: 1,00 (ref: 0-1,9)
Lupus antikoagulans la2: negatív
Fibrinogén: 2,9 g/l (ref: 2,1-4)
Anti-thrombin III: 94,0 mg/l (ref:80-120)
Protein S: 77% (ref: 72-106)
D-dimer: 0,40 (ref: 0,10-0,70)

Van-e esetleg olyan vérvizsgálat ami kimaradt és hasznos lenne Önök szerint?

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel és tisztelettel,
Nóra
Tisztelt Nóra!



Sajnos leletek kiértékelésére itt nincs lehetőség csak konzultáció keretén belül egyénre szabva.

Üdvözlettel,

Dr. Szélessy Zsuzsanna.

Prima Medica Egészségközpontok