Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Diagnózisom a következő:
I2690
Z2980

Thrombophilia vizsgálat eredménye a következő lett:
Hb: 152 Fibrinogen: 4,2
II factor gén: normál VAD típus
V factor R506Q normál VAD típus
V factor H 1299 heterozygota mutatio
MTHFR: homozygota mutatio

48 éves vagyok, és állítólag életem végéig kell szednem 2x2.5 eliques-t.
Önök szerint is indokolt, vagy esetleg valami életmód váltással kiváltható lehetne ?
Kedves Zsolt!



Úgy gondolom nem kell élete végéig szedni. Ön az Factor V Leiden +/- heterozygota az egyik MTHFR isoforma -/- homozygositasban szenved, de ettől nem kell kétségbe esni.

Viszont érdemes lenne egy személyes vizitre eljönni, kérem jelentkezzen be.



Üdvözlettel:

Prof. Dr. Blaskó



Zsolt

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Tisztelt Doktor Úr.
Másfél hete pitvarfibrillációt diagnosztizáltak nálam.
Xarelto 20mg-ot kaptam véralvadás gátlásra.2 nap után tenyérnyi véraláfutásom lett több helyen.
Milyen véralvadásgátlót ajánl, ami nincs rám ilyen hatással?.
Köszönöm válaszát.
Ili
Kedves Ili!



A Xareklto-nak sokkal kisebb dózisa elegendő és megfelelő, szedjen napi 5 -10 mg-ot, amit kardiológusa fel tud írni Önnek.



Üdvözlettel:



Prof. Dr. Blaskó György
Bakó Ili

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

44 éves nő vagyok. 2 kiskorú gyerekem van. Sajnos vérszegény vagyok. A legutóbbi vérképem szerint alacsony hemoglobin szintem van, alacsony vas, magas TSH.
Hemoglobin : 84 g/l * 120 - 160
Hematokrit : 0,27 l/l * 0,36 - 0,47
MCV-vvt térfogat : 64,90 fl * 80,00 - 97,00
MCH-vvt Hgb tartalom : 20,30 pg * 26,00 - 34,00
RDW-vvt eloszlás : 16,30 %CV * 11,00 - 16,00
Neutrofil : 49,50 % * 50,00 - 70,00
Szérum Fe : 2,5 umol/l * 10,7 - 32,2
TSH : 6,5960 mIU/ml * 0,3500 - 4,9400

Mit javasol, hogy kihez tudnék fordulni ezzel a problémával?
Köszönöm előre is.
Kedves Annamária!

Panaszaival , leletével kapcsolatban hematológus belgyógyász szakorvost javasolt konzultálni .

Központunkból Dr. Fehér Ágnes doktornőt javaslom felkeresni .

Üdvözlettel: Kelemen Edina
Péter Fazekas Annamária

Kelemen Edina

asszisztens
Üdvözlöm!
Én azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy nekem Raynaud szindrómám van, amivel még nem voltunk kivizsgáláson, a keresztanyukàmnak elég súlyos a Raynaud szindrómája, ő már Pesten járt vele kivizsgáláson, neki a làbain fagyási daganatok vannak, a kezén ujjai pedig hófehérek, semmi vér szinte nincsen bennük.
Nekem a kéz ujjaim csak fáznak, régebben rosszabb volt, mert rendesen elfagytak es nem tudtam őket mozdítani, mostmàr jobb amiota masszőr vagyok, de viszont a lábujjaim nagyon rosszak, elfagynak állandóan, és kékes,feketés,lilás, és melegfürdő után is hidegek.
Az egyik napon este egy szuro fájdalmat éreztem a lágyékom körűl ami kisugárzott az egész jobb lábamba, és szuro,égő fájdalom volt az egész lábamba, és mintha bedagadt volna a vádlim, nagyon megijedtem.
Illetve én 5 éve már fogamzásgátlót is szedek.
Mit javasol, hogy kihez tudnék fordulni ezzel a problemával, és félnem kellene-e trombozis miatt?
Köszönöm válaszát.!
Kedves Evelin !

Panaszaival kapcsolatban angiológus szakorvost ajánlott felkeresni. Mindenképp fizikális és eszközös vizsgálatokra van szükség a teljes kivizsgáláshoz illetve a diagnózis megállapításához.

Központunkból Dr. Kósa Éva doktornőt javaslom felkeresni .

Üdvözlettel: Kelemen Edina asszisztens
Balogh Evelin.

Kelemen Edina

asszisztens
Üdvözlöm!

40 éves nő vagyok. 3. mélyvénás trombózisom után az eliquist szedem napi 2X már lassan 3 hónapja. A labor eredményemben az INR értékem 0,96. Ez nem alacsony?
Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Márta !

Az INR a régi típusú , úgynevezett Kumarin származékok dózisának beállításához használatos laborvizsgálat.

Eliquis tabletta (NOAC-újtípusú véralvadásgátló) szedése esetén nincs szükség ennek mérésére. Eliquis alkalmazása esetén csak a vérkép, máj és vesefunkciós értékeket kell kontrollálni legalább évente .
Gál Márta

Kelemen Edina

asszisztens
Tisztelt Doktornő!
Arra lettem figyelmes tegnap óta, hogy látszódik az ér a halántékomon, bal oldalt, és fáj is bal oldalon a fejem már néhány napja elég sűrűn. Az ér nincs megduzzadva, csak a kék vonala látszik át a bőrömön. Ez okozhat problémát?
Köszönettel:
Rebeka
Kedves Rebeka !

Fizikális vizsgálat nélkül nehéz tanácsot adni. Érdemes lenne vérnyomást mérnie. Lehet eltérés van az értékekben. Amennyiben normális tartományban van, elképzelhető, hogy akár fizikai megterhelés , akár stressz hatására látható ennyire intenzíven a kék vonal a halántékán. Amennyiben a fejfájás gyakorivá válik ,akkor érdemes neurológust illetve belgyógyászt felkeresni panaszaival.

Rebeka

Kelemen Edina

asszisztens
Tisztelt, Dr nő! Nekem 32 a trombocita számom, szedek májvédő kapszulákat és cékla levet is iszom! 3 éve abszinens vagyok! Most már jó a vérképem, de alacsony maradt a trombocita számom! Szeretném kérdezni, hogy még mivel lehetne ezen javítani? Tisztelettel! Nagy imre.
Kedves Nagy Imre!

Leírtak alapján felmerül ,hogy Önnél alkohol okozta májkárosodást , következményes lép megnagyobbodást találtak. Ezen eltérések eredményeként gyakran alacsony trombocita ill. fehér- és vörösvérsejt számot észlelünk l Májkímélő diéta betartása fontos. Időszakosan vérkép ellenőrzése javasolt, romló értékek esetén újabb vagy további vizsgálatok válnak szükségessé.
Tisztelt Doktor- úr/nő!
Gyerekkorom óta van vérszegénységem. Vörösvérsejt, hemoglobin, hematokrit értékek mindig átlag alatt vannak minimálisan. Emiatt van valószínűleg alacsony vérnyomásom, illetve fáradékony vagyok. Vas hiányom viszont nincs. Arra egy teljes vas panelt néztek. Ami talán fontos lehet. Gyerekkoromban sokat voltam beteg, ami miatt elég sok antibiotikumot és lázcsillapítót szedettek velem. Aminek következtében vitiligo jelentkezett rajtam. Laktóz és gluténérzékenységem nagy valószínűséggel nincs, ami a felszívódást zavarhatná. Milyen vizsgálatokkal, vagy laborértékekkel lehetne kideríteni, hogy mi áll a vérszegénységem hátterében?
Vérszegénység hátterében nagyon sok tényező szerepelhet. Konkrét vérkép eredmények alapján tud hematológus Önnek segíteni. Kérem jelentkezzen be Központunkba vizsgálatra.
Tisztelt Doktornő/úr!
Weber Osler Rendu szindomám van, amivel teljesen átlagos hétköznapi életet élek. Babát szeretnék 43 évesen (még nem vagyok várandós), és előzetesen azt mondták a nőgyógyászaton, hogy ilyenkor heparint adnak a várandósság alatt. Kaphatok e egyáltalán heparint (egyéb műtétek után is)?
Kérdem, hogy kihez tudok Önöktől fordulni, aki ebben szakszerűen tudna nekem segíteni?
Hematológiai vizsgálat szükséges annak eldöntése céljából , hogy Önnek várandósság alatt heparin injekció adása szükséges. Kérem jelentkezzen be Trombózis Központunkba vizsgálatra.
Tisztelt Doktor úr/nő!
Szeretném megkérdezni, hogy detralex tabletta szedhető-e együttesen vadgesztenyét (180 mg), szúrós csodabogyót( 50mg), varázsmogyorót (50mg)tartalmazó étrend kiegészítő kapszulával?
Kedves Gabriella!



Nincs ellenjavallata a gyógyszer és az étrendkiegészítő együttes alkalmazásának.

Gabriella

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

Prima Medica Egészségközpontok