Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Szakerto!

Nemreg egy 27 oras utazason kellett reszt vennem es annyira bedagadtak a labaim,hogy nagyon megijedtem. Hozza kell tennem ,hogy az anyukamnak is trombozis volt a lababan es tudoemboliaban halt meg.
Azt szeretnem kerdezni,hogy ez a bedagadas mit jelent? Akkor alakult ki a verrog? Miert dagad be? Mar van egy verrog valahol?
Koszonettel:Andrea
Kedves Andrea,

Számos kérdését röviden elég nehéz megválaszolni. Jó lett volna utazása előtt kérdeznie. Így csak vizsgálatokkal lehet a kérdést eldönteni és e tekintetben az orvostudomány már objektívebb, mint 100 éve. Ha családi terhelése is, akkor (bár korát nem tudom) mindenképpen javasolt egy thrombofilia vizsgálat. Ezt az Oxygen Medical-ban készséggel elvégzem. Jelentkezzen be. A láb thrombozis következtében azért dagad meg, mert a vénás visszafolyás gátlódik meg.

Tisztelettel

Dr. Blaskó GYörgy

egyetemi tanár
Tisztelt Szakértő!

Második babámmal vagyok várandós.8.hétben járok.
Sajnos pár napja barnás -véres váladékom van.
Nőgyógyászom a Duphaston nevű gyógyszert írta fel.
Otthon elolvastam a betegtájékoztatót és abban találtam hogy a gyógyszer elősegítheti a trombozis esélyét.
Mivel sok évvel ezelőtt már volt a karomban egy mélyvénás trombozisom (hajlamon van rá) így , nem mertem beszedni a gyógyszert.
Orvosommal konzultáltam és Ő vérhígitót tanácsolt mellette +Aspirin protect-et.
A vérhígitótol nagyon félek, elsó terhességemnél se szedtem .

Kérdésem lenne, hogy Ön szerint mi tévő legyekaz és az Aspirin protect konkrétan mire való?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Kedves Asszonyom,

Az un \"vérhigító\" az általános vélekedéssel szemben egyáltalán nem higít, hanem a vér alvadékonyságát csökkenti. Ha már volt trombózisa és olyan ritka helyen, mint a felkar, mindenképpen szükséges lenne még most -terhessége elején - kivizsgálni. Kérem keresse fel az Oxygén rendelőt (IV. Árpád u 47 minden pénteke 8-tól)

A Duphaston valóban kissé trombogén, de alacsony molekulasúlyú heparin (LMWH) védelemben alkalmazható. Az LMEH-t aspirinnel csak un. antiphospholipid syndromában alkalmazzuk, de erre vonatkozólag is laborvizsgálatra lenne szükség.

Orvosának teljesen igaza van.

Tisztelettel

Dr. Blaskó György

egyetemi tanár
Tiszteletem!
Azt szeretném kérdezni hogy retenetesen fájnak a lábaim térdttől egész a lábfejem a bokám szóval az egész.de most már ha nem sétálok hanem pihenek akkor görcsöl és néha aligbírok elindulni.rengeteg fájdalomcsilapított megettem már és mindig háromszorosára dagad estére.
Tisztelt Asszonyom!

Mindenképpen menjen el érgyógyászhoz! Lábában az erek nem egészségesek, a tünetek jelentős vénás keringési zavarra utalnak!

Központunkban dr Sepa György érsebészt tudom Önnek ajánlani,

Üdvözlettel

dr. Kósa Éva
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
4 éve volt mélyvénás trombózisom a bal alsó lábszáramban, de mivel a kezelés után a genetikai vizsgálat eredménye negatív lett, ezért nem szedek gyógyszert. 1 hónap múlva egy hosszabb repülőútra készülök és ha jól tudom ez is rizikófaktor. Szükséges-e bármilyen előzetes /vagy a repülő út során \"óvintézkedést \"tennem?
Köszönettel:Katalin
Kedves Katalin,

Ha nem igazolódott a genetikai vizsgálattal semmi, akkor csak a szokásos elővigyázatossági intézkedéseket tegye meg: sok folyadék az úton, óránként 5 perc mozgás és ülés közben is az ajánlott lábtorna javasolt.

Ha még hatékonyabb védelmet igényelne, akkor testsúlyának megfelelően 1 amp. LMWH sc. adása az indulás előtt 2 órával (de csak 6 órát meghaladó repülés esetén!) és ugyanígy visszafelé is.

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György

egyetemi tanár
Üdv pár eredményt szeretnék megkérdezni ezek amit mértek azok.fehérvérsejt10,71 G/L.
eozinofil (abszolut) 0,73. Eozinofil:7%.
Vvs.11,00/látoté.
koleszterinem5 5,66 mmol/l köszönöm váalszát
Tisztelt Asszonyom!Az Ön által leírt információ nem elégséges bármilyen értékelésre. Javaslom, hogy leletével keresse fel háziorvosát, vagy azt az orvost, aki a vizsgálatokat kérte, hogy kórtörténete és jelenlegi állapota ismeretében értékelni tudja a teljes (nem csak egy-egy kiragadott paramétert) a leletet.

Üdvözlettel

dr. Király Viktória
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Ez év januárjában született meg a kisbabám és terhességem alatt végig Clexannal kellett magam szúrni(napi egyszer 0,6),mivel leiden homozigóta vagyok. Ez az adag szoptatás alatt is biztonságosan használható.Nem jut szoptatás során a kisbaba szervezetébe a vérhígító? (Tobbféle variációt hallotam sajnos ezzel kapcsolatban.)
Továbbá az injekció ha a szakorvos felírja akár a szűlés után több hónapig is alkalmazható/akár évekig)?Én ugyanis nem szeretnék Syncumart szedni,mert nem tudom megoldani kisbaba mellett a vérvételeket és a szigorú diétát.
Köszönöm segítségét.
Kedves Szilvia,

Nagyon köszönöm a levelét és gratulálok a kisgyerekhez!. A Clexane az anyatejbe 2% alatti mennyiségben jut, be, tehát a gyermekre nem veszélyes. Ha tovább is kapja, akkor feltétlenül csak a profilaktikus dózis kapja naponta 1x, de meg kellene gondolni más antikoaguláns szedését (amit nem kell ellenőrizni) ez a Xarelto és Pradaxa nevű gyógyszerek, amik éppoly hatásosak, mint a Syncumar, de nincs laborkontroll. De sajnos havi 24.000 Ft-ba kerül most még a betegnek (amig a szabadalom tart).

Évekig a Clexane-t sem lehet alkalmazni: kérem a gyermek 3 hónapos kora után jelentkezzen egy rizikófelmérésre, és akkor megbeszélhetjük, hogy mit szedhet.

TisztelettelDr. Blaskó György

egyetemi tanár
Tisztelt Doktor Úr/Nő!


Barátom édesanyjánál - aki 82 éves - kb. 5 napja bal bokatájék beduzzadt, lilásan elszíneződött, a vénák láthatóvá váltak, göbösek, tapintásra érzékenyek lettek. Az érzékenység kezd a láb felsőbb részeire is kiterjedni. Kórelőzményként: pár éve a szemben thrombus okozta tócsás bevérzés miatt kezelték, aspirin protect szedését javasolták, amit időnkénti kihagyással, de szed. Orvoshoz nem akar egyelőre menni, bár igyekszem őt a mielőbbi diagnosztizálás és a kezelés fontosságáról meggyőzni.
Kérdésem a következő: a tünet hátterében állhat-e visszérbetegség, visszérgyulladás, vagy inkább komolyabb az ok: mélyvénás thrombozis?

Mielőbbi válaszát várva, tisztelettel: Ottliczki Nóra
Kedves Otttliczki Nóra,

Számos egyéb tévhit mellet igen elterjedt, hogy az aspirin hat a mélyvénás thrombosis ellen. Vannak bizonytalan adatok, de ezek semmiképpen nem elég nyomósak ahhoz, hogy bárkinek a thrombosisát aspirinnel kezeljék: sajnos a körzeti orvosok a könnyebb végét fogják meg a dolgoknak és belekapaszkodnak olyan közleményekbe, amik eredménye bizonytalan, csupáncsak azért, hogy ellenőrzés nélkül szedethessék a gyógyszert (az aspirint) szemben az ellenőrzést, odafigyelést igénylő Syncumar kezeléssel! Idős korban az aspirin azért egyéb problémát is okozhat!

Mindenesetre a leírásból úgy tűnik, hogy a mamának felület thrombophlebitise van (visszérgyulladás), ami persze hogy kialakulhat aspirin ellenére is!) . A legnagyobb veszély ilyenkor az elfertőződés, ezért nagyon tisztán kell tartani a területet és meggondolandó célzott antibiotikum adása is, mert ez a bőrfertőzés villámgyorsan terjedhet felfelé.Ez az orbánc, ami ebben a korban nagyon veszélyes lehet. Kérem, hogy a mamát mielőbb lássa szakorvos, erről meg kell győzze, mert napokon belül szomorú helyzet alakulhat ki!

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György

egyetemi tanár
Tisztelt Professzor Úr!
Ellentmondásos helyzetemben fordulok Önhöz,mint specialistához.Kérdésemre adott válasz határozza meg további teendőimet.Bár kórtörténetem hosszú és bonyolult - így leírva pláne - mégis megpróbálom amennyire lehet a legrövidebben leírni kérdésemet.
Az elmúlt évben hasnyálmirigyrák gyanújával műtöttek.Örömömre a gyanú nem igazolódott..Mindezt megelőzte egy hasi CT,műtét után controllként ezt megismételték.Mindkét CT leírásában olvasható a hasi aortában 30-35 mm hosszú aneurysma,amelyben 14-16 mm vastagságú thrombus figyelhető meg.Mindezek után ez évben egy szokásos hasi controllon vettem részt,az itteni leírás szerint\" az aorta egyenletes tágasságu,környezete szabad.\"Az ezt követő kardiológiai kontroll Sycumanizálást javasol,az addig szedett asztrix helyett.Más orvosok angiológus ,sebész ezt a kérdést elkerülte,a házi orvosom is rám bízza a kérdés eldöntését.A labor leletek 1,5-1,21 INR-t mutattak.Valamit olvastam a szervesülésről,s több orvos is azt mondta:a méretek miatt még nem kell vele foglalkoznom.
Kérdésem mindezek ismeretében:-valóban kell e véralvadásommal ,trombózisommal foglalkoznom,vagy sem.Az egyszavas válasz számomra most meghatározó.Köszönettel veszem válaszukat.
Kedves Uram!

A kérdéssel MINDENKÉPPEN foglalkoznia kell és nagyon sajnálom, hogy kollégáim egy ilyen kérdésben a betegre bízzák a döntést! Ez nem az Ön dolga: az Ön dolga, hogy az ajánlásokat tevő orvos (aki reményeim szerint legjobb tudás és legmodernebb ismeretei szerint ajánl) tanácsait kövesse!

Én a magam részéről -és ebben a nagy nemzetközi tapasztalat is egyetért - mindenképpen a Syncumar szedését javaslom!.

Mindenképpen jó lenne, ha felkeresne az Oxygén Medical rendelőben, mert az ön hasában két kézigránát van: az egyik a trombus, a másik az aneurysma. Mindkettővel foglalkozni kell(ene)

Tisztelettel

Dr. Blaskó György

egyetemi tanár
Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az lenne,hogy MTHFR heterozigota vagyok,minden más leletem tökéletes.Kettő vetélésem volt okozhatta-e ez a vetéléseket?HSG vizsgálat hiányzik még ,megcsináltassam-e ,vagy ez a génhiba okozhatta-e a vetéslést?Köszönettel.
Kedves Asszonyom,

Az MTHFR +/- heterozygotaság igen enyhén emelkedett thrombosis kézséget okoz,(és nagyon gyakori) de azt pontosan nem tudjuk, hogy mit csinál a placenta keringésével. Nekem több esetem volt, hogy semmi más eltérés nem volt, mégis vetélések történtek. Ezért javasolnám a alacsony molekulatömegű heparin profilaktikus kezelést a következő terhessége elejétől. A HSG vizsgálat a tubák átjárhatóságára irányul, és nőgyógyászati kérdés. Feltehetően a tubái nyitva vannak, ha volt már két terhessége:ebben nem akarok beleszólni.

Amennyiben terhes lenne, a 4-5. hét körül jelentkezzen a trombózis rendelésen és mindent megbeszélünk és ellátjuk gyógyszerrel

Üdvözlettel

dr. Blaskó György

egyetemi tanár
Tisztelt Doktornő!
2008-ban egy kivizsgálás során nézték a CMV vírust, ami az én esetemben az Igg pozitiv lett, az Igm pedig negatív. Tudom ezt azt jelenti, hogy átestem a víruson, de nem tudom újból elkaphatom-e és ez okozhatott-e problémát, mivel 30 hetes terhes vagyok, de ezt nem nézték a terhesség alatt. És ha újból elkaptam ez okozott magzati károsodást? Ha ez ilyen súlyos bajokat okozó vírus, miért nem nézik a terhesség során? Vagy csak nálam nem nézték, egyébként benne van a protokolban?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Tisztelettel:

Tímea
Kedves Tímea!A CMV fertőzés esetében nem az újrafertőződés a lényeges kérdés, hanem

inkább azt kell tudni, hogy ez a vírus egész életünkben a szervezetünkben

marad lappangó állapotban. Jó immunrendszer mellett nem okoz több problémát

a primer fertőzés után. De ha az immunrendszer károsodik, akkor

előfordulhat, hogy a vírus reaktiválódik. Eben az esetben újra megjelenhet a

vérben és okozhat enyhébb tüneteket. Ilyenkor viszont a specifikus antitestek jelenléte miatt azonnal elindul a specifikus immunválasz is.

Terhesség alatt egy ilyen reaktiváció során a vérben már ottlévő

CMV-specifikus antitestek miatt (az IgG a placentán is átjut) a magzat nem

károsodik. A fertőződésének esélye több nagyságrenddel kisebb, mint egy

primer fertőzés során. Olyannyira, hogy szándékosan nem is ajánlható egy

átvészeltség esetén a további IgG-IgM vizsgálat elvégzése.Ezért CMV átvészeltség esetén meg lehet nyugodni, a magzat nincs veszélyben.

Terhesség során egyébként az egyéb magzatkárosító kórokozók vizsgálata is

javasolt, amennyiben nincs előzetes átvészeltségi eredmény (Toxoplasma,

Rubeola, HSV, Parvovírus B19, Varicellavírus).Üdvözlettel:Dr. Latkóczy Krisztina

mikrobiológus szakorvos

Laboratórium Kft

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok