A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tiszteletem!
Azt szeretném kérdezni hogy retenetesen fájnak a lábaim térdttől egész a lábfejem a bokám szóval az egész.de most már ha nem sétálok hanem pihenek akkor görcsöl és néha aligbírok elindulni.rengeteg fájdalomcsilapított megettem már és mindig háromszorosára dagad estére.
Tisztelt Asszonyom!
Mindenképpen menjen el érgyógyászhoz! Lábában az erek nem egészségesek, a tünetek jelentős vénás keringési zavarra utalnak!
Központunkban dr Sepa György érsebészt tudom Önnek ajánlani,
Üdvözlettel
dr. Kósa Éva
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
4 éve volt mélyvénás trombózisom a bal alsó lábszáramban, de mivel a kezelés után a genetikai vizsgálat eredménye negatív lett, ezért nem szedek gyógyszert. 1 hónap múlva egy hosszabb repülőútra készülök és ha jól tudom ez is rizikófaktor. Szükséges-e bármilyen előzetes /vagy a repülő út során \"óvintézkedést \"tennem?
Köszönettel:Katalin
Kedves Katalin,
Ha nem igazolódott a genetikai vizsgálattal semmi, akkor csak a szokásos elővigyázatossági intézkedéseket tegye meg: sok folyadék az úton, óránként 5 perc mozgás és ülés közben is az ajánlott lábtorna javasolt.
Ha még hatékonyabb védelmet igényelne, akkor testsúlyának megfelelően 1 amp. LMWH sc. adása az indulás előtt 2 órával (de csak 6 órát meghaladó repülés esetén!) és ugyanígy visszafelé is.
Üdvözlettel
Dr. Blaskó György
egyetemi tanár
Üdv pár eredményt szeretnék megkérdezni ezek amit mértek azok.fehérvérsejt10,71 G/L.
eozinofil (abszolut) 0,73. Eozinofil:7%.
Vvs.11,00/látoté.
koleszterinem5 5,66 mmol/l köszönöm váalszát
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által leírt információ nem elégséges bármilyen értékelésre. Javaslom, hogy leletével keresse fel háziorvosát, vagy azt az orvost, aki a vizsgálatokat kérte, hogy kórtörténete és jelenlegi állapota ismeretében értékelni tudja a teljes (nem csak egy-egy kiragadott paramétert) a leletet.
Üdvözlettel
dr. Király Viktória
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Ez év januárjában született meg a kisbabám és terhességem alatt végig Clexannal kellett magam szúrni(napi egyszer 0,6),mivel leiden homozigóta vagyok. Ez az adag szoptatás alatt is biztonságosan használható.Nem jut szoptatás során a kisbaba szervezetébe a vérhígító? (Tobbféle variációt hallotam sajnos ezzel kapcsolatban.)
Továbbá az injekció ha a szakorvos felírja akár a szűlés után több hónapig is alkalmazható/akár évekig)?Én ugyanis nem szeretnék Syncumart szedni,mert nem tudom megoldani kisbaba mellett a vérvételeket és a szigorú diétát.
Köszönöm segítségét.
Kedves Szilvia,
Nagyon köszönöm a levelét és gratulálok a kisgyerekhez!. A Clexane az anyatejbe 2% alatti mennyiségben jut, be, tehát a gyermekre nem veszélyes. Ha tovább is kapja, akkor feltétlenül csak a profilaktikus dózis kapja naponta 1x, de meg kellene gondolni más antikoaguláns szedését (amit nem kell ellenőrizni) ez a Xarelto és Pradaxa nevű gyógyszerek, amik éppoly hatásosak, mint a Syncumar, de nincs laborkontroll. De sajnos havi 24.000 Ft-ba kerül most még a betegnek (amig a szabadalom tart).
Évekig a Clexane-t sem lehet alkalmazni: kérem a gyermek 3 hónapos kora után jelentkezzen egy rizikófelmérésre, és akkor megbeszélhetjük, hogy mit szedhet.
Tisztelettel

Dr. Blaskó György
egyetemi tanár
Tisztelt Doktor Úr/Nő!


Barátom édesanyjánál - aki 82 éves - kb. 5 napja bal bokatájék beduzzadt, lilásan elszíneződött, a vénák láthatóvá váltak, göbösek, tapintásra érzékenyek lettek. Az érzékenység kezd a láb felsőbb részeire is kiterjedni. Kórelőzményként: pár éve a szemben thrombus okozta tócsás bevérzés miatt kezelték, aspirin protect szedését javasolták, amit időnkénti kihagyással, de szed. Orvoshoz nem akar egyelőre menni, bár igyekszem őt a mielőbbi diagnosztizálás és a kezelés fontosságáról meggyőzni.
Kérdésem a következő: a tünet hátterében állhat-e visszérbetegség, visszérgyulladás, vagy inkább komolyabb az ok: mélyvénás thrombozis?

Mielőbbi válaszát várva, tisztelettel: Ottliczki Nóra
Kedves Otttliczki Nóra,
Számos egyéb tévhit mellet igen elterjedt, hogy az aspirin hat a mélyvénás thrombosis ellen. Vannak bizonytalan adatok, de ezek semmiképpen nem elég nyomósak ahhoz, hogy bárkinek a thrombosisát aspirinnel kezeljék: sajnos a körzeti orvosok a könnyebb végét fogják meg a dolgoknak és belekapaszkodnak olyan közleményekbe, amik eredménye bizonytalan, csupáncsak azért, hogy ellenőrzés nélkül szedethessék a gyógyszert (az aspirint) szemben az ellenőrzést, odafigyelést igénylő Syncumar kezeléssel! Idős korban az aspirin azért egyéb problémát is okozhat!
Mindenesetre a leírásból úgy tűnik, hogy a mamának felület thrombophlebitise van (visszérgyulladás), ami persze hogy kialakulhat aspirin ellenére is!) . A legnagyobb veszély ilyenkor az elfertőződés, ezért nagyon tisztán kell tartani a területet és meggondolandó célzott antibiotikum adása is, mert ez a bőrfertőzés villámgyorsan terjedhet felfelé.Ez az orbánc, ami ebben a korban nagyon veszélyes lehet. Kérem, hogy a mamát mielőbb lássa szakorvos, erről meg kell győzze, mert napokon belül szomorú helyzet alakulhat ki!
Üdvözlettel
Dr. Blaskó György
egyetemi tanár
Tisztelt Professzor Úr!
Ellentmondásos helyzetemben fordulok Önhöz,mint specialistához.Kérdésemre adott válasz határozza meg további teendőimet.Bár kórtörténetem hosszú és bonyolult - így leírva pláne - mégis megpróbálom amennyire lehet a legrövidebben leírni kérdésemet.
Az elmúlt évben hasnyálmirigyrák gyanújával műtöttek.Örömömre a gyanú nem igazolódott..Mindezt megelőzte egy hasi CT,műtét után controllként ezt megismételték.Mindkét CT leírásában olvasható a hasi aortában 30-35 mm hosszú aneurysma,amelyben 14-16 mm vastagságú thrombus figyelhető meg.Mindezek után ez évben egy szokásos hasi controllon vettem részt,az itteni leírás szerint\" az aorta egyenletes tágasságu,környezete szabad.\"Az ezt követő kardiológiai kontroll Sycumanizálást javasol,az addig szedett asztrix helyett.Más orvosok angiológus ,sebész ezt a kérdést elkerülte,a házi orvosom is rám bízza a kérdés eldöntését.A labor leletek 1,5-1,21 INR-t mutattak.Valamit olvastam a szervesülésről,s több orvos is azt mondta:a méretek miatt még nem kell vele foglalkoznom.
Kérdésem mindezek ismeretében:-valóban kell e véralvadásommal ,trombózisommal foglalkoznom,vagy sem.Az egyszavas válasz számomra most meghatározó.Köszönettel veszem válaszukat.
Kedves Uram!
A kérdéssel MINDENKÉPPEN foglalkoznia kell és nagyon sajnálom, hogy kollégáim egy ilyen kérdésben a betegre bízzák a döntést! Ez nem az Ön dolga: az Ön dolga, hogy az ajánlásokat tevő orvos (aki reményeim szerint legjobb tudás és legmodernebb ismeretei szerint ajánl) tanácsait kövesse!
Én a magam részéről -és ebben a nagy nemzetközi tapasztalat is egyetért - mindenképpen a Syncumar szedését javaslom!.
Mindenképpen jó lenne, ha felkeresne az Oxygén Medical rendelőben, mert az ön hasában két kézigránát van: az egyik a trombus, a másik az aneurysma. Mindkettővel foglalkozni kell(ene)
Tisztelettel
Dr. Blaskó György
egyetemi tanár
Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az lenne,hogy MTHFR heterozigota vagyok,minden más leletem tökéletes.Kettő vetélésem volt okozhatta-e ez a vetéléseket?HSG vizsgálat hiányzik még ,megcsináltassam-e ,vagy ez a génhiba okozhatta-e a vetéslést?Köszönettel.
Kedves Asszonyom,
Az MTHFR +/- heterozygotaság igen enyhén emelkedett thrombosis kézséget okoz,(és nagyon gyakori) de azt pontosan nem tudjuk, hogy mit csinál a placenta keringésével. Nekem több esetem volt, hogy semmi más eltérés nem volt, mégis vetélések történtek. Ezért javasolnám a alacsony molekulatömegű heparin profilaktikus kezelést a következő terhessége elejétől. A HSG vizsgálat a tubák átjárhatóságára irányul, és nőgyógyászati kérdés. Feltehetően a tubái nyitva vannak, ha volt már két terhessége:ebben nem akarok beleszólni.
Amennyiben terhes lenne, a 4-5. hét körül jelentkezzen a trombózis rendelésen és mindent megbeszélünk és ellátjuk gyógyszerrel
Üdvözlettel
dr. Blaskó György
egyetemi tanár
Tisztelt Doktornő!
2008-ban egy kivizsgálás során nézték a CMV vírust, ami az én esetemben az Igg pozitiv lett, az Igm pedig negatív. Tudom ezt azt jelenti, hogy átestem a víruson, de nem tudom újból elkaphatom-e és ez okozhatott-e problémát, mivel 30 hetes terhes vagyok, de ezt nem nézték a terhesség alatt. És ha újból elkaptam ez okozott magzati károsodást? Ha ez ilyen súlyos bajokat okozó vírus, miért nem nézik a terhesség során? Vagy csak nálam nem nézték, egyébként benne van a protokolban?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Tisztelettel:

Tímea
Kedves Tímea!

A CMV fertőzés esetében nem az újrafertőződés a lényeges kérdés, hanem
inkább azt kell tudni, hogy ez a vírus egész életünkben a szervezetünkben
marad lappangó állapotban. Jó immunrendszer mellett nem okoz több problémát
a primer fertőzés után. De ha az immunrendszer károsodik, akkor
előfordulhat, hogy a vírus reaktiválódik. Eben az esetben újra megjelenhet a
vérben és okozhat enyhébb tüneteket. Ilyenkor viszont a specifikus antitestek jelenléte miatt azonnal elindul a specifikus immunválasz is.
Terhesség alatt egy ilyen reaktiváció során a vérben már ottlévő
CMV-specifikus antitestek miatt (az IgG a placentán is átjut) a magzat nem
károsodik. A fertőződésének esélye több nagyságrenddel kisebb, mint egy
primer fertőzés során. Olyannyira, hogy szándékosan nem is ajánlható egy
átvészeltség esetén a további IgG-IgM vizsgálat elvégzése.

Ezért CMV átvészeltség esetén meg lehet nyugodni, a magzat nincs veszélyben.
Terhesség során egyébként az egyéb magzatkárosító kórokozók vizsgálata is
javasolt, amennyiben nincs előzetes átvészeltségi eredmény (Toxoplasma,
Rubeola, HSV, Parvovírus B19, Varicellavírus).

Üdvözlettel:

Dr. Latkóczy Krisztina
mikrobiológus szakorvos
Laboratórium Kft
Tisztelt Dr. Úr! 6 hónappal ezelőtt mgasvérnyomást állapitottak meg nálam. kaptam is rá gyógyszeres kezelést ,4 hónapig rendbe volt minden,de az utóbbi időben minden nap szédüléssel kezdem a napot és ez egésznap tart,mellé még az egész testem külömböző pontjain szúró,nyilaló fájdalmaim vannak. kaptam beutalót a belgyógyászatra de csak 1 hónap mulva. de ezek a tünetek egyre rosszabbak. éjszaka amikor alszok akkor nem jelentkeznek. mi lehet a gond?
Tisztelt Bakos Tamás!

Az Ön által leírt tünetekkel neurológiai tüneteknek tűnnek. A szédülés lehet vérnyomással is összefüggő, de lehet tőle eltérő eredetű is. A fájdalmak okát így nehéz még közelítőleg is behatárolni.
Javaslom, jöjjön el jövő héten kedden rendelésemre, ahol mindennek utána tudunk járni, szükség esetén neurológiai kivizsgálást is meg tudjuk szervezni.

Üdvözlettel
dr. Ádám Zsófia
Tiszteletem
Erdelybol irok.Begorcsol a jobb labamon a harom utolso labujam..onnan a fajdalom lassan a labbicepszig halad..ez inkabb faradtsag vagy magas sarku labbeli hordasa alatt jelentkezik..nem zsibbadas inkabb gorcs..Lehet ,
erszukuletem?Hogyan allapitjak meg ezt?Nem dohanyzom..38 eves vagyok,ket gyerek anyukaja.
tiszteletem .Tunde
Kedves Tünde!
Tünetei alapján érszűkületre nem gondolnék. Mivel nem dohányzik és fiatal ezek is az érszűkület ellen szólnak. Egyébként az érszűkület az ún. doppler ultrahanggal vizsgálható, és a gyakorlatban a karokon és lábakon végzett vérnyomásmérést jelenti.
Panaszait sokkal inkább vénás elégtelenség, vagy visszérgörcs illetve mozgásszervi eredet okozhatja. Amennyiben lábai nem dagadnak, első lépésben visszérkrémet, vagy a visszeres tünetek enyhítésére szolgáló ún. venotonikumot ajánlanék tabletta formájában, amelyek általában recept nélkül kaphatóak a gyógyszertárakban. A tünetek görcsös  jellege miatt magnéziumpótlás is megpróbálható.
Pontos diagnózist, kezelési javaslatot vizsgálat alapján tudok Önnek mondani. Javaslom, keressen fel engem az Oxygenben!
Tisztelettel:
Dr. Kósa Éva 

Hírek




További részletek
Mikor gyanakodjak limfómára nyirokcsomó megnagyobbodás esetén?

Mikor gyanakodjak limfómára nyirokcsomó megnagyobbodás esetén?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat