Orvos válaszol

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Zsóka
Tisztelt Professzor Úr! Édesapám betegségével kapcsolatban szeretném kérni az Ön segítségét. 81 éves, 10 éve kapta az első agylágyulást, 3 éve a harmadikat. Nem fekvőbeteg, lelassult mozgással,és gondolkodással.Sokfajta gyógyszert szed,mellékhatásként sok helyen fel van tüntetve a labor eltérés. Már 3 éve vérszegénységet találtak a vizsgálat során,de a ho csak multivitamit ajánlott. Ősszel eszméletlen lett,/már harmadszor/de a kórházban nem találták az okát a vérszegénységen kivül.Maltofert írtak neki,minden doboz után labor,de a haemoglobin szint csak minimálisat emelkedett. Új orvosunk lett,aki azonnal vasszintet is vizsgáltatott,/amit eddig nem kértek,/és az jó volt. Azt mondta hogy hematológiai vizsgálat kell,mert valamilyen vérképzőszervi probléma lehet.Ebben szeretném kérni az ÖN véleményét,hogy ebben a korban,vizeletvisszatartási problémával fontos-e kb.70 km-re elvinni,az eredményei alapján? Sorrendbe írom az eltérő laboreredményeket! HB 114,114,115,109 Neutrophyl 73,1,70,7, 71,5 Lymphocita16, 16,7 17,8 Haematokrit 0,35 0,34 Vas 11,2 Válaszát előre köszönöm! Tisztelettel: Zsóka
Kedves Zsóka,

Külföldön voltam felvételiztetni, és nem tudtam e-mailt olvasni. Ma jöttem meg. Kérem hívjon fel telefonon, emailen küldöm a számom.

Prof. Blaskó György
Aranyosi Józsefné
járás közben erős fájdalmat érzek a jobb csipőmtől lefelé ha nem megyek hosszu utra tehát odahaza vagyok akkor nem érzek fájdalmat.ez lehet érszúkúlet majd most megyek vizsgálatra erre szeretnék választ kapni. köszönöm.
Tisztelt Asszonyom!



A leírtak alapján elképzelhető az érszűkület, de lehet gerinc eredetű probléma is. Mindenképpen kivizsgálás javasolt.



Üdvözlettel



dr. Kósa Éva
Pető Judit
Tisztelt Dr. Király Viktória!



2010. szeptemberében kiderült, hogy látási zavaraimat a jobb szememben bekövetkezett szemfenéki trombózis okozza. Ekkor 17 hetes terhes voltam a 3. gyermekemmel, így csak Clexane 0.8-at kaphattam. Történt neuro-ophtalmológiai kivizsgálás is a Honvéd kórházban dr. Somlai Judit segítségével.Azóta eltelt már több, mint egy év, kisfiam sem szoptatom. A belgyógyász anno azt mondta, hogy ez a fajta trombózist az én koromban /34 éves voltam akkor/ nagy valószínúséggel genetikai probléma okozza. Érdemes egyáltalán elkezdenem a kivizsgálási procedúrát és van-e esély arra, hogy a másik szemmel is hasonló gondom lesz? Mivel a Szemészeti klinikán történt kivizsgálás alatt derült ki, hogy a bal szememben is erősen kacskaringósak az erek.

Milyen típusú vizsgálatokra számítsak, és fontos-e előtte szemészeti szakvélemény?

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Judit!



A szemfenéki ér trombózis fiatal életkorban ritka betegség, kialakulásában több tényező is szerepet játszhat. Ilyen lehet többek között a magas vérnyomás, cukorbetegség, emelkedett vérzsír szintek, dohányzás, érelmeszesedés -ez a szemfenéki erek sajátos anatómiai helyzete miatt különösen fontos-, a vér viszkozitásának, folyékonyságának változás, szemnyomás növekedés, a vasoreguláció zavarai, szerzett és öröklött trombofilia tényezők.

A trombofilia irányú vizsgálatok csak egy részét képezik a teljes kivizsgálásnak. Részletes trombofilia szűrést (véralvadási vizsgálatok, genetikai vizsgálatok), javasolt végezni, ha nincsen semmilyen egyértelmű helyi, vagy szerzett általános ok a trombózis hátterében. A terhesség fokozott trombóziskészséggel járó állapot.

Fontos lenne tudni, hogy a családban, vérrokonok között fordult e elő fiatal korban tromboembóliás megbetegedés.

Ha a trombózis hátterében trombofilia igazolódik javasolt a családtagok vizsgálata is.

A szükséges vizsgálatok (nem csak a laboratóriumi vizsgálatok) megválasztása, az eredmények értékelése, esetleges terápiás javaslat, életmódbeli változtatás mindenképpen a szemész és belgyógyász szakorvosok együttműködésével történjen.



Üdvözlettel,



dr. Király Viktória Anna
Erzsi
Tisztelt Doktornő!

Évekkel ezelött Esszenciális trombocitémia-t állapítottak meg nálam. Azóta próbálok minél többet megtudni a betegségről, lehetőségekről.

Itt az oldalukon nem találtam ebben a témában hozzászólást. Érdekelne az Őn tapasztalat is ebben a témában! Előre is köszönöm!
Tisztelt Erzsi!



Köszönöm megtisztelő bizalmát.

Esszenciális trombocitémia egyik diagnosztikai kritériuma a folyamatosan fennálló magas (>600 G/l) trombocita szám. Az ET sokszor tünetmentes, rutin vérképvizsgálat során kerül felismerésre. A diagnózis felállítása után is az esetek közel fele tünetmentes, többi esetben a panaszokat a trombociták nagy mennyisége, illetve károsodott funkciója okozza.

A folyamatosan nagy mennyiségben jelenlevő trombociták keringési zavarokat, trombózisokat okoznak, többnyire a kis artériákban. Tünetek lehetnek többek között: szédülés, fejfájás, zsibbadás az ujjakban, szív koszorús ér keringési zavarok. A vénák trombózisa ritka.

A funkció károsodása következtében vérzések léphetnek fel, ezek többnyire nyálkahártya vérzések (gyomor-bél traktus, légutak).

A trombózis és a vérzés egyszerre is jelentkezhet.

A további kérdésekre, mint kezelés, betegség lefolyása -esetlegesen egyéb betegségekkel társulva, klinikai hematológus kollégák hivatottak válaszolni, ők rendelkeznek a megfelelő szakképzettséggel és gyakorlattal.



Tisztelettel



dr. Király Viktória
Fanni
Tisztelt Dr. Blaakó György!

Nálam 1,5 évvel ezelött derült ki a heterozigóta leiden mutációs állapot.Nőgyógyászom megtiltott bármilyen fogamzásgátló szedését,a hüvelygyűrű volt az egyetlen,amitre azt mondta lehetséges,de nem volt benne 100% biztos,Ön szerint használható ez a védekezési módszer az én esetemben,illetve késöbbi terhességemnél fog problémát okozni a Leiden mutáció,azt hallottam,hogy gyakrabban fordulhat elő vetélés!Ez megelőzhető valamilyen módon?Előre köszönöm a válaszát!
Kedves Fanni!



A hüvelygyűrű ugyanazokat a hormonokat tartalmazza, mint a tabletta!!!! Ugyanúgy fel is szívódik.

Hormontartalmú készítmények közül a csak-gestagen tartalmú jön szóba: Cerazette, vagy Azalia.

A nőgyógyásza ezek szerint rosszul tudja! abban igaza van, hogy az orvostudományban nincs 100% biztonság!

A legjobb lenne, ha egyáltalán nem szedne hormonális fogamzásgátlót: vannak más módszerek is.

A Factor V Leiden +/- mutatió valóban thrombofiliát jelent és valóban kora terhességi spontán vetélést okozhat. Némiképpen segítséget jelenhet a fogamzás után rögtön elkezdett profilaktikus dózisú alacsony molekulatömegű heparin (LMWH) profilaxis. Ehhez azonban tervezett conceptio szükséges.

Amennyiben gondolja, szívesen állok segítségére.



Üdvözlettel



Dr. Blaskó György



Dr. Benedek Zsuzsa
Kedves Dr. Király Viktória!



Szeretném megkérdezni mi a véleménye a Bilobil termékek trombozis megelőző hatásáról.

Kiválthatja-e a most divatos Aspirin Protect -t ami hosszú távon viszont nyálkahártya károsítónak bizonyul több tanulmány szerint..



Válaszát előre is köszönöm,

Zsuzsa
Tisztelt Dr. Benedek Zsuzsa!



Köszönöm megtisztelő bizalmát. Király doktornő helyett én válaszolok, mert a kérdés inkább klinikumot érint, mint laborvizsgálatokat.



A Gingko biloba régen imsert távolkeleti növény, aminek számos részét használják gyógyhatású termékként.



NEM VÁLTJA KI AZ ASPIRINT



Több vizsgálat történt vele, az egyik kedvező volt az agyi keringés javítása szempontjából, a másik nem: mindegyik vizsgálat valahol hibákat tartalmazott. Míg végül a COCHRANE kiértékelés, valamint egy független vizsgálók által végzett hatékonysági vizsgálat kimutatta, hogy az agy működésére, a cognitiv funkciók javulására semmi hatása nincs. Ami valóban van, az egy mérsékelt agyi értágító hatás (de ezt sok más is tudja). Nagy benne a bizalom még ma is, és nem tudni, hogy nincs-e valamilyen peliotrop hatása.

Gyógyszerként ne használja, mert nagyon kell benne hinni is.



Üdvözlettel



Dr. Blaskó György
Károly
Tisztelt Trombózisközpont!

69 éves vagyok, és 8 évvel ezelőtt egy műtét után a bal lábszáramba, térdhajlat alatt kaptam mélyvénás trombózist, és azóta szednem kell a syncumart, amitől szeretnék megszabadulni.

3 havonként járok vérvételre a körzeti orvoshoz, hogy ellenőrizzék nem kell-e változtatni a gyógyszer adagolásán (ami igen ritkán fordul elő). Ilyenkor teljes vérkép készül és minden leletem (koleszterin, cukor,….) rendben van. (Egyébként is sokat mozgok, sportolok, 22 éve vegetáriánus vagyok, alkoholt nem iszom, igyekszem egészségesen élni).

Átlag két évente járok angiológiára is felülvizsgálatra. Sajnos az ottani leletek alapján a helyzet nem változik:

trombózisra hajlamosító faktorok nincsenek, viszont a kritikus eret „részben szervült trombus tölti ki és mellette csak kis széli áramlás látható”.

Ezért a syncumart továbbra is javasolják.

Szeretném megkérdezni, milyen módszerek léteznek, melyekkel a szervült trombózis eltávolítható, fékező hatása kiküszöbölhető.

Válaszát előre is köszönöm.



Tisztelettel:

Károly

Tisztelt Károly!



Köszönöm megtisztelő bizalmát!



Létezik sebészeti módszer, a thrombectomia, de ez ilyen régi szervült thrombosis esetén sokat roncsolna az épben is. Kérem, tekintsen el a sebészi megoldástól.



Ami a Syncumar kezelést illeti, ha nincs thrombofiliája, nem kövér, sokat mozog, nincs tumora, akkor szívesen látom annak megbeszélésére, hogy miképpen hagyjuk el a Syncumart.



Tisztelettel



Dr. Blaskó György
Burai Ágnes
Tisztelt Dr.Király Viktória!!

anyukámn 25 évesen kapott 1mélyvánás trombózist majd mentővel bevitték a kórházba és 6.hétig le sem szállhatott az ágyról,kapta a vérhígító inekciókat.Anyukám idén lesz 70-éves és 3 hónapja ismét trombózist kapott,az orvosok nem csinálnak semmit hazaküldték hogy pihentesse majd helyre jön,alig bír már lábra állni,bár szerintem nem is szabadna neki,erre valo lenne a kórház hogy kezeljék és meggyógyítsák.Ön szerint ez a morál normális?!
Tisztelt Ágnes!

Köszönöm a megtisztelő bizalmát.

Én nem vagyok klinikus, így nincs szakmai jogom kezelés tekintetében véleményt mondani. Szakmai jogosítványom a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére és értékelésére terjed ki.

Javaslom, hogy a pontos kivizsgálás és kezelés beállítás érdekében keresse fel Blaskó György professzor rendelését, ő biztosan segíteni tud Önöknek.

Üdvözlettel:

dr. Király Viktória

éva
JÓNAPOT KIVÁNOK.

LENNE EGY KÉRDÉSEM.VAN EGY 16 ÉVES,ÉS EGY 18 ÉVES LÁNYOM.A NAGYOBBIK APAI ÖRÖKLŐDÉS LÉVÉN,2011.10. HÓBAN KAPOTT EGY KISSEBB TÜDŐEMBÓLIÁT,ÉS MÉLYVÉNÁS TROMBÓZIST,AMI EGY ORVOSOK SZERINT FOGAMZÁSGÁTLÓ SZER HOZTA ELŐ,ÉS IGY SYNCUMÁRT KAP,MOST Ő VELE KÜLÖNÖSEBB GOND MÁR NINCS.A MÁSIK,KISSEBBIK LÁNYOMNAK MÁR NEM MERTEM FOGAMZÁSGÁTLÓT ADNI,ÉS SAJNOS IGEN HAMAR,DE SEXUÁLIS KAPCSOLATOT LÉTESIT,AMINEK AZ EREDMÉNYE TERHESSÉG LETT.JELENLEG 7 HÓNAPOS TERHES,ÉS A MINAP VITTEL EL EGY NAGYOBB KIVIZSGÁLÁSRA ,MERT MINDIG ROSSZUL VAN,AMI KIDERITETTE,HOGY FIBRINOGÉN:4,9 g/L A D-DIMER:553,8ng/mL

EZ AZ ORVOSOK SZERINT MÁR EGY VÉRALVADÁS JELE,ÉS IGY FELIRTÁK NEKI A FRAXIPARINE 3800 NE/0,4 ML OLDATOS INJEKCIOT,AMIT MINDEN NAP ESTE BEKELL ADNOM NEKI.LEGYENSZIVES MÁR NEKEM MEGMONDANI,HOGY A SZÜLÉSNÉL MI A TEENDŐ,ILL MILYEN PROBLÉMÁK LÉPHETNEK FEL SZÜLÉSKOR,MERT AZ ÓZDI SZÜLÉSZEK SZERINT,HIÁBA NINCS HEMATOLOGIA OSZTÁLY,ATTÓL SZÜLHET ÓZDON NÁLUK,DE ÉN NAGYON FÉLEK ETTŐL.NEM E LENNE INKÁBB MISKOLCON JOBB SZÜLNIE,AHOL VAN ILYEN OSZTÁLY?ÉS A BABÁRA NÉZVE EZ A VÉRHIGITÓ NEM JELENT VESZÉLYT?KÖSZÖNÖM.

Kedve Asszonyom,

Önnek teljesen igaza van, hogy aggódik!

Feltehetően van a családjában egy örökletes tényező, ami a trombózis készséget fokozza. Ezt azonban három hónappal első lányának tüdőemboliája után kötelező lett volna kivizsgálni. Mivel ő a megfelelő kezelésben részesül, számára a szakemberhez fordulás akkor lesz ajánlatos, ha -tervezetten!! _ terhes akar lenni! Ehhez joga van, és a mai orvostudomány képes ennek támogatására.

Másik lánya is -igaz, hogy utólag és akkor, amikor már \"feltűnőek a leletek\" a Fraxiparin sc. alkalmazásával megfelelő védelemben részesül! A magas(abb) fibrinogén szint együtt jár a terhességgel, a magas DDimer szint azonban a véralvadási/fibrinolitikus rendszer aktivált állapotának a jele és ezért az injectio indokolt.

A SZÜLÉS NAPJÁN NE KAPJA !!.

Sem Ózdon, sem Miskolcon (de ott még akadhat) személyesen nem ismerek olyan szülészorvost, aki a pathologiás terhességekhez értene: és az Ön lánya ebbe a csoportba tartozik. Mindenképpen először Miskolcon érdeklődjön, mert ott akadhatnak nagy tapasztalatú szülészek. Budapesten a Honvédkórházban és a SOTE Klinikákon foglalkoznak ilyen kérdésekkel.

A lényeg: nem tudom hány kiló a lánya, mert ezt a megelőző oltást ennek függvényében kell alkalmazni és jelenleg a legkisebb dózist kapja! Mindenképpen illeszteni kell a dózis a testsúlyhoz. A szülés másnapján ( az 1 nap kihagyás után) az injectio adását még két hónapig folytatni kell és utána feltétlenül el kell végezni a genetikai vizsgálatokat! Ezek eredménye dönti el, hogy mi a teendő a későbbiekben. Ebben rendelésünk szívesen nyújt segítséget.

Idősebbik lányánál is szükséges a genetikai vizsgálat, azonban azt csak úgy lehet elvégezni, ha egy hétre visszaállítják a Fraxiparin injectiora!!!

E kérdésben is szívesen segítünk



Üdvözlettel



Dr. Blaskó György

egyetemi tanár

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA