A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr!



Negativ d dimer 100 %-ban kizárja a trombozist?????



Sajnos lassan 3 héttel ezelött 1.5 órán keresztül kersztbe tett lábbal ültem ,utána megdagadt feszült a jobb lábam,kb. 3 óra múlva leapadt,de nagyon kevés folyadékot fogyasztok(tottam) és a menstruáciom is ekkor kezdödött el.

Elmentem az ügyeletre,ahol a trombozis tipikus tüneteit már nem mutattam,de a lábam még mindig feszült,vérképet néztek,amiben a d dimer negativ lett ezért kizárták a trombozist.A lábam azota sem javult söt,szúr a térdem-hajlatom-vádlim,nem elviselhetetlenül,de nagyon kellemetlen és az egész alsó lábszáramban enyhe nyomást érzek.

Sajnos külföldön nem csinálnak doppler ultrahangot csak ha pozitiv a vérkép.Amit sajnos nem tudok biztosan ,hogy negativ d dimer 100%ban kizárja -e a trombozist????

(az elsö vérképet 3 óra elteltével a másodikat a 3. napon nézettem meg,mert nem javult)

Illetve ha szerencsénkre igen akkor mi lehet a probléma?

Hozzá kell tennem,hogy elötte napokban,nagyon megterheltem a lábam,amihez nem volt hozzászokva,5 km-t futottam sok emelkedövel és meg is jegyeztem utána ,hogy mennyire látszanak az erek a lábamban.

Lehetséges az érgyulladás is?

Mert enyhén égö érzést érzek a belsö combomban és a kóldököm körül is néha.(amit az elsö hetekben nem éreztem)



Válaszát köszönöm!

Gréta
Kedves Gréta,

Nyilván nem én világosítom fel Önt először, hogy az orvostudományban, pláne a diagnosztikában nincs olyan, hogy 100%!. A DDimer negativitása azt jelenti pontosan, hogy a szervezetében fibrinolizis nem folyik (ami szorosan kapcsolat az alvadással) de a vizsgálat előjelző ereje nem több, mint 85%. Szerintem Önnek un. Baker cystája van a térdhajlatában és az a fájdalmas. Ezt egy UH vizsgálat támaszthatná alá. A Baker cysta nagyon hasonló panaszokat okoz, mint a thrombozis és igen gyakori. A visszérgyulladás jól látszik, még szabad szemmel is. Javaslom, hogy keressen fel egy szakrendelést: jelentkezzen be az Oxygén Medical-ban, ott megnézzük.

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György

egyetemi tanár
tisztelt orvosur 32 eves egygyerekes anyuka vagyok es ket kedesem lenne onhoz az egyik edesanyamrol szolna aki 58 eves kb egy honapja hogy nagyon kezdett fajni mindket alsotagja szinte minden resze fekete es kek azt mondja inkabb akkor faj a legjobban ha ultebol felall olyankor rettenetesen faj foleg a jobb laba derektol lefele , orvoshoz nem akar fordulni mivel szocialis segely reszese es azt mondja hogy penz nelkul nem megy orvoshoz , de en szeretnem tudni hogy vajon trombozisa van e kerem nagyon az orvosurt minnel hamarabb valaszoljon ha az ideje megengedi , a masik kerdes enmagamert szolna espedig hogy az en labaimat fentrol egeszen a talpamig folyton tamadja a gorcs jelzem a combokat isesa talpat is es alig tudom megszuntetni maszirozassal , sokat dolgoztam labon meg mar vannak veralvadasok a labainba . azt szeretnem megkerdezni hogy ebbol alakulhat e tromozisos betegseg, elore is koszonom tisztelettel erika
Kedves Erika, Az édesanyjával kapcsolatban: MIELŐBB KI KELL HÍVNI AZ ORVOST, mert nagy valószínűséggel tényleg thrombosisa van és ha nem kezelik, bármelyik pillanatban meghalhat, (amihez azért még fiatal). Remélem, ma még nem tartunk ott, hogy pénz nélkül nem lehet orvoshoz menni: orvosi erkölcs is van a világon. Ahány embert én már teljesen ingyen kezeltem......Ha kell, hivatkozzon rám, hogy én kérem a kolléga urat, hogy lássa el ingyen! Ami Önt illeti, önnek valószínűleg ionproblémái vannak. Magnéziumot és kálciumot kellene szedni, amik recept nélkül is kaphatók. Nem nagyon értem, hogy mik azok \"véralvadások\" a lábaiba -én inkább véraláfutásnak gondolnám: de mindenképpen mutassa meg egy orvosnak. Üdvözlettel

Dr. Blaskó György

Egyetemi tanár
Tisztelt Professzor Úr,



26 éves nő vagyok és 2hónappal ezelőtt kerültem kórháza súlyos mélyvénás trombózissal. Február végén a jobb oldali tüdőm elkezdett nagyon fájni. Lázam nem volt és köhögni se köhögtem. Az orvos azt mondta tüdőgyulladás. Antibiotikumot szedtem és Cataflamt. 1hét múlva megjelent egy 36mm átmérőjű folt a tüdőmön, tüdőgyógyászatra kültek. D-dimer értékem 2,54 volt. Érfestéses CT nem mutatott ki elzáródást. Azt mondták, akkor nem embólia,hanem tüdőgyulladás. Rá két hétre kerültem kórházba erős hasi fájdalommal és lábdagadással (jobb lábam másfélszer nagyobb lett mint a bal), D-dimer érték 10,34 volt. Nagyon nehezen épültem fel, 10napot voltam kórházban, utána még 2hetet feküdtem otthon, ellátásra szorultam, nem tudtam járni a fájdalomtól. A gyógyszeremet még mindig nem tudták sajnos beállítani, hetente járok vérvételre. Figyelek, hogy azonos mennyiségű K-vitamint juttassak minden nap a szervezetembe. Vérvétel után nagyon sokára áll el a vérzés, van, hogy 5perc után még mindig folyik a vérem, de az INR érték csak 1,54. Nem éri el a terápiás értéket. Most 2-2,5 Syncumart szedek A héten voltam tüdőgyógyászaton kontroll vizsgálaton, megerősítették, hogy kétoldali tüdőembóliám volt, amit lábon hordtam ki.... Kérdésem az lenne, hogy mikor térhetek vissza a régi életvitelemhez? Heti 3-4 alkalommal edzettem és nagyon hiányzik (Spinning, Kangoo, kardió és alakformálás). Valamint nem tudom, hogy masszázsra járhatok-e? Használhatok-e olyan krémeket a combomra, ami vérbőséget okoz? Járhatok-e szaunába? Használhatok-e testtekercselést? Lehet-e vákuummasszázst használnom? Remélem Ön tud nekem segíteni ezekben a kérdésekben!



Köszönettel,

Tóth Kata
Kedves Tóth Kata,

Igen sok kérdést vetett fel, amiket én sokkal jobbnak tartanék, ha személyes megbeszéléssel tisztáznánk. A blog erre nem alkalmas.Önnek -kora miatt -mindenképpen szükséges, hogy az \"eseményt\" követően a 3. hónapban részletes genetikai vizsgálaton essen át, mert ilyen súlyos eset nem lesz \"magától\". Kérem, hogy jelentkezzen be az Oxygen Medical-ba V. 25-re és akkor velem megbeszélheti.

Ajánlom, hogy vásárolja meg a Trombózis és véralvadásgátlás c. könyvet a MediPrint Kiadótól, 2011-ben jelent meg és 200 kérdést tartalmaz laikusoknak,, valamint a részletes válaszokat. Kérdéseinek nagy részére ebben a könyvben talál választ. Az alacsony INR és vérzékenység mindenképpen kombinált betegséget feltételez,: semmiképpen ne hagyja ki a további vizsgálatokat és a konzultációt. A sportolási szokásait sajnos mindenképpen változtatnia kell majd a tanácsaimnak megfelelően.

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György

egyetemi tanár
Tisztelt Professzor Úr!



A segítségét szeretném kérni a következőkben:

Kb. három hete ( miután napközben többször is volt hányingerem, és rossz közérzetem) édesanyámnál megmértem véletlenül a vércukorszintemet.( Ő inzulinos) Ez először délelőtt volt, és elképedve láttam, hogy 13,3-at mutat a mérő! A következő napokban sokszor megmértem Megettem hirtelen egy kakaós kalácsot,és ez az érték kb. 2 óra múlva 1,5 lett, rá egy órára 2,8és aznap csak 4-igment fel. Értetlenül álltam ezen értékek láttán-A következő napokban sokszor megmértem a vércukromat, és 3,4 is volt éhgyomorra, de 12 is..

A háziorvosom csináltatott egy nagy labort, hogy meg tudják nézni, mióta magas kb. a vércukrom. Ijesztő eredményeket kaptam kézhez, ebben kérem a segítségét.:

Glükóz: 10.7

GOT: 114

GPT: 98

GGT: 217

Transferr. telitettség: 14

HDL cholest.1.11

Cholesterin: 5,75

Triglicerid: 5,15 ( akét utóbbi világ életemben magasabb volt)

MCV:79

MCH:27,4

Glikohemoglobin Alc:8,6

IFCC HbAlc:70,5

Süllyedés:22

Vizelet negatív.

Szedett gyógyszereim: Hipothiazid 25mgnapi 1, Amlopidin Sandoz 5mg. napi 1,

Tritace 5mg napi 1,

Asentra 50mg napi 1, Rivotril 0,5 napi 2-3, és ma már sűrűbben esténként a Sanval 10 mg -os altatóból 2.

Kérem segítsen, hogy mi okozhatja ezen értékek ilyen jellegű emelkedését? Nekem azt mondták, hogy a vércukor és máj értékek az altató és a nyugtatótól is lehetnek.Nem tudom,így van-e? Vagy májbeteg lennék, de annak lennének gondolom valamiféle tünetei még? Kérem segítsen választ kapnom a kérdéseimre, amit előre is megköszönök:

tisztelettel Gabriella
Kedves Gabriella,

Dacára annak, hogy volt olyan kedve és részletesen elküldte a laboratóriumi eredményeit, részletes vizsgálat és tanácsadás nélkül nem tudja megúszni. Ezekre a kérdésekre csak vizsgálatokkal lehet felelősségteljes választ adni.. Látatlanban nem adunk diagnosist, de szinte biztos, hogy önnek -egyéb betegségein kívűl 2-es típusú cukorbetegsége (is) van (kezdődik): ezért mindenképpen szükségesnek tartom, hogy szakorvos lássa. Ha Önnek alkalmas, jelentkezzen be az Oxygen Medical-ban V. 25-re péntekre, akkor reggel ott tudom fogadni. Kérem, hogy leleteit (a korábbiakat is) hozza magával

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György

egyetemi tanár
TISZTELT DOKTOR ÚR! VOLNA EGY KÉRDÉSEM ÖNHÖZ, MIVEL AZ ÉN ORVOSOM NEM IGAZÁN ÉR RÁ AZ ÉN KÉRDÉSEMRE VÁLASZOLNIA. AZ ÉN KÉRDÉSEM ÍGY SZÓL:MIVEL VOLT DECEMBERBEN EGY MÉLY VÉNÁS TROMBOZISOM , ÉS SZEDEM A SYNCUMAR (acenokumarol)HATÓANYAGÚ GYÓGYSZERT, VOLNE-E MÁS FAJTA IS MINT EZ AMIT AZ ORVOSOM KIÍR. A MÁSIK KÉRDÉSEM AZ HOGY SZEDHETEK-E HALOLAJ (vitanorma)ÉTREND KIEGÉSZÍTŐT.KÖSZÖNÖM SZÉPEN A VÁLASZÁT. TISZTELETTEL:M .CSABA_BAJA
Kedves Muskovits Csaba,

Hozzáférhető áron a Syncumar mellett csak a warfarin hatóanyagú gyógyszerek (Marfarin, Warfarin) férhetők hozzá, azonban ezek felezési ideje lényegesen hosszabb a Syncumárénél: sokan szeretik alkalmazni, főleg azoknál a betegeknél, akinek kiszámítható egyenletes életvitele és táplálkozási szokásai vannak és nem szednek un. nem-szteroid gyulladásgátlókat. Olyan modern készítmény, ami nem igényli a hetente történő laboratóriumi ellenőrzést, létezik (Xarelot és Pradaxa a keresekedelni nevük) de tartós mélyvénás thrombosis kezelésre nincs OEP támogatásuk.Havi költségük így elég magas.

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György

egyetemi tanár

Tisztelt Professzor Úr!



Kiderült, hogy lányom Leiden-mutáció heterozigóta. A hematológus azt mondta, hogy ne essek kétségbe, mert ez a trombofília egyik legenyhébb formája. Én úgy tudtam, hogy a Leiden-mutáció súlyosabb, mint a homocisztinémia vagy a protrombin gén mutációja. Persze teljesen laikus vagyok, de szeretném tudni, mi a pontos helyzet ezzel kapcsolatban.



Kérem szíves tájékoztatását és segítségét ebben a témakörben.



Köszönettel:

Budai Kata
Kedves Budai Kata,

Kérése elég hosszadalmas választ igényelne. Kérem vásárolja meg a Trombózis és véralvadásgátlás c. könyvet a SpringMed Kiadó gondozásában (minden nagyobb könyváruházban és a Medicina könyvesboltban kapható) amit közvetlenül a betegek számára írtunk. Benne 200 leggyakoribb kérdésre talál választ

Tisztelettel

Dr. Blaskó György

egyetemi tanár
2000-ben a jobb lábamat amputálták, bal lábamba műeret ültettek,ez meddig lehet benne a lábamba.Életem végéig,ha nincs komplikáció.
Tisztelt Vetró László!

Valóban élete végéig benn lehet, de arra vigyázni kell, hogy mindig nyitva is maradjon!

Dr. Blaskó György

egyetemi tanár
Tisztelt Professzor Úr!

29 éves anyuka vagyok. Két lányom van(3 és 4 évesek), tavaly májusban pedig a 20. héten vették észre, hogy a harmadik terhességemnél elhalt a magzat. A babának nem volt semmi baja, a méhlepény okozta az elhalást, genetikai vizsgálaton kiderült, hogy valószínüleg vérrög okozta a vetélést. Pontosan: mutáció : MTHFR A 1298 C heterozigóta, PA-4G/5G heterozigóta. Remélem jól írtam, mert Szlovákiában végezték a vizsgálatot, ott lakom. A doktornőm szerint ez hajlamosít a vérrögképződésre, ezért mikor októberben újra várandós lettem, akkor a 8. héttől felírta a Clexan 0,2-es szúrását minden nap. Most a 27. hétben vagyok, a babával minden rendben. A kérdésem az lenne:

- szülés után meddig kell még szúrni a Clexant?

- a terhességet 57 kilósan kezdtem (168 cm magasságomhoz), szóval nem vagyok túlsúlyos, nem voltam még műtve, sosem szedtem fogamzásgátlót, nem dohányzom, nem iszom. a terhesség után is fennáll a vérrögképződés veszélye?

- a doktornő mindig megjegyzi, hogy a vérvételek alkalmával a d-dimer értékem mindig normális, ami nagyon jó terheseknél. Vigyáznom kell valamire szülésnél? Mindkét szülésem eddig rövid és viszonylag könnyű volt, kevés vérveszteséggel.

Előre is köszönöm a válaszát!
Kedves Asszonyom,

A kolléganőnek teljesen igaza van: a Clexane-t végig kell kapja naponta a terhesség alatt (a szülés napján nem!) és még legalább 6-8 hétig a szülés után (a gyógyszer nem megy bele a tejbe). A DDimer érték jó, ha alacsony!

Elhalt terhességét feltehető a placenta thrombosisa okozza, (ami sajnos tragikus, de előfordul) és ezt akadályozza meg sikerrel a Cllexane. De a gyógyszer a testsúlytól függően kell adagolni és így alakul, hogy a harmadik trimesterben többet kell kapjon. De ezt a doktornő is tudja!

Sok sikert! és boldogságot!

Dr. Blaskó György

egyetemi tanár
Tisztelt Professzor Úr!



A következő kérdésekben kérném segítségét!



2004-ben művi abortusz után kialakult egy baloldali mélyvénás felsőlábszári és kismedence mélyvénás tromobizisom. Majd a genetikai vizsgálat igazolt nálam - MTHFR C 677T MUTÁCIÓ HETEROZIGOTA- örökletességet. Akkor syncumarra állitottak, majd 2007--ben is volt egy alsólábszári mélyvénás trombozisom ugyan azon oldalon akkor beállítottak Marfarinra 5 mg-ot szedek naponta és nagyon jól tartja a beállított értékeket.

A kérdésem az lenne, hogy a nyári hónapokban hosszabb repülő utat terveznénk van-e ennek akadálya, milyen megelőzéseket kell tennem ?

Valamint szeretnék valamiféle mozgást végezni, de amit eddig kipróbáltam - aerobic, biciklizés- azok után két napig nagyon megduzzadt a lábam és fekvésre kényszerültem. Az Ön által több betegnek ajánlott könyvet már keresem és beszerzem, de ettől függetlenül szeretném az Ön véleményét kikérni!



Előre is köszönöm



Szauervein Ildikó

Kedves Szauervein Ildikó,

Nem tudom, hány éves, és a családjában előfordult-e hasonló eset (fiatal korban, szokatlan helyen kialakult thrombosis). Az MTHFR +/- heterozygositas igen gyakori ( a népesség 40(!) %-ában megvan és alig fokozza a thrombosis rizikót: tehát másnak is kell lennie a háttérben. Nem tudom mennyire részletesen vizsgálták ki.

Ha az INR értéke a warfarin mellett 2-3 között van, nyugodtan repülhet, de repülés alatt komolyan veendők az alábbiak: sok folyadékfogyasztás, óránként legalább 10 perc aktív lábtorna, járkálás. Ha az utazás előtt két nappa mért INR2,2 alatt van, kérem írasson fel magának kis molekulatömegű heparint (Fraxiparine, vagy Clexane) 2 ampullát (sajnos a testsúlyát sem tudom, ezért nem írhatok dózis sem, pedig fontos!) és az oda-, ill. visszautazás reggelén adja be magának. Ekkor is érvényesek az elmondott szabályok. Egyébként élvezze az utazást!

Mindenesetre jó lenne, ha tanácsért bejelentkezne az Oxygén rendelőbe az egyik péntek reggelre, továbbá javaslom életmód programunkat, ahol a mozgásra, étkezésre, életvitelre útmutatást, gyakorlatot kaphat 8 héten át szakembereinktől.



Üdvözlettel



Prof. Blaskó György
Tisztelt Professzor Úr!



8 évvel ezelőtt felületes vénás trombózissal kezeltek a jobb lábszáram hátsó részén. (Kb. 20 db vérhígító injekcióval helyre is jöttem.) Megállapították a Leiden-mutációt is (heterozigóta). Azóta nincs problémám szerencsére, bár a lábam főként a nyári melegben fájni szokott.



Mivel rendkívül mozgásszegény az életmódom, és ülőmunkát végzek, ezért szeretnék ezen változtatni.



Többen ajánlották és Interneten is olvastam a hypoxi trainer használatát (ez egy vákuum kamrába rejtett kerékpár, mely hat a perifériás területekre, amely lehetővé teszi a testrészek, szövetek jobb vérellátását, méregtelenítését, salaktalanítását, és ezáltal a zsírsejtek méreteinek csökkentését is), de nem tudom, hogy igénybe vehetem-e, vagy csak ártanék vele.



35 éves, normál testalkatú és súlyú nő vagyok (még nem szültem). Kérem, ha ezzel a sport-, terápiás eszközhasználattal kapcsolatban van tapasztalatuk, szíveskedjék válaszával segíteni. Előre is köszönöm!



Tisztelettel: Simon Szilvia
Kedves Asszonyom,

Leveléből úgy tűnik, hogy cumarin alvadásgátlót sem szed. A mozgás nagyon fontos. Ez a készülék tulajdonképpen a hiányzó izompumpát hivatott pótolni, amit jó helyettesít, ha óránként 5-10 percet tornászik, napközben az MBT (vagy hasonló) cipőt visel,túrázik, rendszeresen úszik, hogy az izompumpa mindig működjön. Személyre szabott életmód tanácsért és esetleg genetikai hátterét illető vizsgálatért jelentkezzen be az Oxygén rendelőbe!

Üdvözlettel

Dr. Blaskó GYörgy

egyetemi tanár

Hírek

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót


További részletek
Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni

Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA