Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Professzor Úr!



Kiderült, hogy lányom Leiden-mutáció heterozigóta. A hematológus azt mondta, hogy ne essek kétségbe, mert ez a trombofília egyik legenyhébb formája. Én úgy tudtam, hogy a Leiden-mutáció súlyosabb, mint a homocisztinémia vagy a protrombin gén mutációja. Persze teljesen laikus vagyok, de szeretném tudni, mi a pontos helyzet ezzel kapcsolatban.



Kérem szíves tájékoztatását és segítségét ebben a témakörben.



Köszönettel:

Budai Kata
Kedves Budai Kata,

Kérése elég hosszadalmas választ igényelne. Kérem vásárolja meg a Trombózis és véralvadásgátlás c. könyvet a SpringMed Kiadó gondozásában (minden nagyobb könyváruházban és a Medicina könyvesboltban kapható) amit közvetlenül a betegek számára írtunk. Benne 200 leggyakoribb kérdésre talál választ

Tisztelettel

Dr. Blaskó György

egyetemi tanár
2000-ben a jobb lábamat amputálták, bal lábamba műeret ültettek,ez meddig lehet benne a lábamba.Életem végéig,ha nincs komplikáció.
Tisztelt Vetró László!

Valóban élete végéig benn lehet, de arra vigyázni kell, hogy mindig nyitva is maradjon!

Dr. Blaskó György

egyetemi tanár
Tisztelt Professzor Úr!

29 éves anyuka vagyok. Két lányom van(3 és 4 évesek), tavaly májusban pedig a 20. héten vették észre, hogy a harmadik terhességemnél elhalt a magzat. A babának nem volt semmi baja, a méhlepény okozta az elhalást, genetikai vizsgálaton kiderült, hogy valószínüleg vérrög okozta a vetélést. Pontosan: mutáció : MTHFR A 1298 C heterozigóta, PA-4G/5G heterozigóta. Remélem jól írtam, mert Szlovákiában végezték a vizsgálatot, ott lakom. A doktornőm szerint ez hajlamosít a vérrögképződésre, ezért mikor októberben újra várandós lettem, akkor a 8. héttől felírta a Clexan 0,2-es szúrását minden nap. Most a 27. hétben vagyok, a babával minden rendben. A kérdésem az lenne:

- szülés után meddig kell még szúrni a Clexant?

- a terhességet 57 kilósan kezdtem (168 cm magasságomhoz), szóval nem vagyok túlsúlyos, nem voltam még műtve, sosem szedtem fogamzásgátlót, nem dohányzom, nem iszom. a terhesség után is fennáll a vérrögképződés veszélye?

- a doktornő mindig megjegyzi, hogy a vérvételek alkalmával a d-dimer értékem mindig normális, ami nagyon jó terheseknél. Vigyáznom kell valamire szülésnél? Mindkét szülésem eddig rövid és viszonylag könnyű volt, kevés vérveszteséggel.

Előre is köszönöm a válaszát!
Kedves Asszonyom,

A kolléganőnek teljesen igaza van: a Clexane-t végig kell kapja naponta a terhesség alatt (a szülés napján nem!) és még legalább 6-8 hétig a szülés után (a gyógyszer nem megy bele a tejbe). A DDimer érték jó, ha alacsony!

Elhalt terhességét feltehető a placenta thrombosisa okozza, (ami sajnos tragikus, de előfordul) és ezt akadályozza meg sikerrel a Cllexane. De a gyógyszer a testsúlytól függően kell adagolni és így alakul, hogy a harmadik trimesterben többet kell kapjon. De ezt a doktornő is tudja!

Sok sikert! és boldogságot!

Dr. Blaskó György

egyetemi tanár
Tisztelt Professzor Úr!



A következő kérdésekben kérném segítségét!



2004-ben művi abortusz után kialakult egy baloldali mélyvénás felsőlábszári és kismedence mélyvénás tromobizisom. Majd a genetikai vizsgálat igazolt nálam - MTHFR C 677T MUTÁCIÓ HETEROZIGOTA- örökletességet. Akkor syncumarra állitottak, majd 2007--ben is volt egy alsólábszári mélyvénás trombozisom ugyan azon oldalon akkor beállítottak Marfarinra 5 mg-ot szedek naponta és nagyon jól tartja a beállított értékeket.

A kérdésem az lenne, hogy a nyári hónapokban hosszabb repülő utat terveznénk van-e ennek akadálya, milyen megelőzéseket kell tennem ?

Valamint szeretnék valamiféle mozgást végezni, de amit eddig kipróbáltam - aerobic, biciklizés- azok után két napig nagyon megduzzadt a lábam és fekvésre kényszerültem. Az Ön által több betegnek ajánlott könyvet már keresem és beszerzem, de ettől függetlenül szeretném az Ön véleményét kikérni!



Előre is köszönöm



Szauervein Ildikó

Kedves Szauervein Ildikó,

Nem tudom, hány éves, és a családjában előfordult-e hasonló eset (fiatal korban, szokatlan helyen kialakult thrombosis). Az MTHFR +/- heterozygositas igen gyakori ( a népesség 40(!) %-ában megvan és alig fokozza a thrombosis rizikót: tehát másnak is kell lennie a háttérben. Nem tudom mennyire részletesen vizsgálták ki.

Ha az INR értéke a warfarin mellett 2-3 között van, nyugodtan repülhet, de repülés alatt komolyan veendők az alábbiak: sok folyadékfogyasztás, óránként legalább 10 perc aktív lábtorna, járkálás. Ha az utazás előtt két nappa mért INR2,2 alatt van, kérem írasson fel magának kis molekulatömegű heparint (Fraxiparine, vagy Clexane) 2 ampullát (sajnos a testsúlyát sem tudom, ezért nem írhatok dózis sem, pedig fontos!) és az oda-, ill. visszautazás reggelén adja be magának. Ekkor is érvényesek az elmondott szabályok. Egyébként élvezze az utazást!

Mindenesetre jó lenne, ha tanácsért bejelentkezne az Oxygén rendelőbe az egyik péntek reggelre, továbbá javaslom életmód programunkat, ahol a mozgásra, étkezésre, életvitelre útmutatást, gyakorlatot kaphat 8 héten át szakembereinktől.



Üdvözlettel



Prof. Blaskó György
Tisztelt Professzor Úr!



8 évvel ezelőtt felületes vénás trombózissal kezeltek a jobb lábszáram hátsó részén. (Kb. 20 db vérhígító injekcióval helyre is jöttem.) Megállapították a Leiden-mutációt is (heterozigóta). Azóta nincs problémám szerencsére, bár a lábam főként a nyári melegben fájni szokott.



Mivel rendkívül mozgásszegény az életmódom, és ülőmunkát végzek, ezért szeretnék ezen változtatni.



Többen ajánlották és Interneten is olvastam a hypoxi trainer használatát (ez egy vákuum kamrába rejtett kerékpár, mely hat a perifériás területekre, amely lehetővé teszi a testrészek, szövetek jobb vérellátását, méregtelenítését, salaktalanítását, és ezáltal a zsírsejtek méreteinek csökkentését is), de nem tudom, hogy igénybe vehetem-e, vagy csak ártanék vele.



35 éves, normál testalkatú és súlyú nő vagyok (még nem szültem). Kérem, ha ezzel a sport-, terápiás eszközhasználattal kapcsolatban van tapasztalatuk, szíveskedjék válaszával segíteni. Előre is köszönöm!



Tisztelettel: Simon Szilvia
Kedves Asszonyom,

Leveléből úgy tűnik, hogy cumarin alvadásgátlót sem szed. A mozgás nagyon fontos. Ez a készülék tulajdonképpen a hiányzó izompumpát hivatott pótolni, amit jó helyettesít, ha óránként 5-10 percet tornászik, napközben az MBT (vagy hasonló) cipőt visel,túrázik, rendszeresen úszik, hogy az izompumpa mindig működjön. Személyre szabott életmód tanácsért és esetleg genetikai hátterét illető vizsgálatért jelentkezzen be az Oxygén rendelőbe!

Üdvözlettel

Dr. Blaskó GYörgy

egyetemi tanár
T.-Dr.Úr.1990-ben áll.meg.ményv.trombózist. íazóta sincumart szedek.gyaakran vannak alsó lábszár fájdalmaim..ellenőrzésre gyakorta járok. Kérdésem. befolyássolhatja-e a lábamat. az agresszív passzív dohányzás? melyet egész nap kénytelen vagyok elszenvedni.Köszöünöm a válasszát Tisztelettel.
Tisztelt Asszonyom!



A válaszom egyértelmű igen. A dohányzás akar aktiv akar passzív, egyértelműen rontja a keringési, érszűkület kialakulását segíti, állapotot ront.

Üdvözlettel

Prof. Blaskó György
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly decemberben volt egy mélyvénás trombózisom. Be volt dagadva a bal lábam térdtől lefelé. egy hetet voltam a kórházban ,és ott elkezdtem szedni a Syncumárt .Jelenleg 6 szemet szedek napjában.Az alap betegségem SM.Az lenne a kérdésem hogy a láb dagadás mikor fog elmúlni,mert még nem tapasztaltam javulást.Esetleg javasolna valamilyen gyulladás készítményt.Gyógyharisnyát még nem kaptam,és semmilyen gyulladás csökkentő készítményt.Kérem szépen segítsen hogy a lábam lelappadjon,különben sokat fekszem és ülök mármint az alapbetegségem révén.Tisztelettel:Muskovits Csaba
Kedves Uram,

Betegségei valóban rossz kombinációk!. A Syncumart azonban szedni kell, és kérem, hogy ne kérjen gyulladáscsökkentőt orvosától, mert azzal teljesen felborul a Syncumar kezelés.

Kérem, vegye meg a Springmed kiadónál tavaly megjelent \"Trombózis és véralvadásgátlás\" c könyvet, ami betegeknek íródott és kérdezz-felelek formában igen sok kérdésére választ adhatna.

A dagadás, csak az un. rekanalizációval , illetve új vénák képződése révén csökkenhet, ami fél-2 év is lehet. Mindenesetre sokat segítene a gyógyharisnya, de addig is a rugalmas pólya (fásli), amit azonban meg kell tanulnia felhelyezni.

Egy alkalommal keresse fel rendelőnket és mindre ki lesz oktatva. Jelentkezzen be az Oxygén Medical-nál valamelyik péntek reggelre.

Üdvözlettel

Prof. Blaskó György
Tisztelt Cím!

2007.11. hóban császármetszést követően a jobb combtőben kaptam mélyvénás trombozist. Azóta Clexan injekció, majd hosszasan Syncumart szedek. Azóta saját kérésemre kétszer nézték ultrahangon, hogy ott van-e a trombus, sajnos ott volt. Most olvastam itt ezen az oldalon, hogy van esetleg sebészeti megoldás az eltávolítására. Nyíregyházán járok kontrollra, az orvosom a szakrendelőben azt mondta nem ajánlja a gyógyszer abbahagyását, mert nagy esélyem van hogy újabb trombozist kapok. Genetikailag nem vagyok hajlamos a trombozisra, családomban sem volt soha senkinek. Kérdésem az, hogy kiknek ajánlott a műtéti eltávolítás, kell-e ekkor is szedni a gyógyszert? Életem végéig szedhetem-e a syncumart? Azt is szeretném megtudni, hogy összefügg-e a gyógyszer szedése az állandó hízásommal? Köszönöm válaszát előre is.
Kedves Asszonyom,

Első kérdésem, hogy Ön bizonyítottan nem hajlamos-e genetikailag thrombozisra. Azt, hogy családjában még nem volt, nem elég, vizsgálatok szükségesek.

Az Ö n esetében -ha geneikai teher nincs is - biztosan évekig kell szedni úgy a Syncumrt, hogy az INR értéke 2-3 között legyen. Ha alacsonyabb és ezen alacsony tartományban Ön sok időt tölt, akkor nem fog újra ott keringés kialakulni. Semmiképpen sem ajánlom én sem a gyógyszer elhagyását!

A műtét tromboectomia most már biztos nehézkes, met 6 hónapja volt a trombózis és a szépen szervülhetett: de jó érsebész talán ki tudja venni, de akkor meg a műtéti következmények miatt kell tartósan újra Syncumart szedni, mert a műtét durván letépi az endothel réteget és ez a következő ottani trombózis melegágya.

A Syncumar miatt ön biztosan nem hízik. Hízik viszont a mozgásszegénység, stb. miatt. Olvassa el SpringMed kiadónál megjelent, betegeknek szóló könyvecskét \"Trombózis és véralvadásgátlás\" a címe.

Minden kérdésére választ kaphat.

Üdvözlettel

Prof. Blaskó György
Tisztelt Dr. Blaskó György!



Jobb lábi mélyvénás trombózissal 10 nap után haza engedtek a korházból.Azt szeretném kérdezni van-e olyan életviteli minta leírás ami segít a gyógyulásba.Értem ez úgy hogy pl.napi mozgás mennyiség mennyire terhelhető a láb, lépcső használat, kerékpározás, pihentetés.Van erről irodalom,elérhető-e?Ebben kérném a segítségét mert szeretnék gyorsan és kockázat mentesen meggyógyulni.

Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel:

Kárpáthy Lajos

Kedves Uram,

A SpringMed Kiadónál tavaly jelent meg egy könyv a Trombózis és véralvadásgátlás cimmel, amiben számos életviteli, étrendi tanács is van. Még kapható pl. az Üllői úton láttam a Klinikák metróállomással szemben lévő Medicina könyvesboltban.

Ami a mozgást illeti: a fő szabály az, hogy terhelhető a végtag, de csak fokozatosan, minden másnap 10 %-kal többet mozogjunk. A lépcsőzés nem árt, sőt! az alszárvénák keringését fokozza.

Az alapszabály az, hogy ELFÁRADNI ÉS KIMERÜLNI TILOS!

A teljes ágynyugalom meg éppenséggel veszélyes is lehet.

Remélem a beteg megfelelő alvadásgátló kezelésben részesül és a kórházból úgy engedték el, hogy az INR 2-3 között van. Ezt kell továbbra is fenntartani. Az antikoagulálás időtartama egyéni, ismerni kell a genetikai terheltséget, életmódot, testsúlyt egyéb comorbid tényezőket a döntés előtt: de mindenképpen szükséges a rekanalizáció ellenőrzése Duplex Dopplerrel.

Az életviteli minta leírása még nincs kész,de minden túlzástól (küzdősportok, motocross verseny stb.) tartózkodni KELL.

Normális életvitelt javaslok, könnyű étkezéssel a testsúly tartásával könnyű sportok mozgás, séta stb. minden túlzásoktól mentesen úgy, hogy az életnek legyen minősége is.

Javaslom, vegyen részt a 8 hetes Trombózis Életmód programunkon, ahol felmérés alapján pontosan megmutatjuk, betanítjuk, mit és hogyan érdemes mozogni, étkezni.

Üdvözlettel



Prof. Blaskó György
Jò napot!



31 éves kissé túlsúlyos férfi vagyok. Sok visszèr van a lábamom. Sokszor fáj a lábam,nehèznek èrzem.Apukámnak volt trombozisa,és félek,hogy örököltem. Voltam dopleres vizsgàlaton ott nem talàltak semmit. Amit még tudni kell,hogy 6éve vérnyomáscsökkentőt szedek illetve álló munkát végzek.



Mit tanácsol?



Köszönöm
Tisztelt Pataki Gábor!



A visszereket örökölte, a túlsúlyon változtatni lehet. Mivel családilag terhelt thrombozisra, jó lenne egy genetikai kivizsgálás.

Szívesen látom.



Dr. Blaskó György

Hírek

Trombózisom volt- mitől lehetett?

Trombózisom volt- mitől lehetett?


További részletek
Ezek a vérkép eltérések utalnak vérszegénységre

Ezek a vérkép eltérések utalnak vérszegénységre


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA