Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!



30 éves, nem dohányzó nő vagyok. 17-22 éves koromig fogamzásgátló tablettát szedtem, de abbahagytam. Mivel még egy ideig nem szeretnénk kisbabát, ezért újból elgondolkoztam a fogamzásgátló használatán. Mivel ezalatt az idő alatt a családunkban az egyik nagyszülőnek trombózisa volt, így elmentem egy trombózishajlam szűrésre, melynek az eredménye az alábbi lett:



Faktor V: normál

Faktor II: normál

MTHFR: heterozigóta C677T, heterozigóta A1298C



A Faktor V és Faktor II esetében mindkét allél normális. Az MTHFR gén a két vizsgált pozíciónál egy-egy mutációs alléllel rendelkezik. A két heterozigóta forma kis mértékben növeli a trombózis és a habituális vetélés előfordulásának kockázatát, a szérum homocisztein-koncentrációjának növekedését okozhatja. A trombózis genetikai kockázata az átlagosnál nagyobb.



Az értékelés alapján több kérdés is felmerült bennem, szedhetek-e hormonális fogamzásgátlót, a későbbi gyermekvállalásban ennek az értéknek milyen szerepe van, kell-e bármire is odafigyelnem, illetve szükséges-e felkeresnem egy szakorvost az értékeléssel kapcsolatban?



Válaszukat előre is köszönöm!



Kedves Angéla!

Az MTHFR polimorfizmus mellett szedhet IV. generációs fogamzásgátlót, de ha terhes lesz, az egész terhességét LMWH-védelemben kell kiviselnie.Szakmailag a Trombózisközpont áll rendelkezésére.

Tisztelettel

Dr. Blaskó György

Hírek

A vérlemezék zavarai is okozhatnak apró bevérzéseket a bőrön

A vérlemezék zavarai is okozhatnak apró bevérzéseket a bőrön


További részletek
Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA