A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktornő/Úr!

Kutatói munkám miatt egy éve Brazíliában élek, gyerekkorom óta asztmás vagyok, amelyre Alvesco és Oxis inhalátorokat használok naponta, és Ventolint rohamoldásra. Utóbbira roham hiányában nem volt szükség több, mint 10 éve! Idén februárban azonban fokozatosan rosszabodó légzésemmel kórházba mentem, ahol atípusos tüdőgyulladást diagnosztizáltak és napi 1000 mg Claricidot, valamint szteroid gyulladáscsökkentőt irtak fel. Ezek szedésével tüneteim enyhültek és állapotom javult, azonban hat napi antibiotikumszedés után, amikor abba kellett hagynom a szteroid tabletta szedését, egy súyos bélgörcsöt kaptam, melynek a végén percek alatt felszökött a lázam 39 fokra és delíriumos állapotba kerültem, igy mentőt kellett hivni hozzám. Ott a véroxigén szintem 9O % felett volt, de a vérlelet szerint a D-dimer értékem a referenciatartomány felső értékéne háromszorosa lett, így tüdőembólia gyanúval tomográfiára jegyeztek elő, viszont másnpa egy másik orvos törölte, mivel a véleménye szerint a hirtelen kialakult gyulladásos folyamat is megemelhette a D-dimerek mennyiségét. A pumonológus végül mégis elvégeztette a vizsgálatot, de kontrasztanyag nélkül, mivel aztmás vagyok. A tomográfiás felvételen csak egy tejüvegszerű folt látszott a bal tüdőlebenyem legalsó részén, ami szerinte a gyulladás miatt felhalmozódott váladék. Légzésfunkciós vizsgálaton is voltam, nem mutatott eltérést a normális értékektől. Hozzátenném, hogy mindez kürülbelül másfál hete történt, azóta itthon gyógyulok, és nagyon lassan de javul a nehézlégzésem, és egyébként is elsősorban fekvő helyzetben rossabbodik. A kérdésem az lenne, valóban kizárható a tüdőembólia érfestés nélkül is, illetve hogy a D-dimerek megemelkedett mennyisége mire utalhat még a vérrögképződésen kívül?

Itt rendkívül nehéz megnyugtató válaszokat kapni, az egészségügy enyhén szólva is kaotikus...

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,

Kati

Kedves Katalin,

A DDimer érték valóban megemelkedhet akut gyulladásos kórképek alkalmával. Egy igazi tüdőemboli esetén nem háromszorosára, hanem harmincszorosára emelkedik! A tüdőgyulladás ennek ellenére fennáll és tessék kezeltetni. A tüdőemboliához még tartozik pár dolog: a) családjában volt-e thromboemboliás betegség? b) önnek volt-e thrombosisa valaha c) a rosszulléte előtt dagadt-e a lába, vagy volt-e valamilyen thrombosisra emlékeztető tünete?

A tüdőembolia spirálCT-vel jól igazolható.

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György

Hírek

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót

Mélyvénás trombózis után, a sürgősségi ellátást követő időszakban fontos kivizsgálni, hogy mi okozta, mi áll a háttérben. Erre azért nagy szükség van, hogy a megfelelő kezeléssel, a későbbiekben egy újabb trombózis elkerülhető – vagy a kockázata minimálisra csökkenthető - legyen. Prof. Blaskó György, a Trombózis és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, hogy milyen vizsgálatokra van szükség.

További részletek
Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni

Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni

A mélyvénás trombózis sürgősségi kezelését követően, a betegeknek bizonyos életmód változtatásokra lehet szüksége, hogy a kiújulást megelőzzék. A kivizsgálás és gyógyszeres kezelés mellett, az életmódváltás is fontos szerepet játszik ebben. Prof. Blaskó György, a Trombózis és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, hogy mire figyeljünk trombózis után.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA