A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktornő/Úr!
Kutatói munkám miatt egy éve Brazíliában élek, gyerekkorom óta asztmás vagyok, amelyre Alvesco és Oxis inhalátorokat használok naponta, és Ventolint rohamoldásra. Utóbbira roham hiányában nem volt szükség több, mint 10 éve! Idén februárban azonban fokozatosan rosszabodó légzésemmel kórházba mentem, ahol atípusos tüdőgyulladást diagnosztizáltak és napi 1000 mg Claricidot, valamint szteroid gyulladáscsökkentőt irtak fel. Ezek szedésével tüneteim enyhültek és állapotom javult, azonban hat napi antibiotikumszedés után, amikor abba kellett hagynom a szteroid tabletta szedését, egy súyos bélgörcsöt kaptam, melynek a végén percek alatt felszökött a lázam 39 fokra és delíriumos állapotba kerültem, igy mentőt kellett hivni hozzám. Ott a véroxigén szintem 9O % felett volt, de a vérlelet szerint a D-dimer értékem a referenciatartomány felső értékéne háromszorosa lett, így tüdőembólia gyanúval tomográfiára jegyeztek elő, viszont másnpa egy másik orvos törölte, mivel a véleménye szerint a hirtelen kialakult gyulladásos folyamat is megemelhette a D-dimerek mennyiségét. A pumonológus végül mégis elvégeztette a vizsgálatot, de kontrasztanyag nélkül, mivel aztmás vagyok. A tomográfiás felvételen csak egy tejüvegszerű folt látszott a bal tüdőlebenyem legalsó részén, ami szerinte a gyulladás miatt felhalmozódott váladék. Légzésfunkciós vizsgálaton is voltam, nem mutatott eltérést a normális értékektől. Hozzátenném, hogy mindez kürülbelül másfál hete történt, azóta itthon gyógyulok, és nagyon lassan de javul a nehézlégzésem, és egyébként is elsősorban fekvő helyzetben rossabbodik. A kérdésem az lenne, valóban kizárható a tüdőembólia érfestés nélkül is, illetve hogy a D-dimerek megemelkedett mennyisége mire utalhat még a vérrögképződésen kívül?
Itt rendkívül nehéz megnyugtató válaszokat kapni, az egészségügy enyhén szólva is kaotikus...
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Kati
Kedves Katalin,
A DDimer érték valóban megemelkedhet akut gyulladásos kórképek alkalmával. Egy igazi tüdőemboli esetén nem háromszorosára, hanem harmincszorosára emelkedik! A tüdőgyulladás ennek ellenére fennáll és tessék kezeltetni. A tüdőemboliához még tartozik pár dolog: a) családjában volt-e thromboemboliás betegség? b) önnek volt-e thrombosisa valaha c) a rosszulléte előtt dagadt-e a lába, vagy volt-e valamilyen thrombosisra emlékeztető tünete?
A tüdőembolia spirálCT-vel jól igazolható.
Üdvözlettel
Dr. Blaskó György

Hírek

Vérképe megmutatja, milyen a véralvadása

Vérképe megmutatja, milyen a véralvadása

A véralvadás igen bonyolult folyamat, hiszen számos tényező befolyásolja. Bizonyos laborértékek fontos információval bírnak róla, így véralvadási probléma - illetve annak gyanúja esetén- a következő paramétereket célszerű megvizsgálni. Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa az alábbi vérkép eltérésekre hívja fel a figyelmet.

További részletek
Hemofília – a vérzékenység okai

Hemofília – a vérzékenység okai

A vérzékeny betegeknél csökkent véralvadás áll fenn, vagyis egy kisebb sérülés következtében is elhúzódó vérzés jelentkezik. A trombofíliásokkal szemben tehát, akiknél fokozott véralvás miatt a vérrögök kialakulása jelent veszélyt, a vérzékenyek esetében épp az okozza a problémát, hogy a vér nem, vagy csak nagyon lassan alvad meg. A vérzékenységen belül a hemofíla okait, és a kezeléssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa foglalta össze.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat