Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt prof.Dr. Blaskó György!

Én 70 éves vagyok,10 éve mélyvénás trombózisom volt. Genetikai vizsgálati eredmény FV /506 Arg Gln/ heterozigóta öröklődő kockázati tényezőt igazolt, amely jelentősen emeli a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát. A V. alvadási faktort Leiden mutációja felelős az APC rezisztencia jelenségért, s ez önmagáabna kb. 8 x-osára emeli a mélyvénás trombózis kialakulásának a kockázatát. Ezt írták.
Ennek ellenére nem javasolták az életen át tartó syncumar szedését, csak újabb trombózis esetén. Ahány rvoos látott ezalatt a 10 év alatt, mindnek megoszlott a véleménye erről. . Tisztelettel kérem professzor úr véleményét a kérdésben: szedjek-e syncumart, ha nem muszáj, akkor jó-e az, ha az ASPIRIN protect 100 mg-osat szedem legalább.
Köszönöm a válaszát. Üdvözlettel.
Tisztelt Pappné!

A 70 évesen észlelet FactorV Leiden heterozygositas valóban nem igényelne önmagában alvadásgátló megelőző kezelést csak akkor ha rárakódva más rizikótényezők is vannak. Nem tudom, hogy a 10 évvel ezelőtt mélyvénás thrombosisa után hány évig szedett Syncumar/warfarint, de mindenképpen szükséges lenne évente a Doppler UH ellenőrzés, hogy ilyen állapotban vannak az erei. Ugyanakkor ha egyéb rizikó (daganat, tartós belgyógyászati betegség, ágybanfekvés stb.) jelentkezik, akkor azonnal be kell avatkozni, mert a rizikó ugrásszerüen nő. Kérem, hogy papirjaival keressel a Trombózisközpontot és akkor ott minden átbeszélhetünk.

Tisztelettel

Dr. Blaskó György

Prima Medica Egészségközpontok