Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Az alábbi probléma kapcsán szeretném szíves segítségét kérni. Az ötödik lombikprogramnak köszönhetően jelenleg a várandósságom 17. hetében járok ikermagzatokkal. A meddőségem hátterében alloimmun faktorok álltak (összeférhetetlenség a férjemmel), amit a megfelelő immunkezeléssel sikerült kiküszöbölni. A sok sikertelen kísérlet közben számtalan kivizsgáláson részt vettem, többek között részletes trombózispanelt is csináltattam. Ennek eredménye szerint a homocisztein szintem a normáltartományban van (8,2), lupus anticoagulans nem kimutatható, APC rezisztencia nincs, Protein S, Protein C normális, V. Faktor Leiden mutáció: normál allélokat hordozó, Protrtrombin gén mutáció: negatív allélokat hordozó, Mthfr C677t heterozigóta, Mthfr A1298c mindkét allél normál. A fentiek szerint tehát csak az Mthfr C677t heterozigótaságom igazolódott. Emiatt régóta aktív folátot és Femibiont is szedek. Emellett a lombikprogram kezdetétől clexane 0,6-os injekciót is szúrok, napi egy alkalommal. A testsúlyom egyébként 60 kg. A Clexane-t a meddőségi specialistám véleménye alapján a 12. hét után már nem indokolt használnom, hematológus viszont azt javasolta, hogy az egész terhesség alatt használjam ugyanebben a dózisban,a biztonság kedvéért. A 14. héten azonban vérzés miatt kórházba kerültem, ahol kiderült, hogy egy hematóma alakult ki a méhemben. A vérzés azóta jelentősen csökkent, de még jelenleg is kórházban vagyok, és itt nem engedik szúrni a Clexane-t, nehogy újabb vérzést indukáljon. Jelenleg már három hete nem adtam be az injekciót. A kérdésem az lenne, hogy a Clexane adásának időleges felfüggesztése az én Mthfr C677t heterozigótaságom mellett mekkora kockázatot jelent a babákra nézve? Azt egyelőre nem tudom pontosan, hogy mikortól folytathatom az lmwh kezelést, mint ahogy azt sem, hogy mikor engednek ki a kórházból. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Andrea


Mivel vérzése lett az LMWHtól , indokolt az elhagyása. A C677T MTHFR polymorfizmus igen gyakori és igen kis thrombozisrizikót jelent. Ha pár hétre kihagyja semmi baj nem lesz. A terhesség III-ik trimesztere előtt jelentkezzen egy, a lepényi ereket mérő Duplex Doppler vizsgálati eredménnyel központunkba, mert ezután válik kritikussá a lepényi keringés.A lepényi ereket viszont nyitva kell tartani!. Ezért lehet, hogy újra el kell kezdeni az LMWH-t kissé kisebb dózisban. Én épp ezek miatt nem szeretem a Clexane-t és minden terhesnek Fraxiparine-t javaslok.

Üdvözlettel: Dr Blaskó György



Prima Medica Egészségközpontok