Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Doktor Úr!
3 évvel ezelőtt mellkasi panaszok miatt kórházi ügyeleten vérvétel során a d dimer értékem 2,25 volt, ezért mellkasi Ct-t, majd doppler vizgálatot végeztek, negatív eredménnyel. Idén áprilisban megismétlődött a történet, most a d dimer 1,85 lett, egy hónappal később 1,9. Most Cardio Ct készült , ahol egy 4 mm-es meszes nodulust találtak a bal rekeszfél felett, egyebekben negatív. Kisebb ízületi panaszaim (derék, váll) is vannak. Sokat fogytam (6 kg) egy hónap alatt, gasztroenterológián refluxot (NERD) állapítottak meg. Kérdésem, hogy a folyamatosan magas d dimer oka mi lehet, a többi laborértékem jó (pl.:CRP, LDH, süllyedés, WBC, prothrombin ,INR , trombocyta szám), és mi a további teendő? 54 éves férfi vagyok, normál súlyú.
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Tímár Sándor,

A magasabb DDimer érték azt jelenti, hogy a szervezetben valahol fokozottabb (de nem különösebben naagy mértékű /mert akkor magasabb lenne/ fibrinolizis folyik. Ennek több oka lehet. Nagyon helyesen kivizsgálták gyulladásokra, de mivel a "korban benne van", a vizsgálatokat tovább kellene folytatni esetlege rosszindulatú folyamat teljes kizárása érdekében. A két lezajlott esemény lehet kisebb, gyorsan rekanalizálódó tüdőembolia, ami nem a végtagi vénákból hanem pl. a végbél-, vagy prosztata-körüli vénákból eredhetett, de ez ma már kideríthetetlen.

Kérem, hogy saját megnyugtatása érdekében a kivizsgálást végeztesse el

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György

Prima Medica Egészségközpontok