A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Folyton lázas? Daganat is okozhatja!

Folyton lázas? Daganat is okozhatja!

Dr. Kárpáti Ágnes Létrehozva: 2022.05.18 Módosítva: 2022.05.26

A láz a szervezet egy hasznos védekezési reakciója, melyet valamilyen fertőzés, sérülés vagy egyéb kóros állapot vált ki. Időnként mindenkinél jelentkezik, ám rendszerint pár nap után csökkenni szokott, majd a gyógyulással megszűnik. Azonban, ha hosszabb ideje fennáll vagy vissza-visszatér, az alapos kivizsgálást indokol, ugyanis akár hematológiai daganat tünete is lehet! A témában dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát kérdeztük.

Láz, mint védelmi reakció

Lázról akkor beszélünk, amikor a testhőmérséklet magasabb, mint a normális (A normális hőmérséklet 36-37 °C között van). Fontos tudni, hogy a láz önmagában nem betegség, hanem egy tünet! Ez általában annak a jele, hogy a szervezet megpróbál harcolni egy betegség vagy fertőzés ellen.

A legtöbb lázas állapotot fertőzések okozzák, ugyanis ilyenkor a szervezet megpróbálja elpusztítani a fertőzést okozó mikroorganizmusokat. A legtöbb kórokozó azt “szereti”, ha a test normál hőmérsékleten van, ám a lázas állapotot nem tűrik jól, ráadásul aktiválódik a szervezet immunrendszere is, ami plusz támadási frontot indít a káros mikroorganizmusok ellen.

A láz okai a következők lehetnek:

 • Fertőzés
 • Bizonyos gyógyszerek
 • Egyes betegségek
 • Napszúrás
 • Rák
 • Bizonyos autoimmun betegségek
 • Oltások utáni reakció

A láz időtartam alapján lehet:

 • akut (kevesebb, mint 7 napig tart)
 • szubakut, ha legfeljebb 14 napig tart
 • krónikus vagy tartós, ha 14 napnál tovább tart

Azokat a lázakat, amelyek napokig vagy hetekig (akár hónapokig) fennállnak különösebb ismert ok, magyarázat nélkül, ismeretlen eredetű láznak nevezzük.

Leukémiára, limfómára is utalhat

leukémia, Trombózis-és Hematológiai Központ

A tartós, illetve az ismeretlen eredetű lázat mindenképp ki kell alaposan vizsgálni, ugyanis rosszindulatú folyamatokra is utalhat. Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa felhívja a figyelmet arra, hogy a panasz a leukémia és a limfóma gyakori tünete a megmagyarázhatatlan láz, ezért, ha valaki ezt tapasztalja, érdemes ilyen irányba is vizsgálatokat végeztetni!

A kutatók szerint a láz oka leukémia/limfóma esetén az, hogy a rákos sejtek maguk is termelnek olyan anyagokat, amelyek miatt a szervezet megnöveli a testhőmérsékletet.

“A tumorok képesek ún. pirogéneket is termelni- ezek olyan anyagok, amelyek lázat tudnak okozni. A pirogének egyéb külső forrásokból, például baktériumokból, vírusokból, gombákból, gyógyszerekből és toxinokból is származhatnak, sőt, az immunrendszer sejtjei is termelnek pirogéneket”- magyarázza dr. Kárpáti Ágnes, aki hozzátette, hogy lázat okozhat továbbá az is, hogy a rák esetén megnő a fertőzéshajlam.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a megemelkedett testhő mögött hematológiai daganat áll, úgy fontos a mielőbbi személyre szabott kezelés megkezdése. Ez lehet sugár/kemoterápia, immunterápia, csontvelőátültetés, egyéb gyógyszeres kezelések- a rák pontos típusának függvényében.

 

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ

www.tromboziskozpont.hu

 

Téma szakértője

 • Dr. Kárpáti Ágnes

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, hematológus, onkohematológus
 • Specialitások:
  • leukémia,
  • vérkép eltérések okának kivizsgálása,
  • vérszegénység,
  • limfóma,
  • nyirokcsomó megnagyobbodás,
  • trombocitopénia,
  • ismeretlen eredetű lázas állapot kivizsgálása,
  • másodszakvélemény, máshol kapott eredmények véleményezése,
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett).

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Segítséget szeretnek kérni . D3K2 vitamint szedek. Voltam vervetelen 3x szúrtak, nem akart jönni a vér olyan sűrű volt. Lehet a k vitamin az oka? Kaphatok emboliat?
Köszönöm a segítséget!
Zsuzsa

Dr. Kárpáti Ágnes
Dr. Kárpáti Ágnes onkohematológus
Kedves Zsuzsa!
Sajnos ezt így nehéz megmondani, nem feltétlen gondolom, hogy azért nem jött a vére mert sűrű.
Kérdés ilyenkor, hogy mennyi folyadékot fogyasztott aznap vagy előző nap? Ha megvolt a 2-2,5 liter akkor nem lehet baj.
Van arra vérvétel, hogy ki tudják mutatni, hogy genetikailag örökölte-e a trombózis hajlamot.
Üdvözlettel,
Dr. Kárpáti Ágnes

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Őszinte, megnyugtató

Mindennel nagyon meg voltunk elégedve. A recepciósok kedvessége,segítőkészsége nagyon jól esett. A Doktornő véleménye és őszintesége megnyugtató volt.

További vélemények

Hírek

Kezeletlen vashiányos vérszegénység- mi baj lehet belőle?

Kezeletlen vashiányos vérszegénység- mi baj lehet belőle?

A vashiányos vérszegénység gyakori állapotnak számít. A kezelést a páciensek annál jobban tartják be, minél súlyosabb panaszokat okoz. Ha gyakori fejfájással, krónikus fáradtsággal, ingerlékenységgel küzd valaki, akkor nagyobb eséllyel fordít jelentősebb figyelmet az előírt terápiára. Ha azonban valaki enyhébb tüneteket tapasztal, akkor sűrűbben előfordul, hogy az illető nem figyel oda az étkezésére vagy nem veszi be a gyógyszereket. Dr. Fehér Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológia irányultságú belgyógyászát arról kérdeztük, vajon mennyire veszélyes a kezeletlen vagy a rosszul kezelt vérszegénység.

További részletek
Mikor van szükség hematológusra?

Mikor van szükség hematológusra?

A hematológiai a belgyógyászat egy speciális ága, mely a vérrel, a nyirokrendszerrel és a vérképzéssel foglalkozik. Sokaknak kissé megfoghatatlannak tűnik a terület, így dr. Ercsei Ibolyát, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát megkérdeztük arról, milyen problémákkal, tünetekkel célszerű hematológust felkeresni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!