Mikor kell változtatni a véralvadásgátlón?

Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György 2019.04.18 2019-05-18 11:54:50.029518 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

A véralvadásgátló terápia életet is menthet, éppen ezért fontos, hogy az illető a megfelelő készítményt, a megfelelő ideig alkalmazza. Prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját arról kérdeztük, hogy vajon mikor van szükség váltásra.

Rossz INR

Amennyiben valaki régi típusú véralvadásgátlót szed, fontos, hogy rendszeres INR ellenőrzésen vegyen részt, hogy meg lehessen állapítani, eredményes-e a véralvadásgátló terápia, kell-e módosítás. Az ideális érték az esetek többségében 2-3 közti. Az ennél alacsonyabb azt jelzi, elégtelen a gyógyszer hatása, míg a magasabb érték  vérzésveszélyre  hívja fel a figyelmet.

Véralvadásgátló váltásVérzés

Az összes véralvadásgátló készítmény magában rejti a vérzéses szövődmények rizikóját. Éppen ezért, ha úgy veszi észre, túlságosan megnyúlik egy-egy vérzés ideje, erős a menstruációja, fogmosáskor vérzik az ínye és gyakran elered az orra vére, úgy mindenképp konzultáljon szakemberrel!

Mellékhatások

Szinte nincs is olyan gyógyszer, melynél ne jelentkezhetne valamilyen mellékhatás. Ez az antikoagulánsokra is igaz. A betegek tapasztalhatnak pl. Fokozott hajhullást, néha allergiás reakciót, de akár súlyosabb mellékhatásokat is (csontritkulás,HIT, májenzimek kóros mennyisége). Bármilyen mellékhatást tapasztal, mihamarabb forduljon kezelőorvosához/jelentse be, ugyanis ekkor más készítményre kell váltani.

Terhesség

Nagyon fontos, ha egy véralvadásgátló terápián álló nő gyermeket szeretne, térjen át LMWH injekcióra, ugyanis más készítmények (akár kumarin-származék, akár NOAC) átjutva a placentán súlyos fejlődési rendellenességet okozhatnak a babánál (ez abortusz indikáció). Éppen ezért már a családtervezéskor keresse fel orvosát, hogy más kezelésben részesüljön, mely az anyuka és a baba számára is biztonságos!

véralvadásgátló váltásaKényelem

A kumarin-származékok alkalmazása több kellemetlenséggel is járhat: figyelni kell ekkor ugyanis a gyógyszer-, és ételkölcsönhatásokra (K-vitamin!) valamint a betegnek rendszeresen INR ellenőrzésre kell járnia. Amennyiben NOAC készítményt szed valaki, úgy ezekre nincs szükség, így lényegesen kényelmesebb a használatuk- mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Bizonyos betegségek

Vannak olyan betegségek, melyek során más dózisra vagy más készítményre van szükség. Ilyen pl. A vese-vagy a májbetegség, de diabetes során is szükség lehet a dózis módosítására (természetesen, ha az értékek indokolttá teszik).

Műtét

A műtétek kisebb-nagyobb vérzéssel járnak, ezért nagyon oda kell figyelni a megfelelő véralvadásgátló terápiára. Amennyiben csak kisebb beavakozásra készül valaki, akkor nyugodtan folytathatja az addigi kezelést, ám ha komolyabb a műtét előtt áll, úgy LMWH injekcióra kell áttérni, melyet bizonyos ideig a műtét után is szúrnia kell a betegnek.

Összefoglalva tehát, váltani akkor kell más alvadásgátlóra, ha:

  • túlérzékenységi tünetek lépnek fel
  • nem kívánatos mellékhatások lépnek fel,
  • kumarinok esetén a beállíthatatlanság (ilyenkor a betegnek javasoljuk a daganatok irányába történő teljes kivizsgálást)
  • tervezett terhesség esetén idejében kell váltani LMWH-ra
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

VALÓBAN VESZÉLYESEK AZ ÚJ TÍPUSÚ VÉRALVADÁSGÁTLÓK?

EZEKRE ÜGYELJEN, HA VÉRALVADÁSGÁTLÓT SZED

GYAKRAN VÉRZIK AZ ORRA VÉRALVADÁSGÁTLÓ GYÓGYSZER SZEDÉSE SORÁN? NAGY BAJT JELEZHET!

A RÉGEBBI VÉRALVADÁSGÁTLÓ GYÓGYSZEREK HATÁSÁT ELLENŐRIZNI KELL

Bejelentkezés  vizsgálatra:

Trombózisközpont

+36 70 431-77-29

online bejelentkezés trombózisközpont

Téma szakértője

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász, klinikai farmakológus

Specialitások:

Véleményeket prof. dr. Blaskó Györgyről itt olvashat>>


Orvos válaszol

Orvos válaszol - Szántó Rita

lupus anticoaguláns

Tisztelt Doktornő!
LA Lupus antikoalugáns értékem magas 42,5 kicsivel több, mint a referencia tartomány 31,5-41-ig,a többi értékem trombofíliai panelek és immunológia panelek, mind jók. Második lombikra készülök, ez a LA eredményem indokolhatja-e hogy valamilyen kezelést kell csinálnom a sikeres lombik érdekében? És ha igen akkor milyen kezelést? Vérhigító injekció?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Rita !
Véleményem szerint semmit sem kell ilyen kis küldönbség (1 sec) esetén tenni.
Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Páciensek mondták

Mindent meg tudtam vele beszélni

Nagyon kedves és segítőkész volt velem. Mindent meg tudtam vele beszélni a problémámról, és részletesen ismertette a dolgokat, amikről kérdeztem.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA