Orvos válaszol

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Alexandra
Üdvözlöm!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz , hogy 28eves nő vagyok. Apai ágról öröklött heterozigóta Leiden-mutatiom van. Illetve tavaly derült ki mitralis prolapsusom.

Van egy 5eves kislányom akinek izomsorvadasa van. Már régóta ha nem is tudatosan, de stresszes életet elek, főleg az elmúlt két évben .

A mitralis prolapsus okozta kellemetlensegek felerősödtek - emellett szorongás is kialakult.

Az lenne a kérdésem ami izgat, hogy a mitralis prolapsus kapcsán a Leiden - mutatio okozhat bármi gondot?

Jelenleg veralvadasgatlot eddig senki nem javasolt. Nem kene szednem? Újból elmegyek orvoshoz ugyan a lakhelyemen, de kiváncsi lennék az ön véleményére is. Illetve ezek mellett mennyire lehet sportolni illetve a masszázst alkalmazni ?

Elég ha megfelelő folyadékot fogyasztok?

Illetve vizsgálva voltam policitemia gyanúja miatt , mert magas a vvt- de az negatív lett. Ott is azt tanácsolták igyál sokat ...valóban elég lenne ez?

Köszönöm válaszát előre is .


Kedves Alexandra!

Az MPS nem súlyos betegség attól nyugodtan lehet sportolni, 2-3 évente szokták a cardiológusok ellenőrizni.

A heterozigota F.V Leiden mutció enyhe trombózis készséget jelen. Életvitelében azt javasolom, hogy igyon sok folyadékot és sportoljon rendszeresen. Amennyiben trombózis készséget fokozó élethelyzete alakulna ki (hormon kezelés, terhesség, műtét,baleset, gipszrögzítés, tartós ágynyugalom, hosszú utazás,kiszáradással járó hányás, hasmenés, stb) közölje kezelőorvosával, hogy van öröklött trombózis hajlama és akkor fog véralvadásgátló kezelést kapni. A magasabb vvs szám miatt természetesen fél évben egyszer egy vérkép vizsgálat indokolt.

Üdvözlettel:Orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot. 

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA