Orvos válaszol

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Krisztina
Tisztelt Doktornő/úr!Trombózissal kapcsolatosan általános kérdéseim lennének, sportolásra, életmódra vonatkozóan.

Trombózis kialakulását követően mi a szakma javaslata a sportolással kapcsolatban? Az érdekelne, hogy a könnyű, nem sérüléssel járó (pl. lassú futás, kocogás) mozgásformák ajánlottak-e a további vérrög kialakulása érdekében, vagy inkább csak a megengedett kategóriába tartoznak? Vagyis jól teszi az ember, ha sportol? Továbbá azt szeretném még kérdezni, hogy ha ajánlott a sportolás, mikor lehet elkezdeni, vagy ez is egyénfüggő? Gumiharisnya viselésével egy időben lehet-e, ajánlott-e sportolni?A másik kérdésem arra vonatkozna, hogy szaunázni, termál, illetve melegvizes fürdőkbe lehet-e menni, ha igen, mikortól?

Köszönöm a válaszukat előre is.
Kedves Krisztina!

Mindent szabad. Egyénileg beállítva és engedélyezve. Mind a formák, mind a megkezdésének időpontja.

Általánosságban olyanok mondhatóak, hogy a trombózis kiújulásának egyik legnagyobb kockázati tényezője a mozgáshiány. A mozgás védő hatással van a trombózis ellen. Mozogni azonban akut esetben, amikor embolus leszakadásának esélye megvan, nagyon korlátozottan lehet. Hogy a szervülés mikor következik be, mikor nincs már veszélye az embolia kialakulásának, egyénileg mondható meg. Ha véralvadásgátlót szed, akkor olyan mozgások, melyek vérzésveszéllyel járnak, korlátozottan javasolható. Illetve trombózist követően pl nagy izomsérüléses mozgások - ahol au izomsérülés maga fokozni tudja a trombózis kialakulásának veszélyét - kerülendőek.

A melegnek szintén nem abszolút ellenjavallata a régi trombózis, viszont a mikort és hogyant egyénileg lehet megmondani.

Javaslom, jöjjön el hozzánk személyes konzultációra.

Üdvözlettel

dr. Babai László

Orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot. 

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA