A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/Úr!



Az elmúlt 2-3 évben több légúti fertőzésen estem át, lassan évente 20-25 alkalommal kapok antibiotikumot COPD betegségem miatt. Lassan 3 éve, hogy a laboromban vérszegénységet láttak, pár hónap múlva csökkent le nagyon a vasszintem is, ezért időközönként vaspótlásban részesülök. Kb. 3 hete kaptam most a 2. antibiotikumot, mivel a CRP-t magasnak találta az orvos. Viszont nem használt, rosszabbul lettem és kórházi kezelésben részesültem. A labor leleteimből a kezelőorvosomnak nem tetszett a FVS szám, túl soknak vélte, ezért többször meg lett ismételve. A következő eredmények lettek:

3 hete: Nátrium 139 (133-146), Kálium 4.4 (3.5-5.3), Klorid 101 (99-111), tCa 2.42 2.10-2.60), Glükóz 5.4 (3.6-6.0),Urea 5.3 (2.8-8.0), Kreatinin 66 (44-84), tBil 7.9 (<20) , GOT 19 (<40), LDH 199 (135-220), GPT 18 (<40), GGT 15 (7-50), FVS 6.42 (4.50-10.80) VVT 4.43 (4.20-5.40), HGB 114 (115-150), HTC 0.370 (0.35-0.47), MCV 82.6 (80.0-99.0), MCH 25.7 (27.0-31.0), RDW% 18.9 (12.0-15.0), RDW-SD 57.10 (37-48), THR 429 (150-400), MPV 9.4 (7.2-11.1), NEUT% 62.8 (43.0-76.0), LYMP% 27.7 (17.0-41.0), MONO% 8.6 (3.4-9.0), EOS% 0.6 (0.0-5.0), BASO% 0.3 (0.0-1.5), CRP 12.73 (<4.6)

5 nap múlva: eGFR (CKD-EPI) 70.63 (>60), Összfehérje 72 (64-83), Albumin 46 (35-52), HGB 117 (120-160), MCHC 319 (320-360), Karbamid 4.5, se Na 138 (135-145), se K 4.1 (3.5-5.3), se Cl 103 (98-107), MCV 83.4 (80.0-95.0), FVS 30.6 (4.4-11.3), THR 509 (150-400), HTC 0.37 (0.34-0.47), CRP 2.1 (<5), MCH 26.6 (27.0-34.0), VVT 4.40 (4.20-5.40), Kreatinin 85, Összbilirubin 6, Direkt bilirubin 2.1

5 nap múlva ismét: HGB 117 (120-160), MCHC 318 (320-360), MCV 82.7 (80.0-95.0), FVS 16.4 (4.4-11.3), THR 427 (150-400), HTC 0.37 (0.34-0.47), MCH 26.3 (27.0-34.0), VVT 4.45 (4.20-5.40)

1 hétre rá: Összfehérje 73 (64-83), Albumin 47 (35-52), HGB 127 (120-160), MCHC 319 (320-360), se Na 139 (135-145), se K 4.0 (3.5-5.3), se Cl 100 (98-107), MCV 83.3 (80.0-95.0), FVS 27.3 (4.4-11.3), THR 443 (150-400), HTC 0.40 (0.34-0.47), CRP 1.6 (<5), MCH 26.6 (27.0-34.0), VVT 4.78 (4.20-5.40), AST 32 (<200)

Másnap: FVS 18,7 (4.4-11.3), VVT 4.70 (4.20-5.40), HGB 125 (120-160), HTC 0.40 (0.34-0.47), MCV 83.9 (80.0-95.0), MCH 26.5 (27.0-34.0), MCHC 316 (320-360), THR 387 (150-400), NEUT% 83 (50-70), LYMP% 11 (19-48), MONO% 6 (2-8), EOS% 0 (2-4), BASO% 0.1 (<2.5), NEUT# 15.6 (2.0-7.5), LYMP# 2.1 (1.5-3.5), MONO# 1.0 (0.2-0.8), EOS# 0.0 (<0.7), BASO# 0.0 (<0.4).

Azt szeretném megtudni, hogy mi okozhat ilyen magas FVS számot? Ha fertőzés okozza, milyen típusú kórokozó? A legutóbbi mellkas CT vizsgálatnál a lépnél találtak 1 cm-es cystát. Esetleg összefügg a labor leletekben való változás?



Előre is köszönöm válaszát!
Kedves Mariann!

Azt gyanítom, hogy esetleg steroidot is kaphatott és azért emelkedett meg a fvs száma, amikor a CRP már norm.

Önnek krónikus betegséghez társuló enyhe vérszegénysége van. Amíg a fertőzés, gyulladás nem szűnik meg, addig a vas kezelés nem javít a vérképén.Az immunrendszer aktiválódása kihat a vas felszívódásra , csökkenti azt.

A lép cysta lehet fertőzés következménye is, de lehet ártalmatlan jelenség is.További vizsgálatok képalkotó, mikrobiológia szükségesek.

Sajnos ebből néhány labor eredményből korrekt véleményt nem mondhatok.

Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna



Hírek

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót

Mélyvénás trombózis után, a sürgősségi ellátást követő időszakban fontos kivizsgálni, hogy mi okozta, mi áll a háttérben. Erre azért nagy szükség van, hogy a megfelelő kezeléssel, a későbbiekben egy újabb trombózis elkerülhető – vagy a kockázata minimálisra csökkenthető - legyen. Prof. Blaskó György, a Trombózis és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, hogy milyen vizsgálatokra van szükség.

További részletek
Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni

Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni

A mélyvénás trombózis sürgősségi kezelését követően, a betegeknek bizonyos életmód változtatásokra lehet szüksége, hogy a kiújulást megelőzzék. A kivizsgálás és gyógyszeres kezelés mellett, az életmódváltás is fontos szerepet játszik ebben. Prof. Blaskó György, a Trombózis és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, hogy mire figyeljünk trombózis után.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA