Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt doktor no/ur

Tanacsot szeretnek kerni. 48 eves vagyok. Bukarestbol irok, Romaniabol. 11 eve volt egy jobb labszari trombozisom amit 6 honapig kezeltem kumarinos gyogyszerrel, majd detralex es aszpirint szedtem meg egy ideig. Sajnos 2016 december 5-ken ujra trombozisom lett a jobb szubklavia venan (akut) es CT-n lathato kronikus verrogkepzodes a bal szubklavian). Tovabba tudoembolia (periferikus, apro). Azota (6 hete) naponta ketszer 0,7 Clexan-t injekciozok a hasamba (68 kg vagyok, fogytam vagy 8 kg-ot sztressz miatt 2-3 honap alatt). Kozben, mar a kezeles megkezdte utan, genetikailag kimutattak hogy G1691A Leiden mutacio heterozigota es H1299R (R2) normalis. Csak ezeket vegeztek el egyelore. 11 eve ezeket nem kerestek, hanem antifoszfolipidikus szindromat neztek, amit nem tudtak kimutatni. Sajnos dohanyos vagyok, probalom abbahagyni (most napi 3-4 szalat szivok) remelem hamar sikerul teljesen elhagyni. A kerdes az hogy milyen gyogyszerre terjek at. Pradaxa vagy Eliquis, mivel a pneumologus Pradaxat mond, de volt kardiologus aki Eliquist javasolt es hematologus aki szinten kumarint. Bevallom nem tudom mit tegyek, ezert kerek tanacsot. A masik kerdes hogy tornazhatok-e (kinetoterapia) mivel izomgorcseim vannak es ettol faj a hatam (irodai munkat vegzek). Gyulladasgatlot abszolut nem szedtem mert azt mondtak hogy nem lehet. Csark paracetamolt szedek neha napi 1, 500 mg-os tablettat. Koszonettel, tisztelettel varom a valaszt! Udvozlettel, tisztelettel:Robert.
Kedves Róbert !

Mivel tüdőembóliája is volt, továbbá genetikai eltérése is van, mind a három gyógyszer jó, csak a cumarin olcsó, de rengeteg szabályt be kell tartani és az étel és egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatása igen nagy és 6 hetente vérvétel kell kontrollra. A Pradaxa és az Eliquis sokkal drágábbak (hatásuk kb. egyforma) nincs étel-, lés gyógyszerkölcsönhatás és nem kell vérvétellel ellenőrizni. Az utóbbi kettő közül én a 2 x 5 mg Eliquist tartanám jónak. Tornázni,a mozognia szükséges!. Gyulladásgátlót csak a cumarinnal nem szedhet, Eliquissel igen.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Prima Medica Egészségközpontok