Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.
LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE
Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.
Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!
Kedves Látogatónk!
Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.
34 éves fiatalember vagyok, másfél éve az egészségem megőrzése és jobbá tétele miatt önszorgalomból étrendet váltottam. Azelőtt úgy étkeztem, mint az emberek többsége, finomított élelemiszerek, sok állati eredetű étel, kevés zöldség, gyümölcs, stb., tehát a tipikus "nyugati étrenden" éltem. A neten sok információt átbújva szépen átálltam egy finomítatlan élelmiszerekből, rengeteg nyers zöldség-gyümölcsből, teljes gabonákból, olajos magvakból, stb. álló étrendre, amit igyekszem magam, és változatosan elkészíteni. Tejtermékeket nem fogyasztok már, húst, halat és tojást pedig heti 1-3x. (Azelőtt minden nap, akár többször is ettem állati élelmiszert.) Nagyon tetszik az új étrend, élevezem is, és úgy érzem, a közérzetem jobb. A gyomorsav problémáim, a szélrekedésem a múltté - tehát mindenképpen jól döntöttem, úgy érzem. Egy valami zavaró csak - s ezt szetetném megkérdezni, megtudni, hogy ez mitől lehet:
régebben is és most is időnként csináltatok egy teljes vérképet (önszorgalomból), hogy minden rendben van-e. Soha nem is volt vele gond. Azonban mióta étrendet váltottam, a vörösvértest számom lassan, de folyamatosan csökken. 4,50 T/l az alsó érték ugye, tavaly éppen ennyi volt, év végén már 4,03, majd a héten mért eredmény pedig már 3,91 lett. A vasam (22 umol/L), a b12 szintem (201 pmol/L) normális. Folsavat sajnos nem mértek, ezt nem tudom. Azért említettem e három értéket, mert ezt szokták a neten felhozni problémaként, amennyiben az alacsony vörösvértestszám táplálkozással függ össze. Márpedig az én esetemben azt valószínűsítem, hogy azzal függ össze, hiszen kizárólag az étrendváltásom óta van e problémám.
Olyan tanácstalan vagyok - tetszik az étrendem, azt hittem meg is találtam az egészséges utat, de valami mégis hibádzik benne... Ön szerint mi? Újra napi szinten kellene ennem állati fehérjét? Vagy mi lehet a mostani étrendemben az, ami folyamatosan (átlag havi 0,06 T/l-lel) csökkenti a vörösvértest értékemet? Előre is nagyon köszönöm a válaszát!
A leírtak mellett van azért még pár érték, ami lényeges, sőt lényegesebb a megítéléshez. Ilyen a vörösvértestek átlagos mérete, a hemoglobin szint, stb. (A vas viszont nem túl informatív paraméter.)
Kérem, jöjjön el hozzám leleteivel, és kiderítjük az okot.
Üdvözlettel
dr. Szélessy Zsuzsanna