A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Trombózisközpont!

Idén áprilisban volt egy vetélésem (8 hetesen leállt a szívműködés), ami után néhány vizsgálatot elvégeztettem.

A trombózishajlam vizsgálatának az eredménye: MTHFR C677T 1. Allél mutáns, 2. Allél mutáns, homoyzgota. (A prothrombin G20210A és a Leiden normális.)
A homocisztein szintem 8,5 umol/L (ref. 5,0-15,0)
A PT INR 0,9 (ref. 0,8-1,2)
Májusban folsav szintet ellenőriztek, akkor magas volt: >45,4 nmol/L (ref 10,4-42,4)

Az orvosom szerint elegendő, ha folsavat szedek. Jelenleg olyan terhesvitamint szedek, amiben 0,8 mg folsav van. Ez így valóban megfelelő?

Tudom, hogy egy vetélésnek rengeteg oka lehet, de ha már kiderült ez a mutációm, akkor legalább erre oda tudnék figyelni, hogy második alkalommal ez már biztosan ne jelentsen gondot. Van ezzel kapcsolatban még bármi teendő, vagy tényleg elég a 0,8 mg folsav?

Köszönettel,

Sz. Tímea

Kedves Timea,
Nem minden vetélés kóros, A vetélés a szervezetnek egy módszere, hogy az életre alkalmatlan embrioktól megszabaduljon! Nem feltétlenül kell a háttérben betegséget gyanítani. Az Ön esetében azonban az heterozygota MTHFR polymorfizmus normális homocystein szinttel járt, tehát bőven elég, ha a magzatvédő vitamint szedi legközelebb.Egy mutációra Ön nem tud "odafigyelni", mert ezt a szülei okozták és Ön így örökölte meg.
Ha azonban egyéb alvadási defektusa lenne (és erre egy kivizsgálás választ adhatna) akkor megtudhatjuk, hogy mire figyeljünk oda és mit kell kapnia a terhesség alatt. Ha bejelentkezik a Trombózisközpontba, szívesen válaszolok kérdéseire és a vizsgálatokat is megejthetjük.
Üdvözlettel
Dr. Blaskó György

Hírek

Vérszegénység várandósság alatt

Vérszegénység várandósság alatt

Vérszegénység gyakran jelentkezik a várandósság időszakában. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa elmondta, milyen tünetek kapcsán gyanakodjuk, hogyan kezeljük és tehetünk-e valamit a megelőzés érdekében.

További részletek
Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Magánrendelői környezetben működő véralvadással és trombózissal, vérzékenységgel foglalkozó központot. A Trombózis- és Hematológiai Központ egyedülálló kezdeményezés hazánkban, melyről dr. Babai László, a központot magában foglaló Prima Medica Egészséghálózat alapítója-igazgatója beszélt a Portfolio.hu-nak.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA