Orvos válaszol

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Szöllősi Attila
Tisztelt Professzor Úr!



Ez év január 15-én mélyvénás trombózist szenvedtem el a bal alsó végtagban, helyileg a tibialis posteriorban volt egy részleges trombózis. A diagnózis Duplex UH-al történt, mely után a kezelőorvosom otthoni kezelést írt elő, Clexane injekcióval, illetve azzal az utasítással, hogy csak annyit mozogjak, amennyit a lakásban kell, kórházba nem küldött. Másnap azért csak elmentem csináltatni egy D-dimert, ami teljesen negatív lett, elültetve bennem a gyanút, hogy nincs trombózisom. ( Fájdalmaim sem voltak szinte alig, se duzzadás, se bőrpír, se semmi különös, inkább csak érzékeny volt a terület ) A Clexane injekciót azért nem mertem elhagyni, de 2 nappal később kértem egy magán UH-ra időpontot és ott semmiféle trombózist nem találtak! Sőt kiemelte a vizsgálatot végző orvos, hogy kifejezetten jó áramlásokat lát a vénákban. Otthon maradtam azért, főleg feküdtem de történt egy ijesztő dolog: Elkezdtem köhögni, ( inkább a köhögési inger volt erős, kapart a torkom ) hozzátartozik a dologhoz, hogy a trombózis előtti héten nagyon csúnya légúti fertőzésem volt. Belázasodtam, csináltak egy tüdőröntgent, ami tüdőgyulladást mutatott ki, illetve vettek vért D-dimerhez, ami persze megint negatív lett( még kisebb értékkel mint az első). Azóta jártam még egy helyen Ultrahangon, ahol megerősítették a trombózist, megint egy újabb hely viszont kizárta. Már nem a Clexane-t szúrom, hanem Xarelto-t szedek.

Az első helyen végzett kontroll UH azt írta, hogy a trombózis teljesen feloldódott ( 3 hét múlva volt a kontroll )



A dillemmáim a következőek:

Mi történt velem? Kell-e antikoagulánst szednem még? Ha volt trombózis, akkor mi okozhatta? ( Pár éve voltam genetikai vizsgálaton más okból,ott a Leiden és a prothombin negatív lett, a homocisztein heterozigóta. Nyilván van még számos vizsgálat erre, de ezek a kiértékelés szerint nem növelték szignifikáns mértékben a trombózis kialakulásának esélyeit.

Azt is olvastam, hogy az UH az distalis vénákban nem megbízható. Akkor kérdem én mi lenne a teljesen megbízható vizsgálati módszer ennek eldöntésére? MR-el nem vizsgálhatóak a mélyvénák? Okozhatta-e önmagában a trombózist a jelentős(+40kg) túlsúly és a mozgásszegény életmód? 39 éves , nem dohányzó ffi vagyok, tökéletes vérképem van , régebben versenyszerűen kézilabdáztam.



Elnézését kérem a nagyon hosszú megnyilvánulásért.

Várom válaszát:

Attila

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA