A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!

2008-ban egy kivizsgálás során nézték a CMV vírust, ami az én esetemben az Igg pozitiv lett, az Igm pedig negatív. Tudom ezt azt jelenti, hogy átestem a víruson, de nem tudom újból elkaphatom-e és ez okozhatott-e problémát, mivel 30 hetes terhes vagyok, de ezt nem nézték a terhesség alatt. És ha újból elkaptam ez okozott magzati károsodást? Ha ez ilyen súlyos bajokat okozó vírus, miért nem nézik a terhesség során? Vagy csak nálam nem nézték, egyébként benne van a protokolban?

Válaszát előre is nagyon köszönöm.Tisztelettel:Tímea
Kedves Tímea!A CMV fertőzés esetében nem az újrafertőződés a lényeges kérdés, hanem

inkább azt kell tudni, hogy ez a vírus egész életünkben a szervezetünkben

marad lappangó állapotban. Jó immunrendszer mellett nem okoz több problémát

a primer fertőzés után. De ha az immunrendszer károsodik, akkor

előfordulhat, hogy a vírus reaktiválódik. Eben az esetben újra megjelenhet a

vérben és okozhat enyhébb tüneteket. Ilyenkor viszont a specifikus antitestek jelenléte miatt azonnal elindul a specifikus immunválasz is.

Terhesség alatt egy ilyen reaktiváció során a vérben már ottlévő

CMV-specifikus antitestek miatt (az IgG a placentán is átjut) a magzat nem

károsodik. A fertőződésének esélye több nagyságrenddel kisebb, mint egy

primer fertőzés során. Olyannyira, hogy szándékosan nem is ajánlható egy

átvészeltség esetén a további IgG-IgM vizsgálat elvégzése.Ezért CMV átvészeltség esetén meg lehet nyugodni, a magzat nincs veszélyben.

Terhesség során egyébként az egyéb magzatkárosító kórokozók vizsgálata is

javasolt, amennyiben nincs előzetes átvészeltségi eredmény (Toxoplasma,

Rubeola, HSV, Parvovírus B19, Varicellavírus).Üdvözlettel:Dr. Latkóczy Krisztina

mikrobiológus szakorvos

Laboratórium Kft

Hírek

B12 vitamin: ennyi mindent okozhat a hiánya

B12 vitamin: ennyi mindent okozhat a hiánya

A B12 vitamin is fontos szerepet tölt be a vörösvérsejtek képzésében, így ha vérszegénységre utaló tüneteink vannak, nem biztos, hogy kizárólag vaspótlással orvosolni tudjuk a problémát. Dr. Kárpáti Ágnes onkohematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa elmondta, milyen tünetek kapcsán gondoljunk B12 vitaminhiányra.

További részletek
Vigyázat, ezek mélyvénás trombózis jelei!

Vigyázat, ezek mélyvénás trombózis jelei!

Ha már kialakult, a legfontosabb a mozdulatlanság. Fizikai aktivitás hatására a trombózist követő első napokban ugyanis a trombus leszakadhat és tüdőembóliát is okozhat. Prof. Blaskó György, a Trombózis és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, hogy honnan ismerhetjük fel, melyek a mélyvénás trombózis jelei és mit tegyünk ilyen esetben.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA