Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!

2008-ban egy kivizsgálás során nézték a CMV vírust, ami az én esetemben az Igg pozitiv lett, az Igm pedig negatív. Tudom ezt azt jelenti, hogy átestem a víruson, de nem tudom újból elkaphatom-e és ez okozhatott-e problémát, mivel 30 hetes terhes vagyok, de ezt nem nézték a terhesség alatt. És ha újból elkaptam ez okozott magzati károsodást? Ha ez ilyen súlyos bajokat okozó vírus, miért nem nézik a terhesség során? Vagy csak nálam nem nézték, egyébként benne van a protokolban?

Válaszát előre is nagyon köszönöm.Tisztelettel:Tímea
Kedves Tímea!A CMV fertőzés esetében nem az újrafertőződés a lényeges kérdés, hanem

inkább azt kell tudni, hogy ez a vírus egész életünkben a szervezetünkben

marad lappangó állapotban. Jó immunrendszer mellett nem okoz több problémát

a primer fertőzés után. De ha az immunrendszer károsodik, akkor

előfordulhat, hogy a vírus reaktiválódik. Eben az esetben újra megjelenhet a

vérben és okozhat enyhébb tüneteket. Ilyenkor viszont a specifikus antitestek jelenléte miatt azonnal elindul a specifikus immunválasz is.

Terhesség alatt egy ilyen reaktiváció során a vérben már ottlévő

CMV-specifikus antitestek miatt (az IgG a placentán is átjut) a magzat nem

károsodik. A fertőződésének esélye több nagyságrenddel kisebb, mint egy

primer fertőzés során. Olyannyira, hogy szándékosan nem is ajánlható egy

átvészeltség esetén a további IgG-IgM vizsgálat elvégzése.Ezért CMV átvészeltség esetén meg lehet nyugodni, a magzat nincs veszélyben.

Terhesség során egyébként az egyéb magzatkárosító kórokozók vizsgálata is

javasolt, amennyiben nincs előzetes átvészeltségi eredmény (Toxoplasma,

Rubeola, HSV, Parvovírus B19, Varicellavírus).Üdvözlettel:Dr. Latkóczy Krisztina

mikrobiológus szakorvos

Laboratórium Kft

Hírek

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!

Amennyiben trombózisról hallunk, az leggyakrabban a lábakat érinti, ritkábban az agyat (sinus trombózis), karokat, egyéb testrészeket. Viszont érdemes tudni, hogy bizony a szemben is keletkezhetnek vérrögök, ami mögött gyakran valamilyen trombofília áll. Hogy milyen tünetek hívják fel a figyelmet a szemfenéki trombózisra, és hogy milyen veszélyeket rejt, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját kérdeztük.

További részletek
A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat

A vérszegénységnek több formája is van, ilyen többek között a vészes vérszegénység is, mely a B12 vitamin hiányával jár. Az állapot főleg a felszívódási zavarral küzdőket és a vegetáriánusokat sújtja. Tünetei közt a nyelv gyulladása, égő érzése is szerepel. Dr. Ercsei Ibolyától, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusától megtudhatjuk, vajon mikor gyanakodjunk az állapotra és hogy milyen vérkép eltérésekkel is jár.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA