Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Üdvözlöm! 24 éves vagyok, 9 hónapja szültem és körülbelül 5 hónapja,nagyon erős a menstruációm illetve ok nélkül véraláfutások,tűszúrás szerű élénkpiros bevérzések jelennek meg a testemen,melyek olykor akár 1 hónapig is ott maradnak. Kérdésem az lenne, hogy így látatlanban Ön mire tippel, mitől lehet? Előre is köszönöm!
Kedves Dóra!

Önnek azonnali vizsgálatra van szüksége!

Amennyiben korábban, a terhessége előtt nem voltak vérzékenységre utaló tünetei és családban sem fordult elő vérzékenység, akkor ez egy szerzett betegségre utal.Vagy a vérlemezke száma alacsony, vagy valamelyik alvadási faktora ellen kialakult egy antitest és így vált vérzékennyé.

Sürgősen véralvadási vizsgálatokat kell Önnél nézni.

Bejelentkezhet vizsgálatra a hozzám is természetesen. A másik megoldás, hogy a Háziorvosa beutalja egy hematológiai rendelésre.

Üdvözlettel:

dr. Szélessy Zsuzsanna
jonapot.az lenne a kérdésem mi lehet a bajom.tüneteim.hirtdlen mozdulatoknál,szédülés. alvászavar. fáradékonyság. 30éves vagyok.15 éve dohányzom.12 éve kávézok. köszönöm .ja és zsibbadás ha 1 percnél tovább van feltartva a kezem.vagy lábam.
Kedves Attila!

A hirtelen mozdulatoknál fellépő szédülés hátterében nyaki gerinc eltéréseit kell vizsgálni, A magasra emelt kar zsibbadása hátterében szintén állhat ez az ok. A nyaki ereket is szükséges ilyen esetben vizsgálni.

Neurológiai és angiológiai kivizsgálás szükséges panaszai alapján.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva
Tisztelt Hölgyeim, és Uraim!

A kérdésem a következö:
Lassan egy éve folyamatosan zsibbad a bal làbam a térdtöl lefelé. Neurològusnàl voltam, aki agyi tomogràfiàra küldött, ebböl semmi sem volt megàllapithatò. Agyvérzésem nincs, kicsit magasabb a vérnyomàsom mint az illö. Nem tudom mit tegyek. tùlsùlyom sajnos van, de ettöl függetlenül szeretném tudni mit is kell tennem, mert a közérzetem, és hangulatom egyre rosszabb. 65 éves vagyok, föleg ülö, szellemi munkàm van.
Vàlaszukat elöre is köszönöm.

üdvözlettel:
varga Imre
Kedves Varga Imre!

A lábszár zsibbadása inkább a gerinc vizsgálatát indokolja, főként hogy a panasza egyoldali. Vagyis a neurológiai vizsgálat indokolt gerinceltérés irányában főleg ha ez eddig nem történt.

Az érszűkületnek nem jellemző tünete a lábzsibbadás, föleg nem a nyugalomban fennálló. Visszeres panaszok része lehet, de a zsibbadást elsősorban az idegek károsodása okoz. Cukorbetegség szövődménye kétoldali lábzsibbadás de végső esetben ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva
Tiszteletem!
Nemrég írtam önnek tetoválással kapcsolatban amire nagyon köszönöm válaszát. Nekem 2009-ben volt terhességem alatt mélyvénás trombózisom. Szülés után két évig szedtem Syncumar-t. Végeztek nálam genetikai vérvizsgálatot amin bebizonyosodott, hogy örökletes hajlamom van trombózisra apukám után. Egy éve hagytam abba a gyógyszert aminek eredményeképp két hete lett egy artériás trombózisom. Elsőre azt hitték embólia de az érfestés után kiderült hogy "csak" trombózis. Azóta újra szedem a gyógyszert egyenlőre még nem mondták meddig de a háziorvosom szerint lehet életem végéig. ez tényleg lehetséges lenne? Ön említett valamiféle diétát. Én erről semmiféle információt nem kaptam, miféle diétát kell tartanom? Menjek el dietetikushoz?
Válaszát köszönöm
Kedves Hölgyem!

Most már kicsit többet árult el magáról, de még nem eleget, hogy felelősséggel

válaszolhatnék minden kérdésére.

Kérem jelentkezzen be hozzám egy vizitre, hozza el a leleteit /a régieket is/. Orvosi szempontból felelőtlenség volna, látatlanba tanácsot adni ilyen beavatkozás előtt.

Üdvözlettel:

dr. Szélessy Zsuzsanna
TISZTELT DOKTORNŐ!ÉDESANYÁM HEMOGLOBINJA 71.0 VÖRÖSVÉRTEST3,28 MCV73,2 MCH21,3 MCHC292 THROMBOCYTA439 MIT JELENTENEK EZEK AZ ÉRTÉKEK?KÖSZÖNÖM A VÁLASZT IBOLYA
Kedves Ibolya!

Ez a lelet azt mutatja, hogy az édesanyja vérszegény!

Minden valószínűség szerint vérzik valahonnan.

Kérem beszéljen a háziorvosával, mert sürgős kivizsgálást igénye.

Leggyakrabban nőgyógyászati, gyomor-bél rendszeri vérzés fordul elő.

Üdvözlettel:

dr. Szélessy Zsuzsanna
voltam aprlilis10-en szkleroterapian s lett egy lyuk s korulotte be van gyuladva (seb) mi az oka?
Kedves Asszonyom!

Sajnos, ha a beadott szer nagyobb mennyiségben a bor alá kerül, előfordul a bőr részleges sérülése. Ez okozza az Ön panaszát.

Tisztelettel

dr. Sepa György
Üdvözletem!
Syncumar tablettát szedek mellett lehet e esetleg tetoválást csináltatni, vagy mellőzzem inkább. Két hete volt artériás trombózisom azóta szedem a gyógyszert. Az INR-em 2.47 volt a múlt pénteken.
Válaszát előre is köszönöm
Kedves Bernadett!

Syncumar kezelés mellett nem javasolt a tetoválás, mert nagyobb bevérzések keletkezhetnek, amik aztán be is fertőződhetnek.

Esetleg a Syncumar kezelés befejeződése után lehetséges a tetoválás.

Azt, hogy meddig kell szednie az alvadásgátló gyógyszert nem tudom megmondani, mert semmi információt nem osztott meg velem, ami betegségére vonatkozik.

Az INR nagyon jó, jól van beállítva a gyógyszere és ezek alapján a diétára is ügyel.

Üdvözlettel:

dr. Szélessy Zsuzsanna
Tisztelt doktor Úr / Nő

Egy Hematológus szakorvos segítségére lenne szükségem olyan ügyben hogy nagyapám (84) körülbelül januártól vérszegénységben szenved és választott vért kap. Első alkalommal február 18. án 6 egység választott vért kapott, majd március 27. án 3 egységet, majd ezt követőn rá pár napjára április 3. án újabb 3 egység vért kapott, de ez sem bizonyult elégséges nem ezért április 26. án ujjbab 3 egység vért kap. Volt hematológusnál február 27. én, aki vett mintát a csontvelőből, de ott azt mondták hogy minden rendben mert a myeloid sejtsor összes eleme feltalálható a kenetben és a mérsékelt eosinophil sejtszaporulaton kívül egyéb kóros elváltozás nincs. A normális haemopoesis, malignitésra utaló eltérést a csontvelőben nem láttak. Azóta hematológus nem látta, és azt sem tudják hogy a vér hová tűnik el. Más vizsgálaton nem volt azóta. A Ht szintje 0.22- 0.28 körül mozog. Lehet valamit tenni a vérképzés megindítására, illetve kideríteni, hogy mért kell 3 hetente vért adni, és orvosolni ezt a problémát?

Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Balázs!

Ha jól értem, a nagypapa 84 éves. Azt fontos volna tudni, hogy van-e más betegsége a nagypapának. Esetleg májzsugorodás, lép megnagyobbodás, rosszindulatú daganatos betegsége, gyomor- bélrendszeri vérzése stb.

Csak teljes korrajz ismeretében tudok érdemi véleményt mondani.

Valószínű, ha csontvelő eltérést nem mutatott, a vérképzéshez szükséges folsav, B12 vitamin és vas sem alacsonyabb, nem hematológiai betegsége van.

Üdvözlettel:

dr. Szélessy Zsuzsanna
Tisztelt Doktornő!
A fehérvérsejtjeim értéke általában 5, ha viszont stresszes helyzetben vagyok, akkor 3,7 *1000/u már évek óta. Háziorvosom azt mondta, hogy a csontvelőm nem dolgozik rendesen, viszont az ehhez tartozó más értékek teljesen normálisak.:
fehérvérsejt 3,7, vörösvértest, 4,00 mill/ul, hemoglobin 12,10 g/dl (vérvesztés után), hematokrit 35,2 %(vérvesztés után), - máskor ezek az adatok jók.
MCV 88 fl, mch 30,30 pg, mchc 34.40 g/dl, trombodyta 253 * 1000/u, lyphocyta 39%, MXD 9 %, Neutrophyl 52%, Lipmphocyta absz. ért. 1,4 *1000/u, MCD absz . ért 0,3 *1000/u, Neutrophyl absz.ért 2,00*1000/u, rdw-cv 12,5 % és mpv 10 fl.
Szeretném megkérdezni, hogy van-e aggodalomra okom?
Üdvözlettel: Yvette
Kedves Yvette!

Az nagyon jó hír, hogy a fehérvérsejt száma meg tud emelkedni, ha arra szükség van.

Lehet, hogy a családjában másoknak is alacsonyabb a fehérvérsejt száma. Ebben az esetben ez egy genetikai örökség és nincs jelentősége.

Amennyiben önnek mostanában volt esetleg egy vírus fertőzése, netán májbeteg, akkor az is okozhatja. Esetleg szed rendszeresen gyógyszert?

Röviden több oka is lehet,sajnos vizsgálat nélkül nem tudok korrekt válasz adni a kérdésére.

Üdvözlettel:

dr. Szélessy Zsuzsanna
Tavaly novemberében egy nagy hasi daganat elnyomta az egyik eremet, amitől a teljes bal lábamban mélyvénás trombózis keletkezett. Akkor egy szűrőt helyeztek a tüdő felé vezető vénámba elvileg ideiglenesen, hogy a daganat kivételekor ne kapjak embóliát, azonban a szűrőt később nem sikerült kivenni, így életem végéig Xareltot kell szednem és jelenleg is hordom a gyógyharisnyát A műtét előtt súlyzús edzésre (testépítés-fitness) és úszásra jártam. Kérdésem, hogy mit sportolhatok jelenleg vagy a közeljövőben ha maradéktalanul gyógyult a trombózis, illetve ha lymphoedema maradt vissza (bal lábam kicsit duzzadtabb, vizsgálat 1-2 héten belül) . A hasi műtétet végző orvos szerint már has gyakorlatokat végezhetek, de nem tudja, hogy a lábamat mennyire terhelhetem. Válaszukat előre is köszönöm.
Kedves Dalma,

Sajnos a Xareltonak nincs támogatott indikációja élethossziglani szedésre. Orvosa nyilván nem tudja a rendeleteket (nem is Magának kell tudni, mert őt ellenőrzik/büntetik stb.)Ha a szűrőt nem sikerült kivenni, az baj, mert rendszeres ellenőrzést igényel, hogy nincs-e alvadék a szűrőn, mert azt kórházban fel kell oldani. A trombózisa nem fog a "közeljövőben" gyógyulni, ez minimum 1-2 év. Mivel nem láttam önt sohasem, az a tanácsom, hogy keresse fel a Trombózisközpontot a leleteivel (főleg a hasi daganat szövettana érdekelne és a műtéti leírás) és akkor kellő mértékű felvilágosítást fog kapni.

Tisztelettel

Dr. Blaskó György

Prima Medica Egészségközpontok