A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Életem első hosszú (kb. 8 órás) repülőútja előtt állok. Alapvetően nem foglalkoznék a dologgal, hiszen 27 éves, egészséges, átlagos testalkatú emberként úgy tudom nem fenyeget trombózis veszély.
Ami mégis elbizonytalanít, hogy korábbi rövidebb repülőútjaim után (1-3 óra) kb fél napig enyhén fájni szokott a lábszáram, majd elmúlik.
De például hosszabb buszos utazások után nem szokott panaszom lenni.
Lehetséges, hogy a hosszú ülésre még önmagában nem, de a repülőkön lévő extra körülmények (páratartalom/légnyomás, stb) hatására már létrejön valami rendellenesség?
Egyáltalán kell -e foglalkozni ezzel a jelenséggel? Mit jelenthet? Kell -e emiatt komolyabb óvintézkedés egy hosszabb repülés előtt?
Orvos ismerősök (nem kifejezett szakértők a témában) azt ajánlották, hogy adjak be magamnak Clexane 40 mg injekciót az utazás reggelén.
Valóban szükséges lehet ez az én esetemben?
Nem elég, ha lehetőség szerint mozgok a gépen és sok vizet iszom?
Ha mégis szükséges óvintézkedés, akkor van e esetleg a heparinnak valamilyen hatásos természetes alternatívája, amivel megbízhatóan helyettesíthető?
Ha pedig mindenképpen a heparin injekció a javasolt, akkor így 1-2 adag beadása esetén kell -e tartani bármilyen mellékhatásától? (Úgy tudom a vérlemezkék számát befolyásolhatja. A külföldi út okán ezt nem tudom majd az előírás szerinti laborvizsgálattal kontrollálni, jelenthet ez problémát?)

U.i.: Van egy enyhe mitralis prolapsus syndromam, néha szívritmuszavarom. Ez bármilyen szempontból releváns esetleg ebben a témában?

Köszönettel:

Kovács Péter
Tisztelt Kovács Péter!
Véleményem szerint enyhén túlzott óvatoskodás, ha eddig thrombosisos tünetek nélküli útjai után most LMWH-t akar magának. Természetesen lehetséges, de mivel megelőző dózisról van szó, amit csak egyszer kap az indulás előtt és a visszaindulás előtt, gyakorlatilag semmilyen mellékahtásra ne számítson. Amit maga említ az a szükséges thrombocytaszám mérés a tartós alkalmazás első 10 napjában, hogy idejekorán felismerjük a heparin-indukált thrombocytopeniát (HIT),
Ha óránként 10 percet sétál, ülés közben tornázik és tényleg sok folyadékot fogyaszt, akkor nem várható semmi.
Dr. Blaskó György
Tisztelt Doktor Nő/Úr!!
Azért fordulnék Önökhöz, mert Németországban élek a párommal és a német nyelvtudásunk, különösen az orvosi szaknyelvet illetően elég hiányos. A problémám az, hogy két éve próbálkozunk, de sajnos eddig nem sikerült teherbe esnem. 4 hónapja kezdtük el az okok kivizsgálását. Különösebb problémát nem találtak egyikünknél sem, de a vizsgálatok során (számomra teljesen váratlanul) kiderült, hogy heterozigota Leiden mutációm van. A nőgyógyász szerint ez is állhat a meddőségem hátterében és Clexan injekciót kell adnom magamnak naponta egyszer. Közben túl estem egy sikertelen inszemináción. Jelenleg várom a másodikat, de annak az időpontja lehet hogy 1-2 hónapot csúszni fog. Ezzel kapcsolatos lenne a kérdésem. Mennyire befolyásolja a konkrét teherbe esést a problémám vagy ez csak a már megfogant terhességnél jelent gondot. Mikortól kell injekcióznom magam? Adhatom folyamatosan, vagy most hagyjam abba és csak a következő inszeminációt megelőzően elegendő újra elkezdenem? Segítségüket előre is köszönöm. Tisztelettel: Sipos Anita
Kedves Sípos Anita!
A Clexane -t az inszeminációt megelőzően, amikor a hormonkezelést elkezdik kell elkezdeni és szülés után 6 hétig kell folytatni.Egyébként csak a terhesség létrejötte után kell adnia az injekciót.
Ez a mutáció, enyhe trombózis készséget okoz,amit terhesség felerősít, de primer meddőséget nem okoz.
Üdvözlettel:
dr. Szélessy Zsuzsanna
Véralvadás számom 70-75 között
van /trnbocita/ amely nagyon alacsony. 5 éve májelégtelenséget állapítottak meg. A vérképem teljesen negatív, csak a fenti ami nem akar feljebb menni. A segítségüket szeretném kérni, hogy esetleg hogyan növelhető
Tisztelettel: Peszleg Józsefné
nagyon várom a válaszukat, melyet előre is köszönök !
Kedves Peszleg Józsefné,
A májelégtelenség ritkán együtt jár az alacsony thrombocytaszámmal! Ezt un. Mosse syndromának hívják. Sajnos nem a véralvadási szakember, hanem a hepatologus kezeli!
Üdvözlettel
Dr. Blaskó György
nagyon csúnya visszeres a lábam, panaszom ugyan nincs, de a látvány elképesztő, ez nálunk a családban örökölt , édesanyám, nővérem is ilyen lábbal él, ill. élt. Szeretnék erről a műtét nélküli eljárásról többet megtudni és korhoz van-e kötve, mivel 65 éves vagyok, köszönettel
Tisztelt Ádám Istvánné!
Nem, nincs korhoz kötve. Azt hogy Önnél melyik módszer a legjavasoltabb, Sepa főorvos tudja megmondani, de ehhez látnia kell Önt, lábait. Kérem, jelentkezzen be hozzá vizitre!
Üdvözlettel
dr. Babai László
Tisztelt Dr. Király Viktória Anna!

Szeretném megkérdezni Öntől, hogy milyen labor vizsgálatot javasol Trombophiliás vagyok. NTHFR(226ALA - Val) HOMOZIGÓTA és FII g.202I0G>A HETEROZIGÓTA és GPIII (PLA) T 196C HETEROZIGÓTA és MTHFR C677T HOMOZIGÓTA és a Faktor Leiden G 1691A Normál A felsorolt tesztek labor eredményei igazolták a trombophiliát esetemben.. Szeretném Öntől megkérdezni, hogy milyen súlyos a trombózis hajlamom? kik örökölhetik a családban? Érdemes e még valamilyen labor vizsgálatot elvégeztetnem? A Lányomnál is csináltak labor vizsgálatot. MTHFR-mutáció homozigóta formája igazolódott /FV Leiden és PII mutáció nincs) kérdésém továbbá, hogy lányomnál még milyen vizsgálatot érdemes elvégeztetni, hogy teljességgel kizárható legyen a trombophilia.? A lábai nagyon csúnya visszeresek. sokszór fáj neki. Aggódom, hogy neki is trombózisa lehet. Szeretne gyermeket vállalni. Kérem a Doktornőt legyen szíves segíteni. Előre is hálás köszönettel
Gábor Attiláné
Tisztelt Gábor Attiláné!
Az Ön által felsorolt vizsgálatok, kizárólag genetikai vizsgálatok. Azt, hogy milyen súlyos a trombózis hajlama/ mi a valószínűsége annak, hogy trombózisa lesz, csupán ezen eredmények alapján nem lehet megjósolni. Tudni kellene, milyen a saját és családi kórtörténete, volt a trombózisa -mikor, hol, mi válthatta ki-, milyen a testalkata, életmódja -táplálkozás, sport-, milyen gyógyszereket szed, van e szerzett trombofiliája, ... Erre a kérdésre legjobban Blaskó Professzor Úr tudna válaszolni részletes kivizsgálás után. Ugyanezt tudom javasolni Lánya esetében is. Amennyiben gyermeket szeretne és felmerül nála a fokozott trombózis hajlam, mindenképpen indokolt egy részletes kivizsgálás,hogy szükség esetén időben el lehessen kezdeni a kezelést/ megelőzést. A genetikailag meghatározott trombózis kockázati tényezőket Ön a szüleitől örökölhette és gyermekének/ gyermekeinek adhatja tovább.
Üdvözlettel,
dr. Király Viktória Anna
mélyvénás trombózis esetén jeges borogatást alkalmazni ajánlott?
Tisztelt Tompa!
Amennyiben a mélyvénás trombózist gyulladás is kíséri, akkor kiváló kiegészítő kezelés jegelés. /persze a jégtartót nem szabad közvetlen a bőrre tenni, textíliába kell becsomagolni/
Üdvözlettel
dr. Szélessy Zsuzsanna
Tisztelt Doktornő!

Feleségem a múlt év végéig makk egészségesnek hitte magát, amíg a sportorvos szenior korára (58 éves) való tekintettel be nem utalta vérvizsgálatra. Ekkor derült fény a magas , 916-os trombocitaszámra, amely az utána következő5 alkalommal 700 körül volt.
5 hónapja aszpirin protect tablettát szed és rendszeresen jár vérvételre, a trombocita kivételével minden a határértékeken belül van. JAK2 V617F pontmutációs vizsgálatot végeztek, eredménye pozitív.
A hematológus napi 1 db Litalir kapszulát írt fel. Szedése előtt szeretném, ha megnyugtatna, hogy a mellékhatásai nem jelentek nagyobb veszélyt, mint a fenyegetőtrombózis, amit az aszpirin elháríthat. Tudom, hogy minden gyógyszernek vannak mellékhatásai, és azok nem mindenkinél egyformán jelentkeznek, de a gyógyszerleírás alapján laikusként úgy értem hogy a Litarilnak nem mellékhatása, hanem rendeltetése bizonyos sejtek (fehérvérsejtek) elpusztítása, és a vérlemezkeszám csökkentés csak egy egy lehetséges mellékhatás. Félelmetesen hangzik, hogy még a csomagolást is csak kesztyűben szabad érinteni.
Kérem, írja meg, hogyan hat a Litaril, ha fellép egy mellékhatás, okozhat-e maradandó károsodást. Az előírt rendszeres vérvizsgálat elégséges-e a mellékhatások felderítésére.
Kérem, azt is írja meg, hogy a 700 körüli trombocitaszám csupán aszpirin szedése mellett egy egyébként egészséges ember esetén milyen kockázatot jelent

Előre is köszönöm válaszát.

Hunyadvári László
Kedves László!
Megnyugtatom, hogy a gyógyszeres kezelés nem okoz visszafordíthatatlan bajt, ha a beteg jár a rendszeres ellenőrzésekre.
A trombózis sokkal nagyobb, maradandó károsodást okozna .Általában az Aspirin elegendő a trombózis megelőzésére ebben a betegségben.
Kérem Ön is beszéljen felesége hematológusával, amikor a következő vizitre mennek és legyen nagyobb bizalommal az orvosok iránt.

Üdvözlettel:
dr. Szélessy Zsuzsanna
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!
Volt 2 balesetem a lábammal novemberben és februárban. Leestem a lépcsőről az iskolában,és nem tudtam rá állni a lábamra. Onnan vittek be a mentők az Országos Baleseti Központba,ahol röntgenen megnézték a bokámat,és kiderült,hogy inszalag húzódásom van,de már annyira megnyúlt,hogy hajszál vékony. Kaptam 1 hét fekvőgipszet,majd 3 hét bokarögzítőt. Nem rég voltam orthopédusnál,ahol szintén megnézték röntgenen és azt mondták,hogy a talus elülső részében 5 mm-es sclerotikus képlet van. Ez mit jelenthet? Felírt Felctor tapaszt,de nem enyhítette az éjszakai fájdalmakat,zsibbadásokat. Valamit Cataflam-ot amire allergiás lettem. Csak akkor műtik,ha elszakadt az inszalag,de abba nem igen mennék bele.Esetleg ha tudna segíteni vagy tanácsokat adni,meg köszönném!
Kedves Haász Melissza!
Ez a kérdéskör ortopédiai/traumatológiai kompetenciába tartozik. Mi erre a korrekt választ nem tudjuk. Kérem, forduljon ortopéd/traumatológus szakemberhez!
Üdvözlettel
dr. Babai László
gyakran olyan eros gorcs alakul ki a ba oldalamon, hogy ugy erzem belehalok. a labaim begorcsolnek. magnezium tabbletta utan elmulik.
Kedves Enikő!
Kérem, hogy jöjjön el hozzám! Így látatlanban nagyon nehéz bármit is mondani.
Üdvözlettel:
dr. Kósa Éva
Tisztelt Hölgyem/ Uram!

35 éves nő vagyok és évről évre egyre alacsonyabb a thrombocytám. Néhány éve még 100 környékén járt az érték, mostanában már csak 60-70 ritkán 80 körül mozog. Érdeklődnék, hogy vajon mitől van ez? Van két szép gyermekem, az elsőnél 13 éve még nem volt gond , a másodiknal (3 éves) már veszélyeztetett terhes voltam, mert 59-63 között volt az egész terhesség alatt. Az utóbbi néhány hétben észre vettem a felkar belső oldalán apró piros pöttyöket, ezek már vérzéses tünetnek számítanak? Minden leletem végére oda van írva, hogy vérzéses tünetek esetén azonnal menjek, de senki nem mondta mi is a vérzéses tünet!

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Zsuzsa
Kedves asszonyom,
ami észlel, az vérzéses tünet!. Önnek kell egy állandó kezelőorvosának lennie! De még diagnosisa sincs, mert akkor megírta voltna. Mindenképpen keresse fel a Szt László Kh Haematologiai Osztályát és vizsgáltasa ki magát, hogy nincs-e immun-thrombocytopeniás purpurája (ITP) Ez a betgség nem az interneten diagnosztizálandó és kezelendő!!!
Tisztelettel
Dr. Blaskó György

Hírek

Mikor van szükség véralvadásgátlóra terhesség során?

Mikor van szükség véralvadásgátlóra terhesség során?


További részletek
DIC- amikor a véralvadási rendszer összeomlik

DIC- amikor a véralvadási rendszer összeomlik


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat