A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

23 éves vagyok és azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 7 hónappal ez előtt mélyvénás trombózis alakult ki a jobb lábszáramban bokasérülés következtében. Három hete abbahagyhattam a gyógyszeres kezelést, valamint minden vizsgálatom negatív lett. Trombózis előtt rendszeresen végeztem saját testsúllyal való edzéseket ( fekvőtámasz húzódzkodás, guggolás). Kérdésem pedig, hogy ezt a sportot el lehet-e fokozatosan ismét kezdeni? Válaszukat előre is köszönöm.
Kedves Roland !

Sportolhatja azt amit említett, de test-test elleni sportokat, küzdősportokat, labdajátékokat nem űzhet a továbbiakban.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György



Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!



Az alábbi kérdéssel fordulnék Önökhöz.

Tavaly júniusba kivizsgáltattam magam trombófilia miatt, ugyanis nagypapűm tüdőembóliába hunyt el.

Sajnos egy vérrögöt találtak a vádlimba, így kórhzába kerültem egy hétig, ahol injekciós vérhigítással kezeltek.

Azóta a Pradaxa nevű véralvadásgátló gyógyszert szedemt napi 2x 500 mg-mot.

Körülbelül másfél hete véreset vizelek. Felkerestem ez ügyben a doktoromat, ő azt tanácsolta, hogy a májusi kontrollig (akkor kell visszamennem) térjek át a Fraxiparine kezelésre, melyet alkalmazok.

Mióta szedem az említett gyógyszert, visszatérő alkalmakkor vesefájdalmaim vannak, illetve a vizelet és néha véres, néha nem (fájdalmat nem érzek vizeléskor).

Tiszteletteljes kérdésem az lenne, hogy a Pradaxának köze lehet a veseműködésben, avagy inkább máshol keressem a probléma forráésát.

E melett 2 és fél éve 2. fokú diabéteszes vagyok, melyre napi 2 Meforal nevű gyógyszert szedek.



Válaszát köszönöm!



Tisztelettel: Balogh Andi
Kedves Andrea !

A Pradaxa csak 110 mg, vagy 150 mg-os: ezt szedheti kétszer ! Nagyon melegen tanácsolom (mert részleteket nem írt magáról), hogy elsősorban a hólyagtükrözést, vese-UH vizsgálatot és CT-t csináltasson, mert mindkét szerv daganata nagyon veszélyes és ki kell zárni e lehetőségeket! A Pradaxa nem rontja a veseműködést, az igazság fordítva van: rossz veseműködés esetén nem adunk Pradaxat ( változik a kinetika, nagyobb a vérzésveszély, stb.). Esetleg az új leletek birtokában jelentkezzen be a Trombózis Központba .

Üdvözlettel: Dr. Blaskó György
Üdvözlöm!



Egy hónapja diagnosztizálták nálam a mélyvénás trombózist.



Az orvos azt javasolta, hogy fél évig hordjak kompressziós harisnyát.

A kérdésem az lenne, hogy a harisnyával a lábamon lehet e strandra menni. Illetve ha megyek akkor a vízben is viselni kell e.



Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Norbert !

Vízben nem kell viselnie, a strandon attól függően hordja, hogy mennyi ideje volt a trombózisa, és milyen tünetei vannak a kompressziós harisnya nélkül.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Doktor Úr!

Az utóbbi 10 hónapban 2 elhalt terhességem volt. Ön szerint szükséges lehet a trombózispanel elvégzése? Véralvadást néztek, melynek eredményei: Protrombin INR 0,87, PTI 32,8, Trombin idő 21,7 ( ez határértéken felül volt, ami 20,9); Fibrinogén 2.56. Ezek után még érdemes lenne megcsináltatni a V. Leiden mutáció , II. faktor gén mutáció vizsgálatát,MTHFR genetikai vizsgálatát? köszönettel
Kedves Szabina!

Igen célszerű volna a trombofília és az autoimun laborvizsgálatok elvégzése, a vércsoport, ellenanyag szűréssel együtt.

Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kedves dr, Vida Zsuzsanna!

Kérem, segítsen nekem, mert megijesztenek a tünetek... :(



Olyan problémám lenne, hogy kb másfél két éve éjszakánként rendszeresen lezsibbad a kezem, mikor melyik, van hogy mind a kettő egyszerre. Teljes idegen test érzésig, elsősorban a kézfejem egészen, vagy csak egy része, de van hogy fentebb kezdődik a zsibbadás, és van hogy a felkaromból egy darab és az alkar közepétől. Amikor felébredek, egy kisebb átmozgatásra általában enyhül (ez alatt azt értem, hogy érezni kezdem és erősebb fájdalom lesz benne) vagy van megszűnik a mozgatásra szinte egyik pillanatról a másikra. A nyakam és vállam is szokott fájni. A nyakamban középen szúró érzésem van nappal. Nyaki Rgt annyit mutatott, hogy a csigolyák íve elsimult.



Eddig gerinc eredetű problémára gondoltam, de most elbizonytalanodtam és nagyon aggódni kezdtem, mert az elmúlt éjszakákon a jobb lában is haslóképp zsibbad el (felső comb hátuljából egy darab, és sípcsont közepétől, aljától teljesen).

Nem tudom ez érdekes info e, de visszatérően hasi görcseim vannak (ált. labor uh nem mutat semmit csak hogy fel vagyok fúvódva), és szokott lenni éjszakai hőhullámom is. 31 éves vagyok. Számítógépes ülőmunkát végzek, viszonylag keveset mozgok, és ez év elején az első terhességem spontán vetéléssel végződött (6-7.hét között), azóta nem voltam terhes.



Az lehet hogy valóban gerinc eredetű a probléma és a lábamnál pont ugyan úgy van gond, mint a kezemnél, esetleg hormonális gond? Mi lehetne még? Vagy esetleg agyi, ill immun folyamatra kellene máris gondolnom??? És ha erre akkor ezen belül milyen betegségek jöhetnek szóba?? Az SLE-től és SM-től rettegek igazából... :( :(



Még plusz információ, hogy télen szokott lenni hidegben raynaud szidrómám 2013-tól (egyszerre csak az egyik kezemen, de azért gondolom, hogy nem féloldali ennek ellenére, mert a másik kezem olyankor a zsebemben van, és ha a másik kezem van kint akkor azon fehéredik el az ujjam... volt hogy a lábujjaim is lefehéredtek és gyakran hidegek lábfejeim és kézfejeim).



Nagyon várom a válaszát.



Köszönöm szépen! Dia
Kedves Diana!

Panasza hátterében természetesen állhat gerinc probléma és összefügghet az ülő életmóddal is - ezek egyben a leggyakoribb okok is.

Tekintettel azonban arra, hogy a panaszok tartósan fennállnak és kiterjedésében megváltoztak, természetesen felmerül esetleg más, ritkább betegség is a háttérben. Fizikális vizsgálat és speciális, célzott képalkotó vizsgálatok segítségével lehet ezeket kizárni.

Neurológus szakorvossal történő konzultációt javasolnék.

Üdvözlettel: Dr. Vida Zsuzsanna



Non Hodgkin Limfoma

A tortenet eleg hosszu, de ha kihagynek valamit, nem biztos, hogy megfelelo velemenyt tudna alkotni. Apukamnak januar 3.an jelent meg egy eleg nagy csomo a nyakan, ami 3 nap alatt kb 10 cm-re nott, haziorvos antibiotikummal kezelte, zinnatot kapott 6 napig, a csomo nem mult, ezert hematologiara kuldtek, ahol vert vettek, torokvaladekot, de mindent rendben talaltak, ezert tovabb kuldtek ful-orr-gegeszhez, aki CT-re kuldte, ahova egy het mulva kapott is idopontot, a daganat kozbe tovabbra is novekedett. A ct es ultrahang nem volt egyertelmu, biopsziat kertek, kozbe beutaltak a korhazba, ahol egy het antibiotikum kezeles utan le is vettek a biopsziat, majd mivel az eredmeny megintcsak nem volt egyertelmu elkuldtek a mintat egy kolozsvari maganceghez immunohisztokemiara, az eredmeny romanul van, leforditani nem biztos h orvosi szavakkal le tudnam, de az ertekek ezek: CD20-intenziv es difuz tumor sejtekre (szabad forditasban, de remelem igy is ertheto), CD30-negativ, CD 10-pozitiv, bcl2, pozitiv focal, CD 21-negativ, CK AE1/AE3-negativ, ki67:98%, konkluzio, a minta magas szintu B-sejtes diffuz limfomara utal, legvaloszinubb diffuz nagy B-sejtes limfoma (tip “germinal center”), de figyelembe veve a nagyon magas sejtburjanzast (majdnem 100%) differencial diagnozis szukseges, felvetodik a lehetoseg egy besorolhatatlan B sejtes limfomanak, melynek a tulajdonsagai a nagy b sejtes diffuz limfoma es a Burkitt limfoma (double-/triple-hit lymphoma) kozott vannak, ezert szukseges genetikai vizsgalat ami meghatarozza a jelenletet/vagy hianyat a MYC-nek es a bcl 2 es bcl 6 geneknek (a forditas ami a szakszavakat illeti, lehet, hogy nem tokeletes).Tehat ekkor valt biztossa, hogy itt egy limfomarol van szo, ez februar 20an tortent, amikor a daganat mar legelabb 30cm-es volt, es a nyak hatso reszetol (gerinctol) a garatig huzodott, vegig a nyakon, all alatt, es mar a ful meleltt az arcon is. A genetikai tesztre festekanyag (nekunk legalabbis igy mondtak) hianya miatt kb masfel honapot kellett varni, kozben mar akkor elkezdtek a kemoterapiat a nagyvaradi hematologian. A protokoll diffuz nagy B-sejtes limfomara az EPOCH volt, Cyclophosphamide, doxorubicin, mesna, Vincristine, prednisone, etoposide, G-CSF vagy lenograstim, viszont rituximab nelkul. A genetikai teszt eredmenye a harmadik kezeles elott jott meg: A c-MYC gen 80%, difuz magas szintu b-sejtes limfoma (HG-DLBCLL) dupla expreszio c-MYC es BCL-6-ra. Nem magyaraztak el, hogy ez mit is jelent, cask azt h ez egy nagyon agressziv fajta. Ekkor derult az is ki, h a Rituximabot nem adtak, mert marcius 1.en egy uj kormanyrendelet alapjan az EPOCH protokollal nem lehet adni, csak a CHOP-al. Ennyit az adatokrol, apu daganata mar az elso kezeles kozben, azaz februar vegen kb 80%-al csokkent, a kovetkezon megint, es most a harmadik kezeles folyik (EPOCH, Rituximab nelkul), es a csomo most a nyakan kb. paszuly nagysagu. Termeszetesen februarban amikor a hematologiara kerult csinatak ujabb ct-t es mindnefele mas vervizsgalatot, a CT-n a májon latszott egy 3x4 cm-es “folt”, amit a limfomaval kotottek ossze, mondvan, h a máj is erintett.

A kerdesem az lenne, hogy milyen kovetkezmenyei lesznek a Rituximab kihagyasanak?Az orvos azt mondta, hogy eleg fontos lenne, de o, a torvenyrendelet miatt nem adhatja be, meg ha mi meg is vesszuk, esetleg egy maganklinikan lehetne beadatni. Viszont ez a kezeles eddig hatasosnak tunik, a csomo csokken, a 4. kezeles utan lesz ujabb CT, kulonbozo vizsgalatok, es az orvos abban remenykedik, h tobbszoros fellebezes utan, a miniszter megvaltoztatja a rendeletet, es az 5., 6.,stb kezelestol mar be lehet iktatni a Rituximabot. Ez igy elegseges?Az, hogy 2 kezelestol a daganat szinte teljesen eltunt, es tovabbra is csokken mit jelent szamunkra?Ha kapta volna a Rituximabot is, meggyorsabban csokkent volna? A masik eleg fontos kerdes, hogy az orvos azt mondta, 8 kezeles lesz szukseges, akkoris, ha a daganat eltunik, es a majon sem lesz lathato semmi, es utana szukseges lesz csontveloatultetes, ha a beteg gyogyultnak tekintehto. Csontvelo atultetes minden esetben szukseges? Az is erdekelne, hogy Magyarorszagon mi a protokol egy ilyen esetben?
Kedves Tóth Erika!

Az édesapja kezelése úgy gondolom jó kezekben van.

Nem tudom, hogy hány éves az édesapja és milyen az általános állapota, hiszen a későbbi terápiát ez is befolyásolja, sőt azt is, hogy csontvelő átültetésre sor kerülhet-e, továbbá, arról is döntenek a későbbiekbe, hogy idegen, vagy saját őssettet kaphat-e.

Én nem vagyok Lymphoma specialista, ezért a konkrét válaszokat nem tudom megadni.

Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna



Üdvözlöm Önöket! Tavaly decemberben tüdőembóliám volt, amit egy mélyvénás trombózis előzött meg a jobb lábamban. Marfarint szedek 3 mg-ost. Elég gyakran éjszakai lábikra görcsöm van. A kérdésem az lenne, hogy szedhetem-e a MagneB6-ot a Marfarin mellett. Az INR értékem változó még nem sikerült teljesen beállitani. Hol 1,63 hol pedig 3,48 . Volt már az értékem 2,37 is. Próbálok az étkezésre is odafigyelni. Válaszukat előre is köszönöm! Teigler Istvánné

Kedves Teigler Istvánné !

Nyugodtan szedheti a warfarin mellé a Magne B6-ot. Nem értem, hogy miért adtak önnek az új antikoagulásokból, mert tüdőembólia esetén azok sokkal biztonságosabbak.

Üdvözlettel : Dr,. Blaskó György

Tisztelt Doktor úr!

Édesapámnál a tavalyi év augusztusában diagnosztizáltak trombózist. Azóta vérhígítót szed. A kérdésem az lenne, hogy maximum 2 órás repülőút engedélyezett az ő állapotában?



Köszönöm.
Kedves Dóra !

Igen véralvadásgátló szedése mellett van lehetőség repülőútra. Csak fogyasszon bőven folyadékot az utazás ideje alatt, és óránként a lehetőségekhez mérten sétáljon a gép fedélzetén 5 percet.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Doktor Úr/Nő!



27 éves nő vagyok, ülőmunkát végzek, kb. 3-4 éve jelentkeznek rajtam véraláfutások anélkül, hogy bármi hozzámérne. A lábaimon, főképp a combomon vannak folyamatosan, egyszerre általában 5-6, már évek óta. Soha nincs olyan, hogy nincs rajtam véraláfutás. Hosszabb séta, vagy sok állás után, megsokszorozódnak, szinte ellepik a combom külső részét. Ha valami hozzáér a lábamhoz, akkor is egyből véraláfutás lesz a helyén. Egyszer erősebben megvakartam a vádlim és vagy 20-30 véraláfutás keletkezett rajta. Édesanyámnak is könnyen elpattogtak a hajszálerei, de ennyire azért nem volt vészes, hogy hogy minden külső behatás nélkül és rendszeresen foltos legyen.

Melyik szakorvosukhoz lenne érdemes bejelentkeznem ezzel a problémával?

Köszönöm a segítséget!



Tisztelettel,

Éva
Kedves Éva !

Ha a tünetek valóban véraláfutások, és nem csak apró vsszerek, hajszálerek,angiológus szakorvost keressen fel. Központunkból Dr. Kósa Éva doktornőt ajánlom.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt ...Dr. !Kb 10 hónapja a házi orvosom ki lett hívva trombózis miatt. Elvitetett mentővel. A mentőben hőemelkedésem volt és vacogtam. 160/105-ös vérnyomásom volt. Lábam duzzadt ödémás a vádlim becsomósodva. a vádlim alatt kb 10 cm-es szélesen kőrbe lilás vörös forró csík volt kőrben.dopper vizsgálat után nem derült ki a trombózis majd átvittek a bőrgyógyászatra és ott két orvos is azt mondta ez trombózis és nézzék meg lejjebb is ne csak a combtőnél. Ez nem tőrtént meg. Haza engedtek. Itthon magamtól kezdtem el szedni az aspirin protektet és a lábamon a mai napig ott van a folt elszineződve. A járásom is igen nehézkes lett, mert ha többet megyek akkor a vádlim görcsöl és a bokám alatt vizes lesz a zoknim. bedagad a lábam. A kérdésem az lenne, hogy lehetőség van-e arra, hogy utólagosan igazolva legyen a trombózis? Van-e valami amit meg kellene nézetnem, hogy a járásom ne legyen ennyire fájdalmas? Azóta sajnos többször ment fel 100 fölé a vérnyomásom per része tegnap a házi orvosnál is 160/90 volt de egy órája pedíg 117/70/80. Nagyon ingadozik. 53 éves vagyok.Mit lehetne tenni?Előre is köszönöm a válaszát! Lieberné
Kedves Lieber Zoltánné !

Utolag kimutatni trombózist nem minden esetben lehetséges. Ez függ attól is melyik ér volt az érintett, illetve , hogy milyen kiterjedésű volt a trombózis. Ha ennyire változó a vérnyomása ,érdemes lenne átnézni, esetleg nincs -e szükség a gyógyszeradagok módosítására, esetleg gyógyszercserére. Mindenképp javasolnám , hogy keressen fel egy angiológus szakorvost leleteivel.

Üdvözlettel : Kelemen Edina

Hírek

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót


További részletek
Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni

Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA