Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Dr Szélessy Zsuzsanna A férjemet febr 23 án műtötték a térdével mozaikplasztika.Clexane0,4 injekció.Húsvét hétfőn mélyvénás trombózis és újra az injekció. Mindent eddig is úgy csináltam ahogy az orvosok mondták mégis baj lett.A trombozis óta viszont minden nap dagad térd fölötti résztől a lábfejig annyira,hogy a bőre fényes. Mi a teendő? A válaszát előre is köszönök. Anita
Kedves Anita!

Remélem a Clexane dózisát megemelték és jelenleg is kapja, talán kompressziós harisnyát is visel és mostanra már mozog, vénatornát is végez.

Sajnos korrekt vélemény alkotásához ez az információ nagyon kevés amit a férje állapotáról megosztott velem.

Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna



Kedves Doktorúr/nő
Kb 2 hónapos kórházi kezelésen vagyok túl pár napja itthon vagyok már és észrevettem magamon, főleg a combomon és a hasamon pár visszért.(összesen 10-15db) 22 éves férfi vagyok egész életemben sportosan
éltem, úszás, futás, kondi. A kardiológus pár éve azt mondta a szívem kifejezetten edzett, így arra gondolnék hogy a kéthónapos fekvés során túldolgozta magát.(?) A holnapi naptól könnyű kocogást iktatnék be.
A tünetemmel érdemes e a háziorvosom felkeresni? Köszönöm a segítséget, Bence
Kedves Bence !

Nehéz így látatlanul véleményt mondani. Keresse fel háziorvosát, hogy tanácsot adjon kell -e esetleg szakorvost felkeresnie .

Üdvözlettel : Kelemen Edina

üdvözlöm
érdeklődnék, hogy nyaki érszűkületnél a sebészi eljáráson kívül hatékony terápia létezik-e, kihez kell fordulni?
üdv
Kedves Ildikó !

Addig amíg 65% szűkületet el nem ér, lehet gyógyszeresen próbálkozni, hogy kitolja a műtét idejét....

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

ildiko

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Köszönöm legutóbbi válaszát professzor Úr!
Még annyi kérdésem lenne, hogy Xarelto 20 mg szedése mellett (amit korábbi MVT-re, és abból kialakuló tüdőembóliára szedek) szedhető-e magneB6 tabletta? És ha igen, mire kell ügyelni. Az internet találtam írást arról, hogy egyidejű bevétele nem ajánlott véralvadásgátlóval. Ön biztos többet tud erről mondani, ha így is van ez. Illetve, kell-e valamire ügyelni? A magneB6 ajánlott napi adagja 4-6 szem/nap két részben. Magam 37 éves férfi vagyok.
Tamás
Kedves Tamás !

Minek szedné a Magne B6-ot?? Ha görcsöl a lába vegyen be két Mg pezsgőtablettát . Állandó szedése a Xareltóval valóban nem szerencsés.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György
Tisztelt Prof. Dr. Blaskó György !
2016 ban volt egy szívbillentyű plasztikám.sajnos azóta se jött rendbe az INR értékem mindíg alacsony pedig Marfarint szedek, napi 5 milligrammot.
Az étkezést betartom,folyadékot is iszok és mozgok(séta).
kérem adjon tanácsot mit tegyek hogy az értékek jobbak legyenek.Van-e mód hosszútávú más gyogyszeres alkalmazására,ami rendbe tartja az értékeket.
Tisztelettel Kokas Ferencné
Kedves Kokas Ferencné !

Igen, van rá mód, de ezt akkor tudom megcsinálni, ha bejön a Trombózisközpontba minden leletével.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Mikroembolia esetén is tapasztalható vérvétel esetén d-dimer eltérés? Korábbi PE miatt (MVT előzte meg nálam), 20 mg Xareltot szedek/nap. Nemrég egy kispályás focimeccsen (ahol nézőként voltam jelen), nagy erővel, közelről hátba lőttek (véletlenül) a labdával. Kikerülni sem tudtam. Két hete fáj a hátam azon a ponton ahol eltaláltak. De a fájdalom nem tapintható,és nem nyomásérzékeny sem. A fájdalom átsugárzik a mellkas elülső részére is, a szív környékére. Mivel megijedtem, csináltattam CRP és d-dimer tesztet (anno ezek voltak pl. emelkedettek mikor az "esemény volt"), magánlaborban, de mindkettő határértéken belül van. De azt nem tudom, hogy egy mikroembóliát is jelezne-e a magánlaborokban alkalmazott d-dimer teszt.
Válaszát megköszönve,
Imre
Kedves Imre !

Valószínű , hogy a nagy erejű ütés ami érte okozza továbbra is a hátfájdalmat, legalább 1-2 hét mire csökkennek a panaszok. Ha ez idő után is fájdalma van, érdemes lenne egy rtg felvétel készítése, és a laborvizsgálatok ismétlése.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Április elején fájó vádlival mentem el orvoshoz, aki továbbküldött UH-ra (biciklizéshez térdvédőt használtam, ami kicsit lecsúszott és a térdhajlatnál bevágott, én erre tippelek, hogy ettől gyulladhatott be). Az UH eredménye: „VSP-ben a beszájadzásig echoszegény, friss thrombus figyelhető meg. Popliteában a beszájadzás helyének megfelelően a mélyvénában rövid szakaszú echoszegény thrombus látható. Egyebütt a mélyvénák lumene szabad. „ Napi kétszer szúrtam magam 0.8 ml Clexan-nal 2 hétig és 1 hétig feküdtem. Majd a kontroll rá 2 hétre azt mutatta ki, hogy a „ VSP beömléséig a thrombozis változatlan, de a v.poplitea luemen szabad, mélyvénás érintettség nem igazolható.” Két hétre írtak fel még Xarelto-t, múlt héten elfogyott a 2 heti adag is. A kérdésem az lenne, hogy most hogy már nem szedem a Xarelto-t, nem fog-e esetleg a thrombozis mélyvénák felé terjedni? (kicsit félek, hogy ha 1 hónapja átnyúlt a popliteába, nem ismétlődik-e meg megint) Illetve mennyi idő még a teljes gyógyulás? El fog-e tünni a thrombozis a VSP-ből is valamikor? Már 2 hete dolgozom, gumiharisnyát hordok, térdig érőt. Korábban sokat sportoltam, pl. tánc, biciklizés, stb… Kérdésem, hogy mikor kezdhetem el megint ezen mozgásformákat illetve a harisnyát meddig célszerű hordani?

Válaszát előre is köszönöm, Gábor
Kedves Gábor !

Véleményem szerint a javasolt alvadásgátló időtartam veszélyesen rövid!. Szedje 3 hónapig legalább és utána kell találnuk egy gyógyszert, ami a"teljes avladásgátlás" és "nulla alvadásgátlás" között van. Ez azonban személyes konzultációt tesz szükségessé.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György





Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz. Körülbelül másfél-2 éve, folyamatos tompa tarkótáji fájdalom miatt elmentem háziorvoshoz, aki vérnyomásmérést követően beutalót adott a kórházba a 24 órás vérnyomásmérő felhelyezése érdekében. Ennek eredményeként diagnosztizáltak nálam magas vérnyomást, az orvosom felírta számomra a Coverex nevű vérnyomáscsökkentő tablettát. Azonban annak rendszeres szedése ellenére egyáltalán nem tűnt el a tarkótáji fejfájásom és a vérnyomásom is folyamatosan ingadozik. A gyógyszer beszedése után mindig álmosság tör rám, nagyon nehezen tudok koncentrálni a munkámra (fizikai munkát végzem). Napközben nagyon bevörösödöm, olyankor az egekben a vérnyomásom. Úgy gondolom, ez nem nekem való gyógyszer.
Esetleg a leírtak alapján tudna nekem segítséget nyújtani azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a problémám? Nagyon köszönöm a segítségét. Aggódom.

Tisztelettel: L. Evelin
Kedves Evelin !

A magasvérnyomás kivizsgálása , és kezelése elég komlex . Laborvizsgálat, kardiológiai szakvizsgálat együttesen ad segítséget a kezelés kiválasztásában.

Központunkban dr. Kapocsi Judit doktornő magasvérnyomás specialista, keresse fel rendelésén, hogy segítsen megfelelő gyógyszeres kezelés beállításában.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Professzor Úr!
Tavalyi évben a 11. héten volt egy vetélésem. A nőgyógyászom elküldött Thrombophilia vizsgálatra, melynek eredményei 3 helyen tértek el a referencia értéktől.
Trombin idő: 15,6
Lupus anticoagulans szűrúteszt: 46,3
Lupus anticoagulans megerősítő teszt: 34,6
Az eredmények ismeretében elképzelhető, hogy ez volt a vetélésem oka?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Kovács Adrienn
Kedves Adrienn !

A lupus antikoaguláns egy szerzett thrombofilia, ami magától is elmúlik. Kérem 3 havonta ellenőriztesse, utána lehet próbálkzni a babával.

Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna



Erdeklodnek h az Eliuos uj ( apixaban) verhigito gyogyszernel milyen ertekeket kell ellenoriztetni.
Szivritmus zavar miatt.
4 hetes napi 2 x 2,5 mg szedes utan a protombin ido: 14,90.
Milyen mas verhigitasi ertekelet kell nezetni hogy jol be legyen allitva? Ne legyen se tul sok se tul keves.
Az INR Erteket nem javasolja nezetni, azt irta a gyoyszer papirja.
A haziorvos azt is nezetett: 1,12.
MIT NEZESSUNK AZ ELIQUIS GYOGYSZER SZEDESENEL?
KOSZONON SZEPEN VALASZAT!
Kedves Sára !

Semmilyet. Nincs rá ellenőrző vizsgálat a gyakorlatban. Túladagolás esetére van antidotum, de vigyázzon, mert igen drága. 50 és 120 kg testsúly között az említett dózist kell alkalmazni. Azt azonban kerülje, hogy ha esetleg elfelejtette, hogy beszedte-e aznap, hogy másnapi dupla dózist szedjen! Ez szigoruan tilos!

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György



Prima Medica Egészségközpontok