Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Trombózisközpont!



Fiam 18 éves, versenyszerűen kajakozik. 2015 októberében vállövi mélyvénás trombózist diagnosztizáltak nála. Kórházi kezelése után fél évig Xarelto 15mg gyógyszert kapott.

Az elvégzett genetikai vizsgálat negatív lett.

2016 decemberében újra kezdte az edzéseket kompressziós karvédő viselésével . 2017 márciusában újra trombózist állapítottak meg.

A kérdésem az lenne, hogy ebben a helyzetben folytathatja e a kajakozást vagy van e valami megoldás ?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel :

Halmai Ildikó
Kedves Ildikó !

Javaslom, hogy a versenyszerű kajakozást ne folytassa!!! Fia feltehetően azok közé tartozik, akiknél a mai tudomány állása szerint biokémiai okot kimutatni még nem tudunk, de az ok megvan. Első osztályú sportolásra alkalmatlan: Én nem engedném a gyerekemet tovább kísérletezni....

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György



Tisztelt Doktor Úr!

Ha az MTHFR 677T és 1298 C esetén a 2. allél HETEROZYGOTA, és volt egy kissé megemelkedett D-Dimer szintem, ami későbbi kontollnál már a normál tartományban volt, akkor kell-e valamire különösen figyelnem? A leleten az áll, hogy ha a 677T és a 1298C mutáció együttesen fordul elő, nő a trombózishajlam. Ez csak homozigóta vagy a heterozigóta eredményre is vonatkozik.

A másik kérdésem, hogy a férjemnél ugyanezek az eredmények, a gyermekeinket, akik 5 és 8 évesek, mikor érdemes kivizsgáltatni? Kell-e náluk valamire fokozottabban figyelni?

Köszönettel,

M. Viktória
Kedves Viktória !

A gyermekeket 16 éves kor táján kell megvizsgálni. Ha mindkét génre heterozygoták, akkor nagyon fontos a homocystein szint mérése és szükség szerinti folsav szedése, valamint a fokozott fizikai aktivitás (sportolás, DE tilos a test-test elleni sportok: pl. foci, labdajátékok, küzdősportok!) Ha részleteket szeretne kérem keressen meg a Trombózis Központban

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György



Tisztelt Doktor Úr!



1 év volt császármetszés utan jobb alsó végtagi MVT-om.

Minden vizsgálati eredményem negatív lett. A tüdőembólia miatt még fél évig javasolt a syncumar szedése és Duplex vizsgálat is indokolt.

A kérdésem az lenne, hogy a combtőig erő kompressziós hatisnyát meddig kell hordanom?



Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Anita !

Ha térd feletti a trombózisa akkor 3-6 hónapig , de a tünetektől függően további ideig is szükséges lehet.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Dr Úr!



2009-ben volt a jobb lábamba melyvenás trombozis..Kivizsgálás történt semmilyen genetikai tényező nem igazolödott. Vérhigito gyógyszert is leállitották. Évek alatt néha néha be szokott dagadni a vádlim nem sűrűn,de előfordult. Mostanában az utobbi időben szintén jellemző a dagadás. Lábfájás nincs..Súlyfeleslegem is van kb 15kg. Kérdésem ha gyaktan dagad a vádlim erdemes dopplerrel megnézni?
Kedves Adri !

Mindenképp angiológiai szakvizsgálatot javasolnék panaszai tisztázására. Elképzelhető , hogy szükség lehet egy kontroll alsó végtag ultrahang vizsgálatra. De egyéb visszér probléma is állhat a háttérben .A napi megterhelés , életvitel is okozhatja csak kimondottan az említett tüneteket.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Trombózis Központ!

Több helyen is seprűvénák vannak mindkét lábamon /comb, alsó lábszár/.

Érdeklődöm, hogy milyen kivizsgáls szükséges az állapotfelmérés után, illetve kell-e gumiharisnyát/fáslit viselni a beavatkozás után? Van-e olyan időszak, amikor nem ajánlott a beavatkozást elvégezni a "kisebb visszértágulatok ambuláns - bőrön keresztüli - radiofrekvenciás kezelését"?



Köszönettel, Kiss Margit
Kedves Margit !

Fizikális vizsgálat és ultrahang után tudja szakorvos pontosan megmondani , hogy milyen kezelésre van szükség az ön esetében .Jelentkezzen be érsebészhez a teendők megbeszélésére.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Doktor Úr!

Édesanyám 93 éves, a bal lába szinte állandóan dagad. / a két térde teljesen ki van kopva, járni nem tud/. Voltunk sziv ultrahang vizsgálaton, negativ volt. Voltunk alsó végtag vizsgálaton: "a lábszárnak megfelelően a subcutan szövetekben ödéma jelei láthatók" "a térdizületben és a suprapatellaris bursában 3 mm rétegvastagságu folyadék detectalható, a térdhajlatban medialisan egy 22x8x6 mm-es cystosus képlet látható". Az utóbbi pár napban az alsó lábszárán folyadék jelent meg, volt egy seb a lábán, talán onnan szivárog. Mi lehet az oka a dagadásnak, kell-e valamilyen vizsgálatra még elvinni. /az édesapjának érszükület miatt levágták az egyik lábát/

Válaszát várva köszönettel



Szeleczki Ildikó
Kedves Ildikó !

Az előzmények ismeretében a duzzanatot okozhatja az ízületi probléma, de mindenképp szükség lenne ujabb doppler áramlásmérés vizsgálatra az érszűkület miatt. Angiológus szakorvost kell felkeresni édesanyja panaszaival.

Üdvözlettel : Kelemen Edina

Tisztelt Professzor úr!Május 16-án térdprotézis mütétem lessz ,de már 18-éve Syncomart szedek.A Házi orvosom azt javasolta május 14-töl hagyjam abba a szedését és kiirta CLEXANE 6000 NE/0,6Ml 60 MG oldatos injekciot,hogy mikor abba hagyom a gyogyszer szedését avval oltsam magam.Nekem evvel fentartásaim vannak.Megköszönném válaszát.
Kedves Márta !

Ne legyenek fenntartásai, csak 3 - 4 nappal a műtét előtt hagyja abba és kapja az injekciót. A műtét után legalább 6 hétig kell kapja , utána lehet szájon át szedhető gyógyszerre áttérni.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György



Tisztelt Prof. Dr Blaskó György! Mélyvénás trombózis miatt (ami 2015. augusztusában volt, a bal lábszáramban) napi 20 mg Xareltót szedek. 2016. szeptemberében, ugyanott részleges trombózist állapítottak meg,( melyről nem tudták, hogy új, vagy az előző nyoma). Fogászati beavatkozásra van szükség , gyulladás miatt ki kell húzni a jobb felső 2-es fogam (gyökerem, mivel pótlásom van). A fogorvosom szerint a beavatkozás előtt 48 órával fel kell függesztenem a Xarelto szedését! Helyette ez idő alatt semmi alvadásgátlót nem kapok! A gyökér kihúzása után, nem tudom mikor vehetem be a következő Xareltót? Illetve a felfüggesztés miatt , fennáll a kockázata ez idő alatt a trombózis kialakulásának? Mi az ÖN véleménye? Mert aggódom ez miatt! Válaszát előre is köszönöm ! Tisztelettel: Fehérné Surina Katalin
Kedves Katalin !

Tévedés, legalább 3-4 nappal előtte el kell hagyni a Xareltot és testsúlyra igazított LMWH-t (Fraxiparine, vagy Clexane) kell kapjon. Ha nagy a beavatkozás, 2 nap múlva szedheti újra a Xareltot.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György



Tisztel t Doktor Úr!

Babatervezés miatt, egy vetélés után fél évvel készültek az alábbi viszgálatok:

PT INR: 1,22

PT Aktivitás 67,55%

APTI : 50,56 s

APC-resistencia: 1,7

D-dimer: 1,22 ug/ml

Anti-trombin III: 102,84%

Protein C aktivvitás: 107,55

Protein S aktivitás: 10%

Faktor VIII: 103,70

Fibrinogén: 2,36 g/L

Lupus: 31,2 sec

APTI-LA: 28 sec

Tudna nekem némi támpontot adni, mire lehet következtetni a z értékekből?

Köszönöm válaszát.: M.Zsani
Kedves Zsanett !

Eredményeivel javaslom keresse fel Dr. Blaskó György Professzor Úrat , hogy megbeszéljék személyesen a teendőket babavállalás előtt. Sok kérdés merül fel, aminek megválaszolása e-mailben hosszas.

Bejelentkezni a 0670/ 431 77 29-es telefonon tud.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen fogamzásgátló módszert javasolna ha MTHFR és protrombin génmutációm van heterozigóta formában. 33 éves vagyok, és hormonális spirálon gondolkoztam. Ön szerint melyik spirált lehet biztonsággal alkalmazni esetemben?

Válaszát előre is köszönöm.

Szabó Katalin
Kedves Szabó Katalin!

Az egy komponensű min. hormont tartalmazó gyógyszeres spirál jöhet csak szóba, amennyiben nőgyógyászatilag nincs ellenvetés pl. myoma, endometriosis septum a méh üregében, ciklus hormonok eltérése, stb. Kérem beszélje meg nőgyógyászával.Ösztrogént vagy annak megfelelő hatóanyagot tartalmazó készítményeket nem alkalmazhat.

Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna



Hírek

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat


További részletek
Milyen tünetek esetén forduljon hematológushoz?

Milyen tünetek esetén forduljon hematológushoz?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA