Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Alsó lábszár dagaása milyen tüneteket produkál.
Kedves Sándor !

Nagyon kevés információt adott panaszáról. Nem tudjuk, hogy egyik vagy mindkét lába duzzad-e ? Nem ismerjük anamnézisét, hogy van -e más betegsége, ami esetleg okozhatja az alsó végtagok oedemáját. Ezek ismerete nélkül nehéz megválaszolni kérdését.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Doktor ur/ Doktorno !

43 eves vagyok, kb 5 hete kaptam egy melyvenast trombozist, ami hasbol megy le szinte az egesz conb-ban. Kteszre is voltam Dopler en, elore a hasban nem lattak, masodszor vette eszre egy masik doktorno, hogy ott is van. Az a kerdesem van, hogy ha ulok, mennyire van veszely arra, hogy elinduljon a verrog. Jarkalni mennyire szabad? Eddig inkabb pihenest ajaltak az orvosok.Szeretnek kepet is kuldeni az utolso doppler rol, de nem tudom, hol kell feltolteni. Az inr mult szerdan 3,24 volt, ma csinaltattam ismet, varom az eredmewnyt.Miket tetszik ajalnalni, tanacsolni az en esetemben? Koszonom szepen
Kedves Enikő !

Panaszai, és a diagnosztizált trombózis elég komplex, összetett . Mindenképp szükséges lenne egy személyes konzultáció angiológussal aki valamennyi dokumentációját áttekintve tanácsot tud adni a mindennapokra, és a kezeléssel kapcsolatosan is. Az INR therápiás tartománya 2 és 3 között jó.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő!



27 éves nő vagyok, 165cm, 58kg. Feltehetően kötőszöveti gyengeség miatt kb. 4 éve szenvedek belső aranyérben,ami többször volt trombotizált,aztán spontán felszívódott ill. tavaly ősz óta vannak visszér jellegű láb fájdalmaim mindkét lábamban(vádli, lábszár, combom belső fele, néha jobb combtő) váltakozóan. 1-2 kisebb visszerem a térdhajlatban, ill. pókvénák szemmel láthatóak, de annyira nagy , kitüremkedő visszereim nincsenek, mégis fájdogálnak a lábaim.A jobb lábszáramon az orvos egy laterális varicophlebitis-t diagnosztizált, ez a kis kb. 0,5cm-es csomó lassan egy éve még mindig tapintható, nem szívódott fel. Genetikai vizsgálatom eredménye: MTHFR C677T heterozygota és PAI-1 4G heterozygota. Jelenleg amiket szedek: Euthyrox 125µg ½ tabletta, Venotec napi 1 tab., SP 54 gél lokálisan- nekem ez vált be, Magne B6 napi 2 tabletta (ezt tetánia,izomrángások miatt szedem), folsav napi 400µg, C-vitamin 1000mg.Enyhe inzulin rezisztenciám is van ,ezért 160g-os szénhidrát diétát tartok. Gyógyszert egyelőre nem szedek rá, Inofolicot szedtem régebben.Az lenne a kérdésem, hogy naponta hány gramm folsavat , B6, B12 vitamint kellene fogyasztanom?Vagy B vitamin komlpexet? És Gynoflor hüvelyflóra helyreállító tablettát használhatok, mivel ez tartalmaz 0,03 mg ösztriol-t hüvelytablettánként.És természetes fitoösztrogént tartalmazó élelmiszereket pl. lenmagot, vagy gyógyteákat is szoktam fogyasztani. Ez okozhat problémát? És ha a közeljövőben szeretnénk kisbabát,akkor szükséges lesz vérhígítót szúrnom?Köszönöm előre is a válaszát!
Kedves Simona!

Mivel egyrészt Önnek van öröklött thrombozishajlama, másrészt visszérgyulladása is volt, a feltett kérdéseire megbízhatóan, csak a fizikális vizsgálat ismeretében lehet válaszolni. Fontos lenne, hogy haematológussal, angiológussal konzultáljon mindezekről. Az biztos, hogy fólsavat (0,4 mg/nap), B6 (10-250mg/nap), B12 (0,5-1 mg/nap) vitaminokat a napi ajánlott mennyiségben szedhet.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva

Tisztelt Ciim!



Erdeklodnek, hogy a ragasztasos visszer mutet milyen arban lenne?



Elore is koszomom
Kedves Tímea !

Nem tudom a visszerek milyen kezelésére, illetve műtéti megoldására gondol pontosan. Érsebész fizikális vizsgálat és ultrahang elvégzése után tud dönteni azzal kapcsolatban , hogy melyik lenne a leghatékonyabb megoldás.

Üdvözlettel :Kelemen Edina
Tisztelettel!

Nézzék el nekem "nemtudásom" egy témában, de a véleményüket kérném ki. Egy ismerősöm ajánlotta az oldalukat, hogy itt mennyire lelkiismeretesen igyekeznek segíteni a panaszosoknak. Kb. másfél éve eve egy labdarúgó sérülést követően (megrúgták a vádlimat, és ami nem járt izomszakadással) vastagabb lett kb. 3 cm az egyik lábszáram körtérfogata, de pár hét múlva fájdalmat ez már nem okozott (orvos szerint a lábam valószínűsíthetően nyiroködémás lett). Ez azóta is megvan. Vagyis a jobb lábszáram vaskosabb. Rá egy évre egy újabb - azonos lábon történő - sérülést követően trombózisom lett. Ezt kezelik mai napig, ma már xareltoval (azelőtt szúrtam magam). Genetikai hajlamot vizsgálták, negatív lett. Most a vastagabb lábamra írtak fel kompresszios harisnyát. A trombózis után több hónappal megvizsgáltattam újra a lábon a vénák átjárhatóságát. Nincs gond azt mondták, de nyiroködémát mondtak az egyik láb vastagságára. Kérdésem (mivel a honlapukon gumiharsinyát írnak erre):

Kompressziós harisnya javallott nyiroködémás lábra?

Mivel lassan elkezdhetem újra (fokozatosan) orvosi javaslatra, a sportolást, ezt csak akkor hordjam futas közben hordjam, vagy a mindennapokban is (kivéve alváskor)?

Köszönöm előre is válaszukat.
Kedves Tamás!

A nyiroködéma kezelésének is alapvető része a kompresszió, akár fásli akár gumiharisnya formájában. Ezeket csak napközben kell hordani, éjszakára nem. Futáskor a II-es kompressziós harisnya nem javasolt, de esetenként vékonyabbra szükség lehet, amit a beteg állapota határoz meg. A kérdéseire megbízható válaszhoz szükséges a fizikális vizsgálat ezért azt javasolom, hogy próbálja az Önt vizsgáló angiológustól, érsebésztől megkérdezni, illetve ha van lehetősége szívesen várom Önt.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva
Tisztelt Dr.NŐ/Dr Úr!

Pár nap múlva radiojod kezelésre megyek. Pajzsmirigy rendellenes működés miatt. Nem egyértelmű számomra, hogy ettől remélhetek-e változást egészségi állapotomba, Panaszaim: nem rendszeresen, a vérnyomásom felszökik, a pulzusom szapora lesz./de csak estére és néha reggel is. Nem gyorsan, de fogyok pár hónapja.Hullik a hajam. Orvosom szerint ez -valószinű- a kezelés után meg szűnik. Gyogyszereim:Co-Irabel, Rytmonorm, Normodopine. Fontos még,hogy 79 éves vagyok!

Tisztelettel megköszönöm a választ. Taroóné
Kedves Tarsó Lajosné !

Kérdésével kapcsolatban endokrinológus szakorvos véleményét kellene kikérnie. A pajzsmirigy rendellenes működése okozhatja a szapora pulzust, illetve a hajhullást. Így valószínű , hogy a kezelés után panaszai mérséklődnek majd. kardiológiai ellenőrzés is javasolt lenne.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Doktor úr / Doktornő!



35 éves vagyok, sokat ülök, keveset mozgok. Tegnap reggel óta mindkét vádlimban feszítő fájdalmat érzek, (a balban kicsit erősebben), amely akkor a legrosszabb, ha lépcsőn megyek lefelé vagy visszafeszítem a lábfejemet. Néha átsugárzik a combomba vagy a bokám fölötti részbe hátul. Egy-két hete már volt hasonló érzés 1 napig tartott kb, aztán elmúlt (akkor volt egy lázas betegségem is, torokfájással, köhögéssel). A kérdésem az lenne, hogy ez mitől lehet? Lehet-e mélyvénás trombózis? Nem piros, nem meleg egyik lábam sem, de hallottam, hogy van, amikor nincsenek ilyen tünetek. Nem erőltettem meg a lábamat, tehát nem gondolok izomlázra, de olyan érzés, mintha az lenne. Ezomeprazolt és Betaloc-ot szedek, és szokott magnéziumhiányom lenni. Nem tudom, hogy ez a két lábban érzett vádlifeszítés lehet-e trombózistól, vagy inkább mástól van? Megvizsgáltassam magam? Köszönöm a választ!
Kedves Anikó !

Elég szerteágazó panaszokat említ alsó végtagjaival kapcsolatosan. Mindenképp látnia kellene egy szakorvosnak, mert így látatlanba , úgy hogy nem látja orvos ezeket a végtagokat nagyon nehéz választ adni. nem tudjuk vannak -e vísszerei . Keressen fel egy angiológust. Életvitele, ülő munkája miatt célszerű utánajárni .

Üdvözlettel : Kelemen edina
Tisztelt Doktor nő / Doktor úr! Syncumart szedek (3mg naponta) az Inr értékem nagyon ingadozik. Hol 1.7 következő mérésnél már 3.15. Ilyen esetben mi a teendő? A gyógyszer adagon emelni, vagy csökkenteni kell? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel Szilvia

Kedves Szilvia !

Kevés az információ ahhoz, hogy teljes véleményt adjunk kérdésére. Tudni kellene ,hogy mi miatt szedi a syncumárt ,és mennyi ideje szedi , hogy még nem állt be az érték normál tartományra ? Étkezéssel kapcsolatos kérdések is felmerülnek , bizonyos zöldségek is el tudják tolni az INR értéket.

Leleteivel javaslom keresse fel Dr. Blaskó György professzor Úrat.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Doktornő /úr!

3 éves kisfiam műtétre vár (orrmandula és garatmandula felezés),amit már többször elhalasztottak a PTI értéke miatt. Először csak 41 volt,majd 44 és most legutóbb 48. A héten voltunk hematológusnál ,ma kellett hívni az eredmény miatt. Azt mondta,találtak valami eltérést,ami miatt tovább kell vizsgálni a vérét,pontosabban,hogy valamilyen faktor hiánya van....nem egészen vagyok képben. Kérdésem az lenne,mi derülhet még ki? Mit jelent bármilyen faktor alacsony értéke? Mire készüljünk? Válaszát várva,köszönettel: Neményi Andrea
Kedves Neményi Andrea!

Maximum annyi derülhet ki, hogy egy kicsit vérzékeny. A leletek birtokában többet tudnék mondani. A gyerekeknél még nem érett teljesen a véralvadási rendszer, az is lehet, hogy nagyobb korában minden rendben lesz.

A gyermek hematológus véleménye a fontos!

Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna



Üdv.ugy néz ki tényleg mikroembóliàm van a jobb tüdõlebenybe.az orvos napi 1 szem xareltot irt fel.màr szedem két hete de a mellkasi fàjdalom nem múlik.a xarelto fel tudja oldani a rögöket? Vagy csak megelözi az újabbat? vagy mennyi idô alatt oldja fel? Vagy ha nem oldja fel milyen vérhigitó kéne?
Tisztelt Vitainé!

A tüdőembólia kezelése, a nagy kiterjedésű, súlyos tüneteket okozó tüdőembólia kivételével véralvadásgátló gyógyszerrel történik, ilyen például az Ön által is szedett Xarelto. A thrombus oldódásának ideje változó, de ha Önnél mikroembóliát állapítottak meg, több mint két hete szedi a gyógyszert és mellkasi fájdalmai vannak, akkor a fájdalom más okát is meg kell vizsgálni. A véralvadásgátló a kezelést és a megelőzést is szolgálja, hatása vizsgálatokkal bizonyított. Panaszát mindenképpen jelezze a kezelőorvosának, újabb embólia nem tud kialakulni, és mikroembolizációnak hetek múlva már jelentős mellkasi panaszt nem szabadna okoznia, emiatt felvetődik a gyanú, hogy a mellkasi panasza más eredetű.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva

Hírek

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat


További részletek
Milyen tünetek esetén forduljon hematológushoz?

Milyen tünetek esetén forduljon hematológushoz?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA