Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Blaskó Professzor Úr!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát: Ha nem haragszik, a pontosítás kedvéért egy kérdésem még lenne,a Leiden mutáció kizárásra vonatkozó vizsgálattal kapcsolatban.

A Xarelto előtt is Clexant szúrtam magamnak a tüdőembóliát követően. Ha a vizsgálat előtt 5 nappal visszaállok erre, akár még a vizsgálat napjának reggelén is beszúrhatom azt magamnak? Csak azért kérdezem, mivel a vizsgálatom nem reggel lesz sajnos, hanem későbbi időpontban, és Én minden reggel ezzel kezdem a napot. És meglepve olvastam válaszát, mert a vizsgálatot végző intézményben azt mondták, biztosan elég lesz a helyes eredmény végett, ha előtte két nappal nem szedem be a xareltot. Az Ön véleménye azonban kellően hiteles a számomra.

Szóval, úgyis kaphatok hiteles eredményt, ha még a vizsgálat napján is beszúrom magamnak a Clexane Forte-t?

Köszönöm válaszát!
Kedves Kálmán !

Igen, a vizsgálat napján is szúrhatja az injekciót.

Üdvözlettel :

Dr. Blaskó György
Tisztelt Doktornő!



27 éves nő vagyok, gyermeket szeretnénk, de eddig három spontán vetélésem volt. Kivizsgálásaim keretében néztek nekem is és páromnak is tombózis hajlamot. Mindkettőnknél a MTHFR (A1298C) gén mutációs alléllel rendelkezik. Nálam a (C677T) számú is.

Ez mennyiben rontja a megtermékenyülés után babánk megmaradását?

Milyen teendőnk van ez után?



Válaszát előre is köszönöm!



Margit

Kedves Schnider Simon Margit!

Az MTHFR mutáció nem rontja a terhesség megmaradását, ebben az esetben a folsav bevitelre kell odafigyelni.

A habituális vetélésnek sok oka van, nem csupán a trombózis készség, hanem immunológiai, hormonális és anyagcsere okokat is kell keresni.

Sajnos a konkrét laboratóriumi leleteiről, esetleges betegségeiről semmit nem tudok, ezért a későbbi teendőkhöz sem tudok tanácsot adni.

Kérem jelentkezzen be hozzám egy vizitre, hogy megbeszéljük a teendőket.

Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna



34 éves nő vagyok, idén májusban volt egy missed AB-m, 10 hetes terhes voltam, a vetélést műtéti úton fejezték be. Már régebben, fogamzásgátló szedésével kapcsolatban megállapították nálam a Leiden mutációt (heterozygota). A vetélés miatt (mivel a hormonvizsgálat semmilyen problémát nem tárt fel) a nőgyógyászom elküldött hematológushoz, hogy adjon szakvéleményt vérhigító adásával kapcsolatban.

Mivel lassan a vetélés utáni fél éves türelmi idő is letelik a babavállalással kapcsolatban, szeretnénk próbálkozni a párommal, és a hematológus már most, a tervezés szakaszában felírta a Clexane 6000-t. A kérdésem az lenne, hogy szakmailag megállja-e a helyét már a terhesség előtt elkezdeni szúrni magam úgy, hogy elképzelhető, hogy akár fél-egy évig teherbe sem esek? (A Clexane adása esetleg a teherbeesés lehetőségét is növeli ilyen hematológiai betegséggel?) A doktornő nem adott semmiféle információt azzal kapcsolatban, hogy az injekció adagolása mellett szükséges-e a folyamatos hematológiai kontroll, a javaslatot 1 évre megadta. Az injekció korábbi alkalmazása (lábgipsz és a vetélés utáni időszak) során azonban folyamatosan vérvételre kellett járnom, ahol figyelemmel kísérték a véreredményeimet. Lehetséges, hogy most ez nem szükséges?

(Egyéb, adagolást befolyásolható tényezők: 34 éves, nemdohányzó, sportos életet élő nő vagyok, 173 cm és 58 kg, kórelőzményben trombózis sem nálam, sem szüleimnél nem fordult elő, apai nagyszülőknél azonban igen)

Válaszát előre is nagyon köszönöm,

HV

Kedves Hajdú Viola!

A Clexane adását elég elkezdeni, amikor a terhesség bekövetkezett. Azt is ellenőrizni kell, hogy a dózis megfelelő-e.

A vérvételre általában 4-5 hetente van szükség.Ezt a kontroll (aXa) vizsgálatot készséggel elvállaljuk.

Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna



Tiszteletem!

Édesanyám csípőprotézis műtét előtt áll. 25 éve Syncumár tablettát

szed. Műtét előtt 2 héttel átállították Clexane 60mg ( enoxaparin) injekcióra, amire test szerte allergiás kiütések jelentkeztek. A kezelőorvosa azt mondta ,hogy probáljuk meg mégegyszer, hátha csak egy véletlen egybeesés volt valamivel! Ön szerint nem kellene inkább probálkozni a Fraxiparine-vel (nadroparin-kalcium)?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv: I. Zita

Kedves Zita !

Én inkább a Fragmint javasolnám. Mert a Fraxyparin és a Clexane nagyon hasonlók.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György
Tisztelt Hölgyem/Uram!

34 éves nő vagyok, idén májusban volt egy missed AB-m, 10 hetes terhes voltam, a vetélést műtéti úton fejezték be. Már régebben, fogamzásgátló szedésével kapcsolatban megállapították nálam a Leiden mutációt (heterozygota). A vetélés miatt (mivel a hormonvizsgálat semmilyen problémát nem tárt fel) a nőgyógyászom elküldött hematológushoz, hogy adjon szakvéleményt vérhigító adásával kapcsolatban.

Mivel lassan a vetélés utáni fél éves türelmi idő is letelik a babavállalással kapcsolatban, szeretnénk próbálkozni a párommal, és a hematológus már most, a tervezés szakaszában felírta a Clexane 6000-t. A kérdésem az lenne, hogy szakmailag megállja-e a helyét már a terhesség előtt elkezdeni szúrni magam úgy, hogy elképzelhető, hogy akár fél-egy évig teherbe sem esek? (A Clexane adása esetleg a teherbeesés lehetőségét is növeli ilyen hematológiai betegséggel?) A doktornő nem adott semmiféle információt azzal kapcsolatban, hogy az injekció adagolása mellett szükséges-e a folyamatos hematológiai kontroll, a javaslatot 1 évre megadta. Az injekció korábbi alkalmazása (lábgipsz és a vetélés utáni időszak) során azonban folyamatosan vérvételre kellett járnom, ahol figyelemmel kísérték a véreredményeimet. Lehetséges, hogy most ez nem szükséges?

(Egyéb, adagolást befolyásolható tényezők: 34 éves, nemdohányzó, sportos életet élő nő vagyok, 173 cm és 58 kg, kórelőzményben trombózis sem nálam, sem szüleimnél nem fordult elő, apai nagyszülőknél azonban igen)

Válaszát előre is nagyon köszönöm,

HV
Kedves Horváth Viktória!

A teherbe esésig nem kell szúrnia magát,mivel nem volt még trombózisa. Kivételt képez, ha hormon kezelés szükséges a teherbe esés segítésére.

A terhesség során az inj. hatékonyságát követni kell, a vérből az aXa és a vérképet rendszeresen ellenőrzésével.

Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna

Tisztelt Dr. Úr



Mélyvénás trombózist kaptam 09.21.én. 26.-án kiengedtek a kórházból. A következőket kaptam útravalóul Pradaxa 150 mg naponta 2x és Quamatel 20mg ,naponta 2x. Genetikai vizsgálatot nem végeztek pedig ez a második trombózisom volt.

Három hónap múlva rendeltek vissza kontroll vizsgálatra.

Nem sok jót olvastam erről a gyógyszerről így egy kicsit aggaszt. Az INR értéket sem ellenőrzik három hónapig. Várom válaszát.és tanácsát-mi a következő lépés?



Üdvözlettel:Baratury István







Kedves István !

Mindenképp indokolt lenne a trombózis hajlam vizsgálat, kivizsgálás. Központunkban lehetősége lenne összes leletével eljönni egy konzultációra, illetve a konzultáció után a laborvizsgálat elvégzésére.

Bejelentkezni a 0670/4317729-es telefonon, vagy az info@tromboziskozpont.hu e-mailen tud.
Kedves Doktor Úr/Doktornő!



Hónapok óta fáj a jobb lábam, leginkább a vádlimban érzek feszülő érzést, a combomban pedig izomláz szerű, égő fájdalmat. Ortopédiára küldtek, ahol annyi történt, hogy megállapították, hogy nem ortopéd jellegű. Azóta általános vélemény, hogy megerőltetem. Ezt én nem tapasztalom, nem járok többet, mint eddig. Szedtem kálciumot, magnéziumot is, nem múlt el. Ami különös, hogy éjszaka alvás közben nem érzem, nem ébredek fájdalomra, viszont reggel ugyanúgy feszül, fáj. Nem mindig egyforma intenzitással, vannak napok, amikor inkább csak fáradtnak, nehéznek érzem a lábam, vagy nehezebben körülírható, furcsa, olyan más, mint a bal lábam érzést tapasztalok. Ha kinyújtom és megfeszítem, nem érzem a térdhajlatban, hogy feszülne, amit a trombózis egyik biztos tüneteként olvastam, mégis az lenne a kérdésem, hogy lehetséges, hogy esetleg egy vérrög az oka ennek? Egyértelmű tüneteket nem produkálok, nem duzzad a bokám, sem a vádlim, a combon is 1-2 centivel vastagabb csak, az sem mindig. Járásra sem fokozódik, ha fáj, akkor fáj, de nem kezd el egyre jobban. Olyan még szerencsére nem fordult elő, hogy nem tudtam ráállni, viszont félek tőle, hogy előbb-utóbb az lesz, vagy ha esetleg trombózis, akkor az első egyértelmű tünetnél már rögtön valami menthetetlen történik. Keringéis zavarom sincs, nemrég voltam egy sima doppler vizsgálaton, ahol a nyaki ereket nézték, bár nem tudom, hogy ez összefügg-e bármivel is. Válaszás előre is köszönöm! Tisztelettel, Csilla
Kedves Csilla !

Alsóvégtag panaszai elég összetettek . Azt írta doppler vizsgálat készült önnek. Nem tudom itt pontosan milyen vizsgálatra gondol. Duplex ultrahang vizsgálat, amivel pl. a trombózis mutatható ki , vagy doppler áramlásmérés, amivel az érszűkületet lehet diagnosztizálni. Mindenképp szükség lenne angiológussal való konzultációra. Elképzelhető, hogy érprobléma okozza a tüneteket, de lehet reumatológiai ok is a háttérben.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Doktor úr!



Meddőségi kivizsgálás miatt kérte a nőgyógyászom,hogy végeztessem el a következő vizsgálatot (Trombózis panel 4)



Az eredményeim a következők lettek:



FV gén G1691A Leiden-mutáció vizsgálat eredménye: Normál allélokat hordozó,homozigóta vad típus(-/-)

Prothrombin (FII) gén G20210A mutáció vizsgálat eredménye: Normál allélokat hordozó,homozigóta vad típus (-/-)

MTHFR gén C677T mutáció vizsgálat eredménye : Heterozigóta mutációt hordozó (+/-)

MTHFR gén A1298C mutáció vizsgálat eredménye: Heterozigóta mutációt hordozó (+/-)



Legyen szíves leírni nekem mit jelent ez az eredmény!



Segítségét előre is köszönöm!
Kedves Boglárka !

Sajnos e-mailben nincs módunk laborleletek értékelésére . Szakorvosaink szívesen segítenek konzultáció keretében eredményeinek kiértékelésére. Összes dokumentumával fel tudja keresni központunkban Dr. Szélessy Zsuzsanna haematológust, vagy Dr. Blaskó György professzor úrat. Bejelentkezni : a 0670/431 77 29-es telefonon tud .

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt válaszoló!

Pár hónapja éreztem előszőr, a nagylábujjamban éles fájdalmat mintha darázs csípne meg tartott egy pár másodpercig.Mostanában már naponta többszőr is előfordúl és egyre fájdalmasabb.Mindig csak a jobb nagylábom újja fáj.Mi lehet az oka?
Kedves Rita !

Panaszai hátterében neurológiai , vagy angiológiai tényező is állhat. . Tehát idegi eredetű probléma is okozhat ilyen apró tűszúrásra, zsibogásra hasonlító tüneteket, és érszükület, tehát az erekben a nem megfelelő keringés is tud ilyen panaszokat produkálni. Látni , vizsgálni kell ahhoz, hogy véleményt tudjon mondani egy szakorvos. Több kérdés felmerül még ami segíthet a diagnózis felállításában. Ha lehetősége van keresse fel központunkat.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt doktor Ur/No!



Melyvenas trombozisom volt kb 2 eve. Azota kompresszios harisnyat hordok allandoan viszont verhigitot mar nem szedek.

Az lenne a kerdesem hogy el hagyhatom e a harisnya hasznalatat pl amikor meleg van es szeretnek rovid nadragot viselni, vagy strandra menni? Varom valaszat! Tisztelettel: Balazs Hetenyi
Kedves Balázs !

Elhagyhatja a harisnyát. De kérjen egy rövid konzultációs időpontot a Trombozisközpontba, hogy beszélhessük az életvitelével kapcsolatban.

Üdvözlettel :Dr. Blaskó György



Hírek

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!


További részletek
A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA