Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Jó estét kívánok!
Én jelenleg 16 hetes terhes vagyok és Angliában élek. A problémám az, hogy az otthoni orvosom felírta a Fraxiparine 0,4 ml-t, egy előző vetélés vér eredménye alapján. Viszont itt Angliában ugyan arra az eredményre azt mondták, hogy épp elenkezőleg van. Ha ők vérhigítót adnak nekem, akkor stroke-t kaphatok. Így szeretném egy harmadik orvos véleményét is kikérdezni.
A labor eredményeim a következők:
Factor V G1691A (Leiden) mutáció nincs jelen
Factor V H1299R (R2) mutáció nincs jelen
Factor II G20210A mutáció nincs jelen
MTHFR C677T heterozigóta mutáció
MTHFR A1298C heterozigóta mutáció
Factor XIII V34L heterozigóta mutáció
PAI-1 4G/5G heterozigóta
EPCR A2/A2
Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Mónika!

Az én véleményem az, hogy nem kell alvadásgátló injekciót kapnia egyenlőre. ( ha csak a családban nem fordult elő trombózis vagy tüdő embólia). Jelenleg a folsav bevitelre kell odafigyelnie.

Amennyiben tartósan feküdnie kellene, netán megsérülne, gipszrögzítést kapna a vérhígító inj.-t, akkor azonnal el kell kezdeni. Természetesen,ha nagy volna a súlygyarapodás,vizes lenne,vagy más betegsége lenne, akkor valószínű el kell kezdeni a trombózis profilaxist.

Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
December 21-én külföldi kórházban mélyvénás trombózist állapítottak meg. Külföldi tartózkodásomról 8-án érkeztem haza. Ma (január 11-én) kontroll DUH vizsgálat a következőket állapította meg:
Femorálisan szabad lumen, norm. áramlási viszonyok. Az ismert v. poplites trombózis (kb. 3 hetes) jól ábrázolódik, a trombus prox vége a térdízület magasságában van. Alig rögzül a falhoz, szinte végig látható marginális áramlás, mely fázisos jellegű.
Vélemény: mélyvénás trombózis a v. popliteában minimális fali rögzítettséggel.
A kérdésem a következő: ilyen UH vizsgálati eredménnyel mit javasolnak?
Köszönettel
Grimm György
Győr
Kedves György !

Nem írt arról, hogy jelenleg milyen vérhigító készítményt szed, és nem tudjuk jelenleg vannak -e helyileg panaszai. A válaszok birtokában, és fizikális vizsgálatot követően tud szakorvosi tanácsot adni angiológusunk.

Ha lehetősége van keresse fel központunkban Dr. Kósa Éva angiológus doktornőt valamennyi leletével.

Üdvözlettel : Kelemen Edina

Tisztelt Professzor Úr!
2016.12.03-án MCTA-val igazolt igazolt kétoldali perifériás pulm. embóliát diagnosztizáltak nálam. 52 éves tanárnő vagyok. Terápiás dózisú LMWH -t kaptam, melyet NOAC-kal folytattak. Lixiana 1X1, Fenoswiss 1x1, Detralex 2x1, régebbi Hypetóniámra Tanydon 80mg 2x1 és ConcorCor 5mg 2x1-et szedek. 2016.12.22-én a mélyvénás doppler UH vizsgálat kimutatta a véna poplitea, tibialis posteroir és anterior lumenében vegyes echoszerkezetű képletet, melyet nem friss thrombus tölt ki, és ezen a szakaszon áramlás még nem mutatható ki. nem ír szervülésről.
A háziorvos nem érzi magát kompetensnek abban, hogy mi a további teendőm. Én pedig nagyon aggódok! Ellenőrzésre 2017.02.01-re rendeltek vissza. Kérdésem, hogy elegendő-e a Lixiana, amit nem tudnak vérképből ellenőriztetni, vagy keressek fel egy érsebészetet. (Önöket) Vagy most nincs más teendőm, mint egyenlőre várni? Fél év múlva fognak genetikai-hematológiai vizsgálatra küldeni. A trombózis egy orthopédiai műtét -Metatarsalgia - miatt következhetett be. (2016.10.20)
Mit javasol terápiaként? Köszönettel várom válaszát! Gombárné Kiss Anikó
Kedves Anikó !

Tekintve a kissé bonyolult helyzetet, kérem jelentkezzen be a Trombózis Központba és akkor minden teendő megbeszélhetünk, de az összes leletét, kérem, hozza be.

Üdvözlettel : Dr.Blaskó György
2 csoportu cukor beteg vagyok,2 éve siv pesemetert űltetek be.1 honapja erös labszar fajdalmaim vannak a körzeti orvos nem igen foglakozik velem mivel mar azt mondja 76 eves ez velle valo betegseg kerem segitsenek hogy mitt tegyek
Tisztelt érdeklődő !

A cukorbetegségnek számos szövődménye alakulhat ki, többek között a az ereknél is tud problémát okozni. Az önt kezelő diabetológus is segíthet. Érdemes lenne egy doppler áramlásmérést készíttetni. Angiológius szakorvos választ tud adni panaszaira.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Üdvözlöm,
Virágné Erzsike vagyok, 44 éves. Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy tornàzhatok-e meg jó-e a futás a visszeres làbnak? Igaz most szüneteltetem mert begyulladtak a lábaim de mihelyst meggyógyul visszaállnék tornázni.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Virágné.
Kedves Asszonyom !

Ha az erei be vannak gyulladva, mihamarabb orvoshoz kell fordulnia. A vizsgálat után tudunk többet mondani a mozgással, tornával kapcsolatban.

Üdvözlettel: Dr.Sepa György



Tisztelt Professzor Úr!

1997-től syncumart szedek egy tüdőembólia után (26 éves voltam). Csináltattam genetikai vizsgálatot is, ami öröklődésből fakadó hajlamot állpított meg. Van is a családban példa rá, anyai ágon. Nincs semmilyen panaszom az INR 2.0 közeli értéken van évek óta.
Most kezdtem el olvasgatni a syncumar hatásairól és hát szeretnék tenni ellenne valamit, talán nem késő.

A kérdésem az lenne, hogy szedhető-e a tiszta K2 vitamin a syncumarral együtt plussz D3 és Mg. Itt a lényeg a K2 szedésén van.

Van-e hatása a K2-nek a syncumar működésére.

Olvastam az Ön válaszát is, amiben, azt írta, hogyha tiszta K2-ről van szó, akkor nyugodtan szedhető syncumrral együtt is. (2014.02.07-ben írta Károlya kérdésére).

Viszont olvastam ezzel ellentétes írást is, hogy a K2-nek is van hatása a syncumar működésére és fokozott figyelemmel kell szedni a kettőt együtt.

Így most egy kicsit elbizonytalanodtam.

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel
Zoltán
Kedves Zoltán !

Nem változtatom meg a szakmai véleményemet akkor sem , ha más nem ezen a véleményen van.

Üdvözlettel . Dr. Blaskó György
A lányom 20 hetes gravida.Első terhessége ,vetélés nem volt. Folsavat szed es szedett már a fogatatás előtt is.Most derult
ki , hogy MTHFR A1298C poz.homozigóta. Javasolt aznalvadasgátló? Ha igen milyen
adagban?
Kedves Teréz !

Ha homozygóta, akkor javasolt profilaktikus dózisú LMWH adása .A dózis a testsúlytól függ. Üdvözlettel: Dr. Blaskó György



Tisztelt Prof Blaskó György! Következő problémával fordulok Önhöz. 35 éves nő vagyok. Tavaly volt az első terhességem, amelyet sajnos koponyafejlődési rendellenesség miatt meg kellett szakítani. Most újra próbálkoznánk a párommal, de szeretnénk elővigyázatosak lenni. Olvastam, hogy okozhat velőcsőzáródási rendellenességet az MTHFR gén mutációja, de a nőgyógyászom szerint nincs szükség előzetes géntesztekre, szedjek vitamint meg folsavat (amit abba sem hagytam a terhesség óta). Olvastam egy cikket Öntől, amiben azt mondja, hogy a homocisztein szintből kiderül, kell-e genetikai vizsgálatot végezni. Kérdésem lenne, hogy így, hogy szedek B12 vitamint és folsavat, megbízható eredményt adna-e a homocisztein szint mérés? A párom is megméretné, ő meg fokhagymakapszulát szed. Szeretnénk elővigyázatosak lenni a történtek miatt, de nem tudjuk, merre induljunk. Köszönöm a segítségét előre is!
Kedves Edina!

Csak akkor kell folsavat/folinsavat szedni ha magas a homocystein szint! Ez nem mindig jár együtt az MTHFR polymorfizmussal, ezért ezt a gént érdemes megnézetni, mert homozygota eltérése mind artériás, mind vénás trombosisok alapja lehet és terhesség esetén indikált az LMWH profilaxis. Bővebben a trombózis Központban!

Üdvözlettel: Dr Blaskó György

Jó napot kívánpk! Holnap lesz egy hete, hogy trombózis gyanus a bal lábam. Egyenlöre még semmi sem biztos.Önöknél van mód arra hogy végre kiderűljön hogy mi a problémám? Köszönöm ha jelentkeznek! Szeifertné
Kedves Szeifert Dezsőné !

Nem írt panaszairól részletesen ,így nehéz távolból megmondani , hogy egyáltalán milyen probléma állhat a háttérben. Trombózist diagnosztizálni labor és ultrahang vizsgálat eredménye után lehet biztosan. Nemt udom járt -e orvosnál levele megírása óta. Házi orvosa látta -e ? Akut trombózis gyanujakor mihamarabb a területileg illetékes kórházban tud jelentkezni vizsgálatra.

Ha a továbbiakban segíteni tudunk bejelentkezni a 0670/ 431 77 29-es telefonon tud.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Doktor nő!
Három napja fajt először a bal vadlim hátsó része majd rá egy nappal már a jobb oldali is. Vissza feszített labfejnel feszulo érzést érzek. 16eves vagyok. Nem dohanyzom de az utóbbi 3napban elszívtam 10db szálat. Mozogni nem mozogtam. Mi lehet a bajom? Kérem ha tudna segítsen! Előre id köszönöm
Kedves Emese !

Mindenképp látni kellene a fájdalmas panaszos végtagját. Elképzelhető, hogy csak megerőltette, esetleg észrevétlen többet terhelte mint egyébként. Meghúzódhatott pl. lépcsőzés alkalmával. Próbáljon izomlazító krémet, gélt használni , amennyiben pár nap után még mindig fennállnak panaszai mutassa meg orvosnak.

Üdvözlettel : Kelemen Edina

Prima Medica Egészségközpontok