A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Prof Blaskó György! Következő problémával fordulok Önhöz. 35 éves nő vagyok. Tavaly volt az első terhességem, amelyet sajnos koponyafejlődési rendellenesség miatt meg kellett szakítani. Most újra próbálkoznánk a párommal, de szeretnénk elővigyázatosak lenni. Olvastam, hogy okozhat velőcsőzáródási rendellenességet az MTHFR gén mutációja, de a nőgyógyászom szerint nincs szükség előzetes géntesztekre, szedjek vitamint meg folsavat (amit abba sem hagytam a terhesség óta). Olvastam egy cikket Öntől, amiben azt mondja, hogy a homocisztein szintből kiderül, kell-e genetikai vizsgálatot végezni. Kérdésem lenne, hogy így, hogy szedek B12 vitamint és folsavat, megbízható eredményt adna-e a homocisztein szint mérés? A párom is megméretné, ő meg fokhagymakapszulát szed. Szeretnénk elővigyázatosak lenni a történtek miatt, de nem tudjuk, merre induljunk. Köszönöm a segítségét előre is!
Kedves Edina!
Csak akkor kell folsavat/folinsavat szedni ha magas a homocystein szint! Ez nem mindig jár együtt az MTHFR polymorfizmussal, ezért ezt a gént érdemes megnézetni, mert homozygota eltérése mind artériás, mind vénás trombosisok alapja lehet és terhesség esetén indikált az LMWH profilaxis. Bővebben a trombózis Központban!
Üdvözlettel: Dr Blaskó György
Jó napot kívánpk! Holnap lesz egy hete, hogy trombózis gyanus a bal lábam. Egyenlöre még semmi sem biztos.Önöknél van mód arra hogy végre kiderűljön hogy mi a problémám? Köszönöm ha jelentkeznek! Szeifertné
Kedves Szeifert Dezsőné !
Nem írt panaszairól részletesen ,így nehéz távolból megmondani , hogy egyáltalán milyen probléma állhat a háttérben. Trombózist diagnosztizálni labor és ultrahang vizsgálat eredménye után lehet biztosan. Nemt udom járt -e orvosnál levele megírása óta. Házi orvosa látta -e ? Akut trombózis gyanujakor mihamarabb a területileg illetékes kórházban tud jelentkezni vizsgálatra.
Ha a továbbiakban segíteni tudunk bejelentkezni a 0670/ 431 77 29-es telefonon tud.
Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Doktor nő!
Három napja fajt először a bal vadlim hátsó része majd rá egy nappal már a jobb oldali is. Vissza feszített labfejnel feszulo érzést érzek. 16eves vagyok. Nem dohanyzom de az utóbbi 3napban elszívtam 10db szálat. Mozogni nem mozogtam. Mi lehet a bajom? Kérem ha tudna segítsen! Előre id köszönöm
Kedves Emese !
Mindenképp látni kellene a fájdalmas panaszos végtagját. Elképzelhető, hogy csak megerőltette, esetleg észrevétlen többet terhelte mint egyébként. Meghúzódhatott pl. lépcsőzés alkalmával. Próbáljon izomlazító krémet, gélt használni , amennyiben pár nap után még mindig fennállnak panaszai mutassa meg orvosnak.
Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt dr nő/úr! Anyúkám cukorbeteg amire galvus gyógyszert szed.Lábában érszükűletet állapítottak meg amire kapott is gyógyszert de gyomorfájdalom miatt nemtudja szedni.Ct és Mr vizsgálaton volt, a jobboldali medencénél teljesen elvan meszesedve az ér eztmondták.Az érszükűlettel meg nemtudnak mit kezdeni annyit mondtak időskori probléma.Sajnos már nagyon nehezen tud menni és nagy fájdalmai vannak pláne éjszaka, este eltud aludni de egy két óra mulva éles fájdalomra ébred.Ez most az utobbi időben mindennapos.Kérném tanácsát, lehet e a fájdalmán segíteni hogyan és milyen szakterülethez kell fordulni, mert az érsebészeten nemsegítettek.Köszönöm.
Kedves Szilvia !
Az érszűkülettel és annak utókezelésével angiológus szakorvos foglalkozik . Amennyiben nincs lehetőség érsebészetileg segíteni , javítani a szűkületen addig konzervatív kezelés , vagyis nem műtéti kezelés jön szóba.
Központunkban Dr. Kósa Éva angiológus doktornőt ajánlom felkeresni.
Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Trombózisközpont!

Érdeklődni szeretnék, hogy MTHFR heterozigóta mutáció esetén Aspirin protect, illetve Cleane injekció szedése javallott lombik kezelés stimulációnál, illetve terhesség esetén? Vagy csak aktív folsav szedése szükséges? Minden más panelem negatív.

Köszönettel:

Bianka
Kedves Bianka!
Ha valóban minden lelete negatív és nincs semmilyen kísérő betegsége, szervi eltérése, nincs elhízva, nincsenek visszerei, nem volt a családjában senkinek és Önnek sem trombózisa, akkor elég lehet a folsav szedése.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Húgom 25 éves, vére annyira sűrű, valmint vénái olyan könnyen elpattannak, hogy az intenzív osztályon sem tudják mindig levenni. Legutóbb 1 éve vettek tőle vért. akkor az abszolút eosinophil sejtszáma 0.03 *10^9/l volt (norm 0.04- 0.40), míg a vvt szám 3.84 T/l (norm 3.90-5.20). E mellett a basophyl sejtek százalékos aránya 1.3% (norm. 0-1.0), míg az eosinophyl sejtek százalékos aránya 0.4% (norm 2-4). A többi hematológiai értéke normális tartományban van (fehérvérsejtszám 6.3 G/l, neutrophil szám 3.48*10^9/l, lymphocyta szám 2.14*10^9/l, monocyta szám 0.54*10^9, basophil szám 0.08*10^9/l, hemoglobin 124 g/l, haematocrit 0.37l/l, MCV 97 fl, MCH 32 pg, MCHC 334 g/l, RDW 11.4 fl, Thrombocyta 159 G/l, MPV 8.7 fl, PDW 15.70 fl, Prothrombin 12 sec, INR 0.99). Klinikai kémia néhány eltérést mutat: szérum GGT 2.7 U/l (norm. 7.0-32.0), szérum húgysav 152 micromol/l (norm.155-357), HDL koleszterin 2.84 (norm 1.09-2.29), összkoleszterin 6.5 (norm. 2.8-5.2), triglicerid 0.48 (norm. 0.55-1.60).A többi vitzsgált szérum érték normális (albumin, alkalikus foszfatáz, bilirubin, direkt bilirubin, CRP, foszfát, GOT, GPT, glukose, IgA, IgG, IgM, karbamid, kreatinin,eGFR-EPI>90, kálcium, kálium, nátrium, vas, teljes vaskötő kapacitás, látens vaskötő kapcitás). A vizsgálatokat azért végezték el, mert a sűrű vére ellenére 5 éve könnyen keletkeznek nagy méretű véraláfutások a végtagjain, illetve menstruációja csak fogamzásgátló szedése mellett van, továbbá PCOS-t állapítottak meg nála, de a hormonvizsgálatok nem mutattak eltérést. Kamaszkorában anorexiás volt, fogamzásgátlót az első pár menstruációja megjötte után nem sokkal írtak fel neki. Amikor pár éve abbahagyta, akkor derült ki, hogy magától nem jön meg. Az utóbbi években alapvetően egészségesen, bár zsírszegényen étkezik, rendszeresen sportol. Érdeklődni szeretnék, hogy látszólag normális protein és véralvadási értékek mellett mi okozhat sűrű vért, illetve Ön szerint lehet-e ósszefóggés a vére és a menstruáció hiánya között? Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlettel, Fodor Júlia
Tisztelt Fodor Júlia!
Sajnos ennyi információból nem tudom megállapítani sem azt, hogy sűrű- e a vére (trombózis készség) sem azt, hogy vérzékeny-e.
Kérem a teljes orvosi dokumentációjával jelentkezzen be hozzám egy vizitre, hogy segíteni tudjak.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna


Tisztelt doktor úr/nő!
Pajzsmirigy betegségemmel kapcsolatos vérvétel során figyelt fel háziorvosom arra hogy "sűrűsödik" a vérem. A vorosvertest szám, a haemoglobin, a haematokrit és a thrombocyta szám volt több vérvétel alkalmával magasabb. Magasabb hgb érték miatt a haematologiai szakrendelesre küldtek. Itt a jak2 v617f vizsgálat eredménye pozitív lett, azaz ilyen mutáció kimutatható. Kezelő orvosom 400 ml venasectiot tartott szükségesnek, de a nővér csak 200 ml-t bocsátott le. Javasolta még, hogy szedjek a Litalir kapszulabol hetente 2x 1 -et. Nem mondta el, hogy miért kell ezt szednem, sem a betegségemrol nem adott kielégítő felvilagositast. Csak ennyit mondott, hogy nem daganat, nem rák, nem tudják mitől alakult ki, és hogy szedjem ezt a Litalirt, aminek szerinte nincs semmi mellékhatása. Azt gondoltam, hogy valamilyen véralvadásgátlót írt fel, de amikor azt olvastam a tájékoztatóban hogy ez egy kemoterápiás szer, akkor megijedtem tőle és így nem merem bevenni. Azt sem tudom, hogy ezt feltétlenül szednem kell e, vagy esetleg elegendő lenne az aspirin protect és sok víz fogyasztása, ill. a szervezetem lúgositasa szódabikarbonaval és citrommal. Szeretném tudni, hogy a Litalir miben segít a szervezetemnek, ill.mit árthat? El lehet e kerülni a szedését? Életem végéig kell szedni, vagy csak bizonyos ideig? Legutóbbi vereredmenyem magasabb értékei: vorosvertest szám 6,2; haemoglobin 166; haematokrit 52,2%; thrombocyta szám 708. Szeretném tudni hogy mennyire rossz az állapotom és mire számíthatok a jövőben. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Németh Ferencne.
Tisztelt Németh Ferencné !
Valószínűleg Önnek a csontvelőben a vérsejtek elő-alakjainak osztódási zavara lépett fel JAK2 pozitivitás ezt támasztja alá.Ez nem a szokványos értelemben vett rosszindulatú vérrák.( orvosi nyelven Myeloprolifertiv kórképnek nevezzük)
Ezen kórosan osztódó sejteket fékezi meg a Litaril. A vérlebocsájtás csökkenti vörösvérsejtek mennyiségét így a hemoglobin és a hematokrit értéket is. Ameddig ez elegendő és vérlemezke szám se lesz lényegesen magasabb, akkor az Aspirin is elég lehet, ami csupán a vérrög képződést akadályozza meg, de nem csökkenti a sejtszámokat.
Korrekt véleményt természetesen nem mondhatok hisz nem ismerem a kórtörténetét.
Amennyiben elfárad hozzám egy vizitre és megnézhetem az orvosi papírjait és Önt is megvizsgálhatom, akkor pontosabban el tudom mondani a lehetséges kezeléseket.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

Tisztelt Doktor Úr!

1 hónapja született meg 3. gyermekem császármetszéssel (az előző kettő is császár volt, panaszmentesen). Most a szülés után a kórházi protokoll szerint 3 nap kaptam Clexane injekciót. Viszont az egyik lábam nagyon visszeres lett a terhesség során, de nem kaptam további otthoni injekciót, senki nem is gondolt rá. Szülést követő 5. napon trombózisom lett comb belső felén középen, amivel azonnal meg is műtöttek. A zárójelentésben ez áll: .."VSM insuff., varicositas talaján kialakuló ascendaló thrombophlebitismiatt sürgősséggel crossectomiat és thrombectomiat végeztünk." A kórházban 20 napra írtak fel napi 1 0,4ml Clexane-t. Egy ismerős orvossal irattam fel még további 30 napra, de ő és egy belgyógyász szerint is duplán kellene adni magamnak a Clexane-t. (54 kg vagyok). Ez a 2 orvos is azt javasolja, hogy ez a mennyiség csak megelőző mennyiség, és nem egy már műtét utáni állapot szerinti adag. (Azóta is fáslizom a lábam.) Bejelentkeztem már a Trombózisközpontba, de addig is nagyon szeretném tudni, hogy valóban duplán szúrjam magam? A műtét helyén és körülötte is csomók vannak a lábamban, amre azt mondták normális. Nagyon félek, hogy nehogy kialakuljon egy újabb vérrög. (36 éves 3 gyermekes anyuka vagyok.)

Köszönöm válaszát előre is,
üdvözlettel:

Adrienn
Kedves Adrienn !
Addig, amig el nem jön szúrja duplán magát. Üdvözlettel: Dr. Blaskó György
Tisztelt Doktorúr
Agyi erelzarodasom volt hàrom éve, azóta szedem a verhigitót, Marfarin Clexan inekcióba, most Pradaxat szedek,azert cserelgetjuk a gyogyszereket meg iszonyatosan elkezdett hullni a haja, mennyisége es hossza is a felere csökkent, 42 éves vagyok es ez nagyon nagy problema nekem, a kezelö orvosom azt mondta mas gyogyszer nem tud adni.Biztos vagyok benne ,hogy van olyan verhigitó amitöl minimàlis a hajhullàs, tudna nekem ebben segiteni? Vàlaszat nagyon köszönöm, Boldog ünnepeket .
Kedves Dóra !
A Marfarintól hullik a haja, sajnos ez ennek a gyógyszernek ritka, de kellemetlen mellékhatása. Jelentkezzen be a Trombózis Központba és e fenti alapokon tudok támogatásra Xareltot felírni.
Üdvözlettel :Dr. Blaskó György
Tiszteletem hogyan lehet kozepkoru no eseteben gyogyitani a trombozist napi fajdalmai vanak szedi a gyogyszert nem hasznal
Kedves László !
A trombózis gyógyulása hosszú folyamat , még megfelelő kezelés mellett is. Nem mindegy, hogy hol volt a trombózis ,melyik terület, melyik ér az érintett. Fontos a fokozatosság betartása a mozgásban. Nem írta meg mennyi ideje történt ?Készült-e kontroll ultrahang ? Házi orvosa , vagy kezelőorvosa tud tanácsot adni. Ha lehetősége van központunkban keresse fel Dr. Blaskó György Professzor Úrat, vagy Dr. Kósa Éva angiológust az utókezelés, életmódbeli tanácsok miatt.
Üdvözlettel : Kelemen Edina

Hírek




További részletek
Mikor gyanakodjak limfómára nyirokcsomó megnagyobbodás esetén?

Mikor gyanakodjak limfómára nyirokcsomó megnagyobbodás esetén?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat