A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Nem sikerül beállítani az INR szintemet! Miért?

Nem sikerül beállítani az INR szintemet! Miért?

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2019.12.13 Módosítva: 2020.01.13

Az INR szintjének mérése igen fontos bizonyos véralvadásgátlók szedésekor, hiszen az értéke ad információt arról, hatékony-e az alkalmazott terápia. Túl alacsony és túl magas szintje sem megengedett, hiszen azt jelzi, nem megfelelő az illető véralvadása. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, vajon mi lehet az oka az ingadozó INR-nek, és hogy mit lehet ilyen esetekben tenni.

Miért fontos ellenőrizni az INR-t?

Az INR a szervezet véralvadási folyamatairól árulkodik, de ugyanakkor kiváló májfunkciós próba is.. Amennyiben valaki kumarin-típusú véralvadásgátlót szed, az elfogadható értéke leggyakrabban 2-3 közé esik. Ha ettől eltér, akkor az alkalmazott terápián változtatni szükséges, ugyanis 2 alatt a gyógyszer nem hat megfelelően, így továbbra is fennáll a trombózis-veszély, 3 felett pedig a vérzések rizikója nő meg. (Kivétel a mechanikus műbillentyűt hordozó betegek, akiknél az optimális érték 3,5 -4) .

“Az INR-t minden kumarin-származéknál monitorozni szükséges, hiszen így kaphatunk képet az alkalmazott terápia sikerességéről. Sajnos tudni kell ezekről a típusú véralvadásgátlókról, hogy igen könnyen lépnek kölcsönhatásba ételekkel, gyógyszerekkel, így veszíthetnek hatékonyságukból (vagy ellenkezőleg, fokozódik). Éppen ezért 6 hetenként kontrollt javasolt, de a nehezebben beállítható esetekben – főleg az elején – havi, esetleg 2 hetenkénti ellenőrzés is szükséges lehet- mondja prof. Blaskó György.

HA nem sikerül beállítani az INR-t

Az INR beállítása olykor nem könnyű feladat, hiszen több mindenre is oda kell figyelni. Lássuk, mi minden okozhatja, ha gyakran ingadozik a mennyisége.

Nem figyel oda eléggé az étkezésére

INR beállításaAz a legtöbb beteg tudja, hogy a K-vitamin tartalmú ételekkel, italokkal, vigyázni kell, hiszen jelentősen befolyásolják az INR szintet. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem ehet semmit, amiben egy kicsit is magasabb mennyiségben van jelen ez a vitamin. A lényeg, hogy minden nap közel azonos mennyiséget fogyasszon belőle! Nagyon fontos az is, hogy -főleg a téli időszakban- sokan fogyasztanak multivitaminokat, hogy erősítsék az immunrendszerüket. A multivitamin készítmények jelentős mennyiségű K-vitamint tartalmazhatnak, ami rontja, illetve nehezíti a kezelés beállítását.  Éppen ezért mielőtt elkezdene szedni bármilyen táplálékkiegészítőt, konzultájon orvosával!

Magasabb K-vitamin tartalmú ételek: pisztácia, narancs, spenót, káposzta, brokkoli, máj, kivi, kávé, gránátalma

Gyógynövényekkel, tartósítószerekkel is reakcióba léphetnek

A gyógynövényeket sokan fogyasztják különböző betegségekre és megelőzés gyanánt is, ám ha valaki régebbi típusú véralvadásgátlót szed, fontos, hogy még mielőbb bemenne a herbáriába, egyeztessen orvosával, hogy milyen gyógynövényt milyen mennyiségben használhat. Ugyanis -akárcsak más gyógyszerek- ezek is fokozhatják esetleg csökkenthetik a véralvadásgátlók hatását.

Ezekkel a gyógynövényekkel érdemes vigyázni: Gingko Biloba, Ginseng, gyömbér, hólyagmoszat, fokhagyma, orbáncfű, vörös áfonya (a sor nem teljes)

 

Egyéb gyógyszerek egyidejű alkalmazása a véralvadásgátlóval

Ahogy már említettük, a kumarin-származékok gyakran lépnek kölcsönhatásba más gyógyszerekkel, így mindig említse meg háziorvosának vagy gyógyszerészének, ha régebbi típusú véralvadásgátlót szed.

ingadozó INRAz alábbi gyakran használt gyógyszerek válhatnak ki INR ingadozást: NSAID szerek, a fájdalomcsillapítók többsége, aspirin, epilepszia gyógyszerek, bizonyos szteroidok, pajzsmirigy gyógyszerek, egyes antibiotikumok, vizelethajtók, antidepresszánsok (amennyiben ilyen készítményekre van szüksége, előtte mindenképp egyeztessen orvosával)

 

Mit tegyen, ha beállított INR értéke, hirtelen felborul?

Ez leggyakrabban un. intercurrens betegség (vírus-, és bakteriális fertőzések, hörghurut, tüdőgyulladás, húlyaghurut stb.) jelentkezése esetén fordul elő, de fontos ismeret, hogy a kialakulóban lévő rosszindulatú daganatok korai jele is lehet. Ezért egy ilyen „felborulás” esetén mindenképpen szakorvosi kivizsgálás szükséges!.

 

Előzze meg a bajt!

Nagyon fontos, hogy mindig azelőtt beszéljen orvosával, hogy elkezdene szedni bármilyen készítményt (akár gyógyszer, akár gyógynövény, akár egyéb táplálékkiegészítőt), mivel, ha az INR napokig más tartományban mozog, az akár életveszélyes változásokat generálhat.

“Való igaz, a kumarin-származékokat - bár igen hasznos szolgálatot tesznek- nagyfokú odafigyelés mellett lehet csak alkalmazni. Ráadásul rendszeres INR ellenőrzésre is szükség van szedésük során, ami kényelmetlen lehet a betegeknek. Ha ez terhes valakinek, esetleg nehéz beállítani az INR szintjét, szerencsére ma már van lehetőség új típusú véralvadásgátlóra (NOAC) váltania. Ezek esetén nincs szükség INR ellenőrzésre, sőt, gyógyszer-és étel kölcsönhatásoktól se kell tartani- mondja Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Téma szakértői

dr. Révay Edit

dr. Révay Edit

életvezetési tanácsadó
dr. Kádár János dr. Kádár János

dr. Kádár János

Immunulógus
Boda Erika

Boda Erika

asszisztens

Orvos válaszol

Tisztelt Dr.Úr!
42 éves családanya vagyok,május középén egy 1,5 órás repülőút után a bal lábszáramban mélyvénát és két izomvénát érintő thrombosison estem át,melyet a siófoki kórházban diagnosztizáltak és kezeltek.
Bennfekvés alatt napi 0,8 Clexant és napi 4 mg Syncumar mite tablettát kaptam.
Odahaza ezután napi 2 mg szedését állították be melyet én keveselltem mivel az INR értékem 1,1 volt a Prothrombin szintem pedig 47-42-60 % között mozgott.
Táppénz miatt munkám elveszítettem,így augusztus elején kiköltöztem Svájcba a páromhoz. A júniusi controll vizsgálaton a Doppler ultrahang a thrombusokat,rögöket még kimutatta,de az orvos elmondása szerint már megindult a keringés elvileg nem volt elzáródás.(csordogál! ahogy a dr. nő mondta)
Kiköltözésem előtt a Xarelto 10mg tablettát kaptam melyből napi 1 szedek. Azt mondta a Dr.nő hogy ez egy újgenerációs alvadásgátló tabletta amely beállítja a Prothrombin szintet azonnal és nem szükséges a 2-3 hetente történő vérvétel ,ami itt külföldön kicsit macerásabb lenne.
Nem mondták mennyi ideig kell szedjem és doppler ultrahang vizsgálatot is egy év múlva javasolt a kezelőorvos. Mondván úgysem szívódik fel addig ,és örüljek neki ha egyáltalán felszívódik.
Genetikai vizsgálatot sem javasoltak,most hallottam róla elősször.
Nagymamám 93 éves , pár éve neki is mélyvénás thrombosisa volt így gondolom Ön javasolná az örökletes szűrést ?!
Szeretném megkérdezni ,hogy normális e ennyi idő eltelte után , hogy rendszeresen,változó intenzitással a mai napig feszítő fájdalom jelentkezik??? Terhelésre,hidegfrontra fokozottan égő,feszítő fájdalmat érzek van amikor fekvő helyzetben is,és gumiharisnya viselése mellett napközben is.
A lábam sosem dagad,nem kékes,nem pirosodik egyszerűen csak fáj .Lehet oka az hogy izomvénát is érintett a thrombosis??
Amiért most írok az azért van ,mert
pár napja mostmár a térdhajlat és a térd feletti comb felületén is érzem a fájdalmat,picit zsibbadás jellegű égő érzést,.ami csak Jegelésre csillapodik.
Naponta sétálok,biciklizek a keringés javítása érdekében. Letettem a cigarettát amikor májusban kiderült a baj,igyekszem egészségesen élni.
Kérem ha tud válaszoljon ,hogy megnyugodjak és a családom is megnyugodjon nincs baj és ez valamiféle thrombosis utó utôfajdalom? így az újgenerációs gyógyszerszedés mellett kialakulhat e embólia? ,van e okom aggódni ? mert úgy érzem már nem szabadna ilyen jellegű fájdalomnak lenni. Keressek e itt Svájcban szakembert vagy nem sürgős?
Mennyire terhelhetem,sportolhatok e tovább és Ön milyen időközönként kérné a controll vizsgálatot?
Leghamarabb november-decemberben tudok hazamenni Magyarországra ,akkor ha van rá lehetőség felkeresném a központjukat mert sok jót hallottam , olvastam Önökről az elmúlt napokban.
E-mail címem aktív, megköszönöm ha válaszol és esetleg tanácsot ad .
További sikeres és jó munkát kívánok.

Tisztelettel :Nyeső Krisztina (Svájc,Solothurn)

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Krisztina !
A fájdalom sajnos nagyon gyakran hónapokig megvan és okosan rátapintott az okára is. Ha felmenői között volt trombosis, én mindenképpen javasolnám a genetikai vizsgálatot, de azt Xarelto mellett nem lehet: a tervezett vérvétel előtt 4-5 nappal vissza kell térni LMWH-ra (a dózisa testsúlyfüggő) de utána azonnal lehet folytatni a Xareltot. Én a 10 mg-os napi dózis kicsit alacsonynak találom (azért Svájcban is ismerik az anti-Xa mérést, meg kellene csináltatni). Nyugodtan sportolhat, kimerülni nem szabad!. Fél évente untig elég a Doppler kontroll. Amig Xarelto szed megfelelő mennyiségben, tüdőemboliát csak ezreléknyi valószínűséggel kaphat. Legközelebb a Dopplerrel és UH-val nézzék meg nincs-e Baker cystája? Hogy keressen-e hozzáértőbb orvost: most már mindegy, de a jelenlegi állítsa be a megfelelő dózist. A genetikai vizsgálat után jelentkezzen ben hozzánk a Trombózis Központba.
Elnézést a hosszú levélért.
Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Leggyakoribb kérdések a limfómáról

Leggyakoribb kérdések a limfómáról


További részletek
Ismeretlen eredetű láz- hogy induljon el?

Ismeretlen eredetű láz- hogy induljon el?

A láz igen gyakori panasz, mely általában különböző fertőzéseket kísér. Ahogy a kórokozók elpusztulnak, úgy a láz is folyamatosan megszűnik. De mi van akkor, ha a láz eredete nem tisztázott, és hosszan elhúzódik? Hogy ekkor merre induljon el, illetve, hogy milyen betegségek okozhatják a problémát, arról dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA