Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Ma hajnalban arra ebredtem, hogy a jobb arcom egy kicsit el volt zsibbadva es szedulesi es test koordinacios problemam volt, ami korulbelul 5 percig tartot.
Veralvadas gatlot (coumadint) szedek, mivel velem szuletett beteg aorta billentyumet ki kellett cserelni mechanikusra.
Megmertem a veralvadas merteket es 3,4 volt 2,3 helyett.
Ez kissebb stroke vagy inkabb trombozis lehetett?

Elore is koszonom a valaszt.

Egyik sem volt. Ami még a legvalószínűbb, hogy átmeneti ischaemias attack (TIA lehetett), kérdezze meg kezelőorvosát, hogy szedjen-e aspirint (de akkor a coumadit) majd csökkenteni kell. Most a 3,4 egy műbillentyűsnek kiválóan jó érték.

Üdv

Prof. Blaskó György

1hete bal kéz és bal lapocka fájás éstegnaptol már a lábam is fáj mi lehet az oka
Tisztelt Horváth Vilmosné !



Panaszai hátterében számos probléma állhat. Mindenképp szükség lenne egy szakorvosi konzultációra, hogy a megfelelő vizsgálatok elvégzése után többet tudjunk önnek mondani panaszaival kapcsolatban. Elérhetőségünk : 0670/431 77 29



Tisztelettel : Dr. Babai László
Tisztelettel kérdezem? Blaskó György professzor Úr-tol. 68 éves vagyok 1993-óta veszélyeztetett trombózisosnak számítok. Azóta syncumart szedek. Kérdésem: áttérhetek-e valamelyik NOAC készítményre? Válastát előre is köszönöm. Tisztelettel: Kiss János
Ha jól be van állítva, akkor csak a teljes térítási ár mellett lehet átállítani NOAC-ra mert az OEP nem támogatja. Teljes áron mindent lehet.

Üdv

Prof. Blaskó György

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

3 évvel ezelőtt mélyvénás trombózist kaptam. Az elvégzett kettő genetikai vizsgálat is negatív lett, nincs leiden mutáció, az immunológiai vizsgálatok után az is igazolódott, hogy antiphospholipid szindróma sem igazolható. A létező összes orvos azt mondta, hogy a fogamzásgátlótól kaptam. Ennek ellenére nem hagytam abba a syncumar szedését, mert a mai napig napi 6 db gyógyszerrel tudom fenntartani a 2 és 3 közötti INRemet. A párommal kisbabát szeretnénk, így elmentünk a nőgyógyászhoz aki elsőkörben elküldött Szegedre dr Palásthy Zsolt érsebészhez, hogy ő szerinte egyáltalán ki tudom e hordani a babát. A doktorúr azt mondta
, hogy nincs akadálya, bár nagyobb a veszély mint egy normál terhességnél, de képes vagyok kihordani a babát. Ezután elküldte minden papíromat Szegedre a geneteikai intézethez, ahol a főorvos azt mondta, hogy az elvégzett vizsgálatokat látván ők új információt nem tudnak nyújtani.Szerintük is készülhetek a várandósságra megfelelő haematológiai és szülészeti ellenőrzés, thrombózis profilaxis és folsav pótlás mellet. Én igazán azért írok, mert nagyon félek, hogy nem jól állítják be majd az injekciómat. A heparin adagot mi alapján állítják be, vajon az a mennyiség megvéd e az újabb trombózistól vagy esetleges vetéléstől. Az idén lettem 32 éves, én sem leszek már fiatalabb és nagyon szertnénk már kisbabát.

Válszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Üdvözlettel: V. Anita

Tisztelt Varjú Anita !

Nyugodtan vállalhat terhessége, ha az alacsony molkulasúlyú heparin (LMWH) védelmet megkapja. Ezt testsúlyra állítják be, ami a terhesség során persze változik és utána kell állítani. Ami a legfontosabb: terhespathologiában járta szülés kisérje végig figyelemmel a terhességét! és Syncumar szedés alatt nem javaslom a teherbeesést (szigoruan!!!). Szerintem nem kellene félni, csak a saját életminőségét rontja vele.

Üdv

Prof.. Blaskó György
Tisztelt Doktor úr!
két éve küzdök hirtelen szédüléssel,várandós 19 hetes voltam amikor ülés közben fényesen kezdtem látni lefeküdtem akkor sem szünt alacsonynak tünt a vérnyomásom, a szívem megszámlálhatatlanul vert, napokig ezután kóvályogtam, mértem nagyon alacsony volt a vérnyomásom, többször előfordult a terhességem alatt a szédülés, gyermekem most 18 hónapos, azóta mióta megszületett, menstruációm alatt előtt megszédülök és az aurás migrénem is akkor jön ki egy két nappal a menstruációm előtt. Voltam vérvételen, semmi eltérés, dohányzom,nem vagyok túlsúlyos,mindennapjaim stresszesek 3 gyermekem van egy kamasz egy ovis és a kicsi. Én 35 éves vagyok. A háziorvosom vérnyomás emelő cseppeket írt fel hogy szükség szerint szedjem. én ezzel nem tudok megelégedni, kérem szíves véleményét,a tüneteim mire utalnak? Köszönettel, Bódiné
Tisztelt Bódiné!

A szédülésnek nagyon sok oka lehet, ugyanúgy a fejfájásnak is. Amit már így ismeretlenül is tudok mondani, a dohányzás mindegyiket provokálhatja, ronthatja. A kevés folyadék fogyasztás ugyancsak panaszokat okozhat, a stressz is probléma lehet. A napi folyadék fogyasztás legalább másfél, két liter kellene, hogy legyen.

Ennél többet a részletek ismerete nélkül nem tudok tanácsolni. Szívesen látom a rendelésemen.

Üdvözlettel. Dr Kapocsi Judit

Bal fels.karban PM-beültetés után egy hêttel mélyvénás trombózis alakult ki 5êve,azóta szedem a beállított vérhigítót.Szabad-e a bal karomon is vérnyomást mérni?
Tisztelt Marton Lászlóné!

Elviekben nincs ellenjavallata, amennyiben bal karjára vonatkozóan már nincsenek tünetei, mérhet rajta vérnyomást, de ha a két karján egyforma a vérnyomás, rendszeres mérésre használhatja a jobb karját is.

Vérnyomásmérés biztosan ellenjavallt akut thrombózisban, hónaalji nyirokcsomó eltávolítás után, illetve művesekezeléshez beépített fisztula esetén.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva

Tisztelt dr. Kósa Éva!
Több, mint 1 éve a labor eredményeim nem túl jók: Kreatinin megh.: 124, összbilirubin 25,7, directbilirubin 6,4, összkoleszterin 5,8, HDL 1,75, LDL 3,70, Fvs 3,67, monocyta 15,3. A háziorvosom beutalt a nephrológiára, de ott nem találtak semmit. Az mondták, hogy a magas koleszterin miatt valószínűleg elmeszesedtek a vese erei és ezért nem tud a vese "rendesen" dolgozni. Iszom kb 2 liter folyadékot naponta.
Kérdésem az, hogy valóban lehetséges a vese erek károsodhattak? Ki lehet ezt mutatni valami vizsgálattal? Mit tehetnék, hogy jobbak legyenek az eredményeim?
Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel S.Ilona
Tisztelt Simon Ilona!

A vesefunkció károsodásának több oka is lehet, egyik leggyakoribb az ismert, vagy még fel nem ismert cukorbetegség. A veseerek szűkületének, meszesedésének következménye is lehet vesekárosodás, ilyenkor magas vérnyomás is gyakran társul.

A veseerek vizsgálatára centrumokban speciális hasi UH vizsgálat, egyéb esetekben CT érfestés alkalmas, de ez mindenképpen egy összetett dolog, és nephrológus, angiológus vagy kardiológus dönt a vizsgálat szükségességéről. Legelőször a cukorbetegséget szükséges kizárni.

Amit Ön tehet, az az hogy rendszeres nephrológiai gondozáson vesz részt, a vérnyomását rendszeresen kontrollálja és sok folyadékot iszik.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva
jo napot kivanok Nagy Eva vagyok szeretnem megtudni a madas vernyomas alatt szenvedo betegseg alatt a a szedules meddig tarthat a beteg ugyanis korhazban volt kezelve miutan haza engedtek nagyon szedul es a gyogyzerek is ugyan azok amit a kókorhazban kapot de van meg a prosztata gyulladas is es majban is van valami amire van adva a silimarin tabletta nagyon zavar a szedulese mivel a korhazban nem volt ennyire gyenge es nem szedlt ennyire mi okozza vajon meddig fog tartani az igazsag az hogy nagyon izgatott volt amikor engedtek haza sirt is es alig varta hogy haza erjen egy 71 eves bacsival van a gond koszonom
Tisztelt Nagy Éva!

Sok a bizonytalanság a leírt adatokban, így nehéz megítélni, mi lehet a betegnél a szédülés oka. Súlyos szervi betegségtől, lelki bajokig nagyon széles a lehetséges okok skálája. A beteg vizsgálata, eddigi adatainak értékelése, amennyiben szükséges, kiegészítő vizsgálatok eredménye segíthet pontosabb diagnózishoz.

üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit

Március 18-án sugársebészeti meningeoma műtétem lesz. Abba kell-e hagynom a Kerberan 75 mg napi 1 tbl szedését és mikor.
Köszönettel:
Z.V. Zsuzsanna
Igen, abba kell hagynia 4 nappal a beavatkozás előtt, de ezt orvosának pontosan kell tudnia.

Üdv

Dr. Blaskó György
Évek óta fáj (fázik) a bal bokám fölötti rész,de csak fekvő helyzetben.Egy hete kb. aludni sem tudok, mert annyira fáj, lüktet, sajog,már az egész lábam, a combtőig.Előre is köszönöm a válaszukat.
Tisztelt Tóth Jánosné !

Panaszaival angiológus szakorvoshoz kellene fordulnia kivizsgálás miatt. Központunkban Dr. Kósa Éva doktornő foglalkozik ezzel a területtel. Bejelentkezni a 36/70 431 77 29-es telefonszámon tud.

Üdvözlettel : Kelemen Edina

Prima Medica Egészségközpontok