A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Professzor Úr!
29 éves vagyok és 2. gyermekemet várom. Előző terhességem teljesen zökkenőmentes volt és jelenleg a 12. hétben járok, eddig panaszmentesen. vetélésem nem volt. Korábbi terhességem óta kiderült, hogy a családban trombózisra való hajlam van, így elvégeztettem a szükséges vizsgálatot és az alábbi eredményet kaptam:
Faktor V: normál
Faktor II.: heterozigóta
MTFHR: normál C677T és heterozigóta A1298C

A biológus, aki a leletet elmagyarázta azt mondta, hogy nem szükséges ezzel semmit sem csinálni, de mindenhol azt olvastam, hogy terhesség alatt szükség van vérhigító szedésére.
Nagyon megköszönném, ha leírná a véleményét ezzel kapcsolatban.
A nőgyógyászommal még nem egyeztettem, mert a mai napon kaptam meg az eredményt.
Köszönöm szépen,
Üdvözlettel:
Bozóki Eszter
Kedves Asszonyom,
Miután két olyan genetikai eltérése van, amik önmagukban, ha heterozygota formában vanna jelen, nem jelentős thrombosis rizikót fokozó tényezők, de ketten együtt már mindenképpen. Mind Ön, mind a baba nagyobb biztonséga érdekében javasolnám a II trimesztertől a profilaktikus LMWH alkalmazását. Krem, hogy a részletek érdekében keresse fel rendelésünket.
Tisztelettel
Dr. Blaskó
Tisztelt Professzor Úr!

10 hetes terhes vagyok. TIA szerű rosszulléteim miatt kivizsgálások vannak folyamatban, és a véreredményem szerint az AT-3 = 20 % {80-120}. Az AT-III alacsony volta a terhesség miatt lehetséges? Aggódom, mert a neurológus hematológiára irányított az igen alacsony érték miatt.

Válaszát köszönöm!
Ilona
Kedves Ilona,
Ha igaz ez az AT-III érték, maga már nem élne! Már 50% mellett is súlyos thrombosisok vannak!
Kérem, hogy SÜRGŐSEN ismételjék meg egy jó laborban (pl. nálunk) és a lelet után mindenképpen terhespatologus foglalkozzon Magával.
Sokkal több adatot kellene ismernem Magáról, kérem, hogy mindenképpen jelentkezzen friss leletével az Oxygen Medical -ban nov. 9én reggel 8-kor. (friss nőgyógyász lelet is kell!, továbbá minden korábbi eü papir)
Addig szedjen napi 100 mg aspirint, a többit meglátjuk
Tisztelettel
Dr. Blaskó György
Tisztelt Doktornő!
Kb.5 hónapja tartó fejfájással küzdök.Csak a jobb oldalamon fáj a fejem.Kezdődött napi kb 10 x félórás fejfájással,mintha kést szúrkáltak volna a fejembe.Lefogytam 8 kg-ot.Voltam az ideggyógyászaton is,végül a reumán kötöttem ki.Akasztás,ultrahang kezelés,ezek után már napi 20 órában fáj a fejem.Éjszaka többször felébredek a fájdalomra.Csináltattam számítógépes agyvizsgálatot.Ott azt mondták érprobléma,kaptam rá Divascan tablettát ,nem használ.MRI-t csináltattam az agynál semmi,a nyaknál sérv.Most fogok visszamenni a neurológushoz az eredménnyel.Azért írom ezeket le,mert én is úgy gondolom,hogy ez valami érprobléma lehet a sérven kívül,vagy az MRI ezt kimutatta volna? Egyre többször fordul elő,hogy a jobb lábamon a sípcsont begörcsöl.De ez nem olyan ,mint a lábikragörcs,hanem sokkal fájdalmasabb.Nem csomóba húzza össze az izmokat,hanem a nagyujjamat be tudom dugni,egy olyan lyuk lesz a lábamon.Itt húzódik egy visszér a sípcsontomon,és mellette szokott ez történni.Volt már lábikra görcsöm,de ez sokkal rosszabb.Nem vagyok sírós ,de ilyenkor a fájdalomtól potyog a szememből a könny.Kb .5-10 percig szokott tartani.A kérdésem az lenne,hogy a fejfájás lehet e érprobléma és miért befelé görcsöl a lábam (csak a jobb),vagy egyáltalán mi ez ?Válaszát előre is köszönöm!Helmeczi Ferencné
Tisztelt Helmeczi Ferencné!
A fejfájás mint tünet valóban a neurológia szakterületéhez tartozik. Amit segíteni tudnék: érprobléma, így nevezve, állhat a fejfájás hátterében, de ezek a koponya MR -n láthatóak lennének. A számítógépes agyvizsgálatot ílyen formában nem tudom beazonosítani, de az erek eltéréseit az MR véleményem szerint kimutatja, kimutatta volna.
Nyaki ér ultrahang elvégzése szóbajön, szemészeti vizsgálat szintén. Majd ismételt konzílium a neurológus orvossal.

A lábgörccsel kapcsolatban fontos lenne tudni, hogy nyugalomban vagy járáskor jelentkezik-e a panasz
és társul-e bármilyen egyéb tünettel. A visszérgörcs legtöbbször nem ilyen jellegű. Lehet izom eredetű is. Magnézium megpróbálható, de a panasz tisztázásához érdemes angiológust felkeresnie.
Tisztelettel:
Dr Kósa Éva
Kérdésem a következő lenne, van-e már arra lehetőség hazánkban, hogy az elzáródott, vénámból a vérrögöt biztonságosan eltávolítsák, hogy sikeresen felépülhessek betegségemből. Válaszát várva maradok Tisztelettel!!! Judit
Kedves Judit!
Feltételezem, hogy mélyvénás trombózisa volt. Sajnos ezeket az elzáródott ereket, a vénákat, kitisztítani nem lehet. Nagy a műtéti kockázat és az eredményessége kétséges.
Kérem, fáradjon be rendelőmbe, leleteivel együtt, mert az sem mindegy, milyen szinten alakult ki a trombózis. Megvizsgálom és mindent megbeszélünk.
Tisztelettel
dr. Sepa György
érsebész
Tisztelt Doktor Úr!

2012. 09. 27-én kelt kérdésemre adott válaszát nagyon köszönöm. Felmerült azonban egy újabb kérdés. Nőgyógyászhoz fordultam, hogy ajánljon más módszert a védekezésre a tabletta helyett, és hüvelygyűrűt javasolt. A kérdésem az lenne, hogy hüvelygyűrűt alkalmazhatok-e, mivel ez ugyan nem orális fogamzásgátló, de mégis hormonális fogamzásgátló eszköz.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Nóra
Kedves Asszonyom,
Kérdésére saját nőgyógyászának jobban kellene tudni felelni!
De a Maga kedvéért utánanéztem....
A hazánkban forgalmazott egyetlen hormonibocsátó hüvelygyűrű a NUVARING 0,12 mg etonorgestrelt és 0,15 mg etilniloestardiolt bocsát ki naponta.
Ez igen alacsony hormoinszintet jelent és ha nincs kimutatott homozygota thrombofiliája (bármilyen) akkor ezt szerintem használhatná, de kérem, hogy a nőgyógyásza mondja ki a végső szót, mert én még életemben nem írtam fel senkinek!
Üdvözlettel
Dr. Blaskó György
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
Mostanában elég gyakran van izomgörcs a vádlimban és a combomban is.A vérnyomásom alacsony.Egy szemész orvos véleménye szerint rossz a vérkeringésem.Egy ismerősöm azt mondta vizsgáltassam meg az ereimet.Hogyan működik ez?Hogyan lehet jelentkezni egy ilyen vizsgálatra ?Köszönöm válaszát
Tisztelt Annamária!
Az erek specialistája az angiologus. Mi a belgyogyaszaton, belső szerveken belül az arteriak, venak működésére, betegségeire specializalodunk amellett, hogy az általános belgyógyászati ismeretekkel is birunk.
Az erek vizsgálata során az általános belgyógyászati vizsgálaton túl műszeresen mérjük az erekben a veraramlast, az erek falának rugalmasságát. A vizsgálatok fájdalom mentesek, nem invazivak. Eltérés vagy gyanú eseten segítségül hívjuk az ultrahangos szakorvost, labordiagnosztikát. A vizsgálat kb fél órás. Az eredmény alapján határozzuk meg a szükséges kezelést, kontrollt.
Szeretettel várom rendelésemen, hogy kérdéseire választ adhassak, a bizonytalanságokat megszuntethessük.
Üdvözlettel
Dr. Kósa Eva
Angiologus
Tisztelt Doktor Úr!

70 éves vagyok, 10 éve egy műtét után kaptam mélyvénás trombózist, azóta szedem a syncumart.
Trombózisra hajlamom (Leyden mutáció) nincs, a vérkép mutatók jók, az étkezésemre vigyázok (20 éve vegetáriánus vagyok), sokat mozgok, testsúlyom normális.
3 havonként járok kontrollra, ahol vérvétel alapján korrigálják a gyógyszeradagot. Eddig erre ritkán (és csak kis mértékben) került sor, nem régen azonban bevérzett a szemhéjam, és ezért rögtön (már 2,5 hónap után) bejelentkeztem a körzeti orvoshoz.
A laborleletek alapján (INR: 5,20) radikálisan (napi 4,5-ről 3db-ra) csökkenteni kellett a gyógyszeradagot.
Az ezt követő 2 hét alatt még kétszer mentem vérvételre, arra gondolva, hogy ez a nagy változás csak átmeneti jellegű lehet, de kiderült, hogy az új leletek alapján továbbra is 3db syncumar ajánlott.

Mi okozta nálam ezt az INR változást – és meddig tart - nem tudom.
Az eset kapcsán próbáltam új ismereteket szerezni a témában és ezek alapján felmerült bennem néhány kérdés, melyben szeretném kérni Doktor Úr segítségét:
•Az új magyar CoagS műszert, mely még otthoni használatra nem engedélyezett, nem alkalmazzák bármikor felkereshető orvosi ügyeleteken? (A körzeti orvosnál heti két alkalommal van vérvétel, a laborleletekre pedig – az esetleges hétvégét, ünnepnapokat nem számítva - még két napot kell várni. ( A körzeti orvosok - úgy vettem észre – valamilyen okok miatt nem szívesen vállalják a műszer használatát.)
•A Warfarinnak (még nem szedtem) más a hatásmechanizmusa? Kevéssé érhetik véralvadás változások a betegeket? A váltás (pl.: a „háttérben” esetleg alakuló mellékhatások miatt) a szervezetnek is hasznos lehet?
•Hallottam a Pradaxa nevű (drága) gyógyszerről. Ennek valóban nem kell az adagolásán változtatni, a táplálkozás nem befolyásolja, felírható, kiválthatja a syncumart?

Táplálkozás vonatkozásában eddig én csak a Syncumar tájékoztatójában leírtakhoz igyekeztem igazodni, ami viszont csak a K-vitamin szempontjából osztályozza az ételeket.
Az INR változásom okát kutatva, más általam fogyasztott ételekről is próbáltam ismereteket szerezni, és egy kicsit összezavarodtam, mert egyes leírások alapján a vérhigító gyógyszerek mellett sok, egyébként egészséges étel fogyasztása nem ajánlott.
Ilyenek pl.:
•omega-3 tartalmazó ételek (olivaolaj, tökmagolaj, chiamag, stb.)
•magas vastartalmú ételek (C-vitaminnal)
•túlzott C-vitamin bevitel
•étcsokoládé, kurkuma,
•vörösbor (rezveratrol)
egyes leírásokban 1-2 deci minőségi vörösbor (pl.: gyógyszerbevétel után min. 2 órával már fogyasztható)
•mazsola, aszalt szilva
•élőflórás joghurt, vagy kefir (vagy hasonló probiotikumok)
(ezek a bélflóra változtatásán keresztül befolyásolhatják a K-vitamint? Akkor lehet, hogy az általam többször fogyasztott Protexin is?)
•gyógyteák fogyasztásánál hogy lehet elővigyázatosnak lenni (a használati utasítások nem adnak ide vonatkozó felvilágosítást). (Meglepődve olvastam pl. hogy a kamilla nem ajánlott. Szerencsére nem fogyasztottam)
Léteznek olyan kisebb tünetek (még az esetleges súlyosak megjelenése előtt), melyek figyelmeztetik a beteget hogy a fogyasztott étel - a syncumár hatásnövelése, vagy hatáscsökkentése miatt - számára nem ajánlott?

Elnézését kérem a sok kérdésért, válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
János



Kedves János,
1. A levelének második felében említett étkezési kérdéseket illeti, kérem vásárolja meg nagyobb könyvesboltokban kapható SpringMed Kiadó által gondozott \"Thrombózis és véralvadásgátlás c. könyvet, ami a betegek számára íródott kérdés-felelet formában és a táblázatokban minden információ benne van és akkor nekem most kell hosszú értekezést írnom.
2. A warfarinnak ugyanaz a ahtásmechanizmusa, mint a Syncumarnak, csk más a féléletideje és egyéb kinetikai paraméterei. Emiatt álladóbb a vérszintje, de minden változás csak igen nehezen \"hozható rendbe\". Orvosa válogatja!
3. Az INR-ben végmenet változásokat nem annyira az étel-, mint inkább a gyógyszerkölcsönhatások változtathatják meg, amit nem említett! Lehet, hogy időközben beszedett valamit, amiről nem gondolta volna....de az is lehet, hogy a \"Nagymama lekvárjának\" szaliciltartalma, vagy egyéb szalicilát-tartalmú tartósítószerek okozták....
4. A CoagS műszert csak ÁNTSZ engedély után alkalmazható otthon és akkor is csak kioktatás után! Nem tisztem a körzeti orvosok viselkedését kommentálni!
5. A Pradaxa és a Xarelto, mint új tipusú drága antikoagulánsok fix dózisban adandók (DE EZEK IS ANTIKOAGULÁNSOK ÉS IGEN HATÉKONYAK!!!) Mindkettő kiválthatja a Syncumart és a warfarint, de javaslom, hogy szakemberrel közösen -kezdeti ellenőrzésekkel - kezdje szedni, (ha bírja anyagilag) Valóban nem szükséges laborellenőrzés (de Ön eddig is 3 havonta járt?!)
Üdvözlettel
Dr. Blaskó György
Tisztelt Doktor úr ! Volt már visszér műtétem a bal lábamon és mindkettőt injekciózták 36éves vagyok.Azt szeretném kérdezni öntöl hogy heti 3 alkalommal 40-60perces lassú kocogás árt -e a lábamnak a kiújulás miatt vagy nem.Nagyon sok ellenmondást olvastam ,valahol azt írják hogy árt valahol pedig hogy jó. Tisztelettel István.
Kedves István!
A visszér-műtét és injekciózás nem kontraindikációja a mozgásnak, futásnak. Sőt a lábmunka kifejezetten ajánlott visszerességben, hiszen a lábból még normális esetben is a vér szív felé hajtásában a fő szerep a mély ereket körbevevő izmok mozgása jelentette pumpafunkciónak van. És különösen igaz ez nem teljesen egészséges állapotban.
Így azt tudom mondani, hogy a futás nem kontraindikált, hanem különösen ajánlott.
Ha Ön az állapotában legtöbbet segítő mozgás formát, intenzitást, gyakoriságot szeretné végezni, javaslom, keressen fel egy állapotfelmérésre és az alapján pontos mozgási és étkezési javaslatra.
Üdvözlettel:
Hart Nikolett
humánkineziológus
Tisztelt Doktor Úr!
2009-ben tüdőembóliám volt, majd a vizsgálatok során kiderült, hogy enyhe fokú familiáris trombofiliám van. A lábamon lévő visszér kezelését (kb. 1 ujjbegynyi) erre való tekintettel nem vállalta a sebész (injekcióval kezelte volna). Azt szeretném megtudni, hogy a manapság elterjedőben lévő rádiófrekvenciával kombinált IPL technológia biztonsággal alkalmazható lenne-e az esetemben? Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm! Üdvözlettel: R. Krisztina

Kedves Krisztina!
A thrombophilia nem contraindikálja a mütétet. A rádiofrekveciás mütét kiméletesebb, kisebb
megteheléssel járó beavatkozás.
De elsősorban azt kellene eldönteni szükség van-e műtétre.
Kérem keressen fel rendelőben, és mindent megbeszélünk.
Üdvözlettel:
dr. Sepa György
Tisztelt Doktor Úr,

2004-ben F V Leidin: homozygota igazolódott nálam.Azóta Syncumart szedek. Most 28 évesen szeretnénk gyereket a férjemmel . A hematológus és a nőgyógyász egybehangzóan 08 ml-es Clexant javasolt. Jelenleg 73 kg vagyok persze a renderes mozgást sem hanyagolom el. Ön szerint is megfelelő a 0,8-as clexan adása, vagy lehetne kisebb mennyiséget is adni? Kissé aggódok, hogy nagy adagot kaptam, de bízom az orvosok szaktudásában. Mást nem tehetek. Teherbe esésnél milyen kockázatok lehetnek?
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Ó. Annamária
Kedves Annamária!
A magam praxisában sokkal jobban szeretem terheseknél a Fraxiparint alkalmazni, amiből Önnek 0,6 ml kellene naponta egyszer. A pontos beállítást és terápia követést rendelésemen szívesen vállalom. Teherbe esésnél nincsenek kockázatok, azért kell a gyógyszert kapnia, hogy később se nagyon legyenek.  Fontos, hogy terhespatológiában jártas nőgyógyász - pl. Túri Zsuzsanna - gondozza!
Üdvözlettel
dr. Blaskó György

Hírek

Vérképe megmutatja, milyen a véralvadása

Vérképe megmutatja, milyen a véralvadása


További részletek
Hemofília – a vérzékenység okai

Hemofília – a vérzékenység okai


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat