Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Kedves Doktor nő/Doktor úr,
A 8 éves fiam laborvizsgálatakor az alábbi eltéréseket mérték:
WBC-3,5 G/l
NEUT-29,4%
LYMPH-59,7%
Eozinofil abszolut 0,12 G/l
MCV-76,7 fL
MCHC-361 g/L
Három hete influenzán esett át, de nagyon aggódom, van-e valami más a rossz eredmények hátterében.
Nagyon köszönöm
Kedves Linda!

A gyermek laboratóriumi leletei a virus fertőzésnek megfelelő állapotot tükrözik.Most történik a virus elleni ellenanyag termelés, ezért magasabb a lymphocytak aránya. A vörösvérsejt átlagos térfogata (MCV) azért alacsonyabb, mert az immun rendszer átmenetileg stoppolja a vas bejutásást a keringésbe, ezédr kissebb vörösvérsejtek képződnek és egy kicsi vérszegénység is kialakulhat. A gyermeknek csupán C vitaminra van szüksége, majd a gyógyulás után valamennyivel több vas bevitelre, ami több hús fogyasztásásval érhető el.

Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna



Jo napot! 27 èves vagyok 2 ève kaptam mèly vènás trombózist ès sincumart szedek ès az lenne a kèrdèsem hogy lehet - e tetoválásom? Válaszát köszönöm
Kedves Enikő !

Igen lehet készíttetni tetoválást .

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György
Tisztelt PROF.DR. BLASKÓ GYÖRGY ÚR!
2015 máj. elütött egy autó.Súlyos bal térd alatt lágy rész zúzódás és boka törés volt.Bal oldali v.femoralis communis,profunda és v.femoralis superfitialis proximalis 2/3-a átjárható.Itt a vénák kompromittálhatók.A v. femoralis superfitialis distalis harmadában v.popliteaban és v.tibialis posteriorokban partialis thrombosisra utaló részleges color jel ábrázolódik.A v.saphena magna harmada szintén thrombositalt.A subcutis kiszélesedett megvastagodott.
16 nap után: contr. UH vizsgálat során a combvénák és vena poplitea étjárhatók.a vena tibialis anteriorokban és posteriorokban jó recanalisatiól látható,helyenként rövid telődési hiányok láthatók.A perforáns vénák telödtek.Összesen 90 napig oltotak a Clexane Forte 1x0,8ml injekcióval.Azóta nem szedtem semilyen vérhígítót.Azóta is zsibbad és viszket feszűl a térd alatt és a lábszáram.Jelei vannak annak,hogy tovább romlik.voltam érsebészeten,de nem kaptam semmi javaslatot.Szeretném késlelteni a bajt,kérem Önt tud e javasol e valamilyen gyögyszert,gyógymódot javasolni.67éves vagyok. Köszönöm a szakértelmét és a választ. Tisztelettel: Burai János
Kdves János !

Kérem, hogy jelentkezzen be rendelésemre, mert ilyen thrombosisok mellett gyógyszer nélkül NEM MARADHAT. Csodálkozom az orvosain.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Kedves Doktor Úr!/Doktor Urak!
Problémám összetett, és nem tudom Blaskó Doktor Úrhoz, vagy Dr. Vaskó Péter kardiológushoz forduljak-e nevesítve is Önök közül, ezen fórumon. De előre is köszönöm segítségüket.
2016 májusában kétoldali tüdőembóliám zajlott le (valószínűsíthetően bokarándulásból indult). Jelenleg napi 20 mg Xareltot szedek. Három hónapja fokozatosan, elkezdhettem (leleteim függvényében, kezelőorvosom engedélye után) mozogni, sportolni. Azt bírtam. (intenzívebb kocogás, úszás, majd néhány hét után picit még intenzívebb futások voltak csupán, és pl. gumiszalaggal láb és hazizomerősítés) /pl. hasprés/. A napokban kardiológiai kivizsgáláson szívritmuszavart regisztráltak (Holteren az SR mellett szorványos SVES-t-eket (28-at), és néhány egygócú VES-t (13-at), továbbá egy kamrai run-t, és alvás közben egy pár sec-os keskeny QRSirreg. tachycard. paroxysmust.) a 24 órás EKG-n. Szívultrahang rendben volt. A vizsgálat előtt 3 héttel egy légúti vírusfertőzésem volt, melyre gyógyszereket írt ki akkor a pulmonológiai kezelőorvosom. Azóta a sportot szüneteltettem még. Bár már úgy érzem javulok ebből a fertőzésből., vérképem rendben volt egy hete. Sportolói múltam miatt alacsony a pulzusom (nyugalomban nappal 60 alatti, alváskor lement 38-ra is). A kardiológus az elmúlt napokban azt írta az ambuláns lapomra "rendszeres testmozgás nem ellenjavalt, de a versenyszerű sportolás ritmuszavar miatt nagy kockázattal járna". Felírt Bisoprol Sandoz 2,5 mg-ot. Ugyanakkor kizárólag nappalra (reggel bevéve) egy fél szemet (vagyis 1,25mg-ot), az alacsony pulzusom miatt. Kérdésem az lenne, az említett gyógyszer együttes szedése a Xareltoval nem jár kockázattal Ön/Önök szerint (ugye ez béta-blokkóló)? Illetve, Önnek ezen dolgok mellett mi a véleménye esetemben, a q10 koenzim szedésének. Javallott lehet-e (eddig sosem szedtem, de jókat olvastam róla). Vagy igazából nem okozna különösebben pozitív hatást az esetemben. Mert csak akkor szeretném elkezdeni a szedését, ha valóban van értelme ennyi rossz, velem történő dolog mellett. Ugyanis a testmozgásról, annak jótékony hatása miatt sem szeretnék lemondani a jövőben, persze nem élsportoló szinten.
Köszönöm megtisztelő válaszát/válaszukat!
Tamás
Kedves Tamás !

Panaszai nagyon összetettek. Minden leletével keresse fel Dr. Vaskó Péter kardiológust. Át kell részletesen tekinteni előzményeit, ahhoz , hogy bármely szakorvos véleményt mondjon.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!
20 éves vagyok , 1 éve agyi trombózisom volt. Szerencsére időben észrevettük a bajt és nem történt végtagbénulás, sem más következmény a fejfájáson kívül. Vérvizsgálat során kiderült, hogy valamelyik szülőmtől örököltem a trombózisra való hajlamot. Jelenleg is vérhígítót szedek (warfarin orion 6mg). Kérdésem az lenne, hogy milyen sport ajánlott és mennyire szabad megerőltető mozgást végezni?
Válaszát köszönöm.
Kedves Eszter !

A lezajlott agyi trombózis után igazság szerint szinte minden sport megengedett, csak megfelelő korlátok között.

Üdvözlettel : Kelemen Edina

Kedves Doktor Nő, Doktor úr! Évek óta az ujjaim hidegre elfehérednek, fájnak, /nem gondoltam hogy ezzel orvoshoz kell fordulni!/ az utóbbi időben már hideg sem kell hozzá, hogy fehér foltok itt-ott megjelenjenek. Háziorvosom beutalt az angiológiára, és el is mentem a múlt héten. Az orvos ott azt mondta, hogy ezeket az elváltozásokat a hajszálerek "csinálják", nem életveszélyes, nem lehet vele mit kezdeni. Sok minden oka lehet, pl. belső szervek működési zavara, vegetatív ideg.. stb. Annyit tett, hogy megnézte mindkét karomon és lábamon hogy van-e érszűkületem. Nem volt.... Írt fel egy gyógyszert, mely saját bevallása szerint sem erre való, /és biztos, mert utána néztem/ és ha lenne mellékhatása, ne is szedjem. Éljek egészségesen, ne cigizzek, ne igyak.. Kérdezném, hogy tényleg ennyiből állna, illetve ennyi vizsgálat elég ehhez a problémához? Nem vagyok megnyugodva ettől a "hozzáállástól", és ezért kérnék szépen tanácsot, segítséget, hogy hogyan tovább. Pánik beteg vagyok, és ez csak fokozza félelmemet, mert minden betegséget gyógyíthatatlan kórnak tekintem. Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Eszter !

Kapillármikroszkópos vizgálattal lehet a hajszálerek állapotát tovább vizsgáni. A vizsgálat eredménye segít a további teendőkkel kapcsolatosan.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Professzor !
74 éves férfi beteg vagyok,pitvarfibrillációval kezelnek 5 hónapja.Azóta szedem az Eliquis 5 mg-os vérhigitót 2x1 ,Concor 5 mg-ból reggel 1/2,Tanydon 40 mg ból este 1/2,Xeter 10 mg este 1,Myoqinon 100 mg délben 1,és Magne B6 -ból 2x1.-et.Ezeket az a kardiológus irta fel,aki katéterezett. 1 hónapja volt egy pulzus kiugrás /146 /mely után a területileg illetékes kardiológushoz küldtek,aki felirt ezen gyógyszerek mellé még Aspirin Protectet 1x1-et.Azt mondta,hogy ISZB -m van és szedjem még Aspirint,valamint Furon vizhajtót,Kaldyum retardot,és gyomorvédét,hogy ezen 2 vérhigitó mellé az is kell. Én ezeket nem mertem beszedni,mert a másik szakember szerint nem kell,meg ugy gondolom nem lehet 2 fajta vérhigitót szedni.
Ezzel kapcsolatban lenne a kérdésem,hogy valóban igy van-e ?Állitólag az Eliquis a rögösödés gátló,az AspirinProtect a vérlemezkék lerakódását az erekre gátolja
Azt is kérdezném még,láttam az előttem kérdezőknél a Xareltóból 20 mg-ot szed több beteg,és az Eliquis 5 mg 2x1 adag elég-e,valamint a testsúlyt mennyire kell pontosan venni ,illetve ez a dózis mekkora testsúlyra van,mert erről nekem nem adtak felvilágositást.Jelenleg 100,5 kg vagyok..
Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát és elnézést a sok kérdésért.Tisztelettel:Miklós
Kedves Miklós !

Elvben nyugodtan szedhet Eliquist és aspirint, mert helyesen írta le a hatásukat. Az egyik alvadásgátló, a másik a vérlemezkék összecsapzódását gátolja. Interakciójukról még nem hallottam. Ez ez Eliquis dózis 60 kg-tól 120.ig jó.

Üdvözlettel:

Dr. Blaskó György



Xarelto 20 mg mellett kaphatom a csontritkulásra felírt Prolia 60 mg injekciót ?
Kedves Fodor Sándorné !

A Xarelto mellett kaphatja a Prolia-t.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György
Üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy volt két vetélésem (spontán lezajlott mind a kettő, küretre végül nem volt szükség). A vetélések az 5-7. terhességi hét között voltak. Mind a két alkalommal a jobb lábam fájt, mintha a a csontom fájt volna, végig az alsó lábszáramban. A csizma nehezebben volt felhúzható rá, de ránézésre nem volt különbség a két lábam között. A vetélések előtt közvetlenül a sétálásra rosszabbodott. Illetve voltak felhasi (bordaiv alatt karaszta végig elől) nyilaló és köldök körüli görcsös panaszaim is . Az erős, cikázó, nyilaló fájdalom éjszaka sem hagyott aludni. A vetéléssel összefüggő fájdalmak nagyon elenyészők voltak mondhatni meg sem éreztem, a vetélés előtti hasi panaszokhoz képest. A vetélés beindulásával mind a két panasz jelentősen enyhült. Most felmerült bennem, a trombózis hajlam. Apukám, nagymamám, nagymamám több tervére, és dédnagymamám és nagypapám is mind agyvérzéses betegek (van aki csak volt) - más egészésgügyi bajuk sose volt. Anyai ágról voltak daganatok (anyukám és az az ő anyukája), de ott az érrendszeri dolog vagy nem volt, vagy nem derült rá fény. Ön szerint elképzelhető, hogy trombózis hajlam miatt történtek a vetélések? A terhesség 5-7. hét közötti vetélésre ez jellemző lehet? Köszönöm szépen! Dia
Kedves Dia !

Mindenképp érdemes lenne konzultálnia haematológussal . Ki kell zárni a trombózishajlam lehetőségét. Illetve szakorvosunk tanácsot tud adni a jövőre nézve. Ha lehetősége van keresse fel Dr. Szélessy Zsuzsanna doktornőt.

Üdvözlettel : Kelemen Edina

Játszhatnak-e szerepet ezek a NOAC gyógyszerek az agyi erek meszesedésével kapcsolatos tinnitus kezelésében (mérséklésében)?
Kedves Endre !

Nem , nincs hatásuk a kezelésben.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Prima Medica Egészségközpontok