Orvos válaszol

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Sz.Lia
Tisztelt Kapocsi Foorvosno!



Mostanaban elofordult tobbszor hogy vernyomasom 145-150/95-100 koruli erteket mutatott egy munkahelyi vizsgalat alkalmaval 165/97/102 volt. Gyakran tapasztalok szapora szivverest foleg reggel mikor felkelek felallok 130 koruli a frekvencia ami aztan csokken de van hogy a nap folyaman megint erzem hogy hevesen ver a szìvem. Mostanaban eleg stresszes az eletem vajon ez okozhatja ezeket az tuneteket? Valaszat is koszonom.
Kedves Lia !

Panaszait, tehát a magasabb vérnyomás, és pulzusértékeket okozhatja a srtessz. De ha mostanában gyakrabban tapasztalja mindenképp érdemes lenne kivizsgáltatnia. Szükség lenne egy laborvizsgálatra, EKG-ra, esetleg a vérnyomás 24 órás monitorozására. A szapora pulzus egyéb nem szíveredetű betegség kísérője is lehet ( pl: pajzsmirigy betegség). Nem ismerjük genetikai hátterét és, hogy a családban volt -e szívbetegség, magas vérnyomás.

A kivizsgálásig megpróbálhat enyhe feszültségoldót használni, amikor magasabb pulzust észlel. Elképzelhető az is , hogy csak a megterhelt életvitel produkálja panaszait. Központunkban Dr. Kapocsi Judit tanárnő tud önnek segíteni a vizsgálatokkal kapcsolatosan.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Kovács Rita
Tisztelt Trombózisközpont!



2015-ben trombózisom volt a bal térdhajlatomban, melynek oka nem derült ki, de nincs öröklött véralvadási zavarom. Utógondozára egyébként önökhöz jártam. Mivel szépen meggyógyult, a vérhígítóról leállhattam kb fél év után, továbbá a gumiharisnyát is csak sportoláskor kell hordanom. Két kérdésem lenne: az egyik, hogy ha hosszabb autóutat (15 órás) tervezek, akkor szükséges-e adni vérhígítót? Illetve a másik, hogy a kompressziós harisnya helyett hordhatok-e vajon kompressziós sportruházatot? (amit sportszer boltban árulnak, és nem gyógyászati segédeszköz)

Válaszukat előre is köszönöm!
Kedves Rita !

Hordhat kompressziós ruházatot. Ami hosszú autóutat illeti, adjon be magának Clexane-t vagy Fraxiparinet az indulás előtt és a visszaindulás előtt, és 2 óránként álljon meg 10 percre MOZOGNI, és fogyasszon sok folyadékot

Üdvözlettel: Dr. Blaskó György
Róbert
Tisztelt Sepa György!



Visszérmüttétem volt 3 héttel ezelőtt,rádiófrekvenciás.

Sajnos vidéken,mert csak ott volt megoldató.

Csúnya volt nagyon a lábam,korábban már volt egyszer 15 éve hagyományos eljárással,komplikáció nélkül,igaz hosszú pihenéssel.

Most 2 hetet ajánlott az orvos a munkábaállásig,mert hosszú idejű álló munkát végzek.

Kompressziós harisnyát folyamatosan viselek.

Mindenféle gyógyszert,vitamint folyamatosan szedek.

Egy hete dolgozom,akkorra vérömleny keletkezett a térdhajlatomban,ami kisebb diónyi volt.Az orvosom azt mondta,ritkán előfordul,folyamatosan jegeljem amikor tudom.Mára lehúzódott.

De a műtét óta zsibbadt a bokám és nagyon ég ha sokat megyek,ahogyan ma is.Milgammát szedtem,most pedig B vitamin komplexet.Azt mondta az orvosom több hónap míg elmúlik,és szintén ritka szövődmény.

Az az igazság,hogy nem hiszek már neki,szerintem megsértett egy ideget.Mit tehetnék ezzel?

Nem ezt vártam a legmodernebb technikától,bevallom.Mi a tanácsa?

Köszönöm előre is mert több mint kellemetlen!

Üdvözlettel!
Kedves Róbert!

Nagyon nehéz látatlanul bármit mondanom. Az valóban igaz, hogy előfordul idegsérülés és vérömleny a műtét után és erre csak gyógyszeres kezelés létezik.

Ha van még végtag duzzanat, célszerű kompressziós harisnyát viselni. Más kezelési lehetőség nincs.

Üdvözlettel:

Dr.Sepa György





Farkas Roberta
Tisztelt Trombózisközpont!

28 éves vagyok,2 gyereket szültem császármetszéssel 2 év alatt. Az első gyerekem születése után nagyon fájt a jobb térdem. Sokszor nem tudtam lábraállni. Nincsenek visszereim,20 kg-ot híztam a terhesség alatt,de az már le is ment rólam. Amimor az első gyerek 4 hónapos lett,ismét terhes lettem. Terhesség alatt semmilyen problémám nem volt a lábammal,majd miután megszületett a kistesó is,ismét gond lett a lábammal. Jegelés,Voltarennel való kenegetés,felpolcolás,nyomókötés fáslival,pihentetés nem segít! Vérvételen minden rendben volt az értékekkel,gyulladásom nincs. Néha kihat a combomba a fájdalom de leginkább a térdem,a térdhajlatom és a sípcsontom az érintett terület. Szúró,nyilaló fájdalmat érzek benne,néha még lüktető fájdalmat is. Szedtem MeloxEP-et de az sem segített. A térd ultrahang leletem senki nem értékeli ki nekem. Ez áll benne:

'A recessus suprapatellarisban kóros folyadékgyülem nem láható,a synovium nem vastagabb. A térdizület környéki bursák szabályosak. A femur ábrázolódott porcborítása egyenletesen elkeskenyedett, 1.6mm. Az ábrázolódott csontcorticalisok épek. A quadriceps ín és a patella ín szabályos. A retinaculum ép. A tok alatt a popliteaus ín mellett minimális kóros folyadék figyelhető meg. Az oldalszalagok és a hátsó keresztszalag megtartottak. A hátsó keresztszalag mellett közvetlenül,az izületi tokot is kissé elődomborító,rekeszes, 28×12,5×16 mm-es,sűrű bennékű cystosus képlet látható. Ez pericrucialis cystának felel meg. A medialis meniscus mérs.fokban laposabb,egyéb eltérést nem mutat. A lateralis meniscus echogenitása,állománya szabályos. A meniscusokban friss szakadásra utaló UH jel nem látható. A fossa popliteában kóros képlet nem ábrázolódott. A térdhajlatban a vena poplitea áramlása szabályos.



2 ir.jobb térd rtg.felv.:

Kórjelző csontszerkezeti eltérés nem látható. Az ízületi rések megtartottak. Az ízfelszínek épek.



Elnézést a túl hosszúra sikeredett levélért,de már senkire nem számíthatok és nagyon elvagyok keseredve,mert már a gyerekeim sem tudom ellátni a fájdalom miatt. Köszönettel: Farkas Roberta
Kedves Roberta !

Tekintettel a klinikai képre , és a csatolt térd - UH leletre amelyen a leírt meretű rekeszes cystosus képlet ábrazolodott, azt javaslom , hogy forduljon Orthopaed szakorvoshoz panaszainak tisztázása és a kezelési terv megállapitasa miatt.

Üdvözlettel : Dr. Arnold Dénes



Veres Mónika
Üdvözlöm!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy 3 éve szedem az Astrixot...minden második nap egyet...annyi mindenben gátol , valamint nagyon nagy odafigyelést igényel sok téren....nem tudom, hogy nekem nagyon muszáj ezt szednem? Igazából azért kaptam mert lassú a keringésem....valamint mitralis prolapsusom van...Kétségek gyötörnek az Astrixxal kapcsolatban.....Mit tegyek? Előre is köszönöm!
Kedves Mónika !

Látni kellene valamennyi leletét ahhoz, hogy szakorvos tanácsot adjon.

Először mindenképp kardiológusa véleményét kérje ki. Előtte labor, EKG, echocardiográfia javasolt.

Üdvözlettel : Kelemen Edina

Ivanna
Jó napot kívánok. 27 éves vagyok és tavaly 2 vételésem volt (elhalt 7-ik heten és anembryonic ). Utána csináltam trombozishajlamot és az eredmény következő lett: Faktor 5 - GG, Faktor 2- GG, MTHFR (C677T)- CC, MTHFR (A1298C) - AC. Az orvos mondta hogy minden rendben van de felirta Fraxiparint 0,4 a terhességi teszttól kezdve ( max 50-napig kell szurnom magam). Most megtudtam hogy terhes vagyok és aggodok hogy nem lesz baj a babának mikor abbahagyom gyogyszert vagy kell vizsgálni még valamit?

Köszönöm
Kedves Ivanna!

Kérem fáradjon el hozzám egy vizitre, mert nem egyértelmű, hogy miért is kezdték el a Fraxiparine-t, és miért is kell abbahagyni!

Minden orvosi papírját hozza el magával, mert csk így tudok Önnek korrekt választ adni.

Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna



Mesterné Keller Boglárka
Tisztelt doktor úr/nő,



25 éves vagyok. évek óta tartó krónikus fülzúgásom van, rengeteg kivizsgáláson vagyok túl, nem találtak olyan elváltozást, ami magyarázná a tüneteket. Arra viszont figyelmes lettem, hogy teljesen normális ugyan a vérnyomásom, de reagál a fülzúgásom a vérnyomásváltozásokra. Ezt úgy értem, hogy ha beleülök egy kád forró vízbe , akkor sistergéssé halkul le, vagy volt már olyan, hogy tűző napon fizikai munkát végeztem ami miatt rosszul lettem és ekkor is csak sistergést hallottam. Régen mikor dohányoztam akkor átmenetileg csökkent a zúgás majd visszaerősödött. Kávétól is míg tart a hatás addig csökken, de kis idő elteltével rosszabbodik. Alkohollal ugyanez. Keringésjavító pl nootropil tabletta hatása is érezhető ideiglenesen, hosszabb távon is próbáltam szedni ilyeneket de nem nem éreztem tartós javulást, valamint értágító infúziót is kaptam, de nem használt. Kérdésem, hogy mivel reagál a fülzúgásom vérnyomásváltozásokra, feltételezhető-e, hogy valamilyen érelváltozás áll a háttérben, és ha igen, akkor azzal mit tudok kezdeni így, hogy a keringésjavító tabletták nem hatnak, és fogalmam sincs hogy hol van az érszűkület? Még annyi, hogy MR vizsgálat során találtak a fehérállományban 2 nem térszűkítő jellegű kb 1 cm-es gócokat a fehérállományban a törzsdúcok régiójában, amiket anarchiodalis cystanak írtak le és azt írták a leletre hogy valamilyen agyi infarctus maradványa lehet, nem tudom ennek lehet-e jelentősége. Válaszát megköszönöm! üdvözlettel: M. K. Boglárka
Tisztelt (Mesterné Keller) Boglárka!

Bár elég sok és részletes információt leírt, azért ezt így e-mailben megkonzultálni nem nagyon lehet. Például azért sem, mert apróságok másként értelmezése is félreértésekhez vezethet. Az például egészen biztos hogy az arachnoideális cysta nem az agyi infarctus maradványa.

A lényegre térve!

A fülzúgás egy tünet, amelynek a hátterében nagyon sok ok állhat. Nem mindig deríthető ki, pontosan mi miatt zúg a fül. Az egy logikus feltételezés, hogy a különböző hatásokra változó erősségű zúgás esetleg ér eredetű lehet, ezt agy MR angiografiával elég jól ki lehet zárni, ha nem mikroszkópikus méretű az ér, aminek a szűkülete felelős a bajért. A nagyobbakat, például agy ér aneurizmákat lehet látni a képeken. Feltételezem, hogy önnél ezt nézték. A másik lehetséges ok a kisagy-híd szögletbe, a halló-egyensúlyozó ideg körül kialakuló neurinoma. Ez is vizsgálható MR-rel, illetve speciális EEG-vel (kiváltott potenciál). És lehetne folytatni a sort. Rövidre zárva, ha igényli, egy vizit keretében szívesen átnézem az eddigi leleteit, meghalgatom a részletes történetét, családi előzményeket, és akkor tudok talán ennél pontosabb választ adni a kérdésére.

Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit

Ilona
Tisztelt Professzor Úr!

Szeretném a segitségét kérni .Férjemnek pitvarfibrilláció miatt /74 éves/ Eliquis 5 mg -ból 2x1 szemet kell szednie.Szeretném kérdezni,hogy ezzel a vérrögösödés gátlóval van-e teendőnk,gondolok itt időnkénti labor vizsgálatra,van-e olyan étel-ital mely nem fogyasztható.Megfázásnál van-e olyan gyógyszer amit nem szabad szednie ?Sajnos nagyon izgulok hogy ezt kell szednie,mert eddig nem szedett soha gyógyszert csak most hogy ez kiderült.Concor,Tanydon,Xeter,Eliquis ,Mioqinon /Q 10/ szed.

Valamint az is érdekel,mennyire kell batartani a bevétel időpontját,percre pontosan,vagy ha 1/2 óra + - előfordul csúszásban nagy

baj-e. A testsúly szerepet játszik ennél az adagnál ?Jelenleg 101 kg .Ezekről a Klinikán nem tájékoztattak minket,csak itt olvasom az oldalon az Ön szakterületét ezért is kérném a segitségét.Nagyon szépen köszönöm előre is !Tisztelettel:Ilona
Kedves Ilona !

Ennek a gyógyszernek éppen az az előnye, és azért drága, mert ha így szedi nincs szüksége laborellenőrzésre, azt ehet, amit szeret és akar és ahogy látom a gyógyszereiről, azokkal is minden rendben van: szedheti. Csak a gombafertőzés elleni szerekkel kell vigyázni. Ha a vesefunkciók jó, amit nem árt évente ellenőrizni, más kontrollt nem igényel. Ne legyen ideges, ezt már sok tízezren szedik. Egy a fontos: Ha nem biztos benne, hogy tegnap beszedte a gyógyszert ESZÉBE NE JUSSON másnap dupla adagot bevenni!!!!!

Üdvözlettel :Dr. Blaskó György
Sárosi Géza
A ritkán jelentkező vérnyomás felső értékbeli emelkedés kezelésre szorul-e?
Kedves Géza !

Attól függ mennyire magasra emelkedik meg a systolés nyomás. Fontos lenne tudni, hogy okoz- e panaszt önnek, és , hogy szed- e vérnyomáscsökkentőt , vagy más gyógyszert .

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Fenyvesi Tibor
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

49 éves vagyok kb.tizenöt éve magas a koleszterinszintem, nem vagyok túlsúlyos, rendszeresen sportolok és a táplálkozásra is odafigyelek. 4 évvel ezlött egy mellkasröntgen kimutatta, hogy az aortámban van egy kis lerakódás. Semmi panaszom nincs, de azért nagyon aggódom emiatt. A kérdésem az lenne, hogy javasolja e az újabb vizsgálatokat. Gyógyszereket nem szedek rá.

Válaszát előre is köszönöm!

Fenyvesi Tibor
Kedves Tibor !

Mindenképp javasolt laborvizsgálattal rendszeresen ellenőrizni a koleszterinszintet, HDL és LDL koleszterint is, valamint trigliceridet.

Nem írt arról esetleg a családban előfordult -e koszorúér probléma , és hogy vannak -e panaszai ? Ebben az esetben egyéb vizsgálat is szóba jön. Gyógyszer szedése mindenképp javasolt.

Üdvözlettel : Kelemen Edina

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA