A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr!

35 éves vagyok, közel 8 éve nem maradok terhes, volt 3 sikertelen inszeminációm is. Korábbi leleteim mind rendben vannak, kivéve a factor XIII V34L heterozigóta, PAI-1 4G/5G heterozigóta mutációkat és EPCR A1/A3 -at. Megfelelő kezelés mellett sikerülhet teherbe esnem? Doktor úr mit javasol? Előre is hálásan köszönöm válaszát. Tisztelettel, Timea
Kedves Pápai Timea !
Ezen leletek közül a F.XIII aktivitás csökkenés jelenthet rizikó tényezőt, mely esetben nem biztos, hogy elegendő az LMWH profilaxis.
Fontos volna tudni még néhány laboratóriumi leletét, családi anamnézisét.
Kérem fáradjon el hozzám egy vizitre és hozza magával az összes orvosi dokumentációit, hogy korrekt véleményt tudjak mondani.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

28 evesen, 2015.Aprilisaban disztalis melyvena Trombozissal kezeltek Debreceni klinika belgyogyaszati osztalyan - reszleges elzarodas vena peronea-ban. A kivalto ok ismeretlen, feltehetoen 2x2.5ora repulout ugyanazon napon (Budapest-London). Trombophilia negativ - kiveve MTHFR ami nem keszult. Csaladban/rokonsagban elso elofordulas. Syncumar terapiaban reszesultem 2015.Aprilistol 2016.Marciusig majd fokozatos elhagyas hematologiai felugyelet mellett 2016.Aprilisig.

2015.Szeptemberben angiologiai ellenorzesnel, kis merteku erfalhoz tapado szervult thrombus-t allapitottak meg, 2015.Novemberi kontrollvizsgalat leletere ez mar nem kerult fol. 2016.Aprilist kovetoen szamos alkalommal kerestem fol a helyi surgossegi osztalyt, mindket labon jelentkezo eros fajldalom illetve labdagadas miatt. Az erintett labfejemen elszinezodes jelentkezett ami folyamatos 2-es kompresszios harisnya viselesere merseklodott. Ulomunkat vegzek (programozoi munkakor), es szinte mindennaposak a labfajdalmak nem csak az erintett teruleten - korabban ezzel nem volt problemam. Mar szamtalan alkalommal keszult color doppleres vizsgalat mindket labamrol labfejtol combtoig negativ eredmennyel. Ezek a tunetek Syncumar mellett nem voltak jelen, csak teljes elhagyasat koveto honapokban alakultak ki. Haziorvosi javaslatra a bal labon combtoig ero 1-es kompresszios harisnyat probaltunk ki eredmenytelenul. Nagymerteku Lioton gel es jegeles alkalmazasa mellett a fajdalom elviselheto szintre csokken (2hetente a legnagyobb vasarolhato Lioton gel fogy el ami eleg koltseges). Az erintett labon terdig ero 2-es kompresszios harisnyat viselek minden nap reggeltol estig.

Syncumar mellett az egyeduli mellekhatasom orrverzes volt ami 1x jelentkezett teli idoszakban de spontan megszunt. Hematologian nem tamogattak a Syncumar kezles folyatasat mivel elso alkalom volt es a csaladban sem jellemzo leven rajtam kivul senkinek sem volt meg trombozisa. Heti 2x utazom vonaton Debrecen/Budapest kozott 4x2.5ora. Igyekszem minden oraban rovid setakat tenni de gyakran a fajdalom csak fokozodik ettol. A haziorvosom most Aspirin szedesen gondolkodik, de errol azt hallottam, hogy nem effektiv MVT megelozesre. On mit javasolna?
Kedves József !
A leletek teljeskörű áttekintésére lenne szükség. Ha lehetősége van keresse fel központunkban Dr. Blaskó György Professzor Úrat rendelésén, hogy megbeszéljék milyen kezelési lehetőség jön szóba.
Üdvözlettel : Kelemen Edina
32 éves vagyok. 2006 januárjában volt először mélyvénás trombózisom, a térdemtől a köldökömig be volt állva az egész vénám a bal lábamban. Kétszer volt örökletes és genetikai vizsgálatom, mind a kétszer negatív. ( Nemes , Domján ) Azóta folyamatosan évente jártam kontroll ultrahangra. Kb. másfél hónapja éreztem a vádlimban egy furcsa, feszítő érzést, és a kontroll ultrahang megállapította, hogy ismét mélyvénás trombózisom van. Most is a bal lábamban, a has és combhajlatnál és egy picivel alatta is. A régebbi trombózisom után egy évig kellett syncumart szednem. Jelenleg a Xarelto-t szedem, és kell is életem végéig. Az lenne a kérdésem, hogy kerékpározhatok, vagy futhatok-e úgy, hogy jelenleg még nem tisztult ki a véna?
Kedves Zsófi !
Mélyvénás trombózist követően fokozatosan felépített mozgásterápia javasolt.Önt jelenleg a combhajlatban lévő nagyobb vénát is érintő thrombózissal kezelik. Az ,hogy milyen sportot , és milyen intenzitással végezhet kb. 1 hónappal a thrombózis után lehet leghamarabb megmondani. Fizikális vizsgálat, és a leletek áttekintése nélkül biztonsággal nem véleményezhető. A mozgásterápiát először enyhébb, kímélő mozgásformával javasoljuk elkezdeni. Pár hónap után ha a kontroll UH javulást mutat, nem megterhelő intenzitással kerékpározhat.
Üdvözlettel : Kelemen Edina
Üdvözlöm Önöket! Igaz tüneteim már évekkel ezelőtt jelentkeztek, de még csak most tudtam meg hogy ez egy betegség, voltam is vele orvoshoz. Kórképem: Raynaud-szindróma. Szeretném kivizsgáltatni mi is lehet az oka, de hogy sikerül, nem vagyok benne biztos. Egyelőre elfogadom a szakorvos véleményét, hoyg hajszálérbetegség, szűkület lehet az oka. Kérdezném hogy mit tudnék tenni annak érdekélben hogy táguljanak ezek az erek? Egyre kellemetlenebb, mert kezdenek fájni az ujjaim, és hideg sem kell hozzá, bepirosodik, bedagad. Egyelőre nem kaptam gyógyszert, ezért magamon szeretnék segíteni. Sajnos nincs lehetőségem Önöket felkeresni, pedig jó lenne. Köszönöm a választ! /ha kapok/
Kedves Eszter !
A kapillárisok hajszálerek, az emberi szervezetben található legvékonyabb erek. A kapillárisokban keringő vér áramlását mikrocirkulációnak, vagy mikrokeringésnek nevezik.. Ez az a folyamat, amelyről a kapillármikroszkóp segítségével pontos képet kaphatunk. Ennek a vizsgálatnak az elvégzésére lenne szükség. Utána tud véleményt mondani szakorvos.
Üdvözlettel : Kelemen Edina
Kedves Doktor Úr/Nő!

25 éves nő vagyok. 1,5 hete kétoldali tüdőembóliám volt. Injekciót, majd ezt követően Xarelto gyógyszert kaptam. A menstruációm 7 nappal ezelőtt kezdődött. Kezdetben normál lefolyású volt, azonban az elmúlt 2 napban erős vérzést tapasztalok és nem látom jelét annak, hogy elmúlna. Normális ilyen esetekben? Külföldi oldalakon a Xarelto mellékhatásaként emlegették az elhúzódó erős menstruációt. Az orvosom a gyógyszerválasztásnál nem számol be erről, ez valóban gyakori?
Előre is köszönöm a válaszukat!
Kedves Vivien !
Nem gyakori, de előfordul, Mivel PE komoly dolog,valamilyen alvadásgátlót szednie kell. A dózis csökkentése érdekében szakorvossal konzultáljon mindenképp.
Üdvözlettel : Dr. Blaskó György
Tisztelt Címzett!

Végeznek Önök throbophylia vizsgálatot?
Ha igen, milyen határidővel és mennyiért?

Köszönettel
Kedves Lídia !
Igen van rá lehetőség központunkban. 2-3 hét között van eredmény. Az összeg attól függ pontosan mely vizsgálatokat szeretné elvégeztetni. A 3-as genetika (Leiden mutáció, prothrombin mutáció, MTHFR mutáció) 15600 ft .
A trombophylia panelünk 39900 Ft( amely tartalmazza pl: protein C,protein S, lupus anticoaguláns, homocisztein, d-dimmer, fibrinogen, antitrombin III, prothrombin, APTI, és APC rezisztencia vizsgálatokat).
Ezek a vizsgálatok csak akkor végezhetőek el , ha nem szed véralvadásgátlót, vagy a vérvétel idejére , illetve előtte kb egy héttel átállítják vérhígító injekcióra.
Üdvözlettel : Kelemen Edina
Rheumán nyakra és derékra ultrahangos fizikoterápiűás kezelést javasoltak. Már három alkalommal voltam, utána mindháromszor borzasztóan szédültem, úgy éreztem elájulok. Syncumart és Bisoprololt szedek. Nem ellenjavalt ezek mellett a fizikoterápia?
Kedves Zsuzsanna !
Azért a szédülés kapcsán meg lehetett volna vizsgálni magát! Pulsus, vérnyomás, reflexek, stb. A Syncumar ebben feltehetően ártatlan.. A fizikotherápia nem ellenjavallt, de jó lenne, ha panaszok esetén valaki megvizsgálná....
Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Tisztelt Professzor Úr!
92 éves édesapánk egy éve szed Xarelto 20 mg tablettát, szívbillentyű problémái miatt írta fel a kardiológus. Ez elmúlt évben kétszer vérzett be nagyon csúnyán a szeme. Most az elmúlt egy hétben kétszer volt súlyos, órákig elhúzódó orrvérzése. Az első alkalommal az fül-, orr-, gégészeten írtak fel gyógyszert a vérzés elállítására. Az erős vérzés nagyon legyengítette édesapánkat, pluszban még már az aranyere is vérzett, és arra gondolunk, hogy a Xarelto már többet árt neki, mint használ - jobb lenne elhagyni az ő korában? Köszönöm válaszát.
Kedves Judit !
Elhagyni nem javaslom, de miért nem csökkentik a dózist elfogadható szintre? Lehet adni napi 15 mg-t, 10-et is az állapottól függően.
Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Tisztelt Profeszor úr!
A feleségemnek március elején tudö emboloája volt .Annak minden jelével fáradékonyság,véres köpet ,fájdalom.Mostmár jobban,de valami aggaszt engem a CT leleten ez áll:A jobb 10-es segmentumban dorsalisan 2*2*8 cm-es a pleurat elérö atelectasias terület ábrázodik. Olvastam,hogy ilyen esetben gyakori a szövetelhalás , a kérdésem az lenne,hogy a leirtak ezt jelentik?És ha van akkor milyen utokezelésre van szükség?Tisztelettel:Kis Ádám
Kedves Róbert !
Sajnos problémáját csak a leletek teljes birtokában ítélhetem meg, így, ilyen kevés adattal nem vállalkozhatom vélemény kialakítására. Kérem hogy leleteivel (összes) jelentkezzen be a Trombózis Központba!
Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Jó napot!
Leiden mutáció miatt terhességem alatt végig Fraxiparint alkalmaztam.Szülés utan mennyi ideig szükséges ? Háziorvosom szerint egy het nogyogyaszom szerint egy honap. Onok mit javasolnak? Előre is köszönöm a választ.
Kedves Mónika!
Az az általános, hogy a szülés után 6 hétig. (Persze függ attól is, hogy volt-e trombózisa, a Leiden mutáció heterozigóta, homozigóta formáját hordozza-e, van-e túlsúlya, visszer, stb)
Mindig egyénre kell szabni az alvadásgátló időtartamát és dózisát!
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

Hírek

Köpenysejtes limfóma- ritka, ám agresszív

Köpenysejtes limfóma- ritka, ám agresszív


További részletek
Eltérések a fehérvérsejtszámban-mit jelezhet?

Eltérések a fehérvérsejtszámban-mit jelezhet?

A laborvizsgálatok alkalmával minden esetben ellenőrzésre kerül a fehérvérsejtszám is. Mind az alacsony, mind a túl magas mennyiség is bajt jelezhet, így fontos utánajárni, mi is okozza az eltérést. A témában dr. Ercsei Ibolyát, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát kérdeztük. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat