Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Az alábbi probléma kapcsán szeretném szíves segítségét kérni. Az ötödik lombikprogramnak köszönhetően jelenleg a várandósságom 17. hetében járok ikermagzatokkal. A meddőségem hátterében alloimmun faktorok álltak (összeférhetetlenség a férjemmel), amit a megfelelő immunkezeléssel sikerült kiküszöbölni. A sok sikertelen kísérlet közben számtalan kivizsgáláson részt vettem, többek között részletes trombózispanelt is csináltattam. Ennek eredménye szerint a homocisztein szintem a normáltartományban van (8,2), lupus anticoagulans nem kimutatható, APC rezisztencia nincs, Protein S, Protein C normális, V. Faktor Leiden mutáció: normál allélokat hordozó, Protrtrombin gén mutáció: negatív allélokat hordozó, Mthfr C677t heterozigóta, Mthfr A1298c mindkét allél normál. A fentiek szerint tehát csak az Mthfr C677t heterozigótaságom igazolódott. Emiatt régóta aktív folátot és Femibiont is szedek. Emellett a lombikprogram kezdetétől clexane 0,6-os injekciót is szúrok, napi egy alkalommal. A testsúlyom egyébként 60 kg. A Clexane-t a meddőségi specialistám véleménye alapján a 12. hét után már nem indokolt használnom, hematológus viszont azt javasolta, hogy az egész terhesség alatt használjam ugyanebben a dózisban,a biztonság kedvéért. A 14. héten azonban vérzés miatt kórházba kerültem, ahol kiderült, hogy egy hematóma alakult ki a méhemben. A vérzés azóta jelentősen csökkent, de még jelenleg is kórházban vagyok, és itt nem engedik szúrni a Clexane-t, nehogy újabb vérzést indukáljon. Jelenleg már három hete nem adtam be az injekciót. A kérdésem az lenne, hogy a Clexane adásának időleges felfüggesztése az én Mthfr C677t heterozigótaságom mellett mekkora kockázatot jelent a babákra nézve? Azt egyelőre nem tudom pontosan, hogy mikortól folytathatom az lmwh kezelést, mint ahogy azt sem, hogy mikor engednek ki a kórházból. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Andrea


Mivel vérzése lett az LMWHtól , indokolt az elhagyása. A C677T MTHFR polymorfizmus igen gyakori és igen kis thrombozisrizikót jelent. Ha pár hétre kihagyja semmi baj nem lesz. A terhesség III-ik trimesztere előtt jelentkezzen egy, a lepényi ereket mérő Duplex Doppler vizsgálati eredménnyel központunkba, mert ezután válik kritikussá a lepényi keringés.A lepényi ereket viszont nyitva kell tartani!. Ezért lehet, hogy újra el kell kezdeni az LMWH-t kissé kisebb dózisban. Én épp ezek miatt nem szeretem a Clexane-t és minden terhesnek Fraxiparine-t javaslok.

Üdvözlettel: Dr Blaskó György



Tisztelt dr. Blaskó György Professzor Úr!

A következő választ kaptam Öntől a napokban:
Miután Ön MTHFR gén C 677T mutáció: homozigóta mutációt hordozó, ezt nagyon komolyan kell venni és javaslom, hogy a következő két és fél hónapban kapjon profilaktikus dózisban Fraxiparint minél sürgősebben.

Március elejére kaptam csak időpontot nőgyógyászomhoz, Ön szerint kihez fordulhatok még ebben az ügyben mivel az még elég messze van! Nem lesz gond hogy a terhesség eleje óta nem kapom az Ön által leírt gyógyszert?
28 éves, 31. hetes ikerterhes kismama vagyok

Előre is köszönöm válaszát:
Fehér Ágnes
Kedves Ágnes !

Várom a Trombózisközpontba rendelésemre, hogy megbeszéljük a továbbiakat.

Elérhetőségünk : 0670/431 77 29



Üdvözlettel :

Dr. Blaskó György
Kedves Doktor úr/Doktor nő!
37 éves vagyok Heves megyéből írok.2009-ben volt egy tüdőembóliám és mélyvénás trobózisom,azóta szedem a syuncumárt 4-5 naponta felváltva,ezek után többször is volt már trombózisom korházban kikezelték,most is ilyen problémával küzdök csak annyi az eltérés hogy felületi trombofilisem van nagy területen vádli középtől combtőig 1,5 hónapja járok hematologushoz és érsebészhez, már 2. fraxiparine 0.8ml kurába vagyok és szinte semmi változás nagy fájdalmaim vannak nagy területen kérem segítségét,köszönöm!!
Tisztelt Novotnik Béla!

A combra terjedő felületi visszérgyulladás javasolt kezelése terápiás dózisú heparine pl. napi 2x adott fraxiparine injekció a testsúlyra számítva, visszérerősítő gyógyszer, illetve fásli viselése. Akut esetben ha a thrombus a mélyvénás beömléshez közel helyezkedik el, érműtétet végeznek. Ha mindezekre sincs megfelelő javulás, akkor vizsgálat nélkül nem tudom megmondani mi az eltérés oka. Syncumar mellett, főleg ha valakinek kifejezett visszértágulata van sajnos kialakulhat felületes visszérgyulladás. Rendezett INR mellett mélyvénás thrombózisnak már nem szabad előfordulnia, de ha mégis az mindig súlyos véralvadási betegségre utal.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva

Mostanában többször kiugrik a várnyomásom, 160/100 körül i értékeket mértem többször, éreztem, hogy ilyenkor arcom is kipirul és kalimpál a szívem. Nemrég kardiológus is vizsgált, ott 165/97 volt az érték, pulzusom 96, EKG nem mutatott elváltozást.Reggelenként felkelés után nagyon szapora a pulzusom, mikor felállok, 140 körül ami aztán csökken. Vérnyomásom reggel 140/90-100 körül szokott lenni. Kezdődő magasvérnyomás lehet nálam kialakulóban?
Kedves Ildikó !

Panaszai tísztázásá miatt vizsgálatokra van szükség. Labor, esetleg 24 órás vérnyomás monitorozás. Mindenképp fontos lenne egy személyes konzultáció, ahhoz , hogy a szakorvosok biztosat tudjanak mondani, és ha szükséges gyógyszeres kezelést kezdjenek.

Központunkból Dr.Kapocsi Judit doktornő foglalkozik vérnyomás problémákkal.

Elérhetőségünk : 0670/431 77 29

Üdvözlettel :

Kelemen Edina
Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Édesanyámmal kapcsolatos kérdésekben fordulok Önökhöz.
Kb. 3,5 éve volt egy lábtörése, és míg gipszben volt a lába naponta kellett injekcióznia magát a trombózis elkerülése miatt.
A lábtörésből felépült, majd ez után sajnos trombózisa lett.
Ezt követően egészen a múlt hónapig folyamatosan szedte a véralvasgátlót, ill. havonta ment vérvételre. Az eredményei változóak voltak, volt hogy a megengedett szint alatt vagy felett, de volt olyan, hogy rendben volt az érték. Legutolsó három eredményének értéke: 2,34; 2,00; 1,46

Múlt hónapban azért hagyta abba, mert elment az éves szakorvosi vizsgálatra (már sajnos nem az a doktornő volt ott, aki korábban kezelte, ugynais ő külföldre ment dolgozni), és az éppen rendelő szakorvos, miután látta, hogy Anyukám már mennyi ideje szedi a véralvadásgátlót azt mondta, hogy neki már nem kellene és kérte Anyukámtól, hogy döntse el, hogy szedi-e vagy sem. Édesanyám mondta, hogy ő nem tudja ezt eldönteni, ha szednie kell szedi, ha nem, akkor abba hagyja. A dolog eredménye az lett, hogy nem szedi, viszont más gyógyszert sem kapott helyette.
Javasolta a doktorúr neki, hogy szedje inkább a Venoruton kapszulát, ez viszont készlethiány miatt jelenleg nem szedhető.
Amikor a patikában voltam, tanácsot kértem a gyógyszerész doktornőtől és ő azt mondta, hogy ha ennyi idő után abba hagyja valaki a véralvadásgátlót, utána 2-3 hónapig célszerű vérvételre még elmenni, ill. mivel Anyukám már 61 éves ilyen idős korban egyébként sem árt a véralvadásgátló szedése.

Anyukám elment a háziorvosához, és a fent leírtakra hivatkozva kért beutalót a vérvételre, de nem kapott. Azt mondta a háziorvosa, hogy nem kell azt ellenőrízgetni, majd egy idő után beáll magától.

Az interneten sok mindent lehet olvasni, és ezért kicsit meg vagyok rémülve, mert félek, hogy az ő esetében halmozottan nagy a trombózis veszélye.
Volt a nagymamámnak is trombózisa, ráadásul Anyukámnak daganatos betegsége is volt és 60 éves elmúlt, ráadásul (kis mértékben ugyan) dohányzik.

A lába, amelyik törött volt , egyébként azóta is nagyon csúnya. Sok kis apró ér látszik rajta kirajzolódni és mind lilás, szürkés színű. Ezt is mutatta már orvosnak, de érdemben választ arra, hogy ezt mi okozza, vagy hogy ezzel kell-e valamit tenni, nem kaptunk.
Sokszor dagadt a lába, és esetenként fáj is.

Anyukám jelenleg ezeket a gyógyszereket szedi:
Letrox - 100 mg - napi 1 szem
Coverex - AS - 5 mg /1.25 mg/ - napi 1 szem
Betaloc Zok - 50 mg - napi 1 szem
Torvalipin - 20 mg - napi 1 szem



Nagyon köszönöm előre is a visszajelzésüket és a tanácsukat a továbbiakról.

Üdvözlettel:
Nagy R.
Nagy Réka !

Azt javaslom hozza be mamáját egy trombofilia vizsgálatra és egyúttal elbeszélgetünk a trombózis utókezeléséről. Ha van egyéb rizikófaktora akkor javasolt tovább szedni és fontos ismernünk, hogy az elmúlt években hogyan alakultak az INR értékei, mert meg határozza a késői szövődmények kialakulását. Várjuk jelentkezését.

Üdvözlettel :

Dr. Blaskó György

Tisztelettel mindenkinek

Dr. Blaskó
Kedves Doktorúr/Doktornő! Férjemnek 3 ujja első eltört,- azhegyei. Bezúzta a gép amin dolgozott. Már másnap zsibbadt a válla,-- gondoltam, mert elaludta a kötés miatt,-- nem gipszelték be, - mondván ,- a körme a sín. A belesetet követő 8.-nap után agyvérzést kapott. Lehet összefüggés? 59 éves ,- kiderült nyaki meszesedése és szűkülete van. üdvözlettel: Kissné
Kedves Ilona !

Sajnos lehet összefüggés és nem feltétlen agyvérzést kapott, hanem sztrókot, ami egyfajta agyi trombózis.Mindenképpen javaslom, hogy férjét hozza el a Trombózis Központban ha be tudja hozni.

Üdvözlettel :

Dr. Blaskó György

Kedves Doktorúr/Doktornő!

22 éves fiatal lány vagyok, menstruációs ciklus zavarokkal, hangulatingadozásokkal, erős aknés bőrrel.
Rendszeres véraláfutásokkal a bőröm alatt, kisebb ütések hatására is bekékülök.
Menstruációm 1-2 napos, barnás-alvadékos, ritkán friss piros, nagyon erős fájdalmakkal jár.
Voltam orvosnál (nőgyógyász), ahol beszámoltam a tüneteimről, pco és IRs vizsgálatot végeztünk. Mindegyik negatív lett.

Kaptam fogamzásgátlót ZOLEY , de mellé ajánlotta, hogy végezzem el a Leiden genetikai vizsgálatot.
Közeli családomban, nem fordult elő trombózis.
Dédnagypapámnak volt a lábában, de ő erősen dohányzott, azt mondták akkoriban a miatt.
Nagymamámnak, dohányzás miatt, érszűkület van a lábában.
Édes anyukám, a szíve miatt, syncumárt szed, már pár éve. Neki sem volt még előtte trombózisa.
Az a kérdésem önhöz, érdemes lenne elvégeztetni a vizsgálatot, vagy egyéb véralvadási faktorokat megnézetnem?

Tegnapi nap folyamán E-vitamint kezdtem szedni nagy dózisban (400 mg) más naponta, mert azt mondták annak hiánya is okozhat hasonló tüneteket.

Fogamzásgátló mellé, ajánlott Asha Protect szedése?
Köszönöm előre is válaszát, További Szép Napot!
-K
Kedves Krisztina !

Mindenképpen javaslom legalább az APC rezisztencia vizsgálatot, ami nem drága. A fogamzásgátló mellé nem javasolt az ön esetében az ASA protect. Szüleinek azonnal tiltsa meg a dohányzást!!!!!

További kérdéseit megbeszélhetjük személyesen a Trombózis Központban

Üdvözlettel : Dr.Blaskó György

Kedves Doktor Úr/ Doktor Nő!
30. hetes ikerterhes kismama vagyok, az alábbi genetikai vizsgálati eredmények miatt kérném segítségét:
Factor V gén leiden mutáció: normál allélokat hordozó
MTHFR gén C 677T mutáció: homozigóta mutációt hordozó
MTHFR gán A1298C mutáció: normál allélokat hordozó
Prothrombin gén G20210A mutáció: normál allélokat hordozó

Mennyire van aggódni valóm az eredmény miatt? Válaszát köszönöm!
Kedves Ágnes !

Miután Ön MTHFR gén C 677T mutáció: homozigóta mutációt hordozó, ezt nagyon komolyan kell venni és javaslom, hogy a következő két és fél hónapban kapjon profilaktikus dózisban Fraxiparint minél sürgősebben.

Üdvözlettel :

Dr. Blaskó György

Tisztelt Professzor úr!
Én egy 33 éves nő vagyok. 2014.12.hóban sürgősségi császármetszés után a bal lábamban,kismedencéig felérő mélyvénás trombózist és tüdőembóliát kaptam.(sajnos a gyermekünket is elveszítettük) Leiden heterozigóta vagyok,de a trombózis után Kiderült,hogy antifoszfolipid szindrómám is van.20mg Xareltot szedek,Emellett harisnyát hordok.Szeretném megkérdezni,hogy a trombus lerakódásai nem szórhatnak-e?Biztonsággal kihordhatnék-e mégegy terhességet,nem lenne-e nagy kockázat egy császármetszés a gyermekágyas időszakban? Eddigi hematológiai vizsgálatok előtt egy nappal fel kellett függesztenem a Xarelto szedését,most azt kérte az orvos,hogy mindenképp vegyem be a vérvétel előtt három órával. Ezt miért kéri? Sajnos vidéken élünk és egy hematológusunk van,aki nem szeret válaszokat adni. Előre is köszönöm válaszát
Kedves Kinga !

Mielőtt újabb gyermekre vállakozna, mindenképpen keresse fel a Trombózis Központot Xarelto szedés mellett nem eshet teherbe!!!!!!! Várjuk.

Üdvözlettel :

Dr. Blaskó György

Tisztelt Dr. Blaskó György Professzor Úr!
38 éves 183cm magas, 90kg-os, átlagos férfi vagyok.
1999-ben jobb karban ményvénás thrombózisom volt. TOS szindrómát állapítottak meg, ezért 2001-ben a felső bordámból egy darabot kivágtak (megelőzés céljából ezt követően a bal oldalon is). A műtétek után a syncumarról leállítottak.
2005 óta gerincfájdalmaimra és porckorong sérvemre kúra szerűen aflamint és mydetont szedek a gyógytorna és fizikoterápia mellett.
2008-ban tüdőembóliám volt. Az ezt követő vizsgálat proteins S hiányt (31%) mutatott ki. Élethosszig syncumarra állítottak. Az INR értékem eleinte viszonylag stabil volt, de az elmúl időszakban jelentősebben ingadozott. Ismerve a syncumar minden pozitív és főleg negatív hatását, valamint pl az aflaminnal történő együtt szedésének problémáját, megkerestem a kezelő orvosomat a modern gyógyszerekkel kapcsolatban. Kérésemre fel is írta nekem a xarelto-t, mint helyettesítő gyógyszert.
Mielőtt elkezdtem volna az átállást, elolvastam a btwetgtájékoztatót, majd belemélyedtem a rivaroxaban vizsgálataiba és ez nagyon elbizonytalanított. Mintha a nemzetközi vizsgálatok egyelőre nem támasztanák alá a protein s-re való használhatóságát. Tudom, hogy a betegnek nem kéne okoskodnia és megkérdőjeleznie az egyébként tényleg tisztelt kezelőorvos ajánlását, de csak egy életem van. Egyelőre nem is mertem mondani neki, hogy nem történt meg az átállás. Márciusra várna kontrollra, hogy megnézze, a xarelto mit okozott a vérképben.
Szeretném kérni a Professzor Úr véleményét arra vonatkozóan, hogy konkrétan a protein s hiányra a xarelto egy bevizsgált és működő gyógyszer-e! Válaszát és segítségét előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Soos Dániel
Kedves Dániel !

Véleményem szerint az Aflamint nem szabad lett volna a Syncumarral együtt szedni, vagy csak igen gyakori kontroll mellett. Mielőtt nagyot változtatnak érdemes lett volna egy részletes, malignus folyamat irányában történő átvizsgálás is. Akkor okosabbak lennénk. Egyébként a rivaroxaban nincs kitüntetett támadáspontja a Protein S hiány esetében ugyanolyan antikoaguláns hatású, mint a többi, de sokkal kényelmesebb szedni. Élethosszig tartó adagolásról eddig nincs adatunk. Kérem, hogy problémáját részletesen beszélje meg a Trombózis Központban.

Tisztelettel Dr. Blaskó György

Prima Medica Egészségközpontok