A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kérdése Kapocsi doktornőt kérdezem: Közel egy éve tritaca és cardilophin gyógyszert szedek,70-es vagyok. gyógyszerszedésem ellenére legalább 10 -12 naponként éjjel 24 h körül felmegy a vérnyomásom 170-180 körülire,
Hogyan tudok ez ellen védekezni, itthoni vérnyomásmérővel naponta többször mérek, onnan tudom, valóstzínűleg melegfrontra is érzékeny vagyok e téren.
Válaszát előre is köszönve, üdvözlettel. M.Zsuzsa
Kedves Musimbe Zsuzsa!
A cardilopinnak és a tritacenak is több dózisa van, nem mindegy, az ember melyiket szedi. Az is fontos, hogy tudjuk, ha felmegy a vérnyomás, mennyi ideig marad a magasabb értéken. Erre ébred, vagy még nem alszik éjfélkor? És így tovább kérdések sorozata vár válaszra ahhoz, hogy értelmes tanácsot tudjak adni. Az minden esetre előbbre vinné a dolgot, ha lenne egy 24 órás vérnyomás monitorozása, egy pár hónapnál nem régebbi laboratóriumi, EKG és szemészeti vizsgálata.
Mindezeket szívesen értékelem személyesen, és akkor tudok érdemben segíteni.

Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit
Kérdése Tisztelt dr Kósa Éva.
Édesanyám 13 éve lábtörés után trombózist kapott, azóta sincumart szed.Két héttel ezelőtt háziorvosunk angiológiára küldte, ahol a sincumar kezelés abbahagyását javasolták.Szeretném kérdezni, hogy nem lett volna szükséges egy vérvétel, ami a trombózis kockozatát kiszűrné a gyógyszer elhagyása után, és mennyire veszélyes 13 év után a kezelés elhagyása.Édesanyám jelenleg fraxiparinet kap,mert műtét előtt áll, háziorvosunk szerint a fraxiparine mellett elvégezhető ilyen irányú vizsgálat. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel :Siposné Viktor Enikő
Kedves Enikő!
A véralvadásgátló elhagyása szabályok szerint történik.
Ha a thrombózis 50 éves kor után alakult ki, és egyértelműen traumához köthető, illetve a családban nem volt mélyvénás thrombózis, és nem alakult ki súlyos visszérelégtelenség az érintett lábon akkor nem szükséges örökletes hajlam vizsgálat a véralvadásgátló elhagyása előtt, de negatív vénás ultrahang illetve d-dimer kontroll szükséges.
Műtét Fraxiparine mellett elvégezhető, amennyiben a műtét reggelén az injekciót nem szabad beadni.
Ezek átgondolása nagy valószínűséggel megtörtént. Fontos azt tudni, hogy egy korábbi mélyvénás thrombózis hajlamot jelent egy későbbi thrombózisra, ezért ismételt tünetek esetén erre gondolni kell, illetve fokozott thrombóziskockázat esetén, mindig megelőző heparinos injekciót kell kapnia a betegnek.
Tisztelettel:
Dr Kósa Éva
A Blaskó professzor úrtól kérdezem, hogy a " monoclonalis gammopathia"-ban megjelenő kórós fehérjék okozhatnak-e mérsékelt ( a normál 4-szerese) D-dimer szint emelkedést, vagy más okot kell keresni...
Köszönöm
Sándor
Kedves Sándor !
Önmagukban nem okozhatnak: de MM gyakran társul véralvadási zavarral. Üdvözlettel:
Dr.Blaskó György
Jó napot kívánok! 26 éves nő vagyok.Karácsony előtt vakbéllel operáltak. Azóta még mindig Fraxiparin 0,4-es injekciót kell szúrnom még egy hétig, mert visszerek miatt fájdogálnak a lábaim. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez mellett a vérhígító mellett ihatok körömvirág teát? Mert olvastam, hogy a körömvirágban is van kumarin, ami ha jól tudom szintén véralvadásgátló anyag. Ha ihatok, akkor mennyi idő teljen el az injekció és a tea között? Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Szimóna !
Amíg a Fraxiparint kapja, ne igyon körömvirág teát. Majd utána.
Üdvözlettel:
Dr.Blaskó György
Tisztelt Doktor Úr!
A szüleimnél a genetikai vizsgálatok a következő eredményeket hozták:
Édesanyám: Faktor V leiden: heterozigóta mutációt hordozó / PLA (GPIIIa) gén T 196 C mutáció: heterozigóta mutációt hordozó
Édesapám: : Faktor V leiden: heterozigóta mutációt hordozó / MTHFR(226Ala) heterozigóta mutációt hordozó.
Szeretném megkérdezni, hogy ezek az eredmények egészen pontosan mit jelentenek? A leiden mutációt ismerem, de a másik kettőről sosem hallottam, és nagyon nehéz megbízható információhoz jutni. Gondolom, ilyen családi előzményekkel érdemes elvégeztetnem magamon is ezeket a vizsgálatokat. Milyen vizsgálatokat javasol? Mert a szüleimnél 4-4 vizsgálatot végeztek, de ezek nem fedik egymást, legalábbis én, mint laikus így gondolom a rövid megnevezések alapján. (leiden+protombin+MTHR+CBS(844ins68+ PLA(GPIIIa)gén T196C mutáció)) Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Zsuzsanna !
Mindenképpen el kellene végezni a Leiden mutatio vizsgálatát, mert két heterozygota szülőtől Maga lehet homozygota, ami magas rizikót jelent. pl:az MTHFR vizsgálat nem javasolt feltétlen, mert az igen kicsi rizikót jelent (de terhesen lehet jelentősége.) A CBS polymorfizmus a hypertonia kivizsgálásához tartozik, önnek talán még nem kell.
Üdvözlettel:Dr. Blaskó György
Sajnos iszok es oszinten a csaladom miatt a gyermekeim miatt szeretnek magamtol lemondani az alkoholrol, de az legnagyobb bajom hogy , mihint megprobalok /nem inni/ anyira felmegy /gondolom en / a verny... hogy ajulasig tud kornyekezni, az igazsaghoz tartozik hogy volt mar gondom a verny. Sokszor es csak 35 eves agyok ami ijeszto, viszont a legfontosabb hogy emiatt esek ANNYIRA ketsegbe hogy megint... Es sajnos amit a gyermekeim miatt NAGYON SZEGYELLEK tobbszor kerultem korhazba is. most elhataroztam OSZINTEN hogy szeretnem onerobol megoldani mert szuksegem van az akarateromre es a tudatra hogy megtudom csinalni. Nagon elnezest kerek ha tobbet irtam a kelletenel, de a tudat hogy naggyabol leirtam mit erzek megkonnyiti a segitseg kerest szamomra, a lenyege a panik amit akkor erzek mikor betohad a fulem, zug, ugyerzem mintha barmelyk percen osszeesnek, es hatulrol nyomodik a fejem... Es elmulik ha meg ISZOK, kis ido mulva...... tudom hogy ijenkor szukulnek az erek, de tanacsos e aspirint bevenni varhigitokent ????? Vagy mitkezdjek magammal ????? Nagyon kerem ha tud valami ertelmes megoldast jelezze, elnezest, es elore is........!?!?!?
Kedves Krisztián !

Központunkban Dr. Kapocsi Judit foglakozik vérnyomás problémákkal.Mindenképp ajánlanám , hogy keresse fel a doktornőt, aki javasolni tud vizsgálatokat panaszainak tisztázására. Illetve életmódbeli tanácsot tud ad önnek a jövőre nézve.

Üdvözlettel :
Kelemen Edina
asszisztens
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
12 hetes várandós vagyok. 3 éve problémamentes terhesség után szültem 1egészséges kisfiút. 1 éve volt nálam 1 missed ab. Szépen fejlődött a magzat, a 11 héten nem volt szìvverés. A mostani terhességemnél 5. terhességi hét óta volt barna vérezgetés, ìgy azt mondta az orvosom, hogy szedjek napi 1 szem Aspirin Protectet, hogy jobb legyen a méhlepény vérellátása és ezt a 3. Trimeszterig szedjem. 1 hete elöntött a vér és nem engednek haza a kórházból, mìg teljesen el nem áll a vérzés. Azóta itt a kórházban mégegyszer elöntött a vér. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges, hogy a gyógyszer miatt nem szűnik meg a vérzés? Vagy az is lehet, hogy attól van? A kórházban csak annyit mondtak, hogy a méhlepény széle vérzik. De annak oka van. Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Nagy Nikoletta
Kedves Nikoletta !
Ha nincs alvadási rendellenessége, akkor a probléma szülészeti kérdés és nekik kellene megoldani. Mindenképpen feküdjön (vizszintesen).
Üdvözlettel :
Dr. Blaskó György
Szép napot kivànok! Szeretném meg tudni.hogy a vérnyomásom mindig 180 volt.kb 2éve be állitotta az orvos 140-.150-re. Soha nem éreztem semmi rossz közérzetet a magas vérnyomàstól sem most viszont egy kicsit aggaszt a dolog mert mostsnában csak ezeket az értékeket mérem 150/110;;;;;160/120,,,145/120;,,,a per aggaszt,,,köszönöm a segitdéget .viszont látásra
Tisztelt Hatvani Endréné !
Mindenképp szükséges újabb szakorvosi vizsgálat, esetleg egy 24 órás vérnyomás monitorozás.Elképzelhető, hogy módosítani kell a rendszeresen szedett gyógyszerein. Központunkban Dr. Kapocsi Judit doktornő vérnyomás specialista, ha lehetősége van jelentkezzen be a rendelésére.

Üdvözlettel :
Kelemen Edina
asszisztens
Kedves Doktor úr/nő!
Kb. két hete elestem és csúnyán megütöttem a térdemet. A seb begyógyult, bár még megvan és a duzzanat is elmúlt, majd rá kb. egy hétre elkezdett fájni a vádlim, ami azóta sem javul. Amikor "használom", akkor nem fáj. Főként éjszaka illetve hajnalban érzem, meg amikor megnyújtom az izmot. De nem olyan fájdalom, mint az izomláz, nem azonnal jelentkezik nyújtás után, hanem másodpercekkel később és fáradtnak érzem az izmomat akkor. 37 éves vagyok, nem dohányzom, napi 6-8 km-t sétálok, nem szedek fogamzásgátlót. Nincs bedagadva, nem meleg, nincs elszíneződve, nem köhögök, más panaszom nincs. A térdem is fáj még mindig, ha rátérdelek. Ez ugye nem trombózis? Köszönöm előre is válaszát.
Tisztelettel: Judit
Kedves Judit !

Biztosan laborvizsgálattal, és duplexalsó végtag uh vizsgálattal lehet kizárni a trombózist. Amennyiben panaszai még fennállnak kérem keressen meg a trombozisközpontban.

Üdvözlettel :
Dr. Kósa Éva
T. Blaskó György Főorvos Úr !

Első terhességem problémamentes volt, majd 2 terhesség követe, mely sajnos vetéléssel végződött a terhességem korai szakaszában. Vérzések jelentkeztek, magzat nem fejlődött rendesen. Kivizsgálásom volt, prothrombin gén mutációt ( G20210 A) találtak. Clexane inj. adását javasolták terhességem alatt. Az lenne a kérdésem, hogy Én 153 cm, 42 kg vagyok, 38 éves nem okozhatnak valamilyen mellékhatást ? Korábban gyomorfekéllyel kezeltek és refluxom is van. A nőgyógyászom szerint az inj.-nak nem lesz semmi mellékhatása. Én nem teljesen vagyok megnyugodva. Ön szerint is elkezdhetem injekciót ? Üdvözlettel: Borbála
Ha most nem terhes ne kapja, de ha terhes lesz, akkor maximálisan kell a gyomrára vigyázzon! Egyébként a legalacsonyabb dózis kell a profilaxisra naponta egyszer. Üdvözlettel:
Dr.Blaskó György

Hírek

Mikor van szükség véralvadásgátlóra terhesség során?

Mikor van szükség véralvadásgátlóra terhesség során?


További részletek
DIC- amikor a véralvadási rendszer összeomlik

DIC- amikor a véralvadási rendszer összeomlik


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat