A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Prof. Blaskó György!

2006-ban es 2010-ben volt trombozisom. Genetikai vizsgalaton kiderült, hogy Leiden-mutaciom van, heterozigota vagyok.
2 éve élek Németországban és mivel gyereket szeretnénk a házi orvsom javaslatára itt is elvégezték a genetikai vizsgálatot, természetesen ugyan azzal az eredménnyel.
Jelenleg Phenprocoumon acis-t szedek, ami a Marcumarnak felel meg, tehat Warfarin a hatoanyaga.
A vizsgálat célja itt Németországban az volt, hogy bebizonyosuljon a Leiden-mutációm ezáltal kaphassak olyan gyógyszert, ami mellett nem kell havonta vérvételre járnom és persze, ami mellett teherbe eshetek. Ez a gyógyszer persze őrülten drága, de ugye azt "pályáznám" meg, hogy a tb fizesse, sajnos gyógyszer nevét nem tudom.
Voltam olyan "szerencsés", hogy elolvastam a betegtájékoztatóját a gyógyszeremnek, amit jelenleg szedek, amiben az áll, hogy a teherbeesés előtt 3 hónappal abba kell hagynom a Phenprocoumon acis szedését és másik gyógyszert kell kapnom, ami nem veszélyes a magzatra. Ezt Magyarországon is elmondták, amikor elkezdtem szedni a Marfarint, es azt is, hogy át kell állni Fraxiparin injekcióra, ha teherbe szeretnék esni.
Na most a hematologus szakvéleménye az volt, miután megjött az eredmény, hogy majd akkor menjek vissza ezügyben, hogy felirjak nekem a drága gyógyszert, ha már terhes leszek, addig szedjem a Phenprocoumon acis-t.
Ezzel az eredménnyel és javaslattal elmentem a háziorvosomhoz, aki elolvasta és semmi kivetnivalót nem talált benne. Én figyelmeztettem, hogy mi áll a betegtájékoztatóban, aminek utána nézett és ugye látta, hogy igazam van.
A kérdésem az lenne, hogy ugye semmiféleképpen ne essek teherbe emellett a gyógyszer mellett? Nem szeretném, ha a babának bármilye is károsulna! Aggódok az orvosok szaktudása (hiánya) miatt...

Válaszát előre is köszönöm!
Horváth Sarolta
Kedves Sarolta !
Miért nem írja meg a nevét annak a "drága" gyógyszernek??? Én nem tudom innen , hogy dabigatrant, rivaroxabant, apixabant, vagy milyen gyógyszert akarnak szedetni Önnel. Az említett három gyógyszer szedése mellet NEM ESHET TEHER-be!. Ha terhes szeretne lenni át kell térnie subcutan adott Fraxparinra, amit testsúly szerint profilaktikus dózisban kell alkalmazni!. Tiszteltetem orvosait.
Üdvözlettel : Dr.Blaskó György
Tisztelt doktor úr!
Kérdésem az lenne, hogy mit tesz a véralvadásgátló /xarelto/ a szervezettel abban az esetben, amikor mellékhatásként véres vizelet jelentkezik a tabletta bevétele után néhány órával, majd ismét kitisztul. A vér hogyan kerül ki az érből, megpattan, vagy átereszti, szedhető ilyen esetbeni is, az urológus szerint csak akkor van probléma, ha alvadt vér darabok távoznak a vizelettel, és nem kell gyógyszert váltani, mert a többi még rosszabb. Ez nem túzottan megnyugtató a számomra. Válazát előre is köszönöm.

A z alvadásgátlók (beleértve a Xareltot is) akkor okoznak vérvizelést, ha a húgycsőben, vagy a hólyagban nyálahártya sérülés van. Javaslom egy cystoscópia elvégzését. A sérülés nyilván nem nagy, ha feltisztul.
Üdvözlettel : Dr. Blaskó György
Tisztelt Doktor Úr!
26 éves nő vagyok (45 kg, nem dohányzom). Endometriózis miatt 10 hónapig szedtem Mirabella nevű fogamzásgátlót, azonban lábfájást éreztem tőle, mely bizsergésszerű volt, mintha valami körbefogná a lábam, ill. jobban kezdtek látszódni az erek rajtuk, mint előtte. Csak később gondoltam, hogy a gyógyszertől lehet ez, és abba is hagytam szedését.
A lábfájás miatt angiológiára mentem, ott Doppler vizsgálatot is végeztek, mindent rendben találtak. Azonban vérvételen Leiden mutációt is néztek, heterozigóta lett az eredmény.
Mivel az endometriózissal azóta megműtöttek, és utókezelésképp Gnrh injekciót (Decapeptyl Depot) vagy természetes progeszteron krém kenését ajánlották, szeretném megkérdezni, hogy e kettő alkalmazható-e Leiden mutáció heterozigóta esetén? Valamint a lábfájás ellen mit tehetnék, ill. összefügghet-e a Leiden mutációval? Detralex tablettát kezdtem rá szedni, több mozgást is beiktattam az életembe.
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Dalma
Kedves Dalma!
A heterozigóta Leiden mutáció mintegy 4-5x-ös kockázatot jelent a mélyvénás thrombózisra.
Thrombózis kialakulására akkor jelent igazán veszélyt, ha ehhez még más kockázati elem is társul, mint pl ösztrogéntartalmú fogamzásgátló szedése. A hormonpótlás elbirálásakor a kockázat haszon elvét figyelembe kell venni, és egyedileg kell dönteni egy az adott esetben. Ha más betegség komoly tünetei miatt szükséges a hormonpótlás akkor fokozott kockázat mellett lehet engedélyezni. A csak progeszterontaralmú készítmények lényegesen kisebb kockázatot jelentenek és amennyiben lehet inkább ezeket javasoljuk. Sajnos biztonságos választ az Ön esetére nem tudok írni, mert az engedélyezés még függ egy sor egyéb dologtól, például a visszerek állapotától. Ezért azt javasolom, hogy beszéljen erről az Önt vizsgáló angiológussal, illetve ha van lehetősége szertettel várom Önt.
A Leiden mutáció nem függ össze a visszérpanaszokkal. Ha lábfájdalmai visszerektől vannak akkor a visszérgyógyszer mellet még kompressziós kezelést lehet alkalmazni.
Tisztelettel:
Dr Kósa Éva
Tisztelt Professzor Úr!
7 hetes kismama vagyok. Novemberben volt egy vetélésem 15 hetes magzat, missed.ab lett a vége. Voltam mindenféle kivizsgáláson, és a Protein S értékem kicsit kevesebb lett ( 58%-tól, helyett nekem 50% lett) A missed ab. miatt, és hogy már volt viszér műtétem, plusz családi halmozódás trombózis terén a dr-nő megelőzés miatt 0,4 Clexant ítr fel napi 1X. Két hete szúrom magam, és ma vettem észre, hogy a hasamon, és a melleimen apró piros pöttyök vannak. Ezt okozhatta a Clexane? Ha igen, attól még tovább szúrhatom, vagy van más helyette. Nem szeretném elveszíteni a babámat. Kérem válaszoljon! Tisztelettel: Titliné B. Renáta
Kedves Renáta !
Jó lenne, ha megmutatná azokat a pöttyöket Kérem jelentkezzen be a Tropmbózis Központba, de addig is adja magának a Clexane-t A kisbabához ez nem jut el.. Ha allergiás lenne, van másik gyógyszer! Üdvözlettel :Dr. Blaskó György
Tisztelt Doktor Úr-Nő!
2013-ban sinus trombózisom volt 7 véna bezáródott a fejemben.Leiden neg. lett de a VIII. faktor 150 max helyett235.1 lett. AZ elsó perctől Clexan majd Syncumar kezelést kaptam,3 hónap múlva teljes rekanalizálódás történt, minden érben. A kérdésem az mikor hagyható abba a véralvásdásgátló kezelés? Tisztelettel köszönettel: Máté Krisztina
Kedves Krisztina !
Kellene ebben az évben is egy MRI kontroll! Annak eredményéig mindenképpen szednie kell! A VIII faktor magas szintje önálló rizikófaktor thrombosisra.
Üdvözlettel :
Dr. Blaskó György

Tisztelt Doktornő/úr!

Kérdésem a következő:
Okozhat-e tüdőembóliát, egy a csuklóban minimum 1 éve elszakadt ínszalag(scapholunáris szakadás), ami csak az után lett diagnosztizálva, miután carpalis alagút-szindrómával kezelték (injekció, fizikoterápia:masszázs,ultrahang)? A kezeléskor többször erős fájdalmat éreztem a kezelt területen, ezért leállítottuk azt.Pár napra rá a vállamban és nyakamban erősödő fájdalmat éreztem, ami rossz közérzettel párosult.Ekkor egy MRI vizsgálatnak köszönhetően kiderült a szakadás ténye. 1-2 nap után az oldalam kezdett fájni, majd mikor a szívem mellett kezdtem nagyon erős szúrást érezni kórházba kerültem, ahol megállapították, hogy kétoldali kiterjedt tüdőembóliám van. Szerencsére azon 25 személyhez tartozom aki 100-ból túléli ezt...
Köszönöm figyelmüket és válaszukat!
Kedves Gál Roland!
Friss, néhány hetes izom -in - csontsérülések után , közben kialakulhat thrombózis, tüdőembólia, de ha a szakadás már több mint egy éve alakult ki, akkor a tüdőembólia hátterében mindenképpen örökletes tényezőket kell keresni, és szükséges a haematológiai kivizsgálás.
Tisztelettel:
Dr Kóaa Éva
Szívritmus zavar miatt syncumart szedek,sok rosszat hallottam róla,mi lehet helyette a jóbb.
Kedves József !
Nagyon kevés az információ amit megadott . Látni kellene leleteit , és ismerni az előzményeket ahhoz, hogy véleményt mondhasson bármelyik szakorvosunk. Szükség lenne egy személyes konzultációra.
Bejelentkezni a 0670/431 77 29-es telefonon tud.

Üdvözlettel:
Kelemen Edina
Tisztelt Trombózisközpont!

Korábbi trombózisaim miatt Marfarint szedek. Szeretnék csináltatni egy Leiden mutáció vizsgálatot (szájnyálkahártya minta).
Az a kérdésem, hogy a vizsgálat előtt szedhetem-e a gyógyszert, vagy ideiglenesen át kell állnom "szurkálásra"?

Köszönettel: Elek Sándor
Kedves Sándor !
Sajnos, át kell térni a "szurásra", legalább 10 napig, a warfarinnak hosszú a felezési ideje Üdvözlettel :
Dr. Blaskó György
Üdvözlöm.két év alatt 3 missed abom volt.egyszer ikrekkel is.mondtam az orvosomnak hogy szeretnénk elmenni immunilógiai és genetikai kivizsgàlàsra de azt mondta hogy próbàlkozzunk és ha megint elvetélek elküld.hormonjaim jók,kaptam duphastont de nem segitett,vérkép jó volt,toxoplazma,citonegalovirus,herpes simplex stb jó volt.mindhàromszor barnàs folyàssal indult kb a 6- ik héten.mütét utàn hirtelen fellépõ mellkasi fàjdalommal elvitt a mentõ.infarktust emboliàt kizàrtàk.belgyógyàszati,neurológiai kivizsgàlàs ia rendben.de november óta a nap 24 óràjàban fàj a mellkasom.kisem szünik.mwgkeseriti az életem.ctn pajzsmirigycisztàt és gerincferdüléat és csintsziget elvàltozàst talàltak.beszéltem egy orvossal aki azt mdta hogy érdemes lenne a trombózis hajlamot kivizsgàlni,de a sajàt orvosom nem adja ki a szakvéleményt.kiröl jérjek beutalót és milyen vetélési kivizsgàlàsokat csinàltassunk meg?
Kedves Vitainé !
Központunkból Dr. Blaskó György professzort tudom ajánlani összetett problémáival kapcsolatban. Központunkba nincs szükség beutalóra. Ha lehetősége van rá jelentkezzen be a trombózisközpontba, valamennyi leletével keresse fel professzor úrat.
Bejelentkezni a 0670/431 77 29-es telefonon , vagy az info@trombozisközpont email címen tud.
Üdvözlettel: Kelemen Edina
Tisztelt Dr Blaskó György!

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy V. faktor Leiden heterozigóta vagyok és 18 hetes terhes. Heparin allergiám miatt nem kapok semmit megelőzési célból, pedig a nőgyógyászom szerint indokolt lenne, de haematológus szakember azt javasolta, hogy trombózis esetén külföldről Orgaran injekció beszerzése indokoltá válik, de addig nem.
A trombózist nem megelőzni szokták? Mi erről a véleménye? Ha felkeresem személyesen tud ezzel kapcsolatban segíteni?

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Tóth Judit
Kedves Judit !
Kérem keressen fel a trombózisközpontban a rendelésemen valamennyi leletével, hogy segíteni tudjak.
Be tud jelentkezni a 0670/431 77 29-es telefonon , vagy az info@tromboziskozpont.hu e-mail.címen.
Üdvözlettel:
Dr. Blaskó György

Hírek




További részletek
Mikor gyanakodjak limfómára nyirokcsomó megnagyobbodás esetén?

Mikor gyanakodjak limfómára nyirokcsomó megnagyobbodás esetén?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat