A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Az aspirin és a heparin hatása

Az aspirin és a heparin hatása

Szerző: Trombózis- és Hematológiai Központ | Létrehozva: 2019.09.03 16:28 | Módosítva: 2019.09.25 11:56

Véralvadásgátlás szempontjából mind a heparint, mind az aszpirint használják a páciensek, de azt, hogy mikor melyik alkalmazása a célszerű, szakorvos dönti el több tényező együttese megvizsgálása alapján.

Heparin

A heparin és az úgynevezett alacsony molekulatömegű heparinok (LMWH) gyakran használt véralvadásgátlók, melyek úgy működnek, hogy a vérben lévő véralvadást gátló anyag hatását támogatják, felgyorsítják annak folyamatát.

A heparin használata

Nem mindegy, hogy a heparin miként kerül a szervezetbe, ugyanis bőr alá juttatva felszívódása nem megfelelő, az izomba szúrva vérömlenyt okoz, a bélből pedig nagyon rosszul szívódik fel, így szájon át sem lehet bevenni. Az egyetlen megfelelő módszer a vénába való juttatása.

A heparin alkalmazásának az előnye, hogy vizelettel ürül a szervezetből, nem jut át a méhlepényen és nem választódik ki az anyatejbe, tehát a magzattal, vagy a csecsemővel semmilyen kapcsolatba nem kerül a heparin, így használata terhesség, illetve szoptatás alatt is biztonságos.

Felhasználási területek:

Hosszú távú alkalmazása nem gyakori, helyette szájon át szedhető antikoagulánsra térnek át.

Mellékhatások

Heparin injekció, Trombózis- és Hematológiai központ

A heparin alkalmazásának leggyakoribb mellékhatásai vérzéses szövődmények, mint például: az injekció helyén képződő kemény csomó, lilás-kékes elszíneződés, valamit előfordulhat vérömleny keletkezése is. Természetesen mint minden véralvadásgátlónál, itt is számolni kell a hosszabb véralvadási idővel.

Ritkán előfordulhat mellékhatásként csontritkulás és ennek következményeként csonttörés, allergiás reakciók, hajhullás, májenzimszint eltérések, valamint káliumszint emelkedése.

Mikor ne alkalmazzuk a Heparint?

Heparin nem adható heveny, gyors lefolyású vérzés alkalmával, heparinra való túlérzékenység esetén illetve a vérzékenység bármilyen formájának meglétekor.

A heparinos kezelkés felfüggesztése után pár órával a hatás mérséklődik,majd elmúlik a véralvadásgátló hatás. A kezelés hirtelen felfüggesztésének szükségességekor használhatunk protamin-szulfátot antidótum gyanánt, azonban fontos tudni, hogy ez a szer gyakran okoz allergiás reakciókat.

Gyógyszerkölcsönhatások:

Tudni kell, hogy a heparin és a vele egyidejűleg alkalmazott bármilyen egyéb antikoaguláns (véralvadásgátló) fokozzák egymás véralvadásgátló hatását, de fokozhatják a hatást egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítmények is.

A Trombózis- és hematológiai központban lehetőség van az úgynevezett AntiXa vizsgálat elvégzésére, melyet sajnos nem szoktak rutinvizsgálatként kérni, csak akkor, ha az orvos az UFH vagy az LMWH szintjét szeretné kiértékeltetni.

A heparin injekció használata egy kis gyakorlatot igényel, melyet elsajátíthat a Trombózis- és Hematológiai központban. A heparin injekciózásról itt olvashat.

            Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:            

Aszpirin

Az Aspirin hatóanyaga a szalicilsav, melyet elsőként a fűzfa kérgéből izoláltak . Az acetilszalicilsav farmakológiailag  a nem-szteroid gyulladáscsökkentők családjába tartozik. Gyulladáscsökkentő hatása mellett ismert még fájdalomcsillapító, valamint a vérlemezke aggregációt gátló hatásáról is.

Az acetilszalicilsav blokkolja a gyulladás-, láz-, és fájdalomért felelős enzimek működését.. Ennek az enzimnek két, egymástól alig eltérő típusa is megtalálható a szervezetben, de az acetilszalicilsav nem csak a fájdalomérzékeléssel kapcsolatban lévő enzim működését gátolja, hanem azt az enzimet is, amely a gyomor nyálkahártyájának védelmében játszik szerepet. Ezzel magyarázható, hogy  az acetilszalicilsav tartalmú készítményeket – pl.: aszpirint -  rendszeresen fogyasztók körében gyakoribbnak számít a gyomornyálkahártya irritáció, vagy a gyomorfekély.

Az aszpirin felhasználási köre

Kapcsolódó cikkünk

Vigyázzon a gyógynövényekkel, ha véralvadásgátlót szed!

Igen sokan használnak manapság különböző véralvadásgátló készítményeket, melyek csökkentik a fokozott vérrögképződést. Viszont gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon lehet-e a terápia mellett gyógynövényeket is szedni, nem lép-e velük esetleg kölcsönhatásba a szer. A kérdést prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája válaszolja meg.

Fájdalomcsillapító

Az acetilszalicilsav tartalmú, és más NSAID készítmények az enyhe és közepes erősségű fájdalmak csillapítására kiválóan alkalmasak. Széles körben használják többek között az izületi gyulladások okozta fájdalmakra illetve a fejfájás különböző típusaira.

Lázcsillapító

Az aszpirint lázcsillapítóként is gyakran alkalmazzák. Használata felnőttkorban engedélyezett, de tilos 12-18 éves kor alatti gyerekeknek tilos aszpirint adni. Ebben a korban az acetilszalicilsav tartalmú készítmények szedése a gyerekeknél hajlamosító tényező a  Reye-szindróma kialakulásához, mely egy kifejezetten életveszélyes kórkép.

Véralvadásgátló

Az acetilszalicilsav további jó tulajdonsága, hogy gátolja a vérben a vérlemezkék aggregációját (összetapadását), ezért kiválóan alkalmazható szív- és érrendszeri trombotikus betegségek megelőzésére.

Az aszpirint kiválóan lehet alkalmazni artériás tromboembóliás szövődmények megelőzésére, kezelésére, ugyanakkor vénás trombózis megelőzésére nem alkalmas, mivel a vénákban főként a pangás és a véráramlás lassulása okozza a vérrögöket, nem pedig a vérlemezkék összetapadása.

Rák megelőzése

Az acetilszalicilsav daganatképződést befolyásoló hatását több kutatás alkalmával is vizsgálták. Számos publikáció született, melyben előnyösnek találták bizonyos daganatok megelőzésében a rendszeres acetilszalicilsav-szedést, ugyanakkor ilyen típusú használata nem tisztázott és sok kérdést vet fel, például hogy mekkora dózisban és milyen hosszú ideig kellene alkalmazni azt, illetve hogy milyen típusú daganatok megelőzésében alkalmazható sikerrel a rendszeres acetilszalicilsav-szedés. .

Aspirin mellékhatásai

Emésztőrendszer:

A rendszeres acetilszalicilsav szedés károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal gyomorfekélyt okozhat. A gyógyszer szedéséről érdemes konzultálni szakorvossal. Sokfajta gyomorvédő bevonattal rendelkező készítmény van forgalomban, ugyanakkor azon betegeknek, akik hosszú ideig kénytelenek szedni, az acetilszalicilsav mellett ajánlott egyéb gyomorvédő gyógyszert is fogyasztani.

Vesekárosító hatás

Az aszpirin hosszantartó szedésének kapcsán igazolt az enyhe vesekárosító hatás, mivel rontja a vese vérkeringési funkcióját. Fontos még megemlíteni, hogy az acetilszalicilsav csökkenti a húgysav kiválasztását a vesében, így az ilyen tartalmú készítmények szedése köszvényes betegeknek nem javasolt.

Acetilszalicilsav-intolerancia

Acetilszalicilsav-intolerancia esetén a gyógyszer beszedését követően hörgőgörcs alakul ki. Elsősorban a fiatal nők és a hosszantartó légúti szűkületi betegségben szenvedők a legveszélyeztetebbek, de az intolerancia bárkinél előfordulhat.

Gyógyszerkölcsönhatások

Egyéb, nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentőt (NSAID) aszpirinnel egyidejűleg szedve a gyógyszerek hatása összeadódik, amely így akár vérzékenységhez is vezethet!

Téma szakértői

dr. Szélessy Zsuzsanna dr. Szélessy Zsuzsanna

dr. Szélessy Zsuzsanna

hematológus, belgyógyász
dr. Kósa Éva dr. Kósa Éva

dr. Kósa Éva

belgyógyász, angiológus
Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

Hírek

Ezért fontos a megfelelő dózis, véralvadásgátló szedése esetén

Ezért fontos a megfelelő dózis, véralvadásgátló szedése esetén

A véralvadásgátló terápia - akár terápiás, akár prevenciós célzatú- igen fontos mozzanat az életveszélyes vérrögök kialakulásának megfékezése, kivédése és megakadályozása. Sajnos olykor előfordul, hogy óvatosságból túl alacsony a dózis, ami miatt nem nyújt megfelelő védelmet. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájának véleménye a témában. 

További részletek
Köpenysejtes limfóma- ritka, ám agresszív

Köpenysejtes limfóma- ritka, ám agresszív

A limfóma az egyik leggyakoribb onkohematológiai betegség. Több típusa is ismert, melyek közt vannak agresszív és kevésbé agresszív fajták. Dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusát most az igen veszélyes köpenysejtes limfómáról kérdeztük. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat