Orvos válaszol

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Melinda
Üdvözlöm.

Decemberben volt mélyvénás trombózisom,-már nem fáj,-nem dagad a lábam,-dolgozom is. Fragmin injekcióval szúrom magam napi 2x. Szeretném megtudni,hogy a szolárium ,ill. a flabélos használata meg engedett-e? Köszönöm,ha fáradozik a válasszal. Tisztelettel.
Kedves Melinda!

Ezen kérdésre a kezelőorvosának kell tudnia válaszolni. Amennyiben a trombus szervült, gyógyult, úgy igen. Hogy ez mikor következik be, az egyéntől függ. Ezeket mindig a kezelőorvos tudja meghatározni.

Üdvözlettel

dr. Babai László
Angéla
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!



30 éves, nem dohányzó nő vagyok. 17-22 éves koromig fogamzásgátló tablettát szedtem, de abbahagytam. Mivel még egy ideig nem szeretnénk kisbabát, ezért újból elgondolkoztam a fogamzásgátló használatán. Mivel ezalatt az idő alatt a családunkban az egyik nagyszülőnek trombózisa volt, így elmentem egy trombózishajlam szűrésre, melynek az eredménye az alábbi lett:



Faktor V: normál

Faktor II: normál

MTHFR: heterozigóta C677T, heterozigóta A1298C



A Faktor V és Faktor II esetében mindkét allél normális. Az MTHFR gén a két vizsgált pozíciónál egy-egy mutációs alléllel rendelkezik. A két heterozigóta forma kis mértékben növeli a trombózis és a habituális vetélés előfordulásának kockázatát, a szérum homocisztein-koncentrációjának növekedését okozhatja. A trombózis genetikai kockázata az átlagosnál nagyobb.



Az értékelés alapján több kérdés is felmerült bennem, szedhetek-e hormonális fogamzásgátlót, a későbbi gyermekvállalásban ennek az értéknek milyen szerepe van, kell-e bármire is odafigyelnem, illetve szükséges-e felkeresnem egy szakorvost az értékeléssel kapcsolatban?



Válaszukat előre is köszönöm!



Kedves Angéla!

Az MTHFR polimorfizmus mellett szedhet IV. generációs fogamzásgátlót, de ha terhes lesz, az egész terhességét LMWH-védelemben kell kiviselnie.Szakmailag a Trombózisközpont áll rendelkezésére.

Tisztelettel

Dr. Blaskó György
Nagy Tímea
Prof. Dr. Blaskó György!

A panasz a következő lenne.

rokonomnak lábára dőlt egy polc 2 hónappal ezelőtt. Kicsit késve derült ki hogy trombózisa van; otthon fekvés javasoltak neki, kontrollok, minimális mozgás most már a végére. viszont még így is legalább egy hónapig otthon. Most arra panaszkodik hogy a másik lába is megkeményedik úgy mint a balesetes és fél nehogy valami baj legyen. Alvadásgátlót kap, és gondolom más gyógyszer is. veszélyes ez egy kicsit, érdemes e aggódni stb?

köszönöm!!
Kedves Timea,

Nem aggódni kell, hanem szakemberhez kell fordulni. Miért nem ellenőrzik mindkét lábát Doppler ultrahanggal? Ha negativ az eredmény és alacsonya DDimer érték, akkor nem kell aggódni se.

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György
Biró Vivien
Tisztelt Doktor úr!



Jobb lábi izomfájdalom miatt xilox-ot illetve mydetont szedtem. Egyik napról a másikra elkezdett fájni a bal vádlim. Elmentem orvoshoz ahol doppler ultrahangos vizsgálatot végeztek a combomtól lefelé. Illetve néztek D-dimer értéket ami 364 u/l volt . Azt mondták nincsen baj majd haza küldtek. Másnapra bedagadt a combom, így visszamentem és átküldtek reumatológiára. Tovább kell szednem a xilox-ot és a mydetont. Olvastam, hogy ilyen tünetei vannak a medencei trombózisnak is. Lehetséges, hogy az a bajom csak nem vették észre?
Kedves Vivien

Említi, hogy végezte Doppler UH vizsgálatot, de az eredményt nem írta meg! Mindenképpen meg kellene ismételni a hasi Dopplert és a kismedencei Dopplert.

A kismedencében folyó thrombosis nagyon komoly betegség. Családilag hogy áll? és hány éves egyáltalán?

Dr. Blaskó György
Baloghné Andi
Tisztelt doktornő! kérném mielőbbi válaszát mivel sürgős lenne az alábbi kérdésemben.

2010.3.02.-én az alábbi haematológiai leltetket kaptam mivel elhalt terhességem vot az egri kórháztól:apc resistencia pozitivitás igazolódott.faktor v leiden mutáció: heterozigóta, protombin 20210A allél: vad tipus, mthfr c677t polimorfizmus: vad tipus, faktor xiii val34leu:heterozigóta,antitrombin iii:100%, viii factor:91%.fibrinogen:2.15g/l.inr:1.11, act:89,protein c:97%,protein s:81%. ekkor nem kaptam semmilyen véralvadásgátlót.majd 2011.9.2-án bekerültem az egri belgyógyászati osztályra bal alsó lábszár fájdalommal mely terhelésre fájt. a vélemény ekkor: izomvéna trhombozis mely a popliteaba is beterjed. d dimer értéke magas,phlebotrombosisra utal, clexane sc 1*0.6ml tartós terápiát vezetünk be. ezután 3 hónapra az egercsehi háziorvossal egyeztetve sincumar szedését keztewm el. amelyet a mai napig szedek,napi 4,5 tbl-t. a kérdésem a következő lenne ezek ismeretében hogy a háziorvosom szerint nem hagyhatnám abba a szedését az egri haematológus doktornő szerin taz egyik héten az mondta hogy át kell álljak a clexanra megint, másik héten viszont azt mondta hogy nem kell már szednem. 2014.02.17-én voltam izotóp vizsgálaton amely 4.5 szem sincumar szedése mellett a következő eredményt hozta:Embolistatiora utaló típusos szegmentális vagy szubszegmentális prefúziós defektus egyik oldalon sem ábrázolódott. embolia pulm. nem valószínű. az alsó végtag mélyvénái mko. jól telítődnek, jelentősebb áramlási akadályozottság kollaterazáció és a késői képeken kölírt dúsítás nem ábrázolódott. vél: mélyvénás áramlási zavar thrombusfejlődés nem dekettálható.ezzel az eredménnyel küld Deberecenbe az egri haematológus doktornő hogy majd Debrecen eldönti kell e még szednem a véralvadásgátlót vagy nem. szeretném ezek ismeretében az ön véleményét mert már unom ezt a huza vonát, meg szerinetm az izotóp visgálatnak sincumar szedés melett nem volt értelme. mielőbbi válaszát előre is köszönöm. Üdv: Baloghné.
Tisztelt Baloghné Andi!

A trombózis, tüdőembólia kezelése nem egyszerű. Olyan döntéseket kell hozni, melyek következménye - akár így akár úgy döntünk - komolyak. Ne csodálkozzon a bizonytalanságon.

Éppen a döntések következményei miatt én így ismeretlenül - bármennyire is sok információt írt le -, Ön és az eredeti leletek megtekintése nélkül, véleményt nem mondhatok.

Kérem, bízzon a debreceniek döntésében!

Üdvözlettel

dr. Szélessy Zsuzsanna
jakab Gézáné
VERTIGOM van. Jo-e a nootropilos infuzios kezelés?
Tisztelt Jakab Gézáné!

Ahhoz, hogy válaszolni lehessen a kérdésére, pontosan ismerni kellene a vertigo okát, hátterét. Fertőzés? Keringési zavar? Meniere? Egyéb?

Kérem, keresse fel Vida főorvosnőt nálunk, minden korábbi leletével, hogy a választ meg tudja adni.

Üdvözlettel

dr. Babai László
Csehi Attiláné
Tisztelt Trombózis Központ!



Igaz, nagyon régen, 1985-ben egy nőgyógyászati műtét (méheltávolítás) után mélyvénás trombózist kaptam. Évekig fásliztam a lábam és Syncumárt szedtem. Pár éve magas lett a vérnyomásom, ami a kardiológiai beállítás és a félévenkénti kontroll (EKG, szív-UH, laborvizsgálat) eredményeként tökéletesen rendben van. A kardiológus kezelőorvos Aspirin Protect 100 heti háromszori szedését javasolta, ezt több mint két éve szedem. Most pajzsmirigy-problémák léptek fel, és a D-vitaminszint vizsgálata nagyon alacsony értéket mutatott (21,1 nmol/L), ezért D3-vitamin 5000 NE szedését írták elő, K2-vitaminnal együtt.

Kérdésem: szedhető-e együtt az Aspirin Protect és K2-vitamin? (Számomra kontraindikáltnak tűnik. De valószínűleg én nem hangsúlyoztam, hogy Aspirint szedek.)



Tisztelettel köszönöm a válaszukat,



Csehi Attiláné

Tisztelt Csehi Attiláné!

Az Aspirinnek és a K2 vitaminnak nincs egymáshoz farmakológiai köze, szedhető együtt.

Üdvözlettel

dr. Babai László
Goga Katalin
Tisztelt Prof .Dr.Blaskó György. 2012 februárjában volt egy trombózisom a jobb vádlimban.A hematólógiai vizsgálat kimutatta a Leiden mutációs génhibát. Azóta warfarint szedek. A belgyógyász szerint életem végéig ,a hematológus szerint már abbahagyhatom a szedését. Bár nagyon úgy látom,hogy félnek állást foglalni és látom rajtuk a bizonytalanságot ezzel kapcsolatban. A kérdésem a következő:ön szerint abbahagyható a warfarin szedése a Leiden mutáció mellett?Vagy tényleg szükséges életem végéig szedni? Ha abba hagyom nem nagyon nagy a kockázata egy újabb trombózisnak?Elfelejtettem megemlíteni,hogy 39 éves vagyok.Édesanyámnak 2 x volt trombózisa.1x mélyvénás,1 x felületi.Köszönettel és tisztelettel:Goga Katalin.
Kedves Katalin!

Leírás szerint nagy eséllyel élete végéig szednie kell. Biztos választ akkor tudok mondani, ha látom minden leletét, körülményét. Kérem, keressen fel rendelésemen a Trombózisközpontban.

Üdvözlettel

dr. Blaskó György
Váradi Tivadar
Üdvözlöm!



Segítséget szeretnék kérni. 35 éves 135 kg- os férfi vagyok és leukémiát diagnosztizáltak nálam. A fehérvérsejtem 365 a normális 4 helyett. A kérdésem az lenne, hogy a lúgosítás hasznos- e ebben az esetben, illetve milyen ételek fogyasztása javasolt? Köszönöm szépen előre is
Tisztelt Váradi Tivadar!

Az Ön által említett "lúgosításnak" nincs semmilyen bizonyított gyógyító hatása leukémia esetében. Az étkezésnek a kezeléssel összhangban kell lennie, így azt kérem, hogy kezelőorvosával egyeztesse.

Üdvözlettel

dr. Babai László
Tòth Máté
kèrdèsem a következõ.a kisfiamnak sajnos krónikus anémiája van ès vèrátömlesztès kell ahoz hogy nem akarom ki mondani hogy meg ne haljon.aszt szeretnèm kèrdezni hogy javasólt e a lèpmütèt mert aszt szeretnèm hogy meg gyógyúljon.ès javasólt e 4 5 èves kórban a mûtèt ès milyen kockázata van a mütètnek.
Kedves Tóth Máté!

A 4-5 éves gyermeket gyermek hematológusok kezelik (én csak felnőttekkel foglalkozom). Amennyiben a gyermek a lép eltávolításával elkerülheti a rendszeres vér kapását, akkor sokkal könnyebb lesz kis beteg élete és sok szövődményt is el kerülhetnek.

Természetesen minden műtétnek vannak kockázatai. Amennyiben jó általános állapotban kerül sor a műtétre, akkor nem kell szövődménnyel számolni. A lép eltávolítás nem ritka műtét, tehát technikailag jól felkészült orvosok végzik és a gyermekek nagyon hamar gyógyulnak, szervezetük sokkal könnyebben regenerálódik, mint a felnőtteké.

Kérem beszéljen a gyermeksebésszel, aki a műtétet fogja végezni, hogy megnyugodjon és tudja, hogy mire számítson a műtétet követő napokban

Üdvözlettel

dr. Szélessy Zsuzsanna

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA