Orvos válaszol

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Kárpáti Katallin
T. Központ!

Két alkalommal vettem részt seprűvéna eltávolító kezelsen, sajnos a második alkalommal teljesen eredménytelenül. Jelentősen fokozott mindkét lábamon a kiteredése. Sajnos már mindkét bokám környkén és a sípcsontomon is feltünő vénahálóhat mutatkozik. Kérdésem, hogy mindez valóban csak kozmetikai probléma lenne?

Köszönöm szíves válaszukat.

Kárpáti Katalin
Tisztelt Kárpáti Katalin!

Nem, ez nem csak esztétikai probléma. Lehetséges, hogy a vénatörzsében alakult ki tágulat, és a felületes vénái emiatt telődnek vissza, tágulnak ki. Javaslom, jelentkezzen be Sepa főorvoshoz kivizsgálás, kezelés végett.

Üdvözlettel

dr. Babai László

Berta László
Tisztelt Professzor úr!

2012.-ben voltam Önnél. Dr. Somlai Judit főorvosnő küldött önhöz a syncumar megítélése végett.2008 ban volt egy részleges bokaszalag szakadásom. A gipszrögzítés alatt LMWH kezelés ellenére is mélyvénás trombózis alakult ki nálam. Ekkor végeztek egy genetikai vizsgálatot ami Leiden heterozigóta mutációt és MTHFR C677T génmutációt igazolt. Jelenleg syncumar és Folsav kezelést kapok ezekre. Később készült egy immunológiai vérvétek is ahol újra ellenőrizték a véralvadást.

Protein C Global 0,54 (0,80-2,00)

APC-R 1,2 (2,0-6,0)

Lupus antikoaguláns szűrőteszt 41,6 sec (30,5-40,6)

Elkészült a családvizsgálat is ahol húgomnál és keresztlányomnál szintén diagnosztizálták a Leiden heterozigóta mutációt. Nekik még nem volt trombózisuk és nem is szednek semmi véralvadásgátlót sem. Húgomnál volt még egy plussz vizsgálat is ACA IgG 18.7U/ml (<15)Azt mondták neki,hogy nincs tennivalója vele.

Nemrégiben voltam Prof. Dr. Molnár Mária Juditinál aki felvetette az antiphosporlipid syndroma lehetőségét.Ez a szindróma szintén véralvadási probléma vagy valamilyen autóimmun folyamatnak a része?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Berta László

Tisztelt Berta Úr!

A leleteit magyarázza, hogy most Syncumart szed (nem értettem, hogy Syncumar kezelés alatt miért néznek Protein C-t : úgyis alacsony lesz). Az APC érték magyarázata a Factor V Leiden mutáció, ami ismert és higgye el, élete során nem is változik meg. Az antifoszfolipid szindróma egy szerzett elváltozás, arra már -gondolom - vizsgálták, de ezt érdemes megismételni, mert szerzett.

Szívesen látom a Trombózisközpontban

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György
Renáta
Tisztelt doktornő!

29 éves vagyok, korábban gyakran sportoltam, mozogtam és igyekeztem egészségesen is táplálkozni. 3 éve dolgozok jelenlegi munkahelyemen, ahol ülő munkát végzek napi 12 órában nappal és éjszaka egyaránt. Mióta itt dolgozok többször tapasztaltam, hogy bedagadtak a bokáim, de pihentetéssel el is múltak. Tegnapelőtt részt vettem egy több mint 20h buszos úton, majd utána egyből mentem dolgozni is, a munkahelyemen a bokáim akkorára dagadtak, hogy egy kicsit megijedtem, és a lábszáraim is jelentősen megvastagodtak. Este felpocoltam, nem mentem dolgozni, pihentetem már látszik, hogy kezd lelapulni. Ez lehet trombózisgyanus?
Kedves Renáta!

Az a tény hogy panaszai hosszas utazás után jelentkeztek mindenképpen óvatosságra int. Mivel mindkét lába bedagadt, bár a kétoldali mélyvénás thrombózis egyszerre való jelentkezése igen ritka, mégis ha panaszai nem múlnak vénás UH elvégzése indokolt az Ön esetében. Panaszait okozhatja a visszerek elégtelensége is, amire kompressziós zokni vagy combfix viselése ajánlott.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva
Alexa
Tisztelt Trombózisközpont!



2006-ban volt egy mélyvénás trombózisom, tüdőembóliával együtt a bal alsó végtagban, ágyékrészen. Szívbillentyű elégtelenség jelzi. Sajnos Leiden-mutációm van, heterozygótás fajta. A fogamzásgátló hozta elő és az állómunka.

Néhány évig szedtem Syncumart, majd Marfarint, de az orvos javaslatára elhagyhattam a gyógyszert. Természetesen hordtam kompressziós harisnyát évekig, még mindig van, hogy felveszem alkalmanként.

Mostanában nagyon divatossá vált a nyirokmasszázs, nyirokdrenázs és ezeket a kezeléseket egyre több helyen igénybe lehet venni. Nekem sajnos még mindig bedagad a vádlim, ami elég kellemetlen és látványra sem szép. Önök szerint érdemes alkalmazni? Láttam, hogy már otthoni használatra is meg lehet vásárolni ezt a készüléket. http://www.airleggy.hu/ Azon gondolkozom, hogy megveszem, hiszen annyira nem is drága. A kérdés, hogy nem okozok-e vele nagyobb bajt?



Köszönöm előre is a választ,

üdv

Alexa

Kedves Alexa,

Bajt biztos nem okoz vele, legfeljebb nem használ. Azért kellene látnom, hogy van-e jele a krónikus vénás elégtelenségnek a lábában.

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György
Inhof Márta
Tisztelt Dr Ú!

Rádiófrekvenciás visszér műtét ára felől érdeklődnék.

2013.04.15-i válaszában 285.000ft

2013.05.25-i válasz 185.000ft

Én csak örülnék a kedvezőbbnek!

Tisztelettel,

Inhof Márta
Kedves Márta!

Elnézést, a kisebbet elütöttem... Helyes: 285ezer Ft / láb.

Üdvözlettel

dr. Sepa György
Veronika
Tisztelt doktor úr!



Autológ őssejtbeültetés során hazabocsájtás után milyen gyakran kell fertőtleníteni a lakást, ahol a beteg tartózkodik? Illetve milyen előírásokat kell betartani pontosan a hozzátartozóknak, akik együtt élnek a beteggel? Erről pontos információlkat hol lehet olvasni?



Köszönettel:

Veronika
Kedves Veronika!

Autológ őssejtbeültetés után, attól függ a tisztaság, sterilitás betartásának fokozata, hogy mi volt az illető alapbetegsége, kapott-e cytostaticus kezelést és aktuálisan milyen gyógyszereket kap.

Erről pontos információt a transzplantációt végző szakmai teamtől, kezelőorvosától kaphat.

Üdvözlettel:

dr. Szélessy Zsuzsanna
Csepregi Adrienn
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!



33 éves vagyok normál testalkatú, ülőmunkát végzem. 5 napja kezdődött látszólag minden előmény nélkül, reggel (éppen egy 2 órás a vonatúton ültem) a bal alsó lábszáram sípcsont melletti részében (belső) ismétlődően átfutó pár másodperces forróságérzés. A jelenség egész nap ismétlődött. Estére lementem a háziorvoshoz, de nem talált semmilyen eltérést, vénás eredetű problémára utaló jelet. Másnap és harmadnap is éreztem ezt a tünetet visszatérően rendszeresen, ekkor visszamentem az orvoshoz, de továbbra is az volt a véleménye, hogy valami gerinc eredetű, vagy neurológiai tünet lehet. (soha nem volt ilyen problémám még) 2 napja a melegség érzet elmúlt, helyette a vádlim felső, térdhajlathoz közelebbi belső oldalsó részében pulzáló tompa, gyengébb fájdalom jelentkezik visszatérően gyakorlatilag egész nap, nyugalmi helyzetben is. Hol elmúlik, hol érzem újra. A lábam nincs megdagadva, nem piros, nem lilás, látszólag nincs elváltozás rajta. a combomon oldalt, a térdhajlatban van pár seprűvénám, hajszálerek a terhességek, szülés óta, de problémát nem okoztak eddig. Igazi fájdalmam nincs, de nagyon zavaró, mert folyton ezt figyelem. Emellett nagyon aggódom, hogy mégiscsak vénás eredetű a panaszom.



Kérem írja meg véleményét, mert aggódom, hogy nehogy mégis trombózisom legyen.



Előre is köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel: Csepregi Adrienn
Kedves Adrienn!

A mélyvénás trombózis sokféle formában jelentkezhet, pontos eldöntése a nem típusos formákban vizsgálatot igényel, vagyis egy d-dimer laborvizsgálat tud biztosabbat mondani az Ön esetében. A panaszok amiket leírt azonban éppúgy lehetnek mozgásszervi eredetűek is. Ha panaszai továbbra is fennállnak, akkor javasolom a további vizsgálatokat.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva



ui: a laborvizsgálatot rendelőhálózatunk tagjánál a SpeedMedical-ban (www.speedmedical.hu) megcsináltathatja
Kovács Péter
Tisztelt Doktornő/Doktorúr!



Életem első hosszú (kb. 8 órás) repülőútja előtt állok. Alapvetően nem foglalkoznék a dologgal, hiszen 27 éves, egészséges, átlagos testalkatú emberként úgy tudom nem fenyeget trombózis veszély.

Ami mégis elbizonytalanít, hogy korábbi rövidebb repülőútjaim után (1-3 óra) kb fél napig enyhén fájni szokott a lábszáram, majd elmúlik.

De például hosszabb buszos utazások után nem szokott panaszom lenni.

Lehetséges, hogy a hosszú ülésre még önmagában nem, de a repülőkön lévő extra körülmények (páratartalom/légnyomás, stb) hatására már létrejön valami rendellenesség?

Egyáltalán kell -e foglalkozni ezzel a jelenséggel? Mit jelenthet? Kell -e emiatt komolyabb óvintézkedés egy hosszabb repülés előtt?

Orvos ismerősök (nem kifejezett szakértők a témában) azt ajánlották, hogy adjak be magamnak Clexane 40 mg injekciót az utazás reggelén.

Valóban szükséges lehet ez az én esetemben?

Nem elég, ha lehetőség szerint mozgok a gépen és sok vizet iszom?

Ha mégis szükséges óvintézkedés, akkor van e esetleg a heparinnak valamilyen hatásos természetes alternatívája, amivel megbízhatóan helyettesíthető?

Ha pedig mindenképpen a heparin injekció a javasolt, akkor így 1-2 adag beadása esetén kell -e tartani bármilyen mellékhatásától? (Úgy tudom a vérlemezkék számát befolyásolhatja. A külföldi út okán ezt nem tudom majd az előírás szerinti laborvizsgálattal kontrollálni, jelenthet ez problémát?)



U.i.: Van egy enyhe mitralis prolapsus syndromam, néha szívritmuszavarom. Ez bármilyen szempontból releváns esetleg ebben a témában?



Köszönettel:



Kovács Péter
Tisztelt Kovács Péter!

Véleményem szerint enyhén túlzott óvatoskodás, ha eddig thrombosisos tünetek nélküli útjai után most LMWH-t akar magának. Természetesen lehetséges, de mivel megelőző dózisról van szó, amit csak egyszer kap az indulás előtt és a visszaindulás előtt, gyakorlatilag semmilyen mellékahtásra ne számítson. Amit maga említ az a szükséges thrombocytaszám mérés a tartós alkalmazás első 10 napjában, hogy idejekorán felismerjük a heparin-indukált thrombocytopeniát (HIT),

Ha óránként 10 percet sétál, ülés közben tornázik és tényleg sok folyadékot fogyaszt, akkor nem várható semmi.

Dr. Blaskó György
Sipos Anita
Tisztelt Doktor Nő/Úr!!

Azért fordulnék Önökhöz, mert Németországban élek a párommal és a német nyelvtudásunk, különösen az orvosi szaknyelvet illetően elég hiányos. A problémám az, hogy két éve próbálkozunk, de sajnos eddig nem sikerült teherbe esnem. 4 hónapja kezdtük el az okok kivizsgálását. Különösebb problémát nem találtak egyikünknél sem, de a vizsgálatok során (számomra teljesen váratlanul) kiderült, hogy heterozigota Leiden mutációm van. A nőgyógyász szerint ez is állhat a meddőségem hátterében és Clexan injekciót kell adnom magamnak naponta egyszer. Közben túl estem egy sikertelen inszemináción. Jelenleg várom a másodikat, de annak az időpontja lehet hogy 1-2 hónapot csúszni fog. Ezzel kapcsolatos lenne a kérdésem. Mennyire befolyásolja a konkrét teherbe esést a problémám vagy ez csak a már megfogant terhességnél jelent gondot. Mikortól kell injekcióznom magam? Adhatom folyamatosan, vagy most hagyjam abba és csak a következő inszeminációt megelőzően elegendő újra elkezdenem? Segítségüket előre is köszönöm. Tisztelettel: Sipos Anita
Kedves Sípos Anita!

A Clexane -t az inszeminációt megelőzően, amikor a hormonkezelést elkezdik kell elkezdeni és szülés után 6 hétig kell folytatni.Egyébként csak a terhesség létrejötte után kell adnia az injekciót.

Ez a mutáció, enyhe trombózis készséget okoz,amit terhesség felerősít, de primer meddőséget nem okoz.

Üdvözlettel:

dr. Szélessy Zsuzsanna
Peszleg Józsefné
Véralvadás számom 70-75 között

van /trnbocita/ amely nagyon alacsony. 5 éve májelégtelenséget állapítottak meg. A vérképem teljesen negatív, csak a fenti ami nem akar feljebb menni. A segítségüket szeretném kérni, hogy esetleg hogyan növelhető

Tisztelettel: Peszleg Józsefné

nagyon várom a válaszukat, melyet előre is köszönök !

Kedves Peszleg Józsefné,

A májelégtelenség ritkán együtt jár az alacsony thrombocytaszámmal! Ezt un. Mosse syndromának hívják. Sajnos nem a véralvadási szakember, hanem a hepatologus kezeli!

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA