Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Doktor Úr!
Ma reggel felkelés után a kezeim fehérek voltak, és rendkívül élesen kirajzolódtak rajtuk a lila ereim (néhány óra múlva a barna bőrömön már alig voltak kivehetők), emellett a bal kezemen a hüvelyk és mutatóujjam között kis foltban zsibbadást éreztem. Kb. fél óra múlva erős hányinger jött rám, nagyjából 20 percen keresztül. Mi lehet ennek az oka? Ezeken a tüneteken kívül semmit nem észleltem, legfeljebb kicsit szokatlan fáradtságot, és napok óta lappangó fejfájást.. 50 éves vagyok, a vérnyomásom mindig nagyon alacsony volt, nem dohányzom, ritkán iszom, egyedüli "bűnöm" a kevés mozgás.
Köszönöm válaszát:
S. M.
Kedves Magdolna!

A leírt tünetek nem típusosak, így csak találgatni lehetne. Kivizsgálás és pontos válsz érdekében, kérem, jelentkezzen be Kósa doktornőhöz

Üdvözlettel

dr. Babai László
Tisztelt doktor úr/nő! Mitől fáj a felkarom? 15 éves lány
vagyok. Kézilabdázok,NAPI 3 edzésem van,heti 5x. 2
hete kezdődtek el a labdás edzések,mert előtte csak
érőnléti volt. Néha fájt edzés után a karom de csak
ennyi. Aztán most 2 hét elteltével már edzés közben is
majd leszakad a karom és be is van dagadva ési kilátszik
az ér a jobb kezemnél,az a lövőkezem. Mindig csak
edzésen fáj és utánna 1-2 óra hosszát,aztán ritkán
fáj,mikor pihen. Észlelhetően vastagabb a jobb kezem
mint a bal,és a bal kezemen nem is látszik ki az ér.
Nagyon fáj,kenem lóbalzsammal de nem segít. De
érdekes,hogy csak edzésen,és utánna 1-2 óra hosszát
fáj . Vajon lehet szó izomszakadásról így? Mi lehet a baj?
És hogyan tudom megoldani? Köszönöm előre is a
válaszát,tisztelettel: Kondor Ivett
Kedves Ivett!

Javaslom, forduljon ortopéd szakorvoshoz. Lehetőleg ortopéd-sportorvoshoz. Felmerül a thoracic outlet szindróma, de csak ötlet. Nézesse meg ortopéd szakorvossal!

Üdvözlettel

dr. Babai László
Tisztelt Doktor Úr!
Körülbelül két-három hete beütöttem a jobb alsó lábam a sípcsontom mellett, elég nagy területen csúnyán be is kékült, fájt. Nem foglalkoztam vele, hisz bármikor előfordulhat. A kékség-lilaság szépen elmúlt, azonban egy helyen kb 1 cm átmérőjű csomó maradt, mely nyomásra fáj. Nem tudom, hogy lehet e illetve gondolhatok e trombózisra, vagy teljesen másfajta eredetű "betegségre" kell gondolnom?
Válaszát előreis köszönöm.
Tisztelt Kiss Enikő!

Nagy eséllyel az az ütésből származó "visszamaradás", idővel csökkenni - elmúlni fog. Biztosat azonban csak a lábát megnézve lehet mondani. Javaslom, keresse fel háziorvosát!

Maradok tisztelettel

dr. Babai László
Tisztelt Doktor Nő/úr!Több éve tartó fájdalmaim kivizsgálása után polineuropátiát ill. vékonyrost neuropátiát diagnosztizáltak.Az ezt kiváltó betegség kiderítése sikertelen volt:cukorbetegség ,autóimmun,hepatitisb,c,pajzsmirigy ,serum elfo vizsgálatok negatívak lettek.Egyedül a cryoglobulin heparin lett pozitív."jöjjön vissza 1 év múlva kontrollra"lettem elbocsájtva,minden gyógyszer nélkül.Nagyon el vagyok keseredve az állandó fájdalmak miatt,Az egész életemet igy kell már leéljem ilyen kínok között?Tényleg nincs segítség?
Válaszát előre is köszönöm!
Katalin
Kedves Katalin!



Oki kezelés nem lehetséges minden neuropathiában, de hosszú távú fájdalomcsillapító kezelést be lehet állítani, amennyiben ilyen kezelésben nem részesül. Ezeket a kezeléseket általában fokozatosan kezdjük, rendszeresen kontrolláljuk és időszakosan - elsősorban a tünetek alakulásától függően - módosítjuk.



Üdvözlettel:



Dr. Vida Zsuzsanna/neurológus
Üdvözletem.
Egy olyan problémám lenne, hogy Édesapám aki 55 éves mindkét lábszárán fekély van, idén már a harmadik trombózist kapja, viszont egyszerűen nem hajlandó semmilyen orvoshoz elmenni nem tudjuk rábeszélni. Ilyenkor beszed valamennyi Syncumar-t attól elmúlik neki és kész. Vajon mivel tudnék jobban ráijeszteni, hogy végre hajlandó legyen orvoshoz menni? Kérem segítsen nekem. Előre is köszönöm.
Tisztelettel
Balogh Bernadett
Tisztelt Balogh Bernadett!

Sajnos nem tudom. A helyzet, hogy a fekélyek a láb elvesztéséhez vezethetnek, a trombózis pedig tüdőembóliához és halálhoz. De hogy milyen motivációval tudná elvinni orvoshoz, azt nem tudom.

Üdvözlettel

dr. Babai László
Tisztelt doktor úr!
Mélyvénás trombózissal diagnosztizáltak,mivel,hogy elutazok nem tudják megkezdeni a kezelést,40 db clexane 0,6-os injekciöt irtak fel.Lehet-e ilyen sokat szedni?
Köszönettel
Enikő
Tisztelt Szalai Enikő!

Igen, lehet ennyit szedni. De nem egyszerre.

Az orvos biztosan elmondta, hogy milyen ütemezéssel kell az injekciókat magának beadnia. Sajnos így neten keresztül látatlanban mi ezt nem tudjuk megmondani:( Így segítségünk is kimerül annyiban, hogy az orvosa utasításait kövesse!

Maradok tisztelettel

dr. Babai László
Tisztelt Doktor úr/nő,

édesapámtól örököltem trombózishajlamot (alacsony, 32-es protein S ), most 22 hetes terhes vagyok, a 7. héttől profilaxis céljából 0,4-es fraxiparine-t szedek. Trombózisom korábban nem volt, a vérképp többi értéke nem mutat eltérést. A kérdésem, hogy melyik szülési mód ajánlott ilyen esetben: a logika szerint az erőlködést (és adott esetben vérveszteséget) kerülni kellene az embóliahajlam és a fraxip. okozta vérzékenység miatt, egyes cikkekben viszont azt olvastam, hogy a császármetszésnek van nagyobb kockázata. Melyik az igaz?

köszönettel,

Emese
Kedves Emese,

Így ismeretlenül, a terhességi gondozási adatok és vizsgálatok ismerete nélkül nem válaszolhatom meg. A császármetszésnek biztosan nincs nagyobb kockázata, mert a műtét napján nem kap(na) LMWHt. Arra való a szakember, jelesül a terhespathologiával foglalkozó szülész, hogy ő ítélje meg az aktualis helyzetet. Lehetőleg olyat válasszon, akinek már nagy tapasztalata van a thrombofiliás terhességekben-

Javasolnám, hogy keresse fel a Trombózisközpontot.

Tisztelettel

Dr. Blaskó György
Tisztelt doktor Nő/Úr !
2008.04.13-án volt infarktusom, majd 2012-10-01-től ismét kezelése vettem részt. A Diagnózis Pitvari fibrillatio és flutter . Kód : 148HO ! Azóta Synkumárt kell szednem . Kérdésem ezt a gyógyszert mikor hagyhatom l ? Illetve helyette kiválthatja - e az Aspirin protect ? Ugyanis a Syinkumár szedése óta sok esetben erős aranyérvrzéseim vannak ! ?Ha leccsökkentettem a npi adagot 1 szemre akkor a vérzés elmaradt ! ? Mit tegyek ? Mit lehet tenni ? Tisztelettel : Kiss Miklós
Kedves Kiss Miklós,

Arra kérném, hogy önhatalmúlag semmit se tegyen! Ilyen komplikált esetekre találtuk ki a Trombózisközpontot. Valamilyen antikoagulánst egyébként élete végéig szednie kell.

Dr. Blaskó György
Tisztelt Doktor Úr!
38 évesen tüdőembóliát kaptam, Leiden mutacio igazolodott. szedhetek-e csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátlót? Köszönöm válaszát!
Kedves Enikő!

Ha nőgyógyásza tud mást, akkor a legkorszerübb, IV-ik generációs szert, vagy más -fizikai -módszert javasolnék. Nagyon kevés infromációt közölt, azt sem tudom hetero-, vagy homozygota-e a mutatja és van-e más rendellenessége?

De az alvadásgátlót legyen szíves szedni! és vizsgáltassa át magát alaposan rosszindulatú folyamatok irányában is!

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
Egyik szülőm felől Leiden-mutációt örököltem. 16 órás repülő útra megyek (egyszerre maximum 8 órát leszek egy gépen). Háziorvosom tanácsolta, hogy adjak be magamnak vérhígítót indulás előtt. Azt hallottam viszont, hogy elég veszélyes ha így elkezdek valamitől vérezni (megvágom magam, orrvérzés stb.) Ön szerint elég lenne ha injekció helyett gumiharisnyát vennék és gyakran felkelnék sétálni a repülőn?
Köszönettel: Szendrő Veronika
Tisztelt Szendrő Veronika!

Látatlanban ilyen kérdésre felelni vakmerőség lenne részünkről. Számos információval nem bírunk: volt-e ha igen milyen -kinek trombózisa a családban, más hajlamosító tényezők fennállnak-e, Önnek milyen az egészségi állapota, testsúlya, magassága, életkora, gyógyszerei, betegségei, stb.

Az injekciótól pedig ne féljen, hogy a vérzésnél galibát okozna (természetesen helyes alkalmazás mellett). Műtétet is heparin védelemben csinálnak, pedig ott aztán van "sérülés".

Maradok tisztelettel

dr. Babai László

Prima Medica Egészségközpontok