A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves dr. Szélessy Zsuzsanna!

Az elmúlt évek során készült általános vérképeken a hemoglobin, hematocrit és vas értékim mindig a referenciatartomáyon belül voltak. Azonban a VVT süllyedés értéke mindig 1 mm/h (normál 3-15), és az eosynophyl értékek is mind magasabbak a megadott értékeknél . Gyakori a légszomj, és mindennapos az alvászavar (napi 4-5 óra), ami nagyban hozzájárul az állandó fáradtság érzéshez. Szellemi teljesítményem és koncentráció készségem is jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. Érdeklődnék, hogy az említett problémák összefüggésben állhatnak-e az alacsony VVT eredménnyel, illetve VVT süllyedés értékét hogyan lehet a normális tartományba hozni .

Köszönettel: Johnny
Kedves Johnni!

Amennyiben a Vörösvérsejt száma, hemoglobin. hematocrit értéke a felső határon van, akkor összefüggésben van az alacsony sülyedéssel. Az alvászavar, az alváskor bekövetkező légszomj, szintén növeli a vörösvérsejtszámot. Dohányzik-e, cukor beteg-e, van-e lényeges testsúly többlete?

Sok mindent tisztázni kéne, hogy lássuk az összefüggéseket.

Kérem, keressen fel a Trombózisközpontban!

Üdvözlettel:

dr. Szélessy Zsuzsanna
Tisztelt Dr. Szélessy Zsuzsanna



Kérdésem az lenne , hogy 25 hetes terhesen magasra terjedő mélyvénás trombózist kaptam. 5 hónapja adom a clexanet napi 2x 0,5 mg.-ot holott 42 kg. vagyok. A szülés után áttértem napi 1 adagra most viszont 6 hét után át kell álljak a warfarin orion tablettára. Az orvos azt javasolta hogy adjam megint a napi két injekciót plusz vegyem be a tablettát és így egy hét alatt átállhatok a gyógyszerre. Az a kérdésem, hogy feltétlenül szükséges ez? Nem szeretnék két naponta vérvételre járni és nem szeretnék gyógyszert sem szedni viszont az injekciótól már nem érzem a lábaimat. Véleményem szerint a terhesség okozta a trombust, ami rá 2 hónapra el is tünt . Mivel ez már nem áll fent így nem szeretnék semmit sem adni a továbbiakban.
Kedves Anna!

A magasra terjedő trombózis után közel 1 évig kell alvadásgátló kezelést kapnia és kivizsgálni, hogy genetikai eltérés okozza-e a trombózis készséget. Esetleg a kivizsgálás után kaphatna Xarelto tbl-át, azzal nem kell vérvételre járnia.

A Warfarinra valóban átfedéssel kell átállnia. Az INR értéket 2,5 körülire kell beállítani. Önnek a "K" vitamin tartamú ételekre oda kell majd figyelni. Sajnos ezek az Ön egészsége érdekében nem elkerülhetőek. A terápia nem követésével súlyos veszélynek teheti ki egészségét, egy fatális következmény nem szolgálná a gyermeke érdekét sem. Amennyiben gondolja, a kivizsgálásra, terápiavezetésre keressen fel a Trombózisközpontban.

Üdvözlettel:

dr. Szélessy Zsuzsanna
Tisztelt Doktornő! 32 éves vagyok, 5 éve egyik napról a másikra bedagadt a bal lábfej első fele. Mivel már idegesített a dolog, így elmentem orvoshoz. A vénákkal minden rendben, szív, vese , cukor kizárva. Végül a diagnózis: talán nyiroködéma. Elmentem gyógytornászhoz(nyirokmasszázsra), teljesen elkeserített. Készüljek fel elefántiazisra(tutira lesz), nyirokcsorgásra(ez is lesz), orbáncra , gombásodásra-mindenkinek van-szerinte néhány éven belül. Azt is mondta, kezdjem el ecettel kenegetni a lábujjaim körül már most. Nincs nadrág csak szoknya, gyógycipők.-már lassan rendelhetünk is-mondta. Tegnap voltam, de már előjegyzett fáslizásra, és 4* kellene járnom hozzá-hetente. Milyen irányú kivizsgálás lenne még célszerű Ön szerint? (A lábszár, comb nem dagadt, elkezdtem tornázni, életmódot váltottam.) Tisztelettel Köszönöm válaszát. Egy végletekig elkeserített -elkeseredett édesanya
Kedves Ágnes!

Számomra nem egyértelmű a nyiroködéma diagnozisa az Ön esetében. Amennyiben ez a diagnozis biztos akkor annak legfőbb kezelése a fásli illetve a súlyosság fokától függően kompressziós zokni viselése. Szerintem angiológiai vizsgálat szükséges, ha eddig ilyen nem volt.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva
Tisztelt Doktor Úr! 28 hetes terhes vagyok. Nagyon alacsony már a hemoglobin szintem 93. A vas értékeim tökéletesek. A hasi uh töléletes. Thalassemiat vizsgálják most. A vörös vérsejt rendben. Lehet baja a babának? Mivel lehet így javítani a hemoglobin szinten? Azt mondta a hematologus,hogy vasat ne szedjek. Köszönettel: Eni
Kedves Eni!

Ha a vashiányos vérszegénységet, folsav hiányt kizárták, akkor a Thalassemiától semmi baja nem lesz a kisbabának. Mivel laboratóriumi értéket nem tudok, így ennél korrektebb információt nem adhatok. Kérem, bízzon hematológusban.

Üdvözlettel:

dr. Szélessy Zsuzsanna
Tisztelt Doktor Úr! 28 hetes terhes vagyok. Nagyon alacsony már a hemoglobin szintem 93. A vas értékeim tökéletesek. A hasi uh töléletes. Thalassemiat vizsgálják most. A vörös vérsejt rendben. Lehet baja a babának? Mivel lehet így javítani a hemoglobin szinten? Azt mondta a hematologus,hogy vasat ne szedjek. Köszönettel: Eni
Kedves Eni!

Ha a vashiányos vérszegénységet, folsav hiányt kizárták, akkor a Thalassemiától semmi baja nem lesz a kisbabának. Mivel laboratóriumi értéket nem tudok, így ennél korrektebb információt nem adhatok.

Üdvözlettel:

dr. Szélessy Zsuzsanna
Tisztelt Doktornő!

Egy ideje erősen görcsöl a bal lábam talpa és a bokarész. Zsibbad is, fáj is, sőt néha a szőnyegbe botlok vele (mintha nem emelném fel. Mi lehet a probléma?
Tisztelt Puskás Anna!

Ez jellemző gyöki tünet. Kérem, keressen fel ortopéd szakembert.

Üdvözlettel

dr. Babai László
Tisztzelt doktor úr. Kb fél év alatt nagyon csúnyán kijöttek a visszereim, A lábom és a combom főleg esztétikailag nagyon csúnya. Volt szívbillentyű plasztikám, vérhígítót szedek.Szeretném felkeresni a doktor ura, kb 1 hónap múlva, mivel most megyek szanatóriumba. Köszönöm válaszát, és a lehetőséget. üdvözlettel:Takács Ilona
Kedves Ilona!

Szeretettel várom rendelési időben.

Tisztelettel

dr. Sepa György
tisztelt válaszadó.

a kérdésem a következő lenne.

53 éves nő vagyok.sajnos születésem óta KÖVÉR/5,60 kg/most 160 kg sajnos ,az élettörténetemmel nem szeretném untatni önöket csak azért írtam le,hogy jobban megértsék a helyzetemet.18 évig kézilabdáztam 90 kg volt a versenysúlyom.utána sajnos híztam 30 kg-ot.aztán elkövettem életem egyik legnagyobb hibáját,és elkezdtem fogyókúrázni.azóta

az évek óta négyszer fogytam le,és ötször híztam vissza mindig többet,és többet.

kb:3 éve kezelik a magas vérnyomásomat,ez év elején a cukrom is elkezdett felfelé kúszni.szerencsére még csak 6,2-6,4 éhomra.most júniusban a vérvételnél kiderült,hogy a húgysavszintem is magas egy

kicsit /452 m-mol/,ezeket azért írom mert már évek óta a jobb lábamon a bokám felett folyton piros a bőr.sajnos mostanában,már a bal lábamon is ilyen sőt,a nagy meleg beköszöntésével még csúnyábbak lettek, most már fájnak is,és dagadnak is.a háziorvos azt mondta perifériás érbetegség,szedjek detralexet.voltam nyirokmasszásos felfújhatós kezelésen,de nem lett jobb.elküldtek belgyógyászhoz,ő csinált doppler vizsgálatot az negatív lett.utána minden vizsgálat nélkül azt mondta,hogy szívelégtelenség miatt ilyen a lábam,foggyak le de gyógyszert nem adott.visszamentem a háziorvoshoz egy másik rendelt ő viszont azt mondta,hogy köszvény.igen

tudom hogy az évek óta cipelt

súlyfelesleg miatt vannak a problémáim,de most akkor mi is a bajom?három orvos háromfélét mondott merre induljak? szív,vagy ér,vagy köszvény?szeretnék tanácsot kérni,hogyha nem tudok lefogyni akkor így kell leélni az életem?valami segítség csak van.a fogyás folyamatban van,de valószínüleg nem fogok tudni

gyorsan lefogyni,mert idáig is az volt a baj,ezért lett a jo-jozás.viszont a tüneteim egyre durvábbak,ezért kérdezem,hogy van-e segítség.

válaszukat előre is köszönöm

Kedves Zsuzsa!



Kérem ne könyvelje el magát dundinak, higgyen abban hogy segítséggel és szilárd elhatározással fog tudni fogyni.

A boka fölött leírt bőrelváltozások leginkább vénás és nyirok elégtelenségre jellemzőek. Ezek kezelése viszonylag megfelelő, főként valamilyen kompressziós módot (fáslit vagy zoknit) jelent. Ehhez angiológiai vizsgálat javasolt. Köszvénynek és a szívelégtelenségnek mások a tünetei.

A fogyáshoz, amikor úgy gondolja hogy eljött az ideje, kérjen professzionális segítséget, a titok az apró de biztos és elfogadott lépésekben rejlik. Nyilván fogyni Önnek kell, de annak módjában tud kapni külső segítséget.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva
Tisztelt Doktor Úr!

A Következő kérdéssel fordulnék Önhöz 06.24.-én kiderült hogy a 6hónapos kislányom vérzékeny a trombocyta száma 12000 volt.06.27.-én ki került a kórházból 216000.-res vérlemezke számmal ,de ez a szám 1hét múlva lecsökkennt 77000.-re. Szeretném megkérdezni hogy Ön szerint mivel tudnám esetleg növelni a kislányom vérlemezkéinek számát melyek az orvosi vizsgálatok szerint egy vírusos fertőzés hatására csökkenttek le és ,ha nem segitett az immunglobulin adagolása neki akkor esetleg meg.-e gyógyulhat steroid tartalmú gyógyszer szedése nélkül?

Köszönöm válaszát!
Kedves Tímea!

Én nem vagyok gyerekgyógyász - csapatunkban jelenleg nincs gyermekgyógyász -, a kis csecsemőkhöz különös szakértelem kell.

Gyermekkorban gyakori a vérlemezke szám csökkenés fertőzések után. Ez nem jelenti azt, hogy élete végéig így marad. Aránylak kevés vérlemezke szám sem jár vérzékenységgel a mindennapokban nem befolyásolja a kicsit.

Amit tehet, hogy egészségesen táplálja, ha lehet anyatejet kapjon, kövesse gyerekgyógyász utasításait.

Üdvözlettel:

dr. Szélessy Zsuzsanna
Tisztelt prof. dr. Blaskó György!

Abban szeretném professzor úr segítségét kérni,hogy szegedi lakosként milyen szakterületű orvoshoz forduljak segítségért.

A problémáim:

13 éve autoimmun beteg vagyok.(SLE)8 éve felszínes visszérgyulladásom volt, azóta Syncumart szedtem.Szerettem volna felváltani modernebb vérhígítóra,mert sokszor okozott problémát.Így kerültem dr. Borbényi Zita professzor asszonyhoz,aki nem tartotta indokoltnak a vérhígító szedését.Abba is hagytam,s rá 1 hónapra mélyvénás trombózist kaptam .5 napig szigorú ágynyugalom ,26 injekció után warfarin-t kaptam. A kezelő orvosom olyan vérhígítót szeretett volna adni,amivel nem kellett volna havonta vérvétel(úgy emlékszem xarelto volt a neve),de az autoimmun betegségem miatt nem merte vállalni.Elég tájékozatlanul engedtek ki.(Pl.:mennyit lehetek fenn kompressziós harisnyában,mennyit kell feküdnöm,mennyit szabad mozognom?)Szeretnék keresni egy olyan orvost,aki segíteni tudna nekem.A tapasztalatom az,hogy mindig kis riadtságot látok az orvosok szemében,ha bármi problémával hozzájuk fordulok,és kiderül,hogy autoimmun beteg vagyok.Annak ellenére,hogy hálaistennek,az olyan állapotban van,hogy jelenleg nem kell szednem rá semmi gyógyszert.

Tisztelettel arra kérném professzor urat,hogy mindezek hátterében segítsen nekem egy olyan szakorvost találni itt Szegeden,aki segítségemre lenne.

Legszívesebben önökhöz fordulnék,de nem tudom az utazást megoldani.

Köszönettel: Rónai Antalné(62 éves beteg)
Kedves Rónainé,

Szegeden a Borbényi Zita tanárnő valóban a legautentikusabb!.A Xareltoval kapcsolatban egyszerűen nincsenek tapasztalatok autoimmun kórképekben és úttörő nem akar lenni senki, ha van Syncumar/warfarin.Sokat kell mozogni, -lehetőleg MBT cipőben (bármilyen esetlen is az alakja) és ha sokat mozog akkor már harisnyát nem kell viselnie. De mindezek alapján csak annyi a biztos, hogy önnek évente rizikószűrésen kellene átesnie Szegeden, mert a gyógyszerelése teljesen egyéni kell legyen.

Tisztelettel

Dr. Blaskó György

Hírek

Koronavírus idején is kell gondolni a trombózis megelőzésére

Koronavírus idején is kell gondolni a trombózis megelőzésére


További részletek
Lupus esetén nagy a trombózis esélye- előzze meg!

Lupus esetén nagy a trombózis esélye- előzze meg!


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA