A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Zsibbad a jobb kezem 2ujja,és a fél tenyerem.Szeretném megkérdezni,hogy ez érszukulet vagy esetleg ideg gyulladás.Köszönöm.
Tisztelt Vámos Istvánné!
A leírtak elsősorban idegi tünetekre jellemzőek. Főleg, ha az a kettő ujj a kisujj és a gyűrűs ujj. Nagy eséllyel a n. ulnaris érintett.
Maradok tisztelettel
dr. Babai László
Tisztelt Főorvosnő!
VEP-vizsgálatomnál a következő volt az orvos véleménye:praechiasmalis demyelinisatios
BAEP:Jo. ingerlésekor szabályos válaszok reprodukálódtak,norm.abszolult és IPL.-ák
Bo. ingerlésekor II.hullám nem átlagolódott,V. hullám abszolut latenciája és az I.-V. IPL. megnyúlt.
Vélemény:Bo.-i funkciózavar a pos és a mesenchepalon területén.
Otoneurológia:Spontán verticalis nystagmus,mely oldalra tekinténél tekintésirányú komponensel kombinálódik.Félremutatás balra.Rombergbe balra dől. Vakjárás kivitelezhetetlen,nem tud elindulni.Követő szemmozgások nem vizsgálhatók.
Calorikus vesztibularis reakcio: mko-n ingerelhető.
Hallpike manőver:mko.-ra negatív
Pozicionális vizsgálat során minden pozicióban látható volt felfelé-balra irányuló horizontorot.nyst.
Vélemény: egyensúlyzavara hátterében perifériás vestibularis eltérés jelenleg nem igazolható.
Koponya MRA negatív,SM-et kizárták.Most egyenlőre ott tartunk,hogy senki nem tudja mi okozza ezeket a problémákat( egyensúlyzavar,krettőslátás,szédülés)
Amire lehetett szerintem már mindenre kivizsgáltak!
Főorvosnőnek mi a véleménye/javaslata ezekről a leletekről?
Volt egy T.I.A.-m,örökletes véralvadási zavarom van amire syncumart szedek.Túlvagyok egy trombózison.Jelenleg Fábry-kór és antiphoszporlipid syndróma irányában vizsgálnak.
Ezek az elváltozások milyen problémákat okozhatnak a már meglévők mellé?Gondolok itt vakság,erősebb kettős látás esetlek bénulás?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel B.László
Tisztelt Berta László!
Ezek a leletek, tünetek olyan bonyolultak, hogy kiragadni belőlük részeket és véleményezni nem lehet.
Kérem, jöjjön el rendelésemre, hozzon el minden leletet, és átbeszéljük.
Üdvözlettel
dr. Vida Zsuzsanna
Tisztelt DoktorNő/Úr!

Most már 5 hónapja tartó problémám van: a bal lábszáram (vádlim) rendszerint megduzzad és erősen fáj, kemény. Nem csak a nap végére, nem ritka, hogy már reggeltől. Háziorvosom beutalásával voltam érsebészeti rendelésen és egy genetikai vérvizsgálaton, mivel volt a családban trombózisos megbetegedés és tüdőembólia is. Az érsebészeti vizsgálat szerint VMS refluxom van (sajnos kevés további teendőről tájékoztattak); a vérvizsgálat szerint pedig "A protombrin (FII) gén vizsgált mutációja révén emelkedhet a plazma protombrin szint amely önmagában kismértékű trombózis-kockázat növekedést jelenthet." Az eredmény szerint az "MD" teszt eredménye és az "MI%" eredménye tér el a referenciatartománytól
Érdeklődöm, hogy Ön javasolna-e további vizsgálatokat? Ma hajnalban rendkívül erős fájdalomra ébredtem a bal vádlimban, izomgörcshöz hasonló, de annál intenzívebb volt és azóta is fáj, a combom is.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Horváth Katalin
Kedves Horváth Katalin.
Jobb lett volna, ha leírja, hogy a vizsgáló labor mit értett MI% és MD teszten és hogy merreefelé tér el. A VMS valószínűleg VFS a refluxa azt jelenti, hogy szabálytalan a vérkringés.
Mindenképpen javaslok egy sűrgős érsebészeti konziliumot és kivizsgálást, érfestést és szükség esetén műtétet. A prothrombin gén mutatio heterozygota formája kismértékben emeli a thrombosis rizikót, de mivel önnek a szabálytalan keringése is mellé járul, a vizsgálatok végéig szükség lenne profilaktikus LMWH (pl. Fraxiparine, vagy Clexane) alkalmazására, illetve egy korrekt veralvadasi kivizsgálásra.
A Trombózisközpontba, Sepa dr-t megtalálja hétfőn, engem a jövő pénteken délelőtt.
Üdvözlettel
dr. Blaskó György
Tisztelt doktor Nő/Úr!

Előző válaszuk beigazolódott. A trombofiliai vizsgálat eredménye pozitív lett. Dg: prothrombin gén mutáció, heterozigóta. gyermekeim szűrése fontos. Jelenleg synkumárt szedek és kompressziós harisnyát használok. Ha fájnak a lábaim valahol, rettegek az újabb trombózistól és következményétől, vagy infarktus, strók. stb. 52 éves vagyok. 1 éve műtöttek jobb véna femoralis trombózisra 7 mm. ami a saféna magana ...
nem tudom pontosan mert nincs nálam a lelet. Átbeszélve a családi előzményeket apai ágon 2 unokatesom szintén pozítív egyik már mélyvénás trombozison esett át a másiknak még nem volt, de az ő gyerekeiket is szűrni kell. Nagyon félek. A lányomnak már volt egy 10 hetes magzat elhalása, de akkor még nem tudtunk semmit az én véralvadási problémámról. Magas a puzus számom, a cardiológus ASA szedését írta fel és a z EKG- Uh-n is vannak némi eltérések.
Synkumár szedése mellett is kaphatok trombózist, embóliát, strókot infarktust stb? Mit tegyek?
Köszönettel: E. Kara
Tisztelt Erős Istvánné!
Kérem, hogy jelentkezzen be Blaskó professzor úrhoz, vele személyesen mindent átbeszélhet.
A helyzet nem aggasztó, de ahogy írja is, meg kell tanulni együtt élni vele, pontosan követni minden tanácsot.
Maradok tisztelettel
dr. Babai László
Szeretnék pár problémámra választ kapni. 4 trombózisom volt az elmúlt 3-év alatt, nagyon fáj a lábam, magas a vérnyomásom is. Sok gyógyszert szedek az erekre, de ami aggaszt, hogy mindenem nagy gyorsasággal meszesedésnek indult. A nyaki ütő erem eredménye nagyon rossz, ez miatt a bal fülemre nem hallok már rendesen, állandó szédülés, alvás zavar....! Szeretném meg tudni hogy lehet e ezen segíteni, mert még szeretnék élni, de nagyon sokszor rosszúl vagyok, ez miatt volt 1 balesetem is, el estem, és maradandó károsodás maradt a mutató ujjamban, le merevedett a felső ujj perc, és nem lehet csinálni semmit vele, az orvos szerint, mert az izűletem olyan szinten károsodott, hogy így marad. Szeretném kérdezni, mit lehet tenni a nyakammal, meg a hallásommal?? Köszönöm Üdvözlettel:Hada Noémi
Tisztelt Hada Noémi!
Természetesen lehet kezdeni sok mindent. Megfelelő kezelést kell beállítani, azt követni. Mindenképpen szükséges egészséges életmódot folytatni.
Hogy Önnél pontosan mi a kezelés és az életmód, azt minden részlet, korábbi lelet, jelen állapot, életkörülmények, stb. ismeretében tudjuk megmondani.
Kérem, jelentkezzen be Kósa Éva doktornőhöz!
Maradok tisztelettel
dr. Babai László
Tisztelt Trombózisközpont!

Idén áprilisban volt egy vetélésem (8 hetesen leállt a szívműködés), ami után néhány vizsgálatot elvégeztettem.

A trombózishajlam vizsgálatának az eredménye: MTHFR C677T 1. Allél mutáns, 2. Allél mutáns, homoyzgota. (A prothrombin G20210A és a Leiden normális.)
A homocisztein szintem 8,5 umol/L (ref. 5,0-15,0)
A PT INR 0,9 (ref. 0,8-1,2)
Májusban folsav szintet ellenőriztek, akkor magas volt: >45,4 nmol/L (ref 10,4-42,4)

Az orvosom szerint elegendő, ha folsavat szedek. Jelenleg olyan terhesvitamint szedek, amiben 0,8 mg folsav van. Ez így valóban megfelelő?

Tudom, hogy egy vetélésnek rengeteg oka lehet, de ha már kiderült ez a mutációm, akkor legalább erre oda tudnék figyelni, hogy második alkalommal ez már biztosan ne jelentsen gondot. Van ezzel kapcsolatban még bármi teendő, vagy tényleg elég a 0,8 mg folsav?

Köszönettel,

Sz. Tímea

Kedves Timea,
Nem minden vetélés kóros, A vetélés a szervezetnek egy módszere, hogy az életre alkalmatlan embrioktól megszabaduljon! Nem feltétlenül kell a háttérben betegséget gyanítani. Az Ön esetében azonban az heterozygota MTHFR polymorfizmus normális homocystein szinttel járt, tehát bőven elég, ha a magzatvédő vitamint szedi legközelebb.Egy mutációra Ön nem tud "odafigyelni", mert ezt a szülei okozták és Ön így örökölte meg.
Ha azonban egyéb alvadási defektusa lenne (és erre egy kivizsgálás választ adhatna) akkor megtudhatjuk, hogy mire figyeljünk oda és mit kell kapnia a terhesség alatt. Ha bejelentkezik a Trombózisközpontba, szívesen válaszolok kérdéseire és a vizsgálatokat is megejthetjük.
Üdvözlettel
Dr. Blaskó György
Kérdésem a köv. lenne: kb. 3 alkalommal is előfordult velem, hogy a látásom homályos lesz, kb. mintha egy lukon néznék ki és egy ideig nem jutnak eszembe dolgok. Pl. nevek sem, ezzel tisztában is vagyok, mégse tudok ellene tenni. Eléggé kellemetlen érzés, főleg amikor úgy érzem, hogy kezdek hibás lenni. Ez aztán magától elmúlik, főleg ebben a meleg időkben fordult velem elő. Sajnos anyukámnak strokja volt sőt hiába a figyelemfelhívás, az orvosok sem kezeleték elég rutinosan (igaz 75 éves volt) , így sajnos nála végzetes volt. Én jelenleg 59 éves vagyok és eléggé rettegek, hogy hasonlóan végzem. Kérdezném, hogy lehetnek-e a jelek erre a betegségre utalóak és ha igen mi a teendőm??? Köszönettel! Kis Virág
Tisztelt Kis Virág!
A leírt tünetek egyértelműen a TIA jelei! Bármikor stroke alakulhat ki. Sürgősen kezelésre szorul!
Kérem, jelentkezzen be Kapocsi Judit tanárnő rendelésére.
Maradok tisztelettel
dr. Babai László
Leiden monozigota szindromam van es PAI 1 5/G monozigota...
Kerdesem az lenne lehet e meg gyermekem anelkul, hogy eleemet veszelyeztetnen?
38 eves vagyok es egy 12 eves fiu edesanyja.
Kedves Edit,
Lehet még egészséges gyermeke (ugyan kicsit későn jöttek rá, hogy mennyire veszélyeztetett volt), de nagyon fontos lenne, hogy a szükséges tennivalókat maga is értse, és ezért kérem, beszéljünk meg egy időpontot a Trombózisközpontban egyik pénteken reggelre.
Üdvözlettel
Dr. Blaskó György
Kérdése szülés utáni trombózis,lehet e még ezzel gond? mélyvénás,szülés után kéthéttel történt,ennek 6 éve!
Kedves Brigitta,
Én képtelen vagyok érdemben válaszolni ilyen rövid és adatokat nem tartalmazó kérdésre. Ha csak fél évig kezelték a thrombosisát, persze, hogy lesz "gond".
Kérem, ha igazán érdekli a dolog, jelentkezzen be a Trombózisközpontba és hozza magával az összes leletét!
Tisztelettel
Prof. DR. Blaskó György
Tisztelt Doktor Úr
Engem a rádiófrekvenciás visszérműtét érdekelne. Mennyibe kerül ,egy lábon ? Az ár függ-e a terület nagyságától vagy az erek száma számít .Van e részletfizetési lehetőség . illetve számít e hogy milyen évszak van mert mindenkitől azt hallom hogy nyáron nem szabad megműttetni . Válaszát előre is köszönöm .
Üdv. Nikolett
Tisztelt Trefán Nikolett!
Igen, függ a nagyságtól, mérettől, kiterjedtségtől. Kérem, jöjjön el rendelésemre, mindent átbeszélünk.
Tisztelettel
dr. Sepa György

Hírek

Kezeletlen vashiányos vérszegénység- mi baj lehet belőle?

Kezeletlen vashiányos vérszegénység- mi baj lehet belőle?

A vashiányos vérszegénység gyakori állapotnak számít. A kezelést a páciensek annál jobban tartják be, minél súlyosabb panaszokat okoz. Ha gyakori fejfájással, krónikus fáradtsággal, ingerlékenységgel küzd valaki, akkor nagyobb eséllyel fordít jelentősebb figyelmet az előírt terápiára. Ha azonban valaki enyhébb tüneteket tapasztal, akkor sűrűbben előfordul, hogy az illető nem figyel oda az étkezésére vagy nem veszi be a gyógyszereket. Dr. Fehér Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológia irányultságú belgyógyászát arról kérdeztük, vajon mennyire veszélyes a kezeletlen vagy a rosszul kezelt vérszegénység.

További részletek
Mikor van szükség hematológusra?

Mikor van szükség hematológusra?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok
