A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt dr.Ádám Zsófia!

Tegnap volt egy spontán pánikrohamom, legalábbis a tünetek alapján biztos, hogy ez volt. Még sosem volt eddig. Migrén aurám is szokott lenni, A pulzusomra concort szedek kb.2 éve. Érdemes lenne egy kardiológiai kivizsgálásra elmennem?

Másik kérdésem, hogy nyár óta a jobb vádlim többször fáj mozgástól függetlenül. Ezzel fel kell keresnem érszűkületi szakembert vagy egyenlőre elég ha a háziorvoshoz elmegyek egy lábszári vérnyomásmérésre?

Köszönettel:

M.Gabriella
Kedves Gabriella,

a pánikbetegségen nem fogok tudni segíteni mert az inkább lelki

eredetű szokott lenni melyeket gyakran szívtünetek is kísérnek. A

szívbetegség kizárása azonban fontos ezért egyetértek a kardiológiai

kivizsgálással.

A vádli fájdalom miatt angiológus (érgyógyász) és ortopédiai

vizsgálatok javasoltak. Érszűkület inkább idősebb korban, dohányosokon

szokott kialakulni. a visszeresség minden életkorban előfordulhat.

Üdvözlettel

Dr Ádám Zsófia
Kedves Doktornő! 20 éves korom óta vannak látászavaraim bal oldalo látótér kieséssel illetve beszédzavarral kb 2 évente. 22 hónapja kaptam egy kisebb agyvérzést is ami bal oldali látótér kiesést okozott amely mára maradandó lett. Mr leletem szerint jobb oldali agykamra tágulat keletkezett, és van még arteria vertebralis hypoplasias. Gyógyszert divascan szedek de már rosszul érzem magam tőle. Voltam angiographián ami negativ lett, viszont a nyaki art.vert.-ban fordított volt az áramlás..1 hónap múlva az MR már nem mutatta ki. Véralvadás rendben van. Néha zuhanás érzésem van és olylan mintha idegen lenne a karom vagy lábam is. Ön mit javasol? 3 gyermekem van :/
Kedves Tünde,

Ne haragudjon, de levelére egy publikus oldalon -orvosi titoktartás és személyiség jogok miatt - képtelen vagyok érdemben válaszolni. Kérem keressen fel!

Tisztelettel

Dr. Blaskó György
Tisztelt Prof Dr Blaskó György !



Kíváncsi lennék a véleményére mit tartalmaz Ön szerint a következő lelet:

Mire számíthatok ezzel kapcsolatban? Hogyan gyógyítható? Gyermekem örökölheti-e?



LA-APTI beteg 52,7 * sec 35-44

LA-APTI kontroll 37 sec 35-44

LA-APTI keverék 43 sec.

LA megerősítő PI ráta 1.2 (50x) 1.2

LA megerősítő PI ráta 1.35(500x) * 1.2



A (hagyományos) és lupus anticoagulansra (LA) érzékenyített APTI idők nem korrigálható megnyúlása és a higított tromboplasztin időráta vizsgálat pozitivitása alapján LA valószínűsíthető. A lupus anticoagulans diagnózis felállításához LA két mintavételből való ismételt kimutatása szükséges, a két mintavétel között minimum 12 hétnek kell eltelnie.



APC rezisztencia 4.83 > 1.99

Protein C aktivitás 132 * % 70 - 130

Protein S aktivitás 101 % 65 - 140

AT3 109 % 80 - 120



Válaszát előre is köszönöm!!!

Tisztelettel:T. Gábor



Kedves Uram,

Csodálom, hogy adatait egy mindenki által nézhető formában közli. Azt tanácsolom, hogy tegye azt, amit a labor javasol: 12 hét múlva a LA vizsgálatot ismételjék meg, mert csak abban esetben mondható ki a diagnosis. A többi adata oly közel van a normális értékekhez, hogy ne törődjön velük! Viszont az LA lényeges!

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György
Kedves Doktor úr!



Szeretném megkérdezni, hogy a nyaki érszűkület műtét, hogy zajlik. (katéteren?, altatásban?) Nagyon köszönöm válaszát.
Kedves Anikó!



Mindkét megoldás lehetséges.

Általában az érfestést végző orvos dönt az érsebészekkel konzultálva.



Üdvözlettel



dr. Sepa György
Tisztelt Doktonő/ Doktor Úr!



35 éves múltam, közel egy éves próbálkozás után szeptemberben sikerült teherbe esnem. Első terhesség lett volna. Sajnos pár nappal a pozitív teszt után elvetéltem, tehát még az ötödik hét végén. Jelenleg Bécsben élünk, az itteni nőgyógyász ultrahangon mindent rendben talált. Szerinte és a háziorvos szerint is ez bárkivel előfordulhat, nincs jelentősége. Egyetlen vetélést még nem kell kivizsgálni. Koromra való tekintettel azonban én -amennyire lehet- szeretnék utánajárni és kivédeni, amit lehet. A hormonvizsgálat rendben van .



Önköltségen kértem egyébeket is, amelyekről interneten/könyvben olvastam. Ezek közül több a trombózishajlamot jelzi, mint megtudtam, ami nyugtalanít, mert bár ilyen problémám eddig nem volt, de anyai nagypapám agyvérzésben halt meg, nagymamám több infarktuson, trombózison esett át és végül három agyvérzést követően hunyt el. (Édesanyám és öccse között 12 évig nem sikerült teherbe esnie.) Édesanyámnak visszere és magas vérnyomás van (neki velem és húgommal 2 problémamentes terhessége volt 30 ill. 32 évesen). A seprűvénáim már nekem is több éve fokozódnak. Fogamzásgátlót nem szedtem soha (lelki okok miatt korábban párkapcsolatom nem volt).



A leleten szerepel:

1. prothrombin idő 73% (normálérték 70-140). Tavaly ősszel egy vérképen még 83% volt.

2. homocisztein 8 μmol/l (normál: <14)

3. inhibin-B 128 ng/l (ciklus 3. napja, normálérték 45-120 ng/l)

4. foszfolipid IgG Auto-antitest negativ, 2 (<10 negativ, 10-40 határérték, >40 pozitiv)



Szerettem volna a Faktor V-Leiden, Prothrombin és a Methilentetrahydrofolatreduktáz szinteket is nézetni, de mivel génvizsgálatokról van szó, csak szakambulancia/specialista beutalójával lehetséges.



Emellett kértem D-vitamin szintet, mert egy barátnőm 2 vetélését alacsony D3-vitaminszinttel magyarázták, és pótlás mellet már 2 kihordott terhessége volt. Az én értékem alacsony, 14 ng/ml (normál 30-100) ill. 35 nmol/l (normál 75-250). Erre most felírtak D3-vitamin cseppeket, heti 16.000 I.E.-t.



Szeretném tisztelettel kérni az Ön véleményét, érdemes/ajánlot-e további kivizsgálást végezni, esetleg az Önök központjához fordulni?



Köszönettel:

V. Zsófia
Kedves asszonyom,

Igaz, hogy az első vetélésnek számtalan oka lehetséges és a közölt leletei alapján nem valószínű, hogy akár thrombofilia, akár antiphospholipid szindróma okozta volna a vetélést.

Ezek a vizsgálatok csak igen szűk ablakot jelentenek a TERMÉSZETRE, aminek következtében vetélés kialakulhat (génhiba, spermiumhiba és beágyazódási problémák serege, stb.).

Javaslom, hogy szépen sorrendben végeztesse el a szükséges vizsgálatokat, ne pánikoljon és nyugodtan álljon a következő terhesség elé

Tisztelettel

Dr. Blaskó György
Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!

Az idei nyáron elkezdett fájni a jobb vádlim, inkább izomlázszerűen és itt ott mintha a bőröm is fájna, szóval nem úgy, hogy meg kellett volna állnom sétálás közben. Ez többször előjön azóta is, nyugalmi állapotban is. Továbbá most egy 4-5 napja a jobb talpam és lábujjaim zsibbadnak, ez szintén nyugalmi helyzetben is nem csak járás közben. Nem tudom milyen irányba induljak el esetleg érdemes lenne egy érszűkület kivizsgálás? Egyébként 42 éves vagyok, a pulzusomra Concort szedek és fogamzásgátlót is szedek.

Köszönettel:

Gabriella
Kedves Gabriella!

Panaszai inkább neuropathiás jellegűek, érzészavarra utalnak, neurológiai vizsgálatot javasolok első lépésként. Javaslom, jelentkezzen be Vida Zsuzsanna főorvosnőhöz.

Tisztelettel:

Kósa Éva
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő !



Tavaly bokatörést szenvedtem , majd csavareltávolítás után kétoldali masszív tüdőembóliám volt. Trombofília irányú vizsgálat történt, mely homozigóta Leiden-mutációt igazolt. Azóta syncumart szedek, kompressziós harisnyát hordok, lábam továbbra is dagad,fáj. Mikor várható jelentős javulás a trombózis terén, illetve a Syncumar lecserélhető-e Xareltora (természetesen szakember felügyelete mellett)? Köszönettel: Mohi Antal
Kedves Mohi Antal,

Sajnos türelemre kell intsem: ennek a betegségnek a javulása hoszzú hónapokat igényel. Az a legfontosabb, hogy Ön a Syncumar szedésével az ellenőrző vizsgálatok során INR 2-3 között legye. Elvben persze lecserélhető lenne Xareltora, de nem most, mert aki Syncumarral beállítható, azt a TB Xareltora nem támogatja.

Türelem és fél évente Doppler ellenőrzés!

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György
Tisztelt Dr. Blaskó György!



Vetéléseim miatt több vizsgálatra is elküldött a Kaáli Intézet. Az elvégzett thrombophilia irányú vizsgálatok során a kóros APC rezisztencia hátterében heterozygota Leiden mutáció igazolódott.

Ismét terhes vagyok, de most kapok kezelést a Leiden mutációra. Napi 1 adag Clexane 4000 NE injekciót és esténként 1 Aspirin protect 1000 mg-os tablettát kell szednem. A kérdésem a következő lenne: A két gyógyszert lehet használni egy időpontban? (úgy értem, hogy mindkettőt este alkalmazom?) Vagy inkább az egyiket reggel a másikat este alkalmazzam?



Köszönettel:

Mili
Kedves Asszonyom,

Nyugodtan használhatja a két gyógyszert egy időpontban. Olyan a farmakokinetikájuk, hogy \"nem módosítják egymást\"

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György
Tisztelt Professzor úr!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy pár hónappal ezelőtt volt egy igen csúnya ínhüvely gyulladás a karomba ami folytán az ujjaim is begyulladtak gyógyszert és krémet is kaptam rá, ezenkívül kb. 4 hétig nem is dolgozhattam. Most, hogy eltelt pár hónap érzem, hogy nem gyógyult meg teljesen illetve, hogy nem is a karommal van a probléma hanem főleg a kézfejemmel és az ujjaimmal, reggel nehezen tudom mozgatni őket, aztán persze jobb lesz, de délutánra pedig teljesen elfáradnak és fájnak, nem hiszem , hogy ez normális lenne (34 éves adatrögzítő vagyok, nyilván állandó használatban van a kezem, pláne , hogy emellett iskolába is járok, ahol írnom kell) . Az lenne a kérdésem, hogy lehet, hogy nem jól működik a vérellátásom? (Annyit tudok, hogy a vörös vérsejt számom egyébként is kevés) köszönettel Ács Sz.Zsuzsa
Kedves Ács Sz Zsuzsa,

Ahogy szépen lasztikusan leírja, Önnek un. \"alagút szindrómája\" van, amin -sajnos - csak a hosszú pihenés segít és az adatrögzítés csak árt. Egy kézsebész tudna magán segíteni, de ez nem az én szakmám.

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György
Tisztelt Doktor Úr! Sajnos de én úgy látom hogy a Synkumár egyáltalán nem segít. az utolsó eredményem is 1,75 volt. Az orvosnőm Már azt feltételezte rólam hogy , vagy nem szedem rendesen a gyógyszeremet, vagy hogy valamiféle homéopátiás készítményt szedek.?! Szerintem sem normális hogy egy év alatt nem tudja beállítani a Synkomámat. a másik hogy nem is akar másfajta patkányméregre át állni. Maga már ajánlott másfajta gyógyszert, de a Dr .nőm csak ebben az egy orvosságban látja a nevezett gyógyulásomat. Szeretném tudni, hogy van-e lehetőség homeopátiás készítményre?! Egy éve szenvedek mélyvénás trombózisban. Kérem szépen válaszoljon levelemre, előre is köszönöm a fáradozását , és segítségét.

Tisztelettel:Muskovits Csaba
Kedves Csaba,

Sajnálom, de a piacon egyáltalán nincs alvadásgátló homeopathiás készítmény!!!. A homepathiás készítményekben igen-igen alacsony az un. hatóanyagtartalom, én ezért igen hatékony placebo-készítményeknek tekintem őket. Kérem keressen meg adataival az Oxygén Medical-ban. Ha INR 1,75 öt elértek, fog az a beállítás menni, higgye el!

Várom

Dr. Blaskó György

Hírek

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót


További részletek
Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni

Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA