Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor nNő/Ur,



Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy tegnap előtt este lefekvéskor hirtelen nagy fájdalom tört rám hogy szinte remegtem a jobb combomban és 3 gyogyszer kellett hogy enyhüljön a fájdalom, másnap pedig nehézkes volt a ráállás és fájt, persze algoflecforte gyogyszer hatására enyhült a fájdalom és este pedig nem volt tünetem csak következő reggel pedig enyhe fájdalmam volt , és jelenleg is mevan a tünet, de fél diplofenak hatására eltünik.



Gondolni lehet e trombózisra ?



Kedves Zoltán !

Kimondottan az alsó végtagban jelentkező fájdalom nem utal trombózisra. Nem említett más panaszt. Trombózis esetén jellemző lehet duzzanat az alsó végtagok közötti lábkörfogatbeli különbség, meleg tapintat, nyomásérzékenység . Ha panaszai továbbra is fennállnak keresse fel háziorvosát aki szükség esetén ultrahang vizsgálatra küldheti .

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Kelemen Edina
Kelemen Edina asszisztens
Kedves Doktornő/Doktorúr!



Néhány hete, nyomást éreztem a mellkasomban, és magas volt a vérnyomásom is, 149/74 vagy ennél magasabb 1580/80 is volt.

El mentem a kardiológiára ott csináltak EKG-ét, aminek az eredménye: EKG:77/min. fr. SR kp. állású R-tengely, norm.PQ, bal pitvari megrerhelés, V3-5 -ben magasabb csúcsos T-hullámok.RR:158/85

Q2:98%

Csináltak szív ultrahangot is, aminek az eredménye:

Aorta gyök:28mm

Bal pitvar 32mm

Bal kamra:(EDD) 40mm

(ESD)27 mm

M-módból kalkulált EP: 60

IVS 8mm

Hátsó fal: 8 mm

Vélemény:

Ép mintralis és aorta billentyű. Norm. tág szívüregek, jó gloasilis, systoles bal kamra funkció, segmentalis falmozgás zavar nincs.

Color dopplerrel közepes MI.,kicsi TI. Becsült pulm. nyomás 32 Hgmm.

A magas vérnyomásomra kaptam vérnyomás csökkentőt, Tanydont, amiből, reggel egy szemet kellene bevenni, de annyira le megy a vérnyomásom, hogy csak felet merek beszedni.

Másfél óránként kell mérni, és i ilyen vérnyomást mérek:

Ma pl: 131/65 pulzus 64 ezt reggel mértem, 11:30-as mérés 117/58 pulzus:63

Szerintem a második érték nagyon alacsony, és a pulzus szám is szerintem. Mondtam a doktornőnek, hogy milyen vérnyomásokat mérek, és azt mondta, hogy a második érték miatt nem kell aggódni, és be kell áljon majd. A vérnyomás csökkentőt 3 hete szedem. Mi lehet az oka, az alacsony pulzus szám, és a második alacsony értéknek?
Kedves Adrienn !

Szeélyes konzultáció és fizikális vizsgálat, valamint az összes leletének áttekintése után tud szakorvos véleményt mondani .

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Kelemen Edina
Kelemen Edina asszisztens
Tisztelt Dr Úr /Dr Nő !



2 napig éjjel térdtől lefelé zsibbadt a bal lábam, olyannyira, mintha nem is az enyém lenne. kb 1 óra mozgatás, dörzsolés, járkálás után megszünt. a 3. nap éjszakájától "csak" a lábfejem zsibbad, és a vádlim nagyon fáj. A combomban van enyhe érszűkület, a pulzus érezhető a bokámnál is. csak éjjel, vízszintes állapotban zsibbad. Ha felülök, pár percit dörzsölgetem, ráállok elmúlik, de aztán ismétlődik. Fehérebb aq jobb lábamnál.

A kérdés az lenne, hova forduljak a problémámmal?



(68 ÉVES NŐ VAGYOK)

köszönöm szépen ha válaszol.
Kedves Csík Ferecné !

Panaszaival angiológus szakorvost keressen fel . Szívesen várjuk központunkba.

Üdvözlettel: Kelemen Edina
Tisztelt Doktor Úr!

7 év sikertelen teherbeesés és egy vetélés után csináltattam egy komplex vérévételt. Első körben a véralvadás panelt több ízben rontották, egymásnak ellentmondó értékek jöttek ki, így ismételni kellett. Az alábbi eredménynek születtek: (zárójelbe a labor referenciaértékeit írtam)

d-dimer: 0,20 ug/ml

APC-resistencia: 5,6 (1,8-7)

Protein S aktiválás: 75,43% (58-128 %)

fehérvérsejt: 3,5 G/L (4,4-11,3)

Neutrophil %: 44,4 % (50-70%)

Monocyta %: 8,6% (2-8%)

Neutrophil : 1,53 G/L (2,2-7,9)

Leiden mutáció: normál

T lymphocita %: 69,9 % (62-81)

B lymphocita %: 10,9% (6-23)

NK limphocita % : 17,9 (6-23)

T helper lymphocita: %: 45,3 (28-57)

T supressor %: 22,6 % 810-39

Aktivált T lymphocita %: 10,5 % (1-10)

CD4/CD( sejtarány: 2 (2-5)

NK funkció: 31,7 %

Nk funkció számított : 113 %

(80-120)

NK lymphocita szám: 0,24 G/L (0,25-0,60)

Anti trombin III:102,84 %

Protein c aktiválás: 107,55% Faktor III: 103,7

Lupus antikoaguláns: 31,3 sec

ANTI -LA: 28

Cöliákia: negatív

Protrombin G20210A : negatív

Trombin idő, PT INR, APTI értékekek nincsenek előttem most, de azokkal nem volt gond.

Tanácstalan vagyok, hogy ezen értékekkel van e teendő. Ha igen milyen orvoshoz forduljak? Van e olyan érték, ami a teherbeesést akadályozhatja?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm: M. Zsanett
Kedves Zsanett !

Sajnos laboreredmények e-mailben történő értékelésére itt nincs lehetőség. Az eredményeken kívül más kérdés is felmerül. Ahhoz , hogy teljes egészében átlássa szakorvos az ön esetét személyes találkozás szükséges. Központunkból Dr. Szélessy Zsuzsanna doktornőt tudom ajánlani.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
2016-ban volt két szívműtétem, kaptam egy pacemacert márciusban, májusban pedig aorta billenyű cserére került sor. 64 éves vagyok, ezért a műanyag billentyűt építették be a biot nem javasolták a korom miatt. Syncumart szedek, napi 3-4 db-ot, az INR értékem nagyon labilis, pedig a diétá szerint étkezem . Érdeklődöm, hogy a Syncumar helyett van-e más helyettesítő gyógyszer? Az esetleges magas ára nem okoz anyagi terhet-.

Megköszönném a válaszát, mert az ingadozó INR érték és a havi vérvétel gondot jelent számomra.

Tisztelettel: Hosszú Zoltánné Anna

Kedves Hosszú Zoltánné !

Vannak más és korszerűbb véralvadásgátló szerek is. Meg kell említeni azonban , hogy nem minden esetben cserélhető le a syncumar. Ha lehetősége van valamennyi leltével keresse fel Dr. Blaskó György Professzor Úrat, hogy átbeszéljék az ön esetében van-e mód a gyógyszerváltára, mert a leírt információ kevés ahhoz , hogy biztos választ adjon itt .

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Kelemen Edina
Kelemen Edina asszisztens
Üdvözlöm doktor úr.30-éves férfi vagyok rengeteget dolgozom (általában tetőn,ács vagyok)és a problémám a következő:mindkét vádlisérülése intenzíven ugrál mozog,mintha hullámoznaolykor a vall combos felső belső része is,kb 2-3hete.Fájdalom nem mondanám h.jár vele.Nem tudom mennyire van köze hozzá de hirtelen és szinte egyszerre minden ízületem fájni kezdett intenzíven (2könyök,2térd..)de ezek fájnak is becsületesen míg a két vádli főleg a vall csak mozog hullámzik nem csak pihenés kor nappal is...hogy be lenne dagad a nem észleltem vagy h.el lenne szineződve de található mind kèt térd hajlatában viszér..A testem más részén(váll ,alkar,)is meg van ez az idegesítő mozgás de a vádlinál nagyon intenzív ék mondanám.Annyit talán még hozzá tennék h.iszonyú stresszes éven vagyokntúl ami fizikális tünetekkel is jelentkezett az utóbbi hónapokban(szédülés,hányinger,rossz közérzet,stb)Tudom komolyan kell venni ,kivizsgálni de sajnos Francia ó-ban tartózkodom és csak 6-hét múlva jutok haza ...Professzor úr szerint mire utal ez a tünet?Köszönöm önnek minden jót.
Kedves Péter !

Sajnos messziről, ilyen távolságból nemtudok segíteni . Az biztos , hogy a megterhelő fizikai munka már magában okozhatja az említett panaszokat. Mindenképp javasolnék egy alsó végtag ultrahangos vizsgálatot amíg eljut egy szakorvoshoz. Nem írt arról , hogy dohányzik -e ? A szédülés miatt belgyógyászt keressen fel , ha lehetősége van vérnyomásait ellenőrizze a panaszok idején.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Tisztelt Doktornő/Úr!

Egy közeli hozzátartozómnak hamarosan műtétje lesz. Az orvos EKG és „nagylabor” vizsgálatot írt elő. Az lenne a kérdésem, hogy ezen kívül még milyen laborvizsgálatra lenne szükség, hogy a vérzékenységi hajlam biztosan kideríthető, ill. kizárható legyen?

Másik kérdésem pedig, hogy milyen vizsgálat zárná ki teljesen azt a lehetőséget, hogy allergiás az LMWH injekcióra, amelyet a műtét előtt fog kapni?

A mielőbbi választ előre is köszönöm.

Tisztelettel: H. Jánosné

Kedves H. Jánosné !

Az allergia csak a gyógyszer beadásakor igazolható, jóslóvizsgálatok nincsenek. Az alvadási/ vérzési vizsgálatok közül a legfontosabb: a fibrinogen szint, prothrombin, PTTI, DDimer.

Üdvözlettel :Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Nőgyógyászati kisműtét miatt a műtét előtt 2 nappal Clexanaval szúrtam magam. Meddig kell ezt még csinálnom a műtétet követően. Mikor kezdhetem, és mennyi idővel a Clexana szúrés után a Pradaxát szedni.
Kedves Érdeklődő !

Nőgyógyászával kell megbeszélnie pontosan mennyi injekció szükséges, aztán egyik napról a másikra visszaállhat a tbl-ra.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Tisztelt Doktor úr/nő!

17éves lány vagyok és lassan 3 hónapja megvannak duzzadva a nyirokcsomóim a nyakaom illetve a fülem mögött amik fájdalmatlanok de a legnagyobb kissé és azt hiszem tömött tapintású.Lázam nincs.Pár héttel

a nyirokcsomók megjelenése után kimozdultam és fogyasztottam minimális mennyiségű alkoholt.Ezt követő napokban nagyon nehezen nyeltem és a torkom is fájt ,na meg az egyik nyirokcsomó a nyakamon még nagyobbra duzzadt.Ekkor nagyon megijedtem és rohantam a háziorvoshoz.Aki vérvételre és szerologiai vizsgálatokra kuldott.A vérvételem nem mutatott ki gyulladást és a fehérvérsejtek is rendben voltak.Egyedul a májfunkciós értékeknél voltak minimális emelkedések illetve megállapították hogy vashiányom van.A szerológiai vizsgálatokból megállapították,hogy valószínűleg friss Ebstein-Barr vírusom van az IgM és az igG antitest pozitivitása miatt.Ezután a háziorvosom biztonságkedvéért elküldött nyaki ultrahangra ahol találtak egy pár 2-4mm nagyságú nyirokcsomót és egy nagyobbat a jobb állkapocs szögletben max 7-8mm kis átmérőjű megnagyobbodott nyirokcsomót.Vélemény:'Megnagyobbodott reaktív nyirokcsomók .A nyakon patológiás nyirokcsomó egyéb körülírt képlet nem látható.Ezutan saját magam nyugtatására elmentem egy Hasi UH-ra is ami teljesen negatív lett.A nyirokcsomók azóta is elég nagyok.A háziorvom eléggé ellenezte hogy hematológiára menjek.Így magamtól

mentem oda is.Ott aztán tapogatták a nyirokcsomóim és a többi testrészemen is de máhol nem találtak megnagyobbodott nyirokcsomót.A hematológus szerint is feltehetően vírus miatt alakult ki.További vizsgálatot senki nem javasolt.De én azonban még mindíg aggodom híszen 3 hónapja nyirokcsomók vannak a nyakamon.Jelenlegi állapotom:néha kicsit szédülök és fáradékony vagyok de egyéb tünetek nincsÖn szerint is belenyugodhatok és nem kell további kivizsgálásra mennem ?Sajnos mindíg a legrosszabbra gondolok .
Kedves Merkl Vivien!

Ez a vírus sokáig marad a szervezetében, de meg fog gyógyulni.Lényeges, hogy a máját ne terhelje. (gyógyszer, alkohol, drog, zsíros ételek) "C" vitamin, szabad levegőn tartózkodás,séta, úszás stb.ami segíti a gyógyulást.kb 2 hónap elteltével ismételt májfunkció és vérkép kontroll javasolható.

dr. Szélessy Zsuzsanna
dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
trombofiliás vagyok, hosszabb repülőútra megyek, mindenki - háziorvos, belgyógyász mást mond, hogy mennyi LMWH-val kell szúrnom magam az utazás előtt. És mikor kell beadnom, és az utazás előt és után. Nagyon várom válaszukat
Kedves Rita !

A LMWH adag a testsúlytól függ. Az utazás előtt közvetlenül kell beadni.

Üdvözlettel : Kelemen Edina

Hírek

Trombózisom volt- mitől lehetett?

Trombózisom volt- mitől lehetett?

A mélyvénás trombózis akut kezelésével szinte egy időben megkezdődik az okok feltárása, hiszen a további terápia eldöntése céljából fontos tudni, vajon mi is okozta a vérrögök képződését. Prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját megkérdeztük, vajon mi minden állhat a trombózis hátterében, és hogy egyáltalán milyen vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy ez kiderüljön.

További részletek
Ezek a vérkép eltérések utalnak vérszegénységre

Ezek a vérkép eltérések utalnak vérszegénységre

A vérszegénység gyanújakor az orvos minden esetben vérvizsgálatot kér, ahol bizonyos értékek eltéréseiből már felállítható a diagnózis, így a terápia megkezdhető. Hogy pontosan mely eredmény esetén kell erre gondolni, arra dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa adott választ.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA