Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Prof .Dr. Blaskó György!



Férjemmel régóta szeretnénk kisbabát. Túl vagyunk 3 lombikon, ahol volt vetélés is. Nőgyógyászati problémám nincs, pajzsmirigyre szedek gyógyszert. Az alábbi vizsgálati eredményemről szeretném megkérdezni az Ön véleményét:

FV Leiden mutáció

Prothrombin mutáció

MTHFR C677Tpolimorf.

MTHFR A1298C polimorf.

Mindegyik eredményem homozigóta vad (normál).

Ez az eredmény jónak számít mivel normál? Tudja-e szervezetem hasznosítani a folsavat? Spontán létrejöhet-e a terhesség? Több lombikot már nem tudunk vállalni.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Kis Bea
Kedves Bea !

Ezt így e-mailben nem lehet megválaszolni. Ugyanis ha teljesen normál a genetikája, akkor nem én járulok hozzá a gyermek létrejöttéhez, hanem a nőgyógyászok. Nekem az a dolgom, hogy ha lmegfogant az embrio, akkor az alvadásgátló kezeléssel nyitva tartsam a placenta ereit, hogy kapjon táplálékot (nagyon röviden és velősen) de azért ezt át kellene beszéljük, kapott-e LMWH-t ,stb. Jelentkezzen be egy konzultációra Üdvözlettel : Dr. Blaskó György



Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Tisztelt Doktor Úr!

40 éves vagyok. 4 éve volt egy trombózisom, amiből kétoldali masszív tüdőembóliám lett. Kiderült, hogy Leiden heterozigóta vagyok, és alacsony Protein S szintem van. Warfarinnal próbálták a vérsűrűséget állítani, és diéta mellett sem állt be az INR. Áttértünk Xareltora, amit már több mint 3 éve szedek, de nagyon komoly hasi panaszaim voltak. Még a vakbelemet is kivették, pedig nem is volt begyulladva.Elhagytuk a Xareltot, és azóta nem fáj a hasam. Viszont dagad - nem nagyon, - a lábam, és fáj, ami a Xarelto mellett nem fordult elő. Átálltunk pár hónapra Clexane-ra. 0,6-ost szúrok napi egyszer. 60,5kg- vagyok. Az injekcióra állás óta, - több mint 1 hónapja- nem néztek vérképet, és tervben sincs. A Xarelto mellett sem néztek rendszeresen vérképet, de mivel nagyon fáradékony voltam orvoshoz fordultam. Kiderült, hogy nagyon vérszegény lettem. Azóta vasat szedek.Keresték az esetleges vérzés helyét, de minden vizsgálat negatív lett. Az a kérdésem, hogy kellene-e ellenőrizni bármit is a Clexane mellett? Meddig szúrhatok? Biztosan elég a 0,6-os? Be lehet állítani PONTOSAN azt a dózist vérhígítóban, ami nekem biztonságos? Minden valószínűség szerint gyógyszert kell váltanunk, és olyanra lesz szükségem, ami mellett nem kell vért venni rendszeresen. Kereshetem Önöket a vérhígítás beállításával kapcsolatban? Mennyi napot venne ez igénybe? Mivel Győri vagyok, úgy kell szerveznem az időmet, esetlegesen a munkahelyemről a távolmaradást. Köszönöm válaszát!
Kedves Ildikó !

Keresse fel a Trombózisközpontot. Az egyszer adott Clexane megfelelő dózisú, emellett baja nem lesz, de évekig nem lehet adni . A Xarelto említett mellékhatása nagyon ritka én még nem találkoztam vele. Ha tablettára akar térni, megteheti (Eliquist javaslok) Az átállítás egyszerű. Jelentkezzen be rendelésemre, az összes leletét, papairját látni szeretném. Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Tisztelt Blaskó Professzor Úr!

Egy nagyon kedves barátom ügyében kérném a segítségét! Az esete a következő:

9 napja egyre jobban fàjt a lába (a vádlija). 29 éves a fiatalember, átlagos testalkatú, dohányzik. Napi 12-16 órát dolgozik, felszolgáló, hajnal 2-kor kel. Munkája mellett építkezik. A mai naponon, miután már nem múlt, hanem erősödött a fájdalom, illetve dagadt a vádlija, elment a hozzánk közeli kórházba Ausztriába. Ultrahangos vizsgálattal azt a diagnózist állapították meg, hogy mélyvénás trombózis. Kapott vérhogító injekciót és fáslit a lábára. Hazaküldték, hogy majd keressen egy belgyógyászt.

Az lenne a kérdésem, hogy ez így rendben van e? Mi a kezelés menete ilyen esetben illetve hogy milyen vizsgálatokra van szükség? (Pl. vérvétel még nem volt...)

Semmilyen információnk nincs erről a betegségről és szeretnénk egy kicsit tisztábban látni az ügyben, hogy ilyenkor mi a teendő.

Vas Megyében vagy Zala Megyében tudna e ajánlani szakorvost, aki specializálódott trombózis kezelésre? Az osztrák eljárás eléggé elbagatelizáltnak tűnik. Mivel osztrák biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, kezeltetheti magát ott is, de nem feltétlen ragaszkodunk ehhez! Mit ajánlana?



Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszàt!



Tisztelettel

Bokor Erika
Kedves Erika !

Az ellátást illetően sajnálatos, ami történt, azok sem jobbak a Deákné vásznánál. Mindeképpen kezelni kell, legalább egy hétig Clexane-nal vagy Fraxiparinnal (ez egy subcutan inj és vérhigitónak becézik, de nem higít)) és utána tablettás alvadásgátlóval (ami lehet Syncumar, warfarin, vagy Xarelto) Kérem keressék fel az én nevemben Dr Jáger Rita főorvost a Markusovszky Kórházban, ő jól ért ehhez. A dolog ugyanis SÜRGŐS, nehogy tüdőemboliát kapjon! Üdvözlettel : Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Arra a kérdésre szeretnék választ kapni hogy férjem egy éve műtötték tüdőre kivettek kettő pici csomót . Azóta kemo kezelésre járt 2-3 hetente egy kis szünetekkel . Most jelen pillanatban 3 hónapig nem kap semmi féle kezelést mert jók az eredmenyei . Kezdetben FRAXIPERINE 06mg . Kb több mint féléve ClEXANA 0.6 mg lett cserélve az injekció adás napi egyszer. Azt szeretném kérdezni hogy most már nem kap kemoterápia kezelést ezt a napi egy injekciót nem e lehetne valamilyen ugyan ilyen hatású gyógyszerre le cserélni . Szinte már nincs is hely hová szúrni tiszta kék folt mindene az injekció beadás helyén. Köszönöm válaszát . Tisztelettel.

Kedves Csizmár Miklósné !

Sajnos személyes konzultáció nélkül (kevés az infonformáció) itt e-mailen keresztül az ön esetében nehéz biztos választ adni kérdésére . Jelenlegi kezelőorvosával tudja megbeszélni az esetleges lehetőségeket.

Amennyiben a továbbiakban segíteni tudunk , kérem keresse fel haematológusunkat Dr. Szélessy Zsuzsanna doktornőt rendelőnkben. Üdvözlettel : Kelemen Edina
Kelemen Edina
Kelemen Edina asszisztens
Tisztelt Doktor Úr/Nő



Azt szeretném kérdezni, hogy Mthfr heterozigóta és protronbén gén heterozigóta esetben mikortól fontos a clexane injekció adása

Nőgyógyászom szerint elég az első ultrahangos vizsgálat után megbeszéljük

2 egészséges gyermekem van, 3hónapja volt egy missed ab

Azóta aktív folsavat szedek



Tisztelettel, Eszterhai Judit
Az aktív folsav szedése rendben van.

Tekintettel a familiaris trombofíliára és a spontan AB-re, valamint a várhatóan elrendelésre kerülő tartós ágynyugalomra, valóban célszerű a kora terhességben (6-8 hét) már elkezdeni az LMWH adását és szülést követően még 6 hétig folytatni is kell.



dr. Szélessy Zsuzsanna
dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Tisztelt Professzor Úr! Férjemnek 2 éve tüdőembóliát diagnosztizáltak. 20 mg Xarelto-t szed. Sajnos a veséje követ termel. Többször volt már vesekő törése. Megelőzés céljából Rovatinex gyógyszert szed. Pár napja elszineződik a vizelete. Érdeklődnék, hogy a két gyógyszert lehet-e együtt szedni. Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Szabó Istvánné !

A két gyógyszert lehet szedni egyszerre, de igen fontos hogy a vesefunkciókat rendszeresen ellenőrizzék (KN, kreatinin, clearence), mert a Xareltot eszerint kell dizirozni Üdvözlettel : Dr. Blaskó György





Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő !

35 éves nő vagyok, 2. császármetszésem után kétoldali tüdőembóliát kaptam (microembolizáció) . Először Clexan majd syncumar mite kezelést kaptam 8 hónapig. Genetikai vizsgálattal FV génmutáció igazolódott. Fogamzásgátlásként a Mirenat javasolta a nőgyógyászom de mivel hormont progesteront tartalmaz nem tudom hogy merjem - e használni, bár a tájékoztatóban az van írva hogy helyileg hat és gondolom a nőgyógyász sem javasolta volna ha nem lehetne. Köszönöm válaszát.
Kedves Renáta !

Mivel nem tudjuk, hogy homozygota, vagy heterozygota teljes körüen nem tudunk itélkezni. Heterozygota esetben a Mirenat szedheti, de ha van még alacsonyabb hormontartalmú készítmény, akkor azt szedje. Üdvözlettel : Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr!



Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy tavaly decemberben volt egy mélyvénás agyi trombózisom. Folyamatosan adom magamnak a Clexane 0,6mg injekciót. Eleinte reggel este kellett, amit lecsökkentették napi 1-re a jó eredmények miatt. Legközelebb novemberben kell mennem ellenőrzésre addig továbbra is injekciózom magam. Kérdésem az lenne, hogy ezek után mikor merjünk gyermeket vállalni? Milyen kockázatokkal, veszélyekkel jár?



Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Ildikó !

Nem tudom ki kezeli, de én nagyon hosszú időnek tartom az egy éves LMWH kezelést sc. inj-kal Sokkal hamarabb át lehet térni szájon át szedhető szerre. Ha novemberben láthatnám a CT eredményt, akkor meg lehetne itélni a terhességet, mert arra meg az a jó, ha Clexane-t kap. Addig nem érne meg egy tanácsadásra bejönni az össze elérhető leletével? Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy megszeretném kérdezni milyen gyógyszert szedjek hogy megelözzem a sziv panaszokat ???? Hálistennek még nem tudok problémát rolla de elszeretném kerülni....

Kérem mihamarabbi válaszát :



Tisztelettel : Mrton Erikaa Éva



Kelt :2017.junius 20
Kedves Erika !

Nagyon kevés információt írt le azzal kapcsolatban , hogy pontosan mire gondol. Nem ismert a kora sem . Célszerű ellenőrzésként egy belgyógyászati vizsgálat, általános labor (Pl: koleszterin, stb...), valamint egy EKG. Ezek függvényében tud majd megfelelő lépést tenni a megelőzés érdekében.

Üdvözlettel : Kelemen Edina

Kelemen Edina
Kelemen Edina asszisztens
Tisztelt Professzor Úr!

A 31 éves fiamnál tavaly nyáron tüdőembóliát mutatott ki a CT vizsgálat, kis infarct pneumoniával .A korházi kivizsgálások során nem derült ki, mi okozta az embóliát. Ezt követően 6 hónapig Pradaxa 2x150 mg gyógyszert szedett,majd két nap kihagyása után vérvétel történt,majd a gyógyszert tovább szedte.A genetikai vizsgálat eredménye negatív lett. A lupus AC szűrőteszt pozítív értékű lett. A lupus anticoagulans diagnozis felállásához 12 hét elteltével újabb vérvétel történt a Pradaxa gyógyszer egy hétre történő elhagyásával..A kontrol laborvizsgálat negatív lett.A lelet szerint a lupus anticoagulans jelenléte nem valószinű. A pradaxa szedése felfüggeszthető

Professzor Úr megköszönném a válaszát.hogy a gyermekéért aggodó édesanya megnyugodhat , hogy a fia egészséges.Köszönettel.

Kedves Margó !

A fia sajnos egyáltalán nem egészséges, ha egyszer tüdőemboliája volt. Sajnos az esetek 1/3-ában a thrombofilia vizsgálat nem mutat kórosat (itt tart a tudomány!),de ez nem azt jelenti, hogy a fiát nem kell kezelni. Akinek tüdőemboliája volt, annak minimum 2-3 évig alvadásgátlót kell szednie.. Folytassa a Pradaxa-t .

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György



Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász

Hírek

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!


További részletek
A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA