Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Dr.Úr!
42 éves családanya vagyok,május középén egy 1,5 órás repülőút után a bal lábszáramban mélyvénát és két izomvénát érintő thrombosison estem át,melyet a siófoki kórházban diagnosztizáltak és kezeltek.
Bennfekvés alatt napi 0,8 Clexant és napi 4 mg Syncumar mite tablettát kaptam.
Odahaza ezután napi 2 mg szedését állították be melyet én keveselltem mivel az INR értékem 1,1 volt a Prothrombin szintem pedig 47-42-60 % között mozgott.
Táppénz miatt munkám elveszítettem,így augusztus elején kiköltöztem Svájcba a páromhoz. A júniusi controll vizsgálaton a Doppler ultrahang a thrombusokat,rögöket még kimutatta,de az orvos elmondása szerint már megindult a keringés elvileg nem volt elzáródás.(csordogál! ahogy a dr. nő mondta)
Kiköltözésem előtt a Xarelto 10mg tablettát kaptam melyből napi 1 szedek. Azt mondta a Dr.nő hogy ez egy újgenerációs alvadásgátló tabletta amely beállítja a Prothrombin szintet azonnal és nem szükséges a 2-3 hetente történő vérvétel ,ami itt külföldön kicsit macerásabb lenne.
Nem mondták mennyi ideig kell szedjem és doppler ultrahang vizsgálatot is egy év múlva javasolt a kezelőorvos. Mondván úgysem szívódik fel addig ,és örüljek neki ha egyáltalán felszívódik.
Genetikai vizsgálatot sem javasoltak,most hallottam róla elősször.
Nagymamám 93 éves , pár éve neki is mélyvénás thrombosisa volt így gondolom Ön javasolná az örökletes szűrést ?!
Szeretném megkérdezni ,hogy normális e ennyi idő eltelte után , hogy rendszeresen,változó intenzitással a mai napig feszítő fájdalom jelentkezik??? Terhelésre,hidegfrontra fokozottan égő,feszítő fájdalmat érzek van amikor fekvő helyzetben is,és gumiharisnya viselése mellett napközben is.
A lábam sosem dagad,nem kékes,nem pirosodik egyszerűen csak fáj .Lehet oka az hogy izomvénát is érintett a thrombosis??
Amiért most írok az azért van ,mert
pár napja mostmár a térdhajlat és a térd feletti comb felületén is érzem a fájdalmat,picit zsibbadás jellegű égő érzést,.ami csak Jegelésre csillapodik.
Naponta sétálok,biciklizek a keringés javítása érdekében. Letettem a cigarettát amikor májusban kiderült a baj,igyekszem egészségesen élni.
Kérem ha tud válaszoljon ,hogy megnyugodjak és a családom is megnyugodjon nincs baj és ez valamiféle thrombosis utó utôfajdalom? így az újgenerációs gyógyszerszedés mellett kialakulhat e embólia? ,van e okom aggódni ? mert úgy érzem már nem szabadna ilyen jellegű fájdalomnak lenni. Keressek e itt Svájcban szakembert vagy nem sürgős?
Mennyire terhelhetem,sportolhatok e tovább és Ön milyen időközönként kérné a controll vizsgálatot?
Leghamarabb november-decemberben tudok hazamenni Magyarországra ,akkor ha van rá lehetőség felkeresném a központjukat mert sok jót hallottam , olvastam Önökről az elmúlt napokban.
E-mail címem aktív, megköszönöm ha válaszol és esetleg tanácsot ad .
További sikeres és jó munkát kívánok.

Tisztelettel :Nyeső Krisztina (Svájc,Solothurn)
Kedves Krisztina !

A fájdalom sajnos nagyon gyakran hónapokig megvan és okosan rátapintott az okára is. Ha felmenői között volt trombosis, én mindenképpen javasolnám a genetikai vizsgálatot, de azt Xarelto mellett nem lehet: a tervezett vérvétel előtt 4-5 nappal vissza kell térni LMWH-ra (a dózisa testsúlyfüggő) de utána azonnal lehet folytatni a Xareltot. Én a 10 mg-os napi dózis kicsit alacsonynak találom (azért Svájcban is ismerik az anti-Xa mérést, meg kellene csináltatni). Nyugodtan sportolhat, kimerülni nem szabad!. Fél évente untig elég a Doppler kontroll. Amig Xarelto szed megfelelő mennyiségben, tüdőemboliát csak ezreléknyi valószínűséggel kaphat. Legközelebb a Dopplerrel és UH-val nézzék meg nincs-e Baker cystája? Hogy keressen-e hozzáértőbb orvost: most már mindegy, de a jelenlegi állítsa be a megfelelő dózist. A genetikai vizsgálat után jelentkezzen ben hozzánk a Trombózis Központba.

Elnézést a hosszú levélért.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György



Nyeső Krisztina

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Mélyvénás trombozis után szabad-e használni pulzáló mágnesterápiás derékaljat?
Kedves József !

Igen, lehet használni.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó györgy
Kuti József

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Jó estét kívánok, azt szeretném megkérdezni hogyha háromszor volt trombózisom a bal lábamban, többször begyulladnak a visszereim( nagyon csúnya visszeres mindkét lábam) trombofíliás vagyok és életem végéig kell syncumart szednem leiden mutáció V faktor miatt akkor ez mennyire súlyos betegségnek számít ? Sajnos van más egészségügyi problémám is , alulműködő pajzsmirigyre műtve vagyok( jobb oldali nincs) és vesedaganat miatt eltávolítva a jobb vesém (jó indulatú angiomiolipóma)
Kedves Bartók Pálné !

Nem nagyon értem a kérdését, de az állapotból, amit leírt arra következtetek, hogy súlyos, de nem életveszélyes akutan. Sok-sok türelem és kezelés szükséges a megfelelő életminőség fenntartásához. Ha közelebbieket szeretne megbeszélni , jelentkezzen be a Trombózis Központba rendelésemre várom.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó györgy



bartok palne

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Tiszteletem.
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz hogy másfél hete volt mélyvénás trombózisom a jobb alsó lábszárban.Xeraltót szedek 2x 15 mg ot majd két hét múlva napi egy 20 mg.Mikor bekerültem másnap volt vérvételem és5 nap után hazaengedtek. Olyan kérdésem lenne hogy mikor hazaengedtek a kórházból se egy ultrahang se egy vérvétel nem volt azt mondták fél év múlva kell visszamennem akkor vesznek vért és vizsgálnak mivel édesapámnak is volt.Szeretném megkérdezni hogy kell e előbb vérvétel vagy ultrahangot mikor érdemes újra csináltatni? Várom válaszukat köszönettel .
Kedves Anita !

Az un. genetikai vérvételre az "esemény" után három hónappal kell sort keríteni. Ugyanakkor javasolt a Doppler is. Azonban figyeljen rá, hogy Xarelto szedés mellett nem lehet a vizsgálatot elvégezni és 5 nappal előtte a Xareltot el kell hagyni és LMWH-t kell kapjon.

Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Révhelyiné Bolla Anita

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Üdvözlöm!
Voltam egy vizsgálaton ahol ha a jól értettem a bal lábamon a felszíni visszerem 7-8 mm vastag, a jobb lábamon lévő normál 4 mm-es visszérhez képest ez kórosan kitágult állapotúnak számít. Lézeres visszérműtétet ajánlottak viszont ez olyan összegbe kerül hogy az nekem problémát jelentene. Azt olvastam önöknél hogy a rádiófrekvenciás visszér műtétnek ugyan az az eredménye, kíméletesebb és az ára is sokkal kedvezőbb. Azt szeretném önöktől megtudni hogy elég e egy ilyen beavatkozás, és mindennel együtt menyibbe kerül, és van e erre mostanában lehetőség?
Előre
Előre is köszönöm Végh Attila 0670-7759889
Kedves Attila !

Először egy személyes konzultációra van szükség , amikor vizsgálat, ultrahang után a szakorvossal meg tudják beszélni, hogy önnél milyen kezelés, vagy műtéti lehetőség lenne hatásos.

Az érsebészeti konzultáció díja 19000 Ft ,az ultrahang 8000 Ft.

A rádiófrekvenciás visszér műtét ára 285000 Ft.. A szakorvosi vizit alkalmával tudnak egyeztetni műtéti időpontot.

Üdvözlettel : Kelemen Edina

Végh Attila

Kelemen Edina

asszisztens
Üdvözlöm !

44 éves vagyok. Egészségesnek mondható az étrendem, óvodai konyhán eszem minden nap. Napi szinten a 15 km-re lévő munkahelyemre kerékpárral járok. Egészségügyis lányom méri a vérnyomásom, kórházban, ami szinte állandó 130 / 80 Soha sem dohányoztam.
Rábeszélt hogy menjek el véradásra, ott viszont 180/ 110 lett. Már több alkalommal is. Voltam orvosnál, 140 / 90, vásároltam vérnyomásmérőt, minden nap 130 / 80.
Kérdésem, hogy mitől ez az eltérés ?
Kedves Zoltán !

Valószínűleg a magasvérnyomás értékek kialakulásában szerepet játszik a fehér köpeny szindróma, amikor a páciens az orvosi rendelőben magas vérnyomást produkál, míg otthon minden visszaáll a normál értékekre.

Ajánlott egy 24 órás vérnyomás monitorozás.

Üdvözlettel : Kelemen Edina
Nikl Zoltán

Kelemen Edina

asszisztens
Üdvözlöm.
2017. március 10-én kisfiúnk a 36. hétre halva született. Sajnos nem tudták még megmondani a történtek okát.
A papíromra ezt írták: Makroszkóposan látható okot nem találtunk, feltehetőleg lepényi rendellenesség állhat a háttérben, melynek szövettana folyamatban van.
Az eredményt azóta sem kaptuk meg. Az orvosom pedig nem küldd el addig semmilyen kivizsgálásra, amíg nincs meg az eredmény.
Érdeklődni szeretnék, hogy Önök javasolnának e valamilyen kivizsgálást még az eredmények ismerete nélkül? Nincs tudomásunk róla, hogy esetleg lenne-e örökölt vagy szerzett thrombofiliám. Ilyen jellegű vizsgáton nem voltam. Lassan szeretnénk újra babát vállalni, de a történtek miatt egyenlőre nem merünk belevágni vizsgálatok nélkül.
Vagy Önök szerint is csak a vizsgálati eredmények birtokában induljunk el?
Köszönöm:
Eszter
Kedves

Nagyon sajnálom a történteket, együttérzésemet szeretném kifejezni Önöknek!

A köldökzsinór és lepény rendellenességen, esetleges trombózisán kívül, fertőzés (vírus), vércsoport rendellenesség (antitest termelődés) okoz ilyen eseményt, ami makroszkóposan nem látható. A szövettani lelet még nagyon sok fontos információt fog mondani, ezért a leletér el kell menni.A szövettan ennyi dő elteltével biztosan készen van, arra már nem kell várni, ki kell kérni!!

Természeten annak birtokában konkrétabban el lehet kezdeni a vizsgálatokat.

A véralvadással, vércsoporttal és immunológiai kivizsgálással kapcsolatban a lehetőséget mi is biztosítani tudjuk.

Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna
Tisztelt Központ!
Ma lett kész a laborletetem, INR 0,92 (ref itt: 0,98-1,30), Phrotrombin % 117% (ref itt 80-120), PI: 13, (ref. 13-17). Az előző laborom márciusban készült, akkor az INR 0,96 volt. Szemmel láthatóan csökkent, a Prothrombin emelkedett, akkor 102% volt, a PI pedig 13,2 volt.
Van-e valami teendőm? Onkológiai gondozott vagyok. Letrovena (ösztrogén) hormongátlót szedek. Kell-e aggódnom az eredmény miatt? szép napot!
Kedves Ági !

A közölt értékek nem nagy eltérést mutatnak. Sajnos a korábbi betegségeiről nem írt, pedig lehet, hogy az ösztrogén mellé véralvadásgátló szedésére is szksége volna? Ez a kérdést beszélje meg az onkológusával!!

Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

Üdvözlöm
Olyan problemam van hogy valószínű eltört a labfejembe a középcsont! Félek hogy ujra gipszet kapok es megint trombozis elleni szurit kell adnom magamnak! Ezzel nem is lenne probléma,de 27.hetes terhes vagyok es nem tudom lehete! A héten pihentetnem kell a lábam és vissza mennem az orvoshoz!nem mertem bevallalni a röntgent! Mit szoktak ilyenkor?
Előre is köszönöm:Adrienn
Kedves Horváthné Adrienn!



Nagyon jól gondolja, hogy heparin készítménnyel szűrnia kell magát. A terhesség alatt ezt bátran lehet alkalmazni, sőt kötelező még akkor is, ha nem gipszelik be, de feküdnie kell.

Üdvözlettel:Dr. Szélessy Zsuzsanna

Tisztelt dr, úr!Clopidep 75 mg szedek és még is foltokban megalszik a vér a bőröm alatt.Dopler vizsgálaton voltam,de nem találtak semmi elváltozást. Azóta szedek vérhígítót.Válaszát előre is köszönöm,tisztelttel Bolega Veronika ,63 éves.
Kedves Veronika !

Ön a vérlemezkék működését befolyásoló gyógyszert szed. Ennek lehet olyan hatása, hogy kisebb nyomásra is bekékül a bőre. Lehet, hogy szteroidot is szedett és vékonyabb a bőre? Esetleg reuma gyógyszereket is?

Sajnos tűl kevés az információ a vélemény alkotáshoz..

Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna

Prima Medica Egészségközpontok