Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Prof. Dr. Blaskó György,



a problémám még tavaly kezdődött, amikor egy laborvizgálaton kiderült, hogy nagyon magas 900 körüli értékű a trombocitaszámom. A háziorvos beutalt haematológiára, ahol a vérvétel során megállapították, hogy esszenciális trombocitémiám JAK 2 mutációm van. Ehhez társult, hogy a hemoglobin szintem is 190 körül mozgott és a fehér-és vörösvérsejtem is magasabb volt a határértéknél. Egy hónap alatt háromszor csapoltak és ezek után sikerült határérték alá vinni az eredményeket, kivéve a trombocitámat, ami felment 1200 fölé. HAvonta járok vérvételre és ellenőrizzük az értékeket, szerencsére most 900 körülire csökkent, de elég ingadozó és nem tudom mit tudnék tenni az ügy érdekében. Ördögi kör, mivel a csapolástól a hemoglobinom ugyan csökken de sűrűsíti a vérem.

26 éves vagyok, jelenleg az ASACTAL nevű vérhigítót szedem most már fél éve.

Mikor kiderült ez az egész nagyon megijedtem és magam alá kerültem. Szeretnék majd kisbabát, ezzel a betegséggel sikerülhet teherbe esnem és kihordanom a babát egészségesen?

Van valami amit tehetek az egészségem érdekében, hogy a trombocitámat minél alacsonyabb értéken tartsam?



Válaszát előre is nagyon köszönöm.





Barbara
Kedves Barbara

A feltett kérdései nagyon komolyak és a válaszok Önre nézve fontosak és nem tartoznak a világhálóra. Kérem, hogy az összes eddigi leletével együtt jelentkezzen be a Trombózisközpontba, ahol szabadságom után,augusztus 27-től azonnal fogadom.

Elérhetőségünk:0670/4317729, vagy az info@tromboziskozpont.hu email.

Tisztelettel:

Dr. Blaskó
Tisztelt Doktornő!

A 20 éves lányomnál felületes mélyvénás trombózist állapitottak meg 2 hete. Kapott Flagmin injekciót és Detralex tablettát. Elfogyott és múlt héten szerdán bent fogták a belgyógyászaton. Ultrahang vizsgálat során kiderült, hogy van egy érdarab a jobb combjába amiben nincs vérkeringés. Azt mondták hogy érsebészeti beavatkozás szükséges, de mivel legalább 10 cm-re van a mélyvénától igy nem olyan sürgős. Az lenne a kérdésem , hogy ennek az érnek van -e szerepe a trombózis kialakulásában. Ja és kapja az injekciót és a Sinkóma gyógyszert múlt hét szerda óta.

Kedves Szabó Krisztina!

A felületes visszérthrombózis, roszzabbodás esetén beterjedhet a mélyvénás rendszerbe a beömlés területén. A felületes és a mélyvénás rendszer egyik találkozási helye a lágyékhajlat tájékán van. Ha a trombus vége bizonyos távolságra megközelíti szájadékot (ált 1-2 cm), akkor akut esetben ún. lekötik a felületes vénát annak megakadályozására hogy, a thrombus a mélyvénába beterjedjen. Kórházban követik hogy terjed -e feljebb a felületes véna thrombusa, amennyiben nem, akkor 10 cm-re szájadéktól tulajdonképpen nem tud a mélyvénába beterjedni.

Ilyenkor majd a felületes visszérgyulladás gyógyulása után egy későbbi időpontban jön szóba a visszérműtét.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva

Tisztelt Doktornő!



Kérdésem laborlelet értelmezésével kapcsolatos. Évente-kétévente szoktam egy általános labort kérni, hogy tudjam, minden rendben van e.

Az eredménynél a két legutolsó alkalommal az MPV érték mindig alacsony volt egy kicsit, tavaly 7.8, mostani pedig 7. A referencia tartományokhoz nem mindig ugyanazokat a határokat írták, de bejelölték mindkét esetben. A vérkép vizsgálatnál a többi érték mindkét esetben normális volt, csak ez az egy tér el.Illetve a jelenlegi leleten a Hemoglobin a felső 153-as érték helyett 154 volt.Kóros ez Ön szerint, vagy nem kell foglalkozni vele? Mi okozhatja?

Még egy kérdés: a laborlelet tartalmazott vizelet vizsgálatot is, az üledéknél a vörösvértest 0-3 tartomány helyett 4 volt, baktérium érték 0-60 helyett 130. Ez esetleg jelenthet valamit? Más eltérés nincs a leleten, a többi érték mindenhol normál tartományon belüli.

Várom válaszát köszönettel.
Tisztelt Kovács K.!

Ezek az értékek rendben vannak. A vérlemezke volumen egyedi, általában a vérlemezkék aktuális értéke, mely a vérlemezkék korára vonatkozik. Vérzés után, amikor a vérlemezkék elhasználódnak és több friss vérlemezke képződik nagyobb ez a szám. Természetesen veleszületett örökségként is előfordul a vérlemezkék

méretbeli különbsége.

A vizeletbe baktérium és vörösvérsejt a környezetből származik többnyire, főleg, ha Ön hölgy.

Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna
Tiszteletem!

Nagymamám mélyvénás trombózis utáni mozgásával kapcsolatban kérdeznék Önöktől. Mama két évvel ezelőtt kapott trombózist, de műtétre nem került sor. Azóta is szedi a szükséges gyógyszereket, vérhigítót, vérnyomáscsökkentőt és szívgyógyszert. A lábát szinte minden nap fáslizza, és ha leül, felteszi egy puffra. Sétálni nem nagyon mer, pedig úgy tudjuk, hogy kellene valamicskét mozognia. Jót tesz -e neki, ha minden nap sétál egy keveset vagy tornáztatja a lábait? Szükséges -e két év után is a gyakori fáslizás és a felpolcolás? Válaszukat előre is köszönjük!
>

Tisztelt Boda Anikó!

A mélyvénás trombózis akut szakasza után mindenképpen javasolt a rendszeres torna, mozgás, séta. Így, amennyiben az általános állapota lehetővé teszi, ösztönözzék a nagymamát a fokozatos mozgásra. A fásli vagy a gumiharisnya viselésének szükségességét főként az dönti el, hogy milyen fokú lábdagadás marad vissza a trombózis után. Ettől függően akár tartósan is indokolt lehet a fásli viselése.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva
Tisztelt Sepa Doktor Úr!

27 évesen sajnos van látható visszerem, seprűvénáim.

A kérdésem az lenne, hogy akinek ilyen fiatalon visszérproblémája van, vállalhat-e terhességet, nagyobb-e az esély a maradandó visszerek kialakulásának?

Köszönöm a válaszát!
Kedves Anett !



Ha lehetősege van keressen fel a trombózisközpontban . Megkell vizsgáljam önt ahhoz , hogy véleményt tudjak mondani.



Üdvözlettel :

Dr. Sepa György
Tisztelt dr !

Ma reggel a jobb combtönél a hajlattol 2 cm távolságra a comb közep részén,remélem érthetö valamelyest egy szuro érzére figyeltem fel azon a helyen egy pici pont volt bepirosodva.ez a pirossàg estére körömnyi ( nagyuj) nagyságu lett,olyan érzetü mint mikor egy szört meghuzunk,de nincs szőr azon a területen.aggodom nem e trombozis kezdödik.34 éves nö vahyok aki nem dohányzok nem szed fog.gátlot.köszönöm válaszukat
Kedves Mónika !



Levelére egy kicsit késöbb válaszolva is, de mindenképp az erek uh-os vizsgálatát javaslom, amellyel kizárható a trombózis.



Üdvözlettel :

Kelemen Edina
Tisztelt Doktornő, Doktor Úr!

22 éves autószerelő fiatalember vagyok. Pár éve tapasztalom, hogy

nagyobb igénybevételkor (mint például hosszabb séta, illetőleg mostmár a 8 órás munkám során) bokától lefelé nagyon fáradtak lesznek a lábaim (bal és jobb egyaránt).

Szeretnék utána járni, hogy mi lehet ennek az oka?!

Esetleg végeztessek egy érszűkület vizsgálatot, vagy mit tanácsolnak?

Köszönettel: Balogh Balász
Kedves Balázs !



Mindenképp érdemes lenne felkeresnie központunkban Dr. Kósa Éva angiológust ,aki segíteni tud önnek panaszaival kapcsolatban. Fontos lenne tudni dohányzik-e? Esetleg szükség lehet doppler vizsgálatra, ami a vérkeringésről ad tájékoztatást, van-e érszűkület az erekben.

Elérhetőségünk :0670/4317729



Üdvözlettel :

Kelemen Edina

asszisztens

Tisztelt Dr Kósa Éva.. Szertném megkérdezni hogy hova fordúljak orvoshoz mivel a lábam térdtől lefelé sokszor bedagad. Azt szeretném hozzátenni hogy cukros vagyok magas a vérnyomásom,de hálistennek ezeket a háziorvosommal és a diabetikus orvossal sikerült jócskán karban tartani. A cukor véget évente elkel mennem érszükület vízsgálatra de az orvos azt mondta hogy nincsen még érszükületem,továbbá elmentem nyaki ultra hangra is és ott is minden rendben van. Ezért idegeskedem hogy a lábam már délelöt bedagad. Azt még elkel mondanom hogy a családban volt infartus beteg ez az édesapám volt a nagypapám meg agyér gőrcsben halt meg.Ezé kérem az őn tanácsát mit lehet tenni,mert már utólag a melegre is fogták a láb dagadást. Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel Windoch Tamás
Kedves Windoch Tamás!

Panasza visszérelégtelenségre utal. Amennyiben a lábdagadásának kardiológiai okát kizárták, úgy azt a leírása alapján valószínűsíthetően ún. vénás pangás okozhatja. Kompresszziós fáslit, zoknit lehet megpróbálni. Amennyiben nem javul, szívesen várom a rendelésemen. Amennyiben az érszűkületet kizárták, ez a tünet az artériákkal ( infarktus, agyérgörcs stb.) biztosan nem függ össze.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva
Kedves Dr Nö milyen dokumentumra lenne szüksége???
Kedves Hölgyem!

Sajnos a rövid leírásából nem tudom megmondani a diagnózist,

Kérem jelentkezzen be hozzám egy vizitre és hozza el az orvosi papírjait, leleteit.

A leírtak alapján vérvesztés állhat a dolog mögött. Talán nagyon erős a menstruációja?

Győrben gondolom hematológus is megvizsgálta.

Üdvözlettel: Széllessy drnő
A ferjem tobb hasimuteten esett at,haromszor volt enyhe lefolyasu srokja.Veralvadas gatlo tablettakat szedett amitol gyomorverzese volt most clexan inyekciot alkalmaz tobb mint egy eve,jol van.Meddig lehet ezt alkalmazni?

Tisztelt Tóth Endréné !

Elvben elég sokáig, de így is van vérzésveszély, Talán keresse fel a Thrombozisközpontot az össze dokumentációval, hogy segíteni tudjak.

Üdvözlettel

Dr. Blaskó György

Hírek

A vérlemezék zavarai is okozhatnak apró bevérzéseket a bőrön

A vérlemezék zavarai is okozhatnak apró bevérzéseket a bőrön


További részletek
Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA