Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Professzor Úr!



Tavaly szeptemberben diagnosztizáltak nálam egy a combvénákig leérő vena cava inferior trombózist. Az utolsó CT felvételen recanalsatio még nem volt látható. Nem találtak semmit ami hajlamosítana és jelenleg sincumar mitével kezelnek. Utoljára szerdán mértek INR-t ami 3,6 volt, de drasztikusan nem csökkentettük az adagot. 26 éves férfi vagyok, nem dohányzok. Tegnap pár szem epret ehettem, ami a syncumar hatását befolyásolhatta volna illetve 2-3 kávét.

Ma éjszakás műszakban dolgoztam ami ülő, irodai munka, amikor észrevettem, hogy zsibbad a jobb lábam kb térdtől lefelé több órán keresztül és még jelenleg is. Ebbe a lábamba jobban beterjedt a trombózis még anno.

Az lenne a kérdésem, hogy legetséges, hogy csak az éjszakázás és a kialvatlanság okozza a zsibbadó érzést, vagy lehetséges, hogy újabb trombózis alakult ki?



Köszönettel:

N Dániel
Kedves Uram!

Elmondása alapján nem valószínű az újabb trombózis, de arra kérem, hogy az INR értékét tarts 2,5-3 között és ne legyen drasztikus csökkentések. Az ön esetében minden lehetséges szövődmény előfordulása attól függ, hogy életének hány % -át tölti INR 2.5 -3 között. Ha sikerül életének 80%-át e tartományon belül élni, nem lesznek szövődmények, ha nem akkor 8 éven belül számíthat rájuk.A 3,6 még nem vészes!. Kérem keressen fel a Trombózisközpontban további eligazításért!

Tisztelettel

Dr. Blaskó György
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!



Nemrég kiderült, hogy Leiden mutációm van, a leleten ez volt: heterozygota. Az miatt derült ki, hogy volt egy műtétem, ami után trombózisom lett, szerencsére nem mélyvénás, vérhigítóval kezelve lett, szerencsésen meggyógyultam. Szerettem volna egy hasplasztikát csináltatni ( terhességek alattszétnyilt hasfal, megnyúlt bőr miatt). Erre az orvosom már határozott nem-et mondott. Azt mondta előtte olyan nagyon fel kellene higítani a véremet a trombózis elkerüléséhez, hogy a műtét során az kezelhetetlen lenne. Nem kérdőjelezem meg az Ő szavát, és ilyen kockázatnál már én sem mernék kés alá feküdni. Egyszerűen csak kíváncsi lennék egy másik szakember véleményére is. Előre is nagyon szépen köszönöm!



Tisztelettel:

Barják Mártonné, Tamara
Tisztelt Barják Mártonné!

A Factor v Leiden heterozygota állapot elég gyakori és nem tartozik a legsúlyosabb trombózis rizikók közé. Ön mégis átesett egy trombózison. Megfelelő szakember kezében a plastikai műtét előtti tromboprofilaxis biztonsággal kivitelezhető (teljesen szűkségtelen "túlhigitania" a vérét!). Először az operatőrrel beszéljen után keresse fel Trombózisközpontot. "Túlhigítva" valóban nem lehet operálni! Egyébként itt szó sincs higításról, -ezt a köznyelv teljesen hibásan vette át - itt az alvadékonyság csökkentéséről van szól. Részleteket azonban ismernünk kell a végelges vélemény kialakítsához (testsúly, zsírtömeg, kor, egyén kockázati tényezők stb.) ez nem megy interneten.

Tisztelettel

Dr. Blaskó
Tisztelt Doktor Úr!

Vérképembem az összfehérje hosszú ideje 86 -87 körül van, tehát kicsit határérték fölött. Probléma lehet-ez? Mi lehet az oka? Köszönöm előre is!

Tisztelt Kiss Barbara!

A picit határérték felett általában nem jelent semmit. De hogy Önnél ebben a konkrét kérdésben jelent-e valamit, nem tudjuk. Nem írt mértékegységet, nem írta meg a labor határértékeit, nem tudjuk életkorát, betegségeit, kórtörténetét, semmit információnk nincs.

Kérem, jelentkezzen be Szelessy főorvosnőhöz, hozza el minden leletét, hogy kérdését meg tudjuk válaszolni.

Üdvözlettel

Dr. Babai László
Tisztelt Doktonő/úr ! Tavaly júliusban volt mélyvénás trombózisom a lábamban a fogamzásgátló szedésétól. Azóta már meggyógyultam (ultrahang vizsgálat alapján), volt genetikai vizsgálatom is, ami most lett kész, és nem mutatott ki semmit. Leiden mutáció normál, vad típus, Protein C rendben. Az orvos azt mondta, még ne hagyjam abba a vérhigító szedését, mert a VIII-as faktor magas (235% a 70-150 tartományhoz képest.) Ezt nem nagyon értem, mert utánaérdeklődtem és ez a faktor azt jelenti, hogy híg a vérem, ami lehet a vérszegénységtől is. Mert nagyon nagy fokú vashiányom van, amire azóta szedek vasat is. Én nagyon szeretném abbahyagni a vérhigító szedését, és nem értem miért nem engedik.
Kedves Edit!

Valóban a fogamzásgátló okozhat trombózist. A vérszegénység nem okoz trombózist és annak az okát is meg kell keresni.

A VIII-as faktor aktivitás emelkedése fokozza trombózis készséget! Van, hogy azért emelkedett, mert gyulladás van a szervezetben, van, hogy öröklötten magas. Bármi is az ok, egyenlőre még ne hagyja el a vérhígító szedését.

A vérszegénység, esetleges gyulladás okát ki kellene vizsgálni!

Kérem, keressen fel a Trombózisközpontban!

Üdvözlettel:

dr. Szélessy Zsuzsanna
Dupiex uh nyaki erek vizsgálata volt 2014. 03 26-án a bal oldalon 70 % elzárodás van. 65 éves vagyok szeretném kérdezni mik a klátásaim ha egy műtét em lenne köszönettel kasza zoltánné.
Tisztelt Kasza Zoltánné!

Kérése megválaszlolására sajnos nem rendelkezünk kellő információval.

Általában a műtét jelentősen javítja az állapotot. De hogy utána mi történik, az nagyban múlik a jelen állapotán, es Önön. Dohányzás, kevés mozgás, helytelen táplálkozás, gyógykezelés nem követése mind jelentősen ront a kilátáson. Hasonlóan, ha jelenleg a másik oldal is szűkült, vagy a gerinc el futó arteriak is szűkültek..

Pontos szakvélemény végett, javaslom, jelentkezzen be Kósa Eva doktornőhöz.

Maradok tisztelettel

Dr. Babai László
Tisztelt Professzor Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 10 hónappal ezelőtt volt egy trombózisom a jobb oldali vena subclaviaban. Igazából úgy kerültem a sürgősségire, hogy a kulcscsontom környékén lett egy duzzanat, semmi fájdalom, semmi kardagadás, erek elszíneződése, teljesen normális fizikai állapotban voltam. Az uh. alapján (felvetődik trombusképződés gyanúja- ez volt a papíron és egy kissé magasabb D-dimer szint:0,669) tovább vittek Veszprémbe, a sürgősségire,ahol Ct vizsgálatot végeztek.3-szor vittek vissza, plusz hívtak egy uh-s orvost, hogy véleményezni tudják az eredményt.(nem voltak biztosak abban, amit láttak.) 3 hónapig injekcióztam magam, azóta Xarelto 20 mg-os tablettát szedek. Genetikai vizsgálatok megtörténtek, minden eredményem negatív, a protein c értékem volt egy kicsit magasabb, 173, de azt mondták, az nem probléma. Az eset előtt egy héttel nekifutásból csináltam egy elfuserált "tigrisbukfencet" a hagyományos tornaszőnyegen a lányomék iskolájában, nem tettem le a kezem, mikor fel akartam állni utána,a lábaim "kimentek" alólam, de fájdalmat nem éreztem. Fogamzásgátlót szedtem akkor, 11 év kihagyás után 2 és fél hónapja akkor, és közben váltanom kellett egy erősebbre, ezt akkor 2 hete szedtem. A Ct vizsgálat végülis trombózist állapított meg, ami 5 nap után az Uh. szerint már sehol sem volt. Azóta több helyen is jártam az eredményeimmel, az orvosok többsége azt is felvetette, hogy lehet, hogy nem is trombózis volt, hanem egy vérömleny. Sajnos a legelső Uh. kép nincs meg sem a pápai, sem a veszprémi kórházban (ezt több érsebész is kérte volna ). Mostanra sikerült a Ct felvételemet Cd-re kiíratni a vp-i kórházban.Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni azt, hogy van-e lehetőség Önöknél (és van-e értelme, jelentősége) megnézetni Önnel, vagy egy illetékes orvossal a felvételt, hogy valóban trombózisom volt-e vagy sem, illetve így utólag lehet-e rekonstruálni ezt az egészet? A gyógyszerszedés szempontjából szeretném ezt kérdezni, mert a hematológus orvos, akihez járok nem ismeri el,h. trauma okozta ezt az egészet. Nem vagyok túlsúlyos, nem dohányzom, vérnyomásom normális, a családban nem volt trombózis, addig sokat sportoltam, 39 éves anyuka vagyok két kislánnyal, akit ez az egész nagyon megviselt és igazából azóta nem merek "élni", a sporttal is leálltam és lassan a családomat is "kikészítem" ezzel, főleg mióta a mellékhatásokat is elolvastam. (sokáig inkább meg sem néztem a tájékoztatót)Ön szerint ezek ismeretében meddig kell a gyógyszert szednem, erre is volt mindenféle variáció: 3 hónap injekció, 6 hónap injekció, 3 hónap injekció, 3 hónap gyógyszer, 8-9 hónap gyógyszer (érsebészek szerint), a hematológus pedig igazából nem mond semmit, csak utazzak fel 3 havonta Pestre az újabb receptekért, vérvételre, ahol eddig hála Isten rendben volt minden.

Bocsánat, hogy ilyen hosszan írtam le a problémámat, remélem a lényeg belekerült a levélbe.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
Kedves Krisztina,

Elnézését kérem, de sokkal tisztábban látnék, ha személyesen olvashatnám el a leleteit és hallgathatnám meg Önt. A jelenséget így én sem nagyon tartom trombózisnak. Kérem keressen fel.

Dr. Blaskó György
Jó Napot!

olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz hogy 27 éves vagyok, nem vagyok túlsúlyos, nem dohányzom, egészségesen táplálkozom sajnos mostanában nem mozgok aktívan. Nem ülő munkám van, de területi képviselőként sokat ülök autóban. Az a problémám hogy 2 hete fáj a jobb vádlim nyomásra is és néha csak úgy is. Nem szedek fogamzásgátlót soha nem is szedtem, csak egy éve concort napi 2.5 mg-ot. a szívritmusomra. A térd hajlatommal kezdődött a fájdalom, most a vádlim is olyan mintha szúrás lenne benne. Lábfejfeszítésre nem fáj sehol csak ha az egész lábam hátra felhúzom a hátamig. Sétára, mozgásra nem fáj, látható viszerem nincs, nem duzzadt a lábam, nem hideg, nem meleg, normál színű, mégis fáj a vádli izomzata. Mit tudnak javasolni ? köszönettel várom válaszukat!
Kedves Virág!

A leírtak alapján nagy eséllyel mozgásszervi az eredet. Így reumatológiai vizsgálatot javaslok első körben. Az ő javaslata meg tudja mondani a továbbiakat.

Reumatológia terén ajánlom dr. Váradi Éva főorvosnőt a Fájdalomközpontban (www.fajdalomkozpont.hu)

Üdvözlettel

dr. Babai László
Roman allampolgarnak menyibe kerul a vizsgalat
Kedves Mária!

Nem vagyunk OEP finanszírozottak, így díjainkat nem befolyásolja az állampolgárság.

Maradok tisztelettel

dr. Babai László
Üdvözlöm!

Nekem az lenne a kérdésem,hogy újnyi vastag viszerek is kezelhetök az itt említtet ràdiófrekvenciàs mütéttel?

Köszönöm a válaszát!
Kedves István!

Látatlanban a válasz: nagy eséllyel igen. De hogy valódi igen-e, azt a lábát látva tudom megmondani. Kérem jöjjön el rendelésemre

Tisztelettel

dr. Sepa György
Mennyi ideig szükséges a kórházi kezelés mélyvénás trombózis esetén.

Tisztelt Fodor Józsefné!

Ez nagyban függ a trombózis kiterjedtségétől, esetleges szövődményektől, a trombózis kezelésre való reagálásától, az általános egészségi állapottól. Általánosságban elmondható, hogy mindaddig, amíg a súlyosbodásnak, súlyos szövődmény kialakulásának komoly kockázatai vannak, indokolt lehet a kórházi tartózkodás.

Fontos, hogy minden egyes esetben a beteget ismerő kezelőorvos dönti el a szakma szabályainak megfelelően.

Maradok tisztelettel

dr. Babai László

Hírek

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!

Amennyiben trombózisról hallunk, az leggyakrabban a lábakat érinti, ritkábban az agyat (sinus trombózis), karokat, egyéb testrészeket. Viszont érdemes tudni, hogy bizony a szemben is keletkezhetnek vérrögök, ami mögött gyakran valamilyen trombofília áll. Hogy milyen tünetek hívják fel a figyelmet a szemfenéki trombózisra, és hogy milyen veszélyeket rejt, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját kérdeztük.

További részletek
A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat

A vérszegénységnek több formája is van, ilyen többek között a vészes vérszegénység is, mely a B12 vitamin hiányával jár. Az állapot főleg a felszívódási zavarral küzdőket és a vegetáriánusokat sújtja. Tünetei közt a nyelv gyulladása, égő érzése is szerepel. Dr. Ercsei Ibolyától, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusától megtudhatjuk, vajon mikor gyanakodjunk az állapotra és hogy milyen vérkép eltérésekkel is jár.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA