Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr!

Sikertelen meddőségi kezelések miatt (3 inszem., 4 lombik) trombofília kivizsgálást kért az orvosom. A helyi laborban el tudtam végeztetni a protrhombin INR (eredmény:1,00 ref.0,80-1,32), aktivitás (eredm. 100% ref. 70-140) APTI (eredm. 31,1 sec, ref. 26,0-38,0), lupus anticogauláns (eredm.: csak szignifikánsan megnyúlt APTI esetén végzik) illetve Leiden mutáció (eredmény még nincs meg) vizsgálatokat. A további felírt vizsgálatok a Protein C , Protein S, Antotrhormobin III, amiket ez a labor nem tud megnézni, ezekre az orvosom azt mondta telefonon, hogy akkor nem szükséges. Mivel a családban volt trombózisos beteg (apukámnakmélyvénás trombózisa volt, apai dédapámnak is volt)) ezért szeretnék a végére járni. amennyire csak lehet. EA kérdésem, hogy ezeket a fenti - elmaradt - vizsgálatokat kell még elvégeztetnem, vagy milyen egyéb leletekre lehet még szükségem, hogy egy esetleges trombózis-hajlam nyomára bukkanjunk illetve bogy ki tudjuk zárni? 36 éves vagyok, 169 cm magas, 66 kg, a labor leletemen általában MPV értékben van eltérés (utolsó eredm.11,4 fL, ref.8,0-10,0), visszereim nincsenek, az eddigi IVF beavatokzásoknál még csak egy méhenkívüli terhesség alakult ki, pedig anatómiai, hormonális problémák nincsenek. Ismert oka a meddőségnek eddig nincsen. Előre is köszönöm válaszát.
Kedves Hölgyem!

Valóban a trombofília kivizsgálás teljes skálája szükségesés ki kell zárni az immunológiai okot is.

Jelentkezzen be Trombózisközpontba, itt módunkaban áll valamennyi laboratóriumi vizsgálat elvégzése.

Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna
Tisztelt Doktor Úr!

Második missed ab (lombik) után kivizsgálásokat kezdtünk a saját nőgyógyászommal, Leiden II és V és az MTHFR is rendben, de a protein C aktivitás 51,2, a protein C chromogen 76,3%, a protein S aktivitás 34,3, a szabad protein S Ag 61,5%. Januárban kéne mennem újabb beültetésre, mivel IV. stádiumú endometriózisom van, már jó egy éve műtöttek. Milyen esélyeim vannak kezelés nélkül, vagy mondjam-e le a lombikot? Vagy szükséges más vizsgálat is? Az Ana panel is rendben volt. Esetleg Önök tudnának segíteni? Várom mielőbbi válaszukat! Köszönöm!
Kedves Lida!

Egyáltalán nem szükséges lemondania a gyermekáldásról: a fontos, hogy a hormonstimulációs időszakban már kapjon napi 1 x testsúlykg-ra illesztett Fraxiparint és végig a terhesség és a szoptatás alatt a testsúlyra illesztett dózisokban. Javaslom, hogy ha sikeresen létrejön a terhessége, akkor terhespathológiában jártas szülész gondozza! Tanácsért forduljon hozzám a Trombózisközpontba!

Üdvözlettel

dr. Blaskó György
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!



35 évesen fülcsengés panasszal jutottam el a nyaki erek duplex UH vizsgálatára, ami a következő eredményt hozta.

„A carotisok lefutása szabályos. Az intima mérsékelten scleroticus, a jobb ICA bulbusban körülírt megvastagodást mutat, a bal oszlásban egy lapos, mérsékelten echodús plakk látszik, szűkület, áramlászavar nincs. Az arteria vertebralisokban és mindkét subclavia proximális szakaszán szabályos anterograd áramlás látszik.

Vélemény: mérsékelt fokú atherosclerosis.”

A fül-orr-gége szakorvos Betasercet és Nootropil 1200mg-t írt fel. Az előbbitől rosszul lettem, utóbbiban nem vagyok biztos, hogy erre a problémára jó.

Felmerült értágító infúziós kúra.

Kérem írja meg véleményét, mennyire komoly a dolog illetve mik a lehetőségeim.

Köszönettel:

L. Balázs

Tisztelt Balázs!

A nyaki ér UH lehet alapján, a fülcsengésével a leírt elváltozások nem függenek össze. Ennek okát tovább kell keresni neurológus és fül-orr gégész segítségével. A lelet alapján a korához képest azonban a plakkok jelenlét korai. Keresni kell a rizikótényezőket, mint magas koleszterinszint, vérnyomásbetegség stb. Ez alapján a lelet alapján véralvadásgátló szedése is szóbajön.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva
Jó napot Dr úr az lenne a kérdésem én át estem egy vísszér műtéten és az lenne a kérdésem hogy lehetne nekem le mondani a műtét utáni a láb dagadásról úgy hogy ne keljen viselnem a mikrószálas harisnyát vagy van lehetőségem vissza mütetni egy mű eret előre is köszönöm válaszát

Kedves Krisztián!



Sajnálom,de erre a kérdésre csak fizikális és ultrahang vizsgálat után tudok választ adni.

Erre központunkban van lehetősége, telefonon tud időpontot egyeztetni.



Üdvözlettel:

Dr. Sepa György

Tisztelt Doktornő/Úr! Szerény ismeretekkel rendelkezem az érszűkületet illetően. Egy elkeseredett és utolsó mentsvárként Önökhöz forduló 86 éves bácsi szószólója lennék. Egy kérdésre várnék őszinte választ: Van esély a gyógyulásra egy alsó végtagi érszűkületben szenvedő hajlott életkorú egyén számára, aki már a lehetséges összes utat bejárta (nem szeretném sorolni) a gyógyulás érdekében, ami mind eredménytelenül végződött. Tudnak segíteni? Lehet a fájdalmon némiképp enyhíteni? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Éder Anita
Kedves Anita!

Az érszűkületnek nagyon sok fokozata van, így fontos lenne tudni hogy a bácsi erei milyen állapotban vannak, mik a panaszai, a fájdalma csak járáskor vagy nyugalomban is vannak. Az érszűkület kezelésének lehetőségeit nem, illetve nem csak a beteg kora határozza meg. Lehet hogy a fájdalmai nem csak az érszűkülettől vannak. Így a válasz lehet igen is. De ha a lábon fekély van és az érsebész kimondta hogy a beteg nem operálható, akkor már csak a prosztavazin infúzió segíthet.

Tisztelettel:

Dr Kósa Éva

Tisztelt Blaskó professzor Úr!

Mélyvénás trombózissal (bal láb érintett) a kórházból történő hazamenetel és lábadozás alkalmával , egy esetben rövid nyilalást éreztem a bal halántékomban, nyomást a szememben, majd ezt követeően elzsibbadt a bal arcfelem. Egy másik esetben számítógépezés közben homályos látás és szapora szívdobogás alakult ki. Ezek a történések viszonylag rövid ideíg tartottak, azonban szelemképes látás (olvassásnál duplán látom a sorokat) alakult ki, melynek a megítélése azért problémás mert régebben volt egy radiális keratotómia műtétem (gyémántkéses régebbi módszer, nem a lézeres) és a velem kapcsolatban álló orvosok szerint (háziorvos+szemész+neurológus) astigmatizmus okozza. Egyetlen problémám van ezzel: eddig nem láttam duplán, és újabban enyhe nyomást is érzek a fejemben (homlok, halánték és elülső koponyarész környékén, olyasmi érzés mint amikor az embernek víz megy az orrába). Sikerült kiharcolnom egy MRI vizsgálatot ,rövidesen meg lesz az eredmény. Tisztelt professzor Úr, legyen szíves válaszolni az alábbi kérdésekre: Okozhatja -e a syncumar nevű gyógyszer a panaszaimat? A leírás alapján elképzelhető-e a TIA és mely vizsgálattal lehet ezt egyértelműen megállapítani? Van esély arra, hogy az MRI-n látszik majd, hogy mi történt? Amannyiben az MRI nem mutat ki semmit, mi lehet a vizsgálódás további iránya? Kicsit félek, mert ha tényleg TIA volt akkor szeretném megelőzni a nagyobb bajt. Szintén a lábadozás alatt volt egy BPPV nevű belső fül eredetű szédülésem is ami 3 hét alatt múlt el.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm: Szabó Péter
Kedves Szabó Péter,

Panaszait a Syncumar, mint gyógyszer biztosan nem okozta, mert ilyen mellékhatásai nincsenek: annak azonban nagy a valószínűsége, hogy a Syncumar kezelés mellett is kialakulhat TIA, Ezt az MRI eldönti..Kérem keresse fel a Trombózis Központot és megbeszéljük, hogy kombinációk alkalmazásával hogy kerülhető el egy nagyobb baj (mint mondta)

Üdvözlettel

Dr. Blaskó
Tisztelt Doktor Úr!



Két éve egy vérvétel során magas vasszintet állapítottak meg Nálam: 40,2mmol/L (ref. tart.: 6-26mmol/L). Akkor a háziorvosom nem foglalkozott ezzel az értékkel, mondván biztos laborhiba. Ezek után Én két évig nem voltam laborvizsgálaton egészen ez év májusáig. Minden értékem jó volt kivéve szintén a vas, de akkor már 47,1mmol/L -re emelkedett. Az orvosom még ezután sem vette komolyan a dolgot, csak annyit mondott pár hónap múlva esetleg megismételjük a vizsgálatot. Ez múlt héten megtörtént. A vas értékem pedig ismét emelkedett 48,4mmol/L-re. Kaptam beutalót hematológiára. Kérdeztem az orvosom mitől lehet ez a kiugró és fokozatosan emelkedő vas érték, de Ő csak annyit válaszolt, hogy sok mindentől. Nem szedek semmilyen vitamint, táplálékkiegészítőt (soha nem is szedtem). A kérdésem az lenne, hogy mennyire veszélyes , és mi okozhatja hogy ennyire magas? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Szilvi
Kedves Szilvi!

Természetesen erre, majd a teljes vas anyagcsere vizsgálat adja meg a választ,ezt követően genetikai vizsgálat is történik majd. Gyakorlatilsg valamennyi szervének belgyógyászati és ultrahag, röntgen, stb. vizsgálata is szükséges a pontos diagnózis felállításához. Elképzelhetőnek tartom, hogy esetleg öröklődő vas felszívódási zavara van, un. haemochromatozis.Ami annyit jelent, hogy kontroll nélkül felszívódik a vas a vékonybélből és különböző szervekben lerakódik.

Amíg a kivizsgálás tart ne fogyasszon vas tertalmú vitamínokat, teákat ásványvizeket magas vastartalmú zöldségeket és csak kevés hust fogyasszon.

Üdvözlettel:



Tisztelt Doktor ur!

Tobbszori korai veteles utan (5-6 het) nogyogyaszom javaslatara genetikai vizsgalaton estem tul, melynek eredmenye szerint MTHFR homozigota vagyok (a tobbi, Leiden, prtrombin, 1298AC normalis). Az MTHFR mutaciora a genetikus aspirin protectet, folsavat es elevitet irt fel, melyet mar majus ota szedek. Azota viszont volt sajnos meg egy vetelesem, igy ugy tunik, hogy nem csak az MTHFR volt a problema. Kerdesem az lenne, hogy a genetikai vizsgalat eredmenyenek tudataban erdemes -e meg mas trombofolia szureseket is elvegezni (veralvadasi tesztek, immunologia) vagy mivel a tobbi gen normalis, az MTHFR pedig kezelve van, ezert mashol kerenem a vetelesek okat?

Valaszat elore is koszonom.



Udv:Ildiko
Kedves Ildikó!



Kérem keresse fel Prof. Fülöp Vilmost a Honvédkórházban, Ő e terület szekértője.. Az alvadási rendszer csak egy szűk ablak a természetre, a vetéléseknek számos egyéb oka is lehet.



Üdvözlettel

Dr. Blaskó György

lehet-e érfestés előtt, vagy után

infúziós kezelés ?



Jobb oldali lábszár art. tibialis anteriorban nincs áramlás !

Lumene közepes echogen. trombussal kitöltött.

Az art. peronea még átjárható.

Erős fájdalom és zsibbadás
Tisztelt Bauer Róbert!

A leirt lelet erszukuletet igazolt. A panaszoktol fuggoen ez ersebeszeti illetve angiologiai velemenyezest igenyel. Az infuzios kezeles indokoltsagat, idejet es fajtajat is egyedi elbiralas alapjan hatarozzak meg.

Altalanossagban az infuzios kezeles nem fugg ossze az erfestes idopontjaval, sokkal inkabb a beteg allapotatol es az erfestes eredmenyetol fugg.

Tisztelettel:

dr Kosa Eva
Tisztelt Blaskó Professzor Úr.

Kérdésem a következő lenne.. Múlt hónapban volt egy sikertelen lombik programom, november 2.-ik hete körül megpróbálkozunk egy fagyasztott embrió transzferrel.

Az egyik ismerősöm ajánlott egy injekciót, amit ön írt fel neki ( Fraxiparine ),érdeklődnék, hogy milyen lelet kell hozzá, hogy esetleg én is használhassam ezt az injekciót. Augusztusi teljes vérképem+vizelet leletem van, amit a kórház kért . Amit még érdemes tudni, hogy Anyai nagypapám viszeres volt, édesanyám pedig érszűkületes.

Válaszát előre is megköszönöm.

Tisztelettel, Lengyel Beatrix
Kedves Beatrix,

A gyógyszerelés egy ilyen fontos kérdésben, mint a lombikbébi program, nem a szomszéd javaslata alapján történik, hanem egyénileg, az orvos által megvizsgált állapotban és az összes lelet birtokában. Ettől még lehet, hogy én írtam neki, de biztos nem interneten keresztül, hanem személyes találkozás után! Ugyanis minden beteg más egyén.

Szívesen látom a Trombózisközpontban, kérem jelentkezzen be.

Üdvözlettel

Prof.Dr. Blaskó György

Hírek

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat


További részletek
Milyen tünetek esetén forduljon hematológushoz?

Milyen tünetek esetén forduljon hematológushoz?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA